兔兔初初返屋企既幾晚, 每晚4-6點鍾既期間就會發哂癲咁
將廁所咬呀搬呀到籠既中間, 之後就圍住個廁所係籠入面高速飄移(唔係普通跑, 真係飄移咁)
然後唔知係唔係個廁所俾佢搬左去中間, 佢就周圍去殊殊!
初初以為佢岩岩返屋企, 又TRAIN緊佢去廁所, 可能佢係太緊張/ 貪玩/ 唔適應/ 唔鍾意廁所
於以我就用強力雙面膠痴住個廁所 (我扯得起, 兔兔扯唔起)
之後佢真係改左咬廁所既習慣, 但間唔中都會飄移 (但就會kick到廁所, 要跳上廁所咁飄移)
之後既個幾月我已經撕左個雙面膠, 兔兔又好乖冇咬廁所, 仲冇飄移*

點知尋晚, 佢又發左癲案件重演

我想請教下大家有冇遇到咁既情況, 我應該點做*
因為兔兔果刻真係好似HIGH左野好亢奮既狀態,
我試過放返個廁所去原本個位, 佢就好唔滿意咁即刻咬返去中間
我試過開兔糧拎幾粒引下佢, 等佢分下心唔好玩到咁癲 (我真係有擔心佢會亢奮得制!!)
尋晚佢食左幾粒糧, 然後KEEP住飲左成5分鍾水, 先冷靜左落黎, 我再慢慢收拾現場 (真係由天黑執到天光

問題:
1) 我應該再固定個廁所, 等佢唔好再搬得開嗎? (咁佢會唔會唔高興, OR 飄移既時候會KICK腳仔..)
2) 再飄移時, 我應唔應該STOP佢 (其實佢過份興奮係唔係有原因, 會唔會有害...)

花芝媽 2012-4-22 02:38:03 PM

如果地方可以夠大     買個圍欄比佢..   跟住放d abc膠係圍欄下面   咁佢撞到合圍欄都唔會嘈到地下

兔仔係夜間比較活潑..    佢係籠入面轉圈 = 好開心 ... 係到自high       同埋佢地係中意圍住d野轉轉
其實無咩野..  不過可能會嘈住你訓教 .....    我個陣2隻係籠入面    ..  1隻觀看  另1隻好似你形容咁  ...   

有d兔仔開心會不停來回奔跑 100米比賽 (我隻花生)   有d兔仔開心會不停fing頭跟住跳到勁高  
仲要明明個頭向前前   跟住佢一跳係空中轉圈  跳到變左相反方向 (我隻芝麻就係咁)

佢開心個陣  你可以做觀眾睇佢自high ..  因為有時好可愛嫁   兔仔活潑d好@@   

有d廁所有個扣比你扣係籠  你有冇??    再唔係就自己整      
其實應該都唔會kick到腳仔(?)          再唔係比買個食得既草波比佢圍住佢黎轉   
可能佢想有野做中心點比佢自己玩

keep住5分鐘水??   真係不停有泡泡出?   定佢企係前面飲下停..  間中停左lam下咀發下呆   睇唔到咋@@
happyyuki 2012-4-22 02:57:08 PM
花芝媽 發表於 2012-4-22 02:38 PM
如果地方可以夠大     買個圍欄比佢..   跟住放d abc膠係圍欄下面   咁佢撞到合圍欄都唔會嘈到地下

兔仔係 ...

係呀係呀係呀!!! 就係咁飄移, 哈哈哈!
花生拎個波波做中心 真係乖!

