兔兔初初返屋企既幾晚, 每晚4-6點鍾既期間就會發哂癲咁
將廁所咬呀搬呀到籠既中間, 之後就圍住個廁所係籠入面高速飄移(唔係普通跑, 真係飄移咁)
然後唔知係唔係個廁所俾佢搬左去中間, 佢就周圍去殊殊!
初初以為佢岩岩返屋企, 又TRAIN緊佢去廁所, 可能佢係太緊張/ 貪玩/ 唔適應/ 唔鍾意廁所
於以我就用強力雙面膠痴住個廁所 (我扯得起, 兔兔扯唔起)
之後佢真係改左咬廁所既習慣, 但間唔中都會飄移 (但就會kick到廁所, 要跳上廁所咁飄移)
之後既個幾月我已經撕左個雙面膠, 兔兔又好乖冇咬廁所, 仲冇飄移*

點知尋晚, 佢又發左癲案件重演

我想請教下大家有冇遇到咁既情況, 我應該點做*
因為兔兔果刻真係好似HIGH左野好亢奮既狀態,
我試過放返個廁所去原本個位, 佢就好唔滿意咁即刻咬返去中間
我試過開兔糧拎幾粒引下佢, 等佢分下心唔好玩到咁癲 (我真係有擔心佢會亢奮得制!!)
尋晚佢食左幾粒糧, 然後KEEP住飲左成5分鍾水, 先冷靜左落黎, 我再慢慢收拾現場 (真係由天黑執到天光

問題:
1) 我應該再固定個廁所, 等佢唔好再搬得開嗎? (咁佢會唔會唔高興, OR 飄移既時候會KICK腳仔..)
2) 再飄移時, 我應唔應該STOP佢 (其實佢過份興奮係唔係有原因, 會唔會有害...)

happyyuki 2012-4-23 03:54:44 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 03:24 AM
Cunipic5係日本糧, 係西班牙, 佢同時有出草本處方糧, 係比有長期慢性既兔兔食 ...

不過大家好似好少提CUNIPIC 呢個牌子,
我隻兔兔仲食緊幼兔糧...PET SHOP話要食到1歲,
呢幾個月慢慢幫佢物色下D好既成兔糧*
happyyuki 2012-4-23 03:57:35 AM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 03:28 AM
5洗擔心, 幼兔係比較活躍, 而且因為佢係籠到入面空間5大, 佢不停敢飄來飄去, 你睇佢好似好誇張, 其實只係佢 ...

我平時放佢出黎, 都係用圍欄(利用埋SOFA同柜) 岩岩間左大半個客+飯廳俾佢玩
all_loving_it 2012-4-23 04:17:00 AM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:54 AM
呢幾個月 ...

兔兔9個月係應該要轉成兔糧, 5洗去到1歲
Dylan 2012-4-23 10:30:09 AM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:52 AM
bb房!!!! bb好幸福......
我諗就算我真係生左bb, 都未必有bb房

妖! iPad 怪怪地 post 完 5 見咗堆字

因為天氣一年比一年熱, 我睇到第二 d 兔兔大肶醃尿, 又要折肢, 好可憐如果日頭無人起屋企, 開廳個部冷氣比佢好唔環保, 因為果部係 2 匹機太大
所以同兔爸決定將多餘既房間安裝埋冷氣做 bB 房, 我地返咗工就抱 bB 入房, 開冷氣
反正入面 d 電線都入咗膠糟同換曬制板, 好 . . . . . .  安全
Dylan 2012-4-23 10:54:00 AM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:54 AM
呢幾個月 ...

兔協姐姐都係 Oxbow
katy 2012-4-23 11:49:38 AM
happyyuki 發表於 2012-4-22 06:30 PM
我係呢個MR312, W760×D535×H560
果塊透明的膠板係向下開架, 忌廉賓跳返入籠試過"線"腳, 晾係左係個籠 ...

我都係用緊呢個籠,個門口已經比呀B撞爛左

其實個門口可以拆,然後換 $12 店果D鐵網會好d.
happyyuki 2012-4-23 02:17:38 PM
katy 發表於 2012-4-23 11:49 AM

其實個門口可以拆,然後換 $12 店果D鐵網會好d. ...

係呀* 兔兔佢跳出籠都冇問題, 一返入籠就俾既塊滑滑斜路蝦, 踏出第一部就"線"返落黎
而家要係上面鋪木板方便佢出入, 我打算去搵d 3M既防滑貼痴係個門面到* (不過唔知會唔會俾個衰女抓LUK哂..)
all_loving_it 2012-4-23 09:15:09 PM
Dylan 發表於 2012-4-23 10:54 AM
兔協姐姐都係 Oxbow

兔協既兔兔5只會食Oxbow兔糧, 有部份兔兔係食AE, 有部份係食"Mazuri"

我其中有3只兔兔係兔協領養, 3只就食5同既糧
長公主 -  Oxbow
侏老板 - Mazuri
總經理 - AE
all_loving_it 2012-4-23 09:18:52 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 03:57 AM
我平時放佢出黎, 都係用圍欄(利用埋SOFA同柜) 岩岩間左大半個客+飯廳俾佢玩
...

其實無咩所謂, 有地方比佢可以活動下就5錯, 最重要係夠安全
happyyuki 2012-4-23 09:32:38 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-23 09:18 PM
其實無咩所謂, 有地方比佢可以活動下就5錯, 最重要係夠安全

佢而家已經識跳上SOFA同咬SODA皮, 仲抓到D木地板花哂
我鬧完個女, 就到我亞媽鬧佢個女(即係我) !!
all_loving_it 2012-4-23 09:40:19 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 09:32 PM
佢而家已經識跳上SOFA同咬SODA皮, 仲抓到D木地板花哂
我鬧完個女, 就到我亞媽鬧佢個女( ...

你個女好苦心為左証明將sofa係皮所以咬比你睇

你阿媽做咩鬧你?
Dylan 2012-4-23 09:40:55 PM
katy 發表於 2012-4-23 11:49 AM

其實個門口可以拆,然後換 $12 店果D鐵網會好d. ...

向左右開安全 d ,向下開格網會卡到腳仔。
katy 2012-4-24 04:31:40 PM
happyyuki 發表於 2012-4-23 02:17 PM
係呀* 兔兔佢跳出籠都冇問題, 一返入籠就俾既塊滑滑斜路蝦, 踏出第一部就"線"返落黎
而家要係上 ...

你呀女鍾唔鍾意咬膠?

鍾意就唔好買喇...  閂門塊膠會對住佢,悶起上黎會咬嫁!
elliotkawing 2012-5-9 07:19:03 PM
最好都係唔好比兔兔食咁多糧...我果隻戒左之後變重左呢~
醫生都講其實兔仔只要食草同菜就OK了~
糧只是偶爾比佢開心下就好了

快速發帖