因為我係用緊MR個豪華籠 (真係好睇唔好用.v.) 佢多左個膠邊位, 所以籠既鐵支位好高, 個廁所個勾太短勾唔到*
之前試過加鐵咁掛住係籠邊, 等佢郁到個廁所都搬唔到去中間, 但係太嘈*
尋日bb媽俾左個MR廁所, 果個高身好多, 個JOINT位仲可以伸到好高, 今日開始換個廁所俾佢先*

其實我都知佢係太開心先會自HIGH, 但個籠又唔係大, 聽到佢撞到野既聲就心都痛埋...
通常我下晝1-4 同夜晚10-1 會放佢出黎, 佢都好鍾意好似花生咁, 遠遠跑入籠, 跳返出黎, 跑遠遠又跳入籠

我隻野一拚命飲水就係" 啜啜啜啜啜, 停, 吞吞吞吞吞, 啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜啜, 停, 吞吞.....' 如是者5分鍾....哈哈哈哈哈!*
花芝媽 2012-4-22 03:31:00 PM
happyyuki 發表於 2012-4-22 02:57 PM
係呀係呀係呀!!! 就係咁飄移, 哈哈哈!
花生拎個波波做中心 真係乖!

mr 幾多長度?     如果用普通正方形廁所  佢正常有個扣比埋你   但3角形就無xd
happyyuki 2012-4-22 06:30:01 PM
花芝媽 發表於 2012-4-22 03:31 PM
mr 幾多長度?     如果用普通正方形廁所  佢正常有個扣比埋你   但3角形就無xd ...

我係呢個MR312, W760×D535×H560
果塊透明的膠板係向下開架, 忌廉賓跳返入籠試過"線"腳, 晾係左係個籠既入口

仲有佢粉紅色兜上面仲有一層白色膠, 所以D鐵支位係好高,
之前個3角廁所只有一個尾指咁大的短勾, 而且又矮身, 所以勾唔到...

強烈blacklist 呢個籠
Dylan 2012-4-22 06:49:28 PM

曰本糧好多味精,食到好口渴,你個d係5係日本嫁?
Dylan 2012-4-22 07:06:25 PM

不如你試下放養,用圍欄欄d電線就〇kay
跳到大門就
happyyuki 2012-4-22 07:27:59 PM
Dylan 發表於 2012-4-22 06:49 PM
曰本糧好多味精,食到好口渴,你個d係5係日本嫁?

食緊呢隻糧* CUNIPIC 好似唔係大牌子, 但PET SHOP話佢食開, 所以KEEP住食*
happyyuki 2012-4-22 07:31:36 PM
Dylan 發表於 2012-4-22 07:06 PM
不如你試下放養,用圍欄欄d電線就〇kay
bB成跳兔舞,跳到大門就

我都計劃緊係廳到俾個小天地佢*
係屋企自由行就應該未得, 因為我屋企一家四口住左廿幾年, 太多野係兔兔唔接觸得!!
危險
Dylan 2012-4-22 10:31:00 PM
happyyuki 發表於 2012-4-22 07:31 PM
係屋企自由行就應該未得, 因為我屋企一家四口住左廿幾年, 太多野係兔兔唔 ...

跳到大門就轉彎,西屁屁撞擊大門砰砰聲,半晚到聽到跳兔仔舞
Dylan 2012-4-22 10:34:05 PM
兔兔諗果D野佢嫁,人地搬過佢又會搬返自己心目中既放置
Dylan 2012-4-22 10:43:24 PM
happyyuki 發表於 2012-4-22 07:31 PM
係屋企自由行就應該未得, 因為我屋企一家四口住左廿幾年, 太多野係兔兔唔 ...

我宜家全已經全面開放,重有bB房tim
all_loving_it 2012-4-23 03:24:38 AM
happyyuki 發表於 2012-4-22 07:27 PM
食緊呢隻糧* CUNIPIC 好似唔係大牌子, 但PET SHOP話佢食開, 所以KEEP住食*

Cunipic5係日本糧, 係西班牙, 佢同時有出草本處方糧, 係比有長期慢性既兔兔食
all_loving_it 2012-4-23 03:28:39 AM
5洗擔心, 幼兔係比較活躍, 而且因為佢係籠到入面空間5大, 佢不停敢飄來飄去, 你睇佢好似好誇張, 其實只係佢活動同自己玩既狀態, 只要佢5會撞到野就無問題, 你可以加個圍欄比佢活動
happyyuki 2012-4-23 03:52:18 AM
Dylan 發表於 2012-4-22 10:43 PM
我宜家全已經全面開放,重有bB房tim

bb房!!!! bb好幸福......
我諗就算我真係生左bb, 都未必有bb房

快速發帖