琴晚想哄下墨魚丸同小灰,
見墨魚丸而家學識左跟住爸爸隻手轉下轉下(見另post),
哈哈 當是獎勵
去左citysuper 買羅馬生菜(其實係我自己想食)
好甜好好味~

灰灰人仔細細,但食得最快

仲擺個令post,謀殺我菲林

丸丸都食得好滋味

兩隻野太痴纏啦(未絕育唔放得一齊ar)

Dylan 2012-4-24 10:08:38 AM
樓主你禁多籠既 wa wa wa 4 個籠, 養咩嫁
candy_ysf 2012-4-24 10:11:49 AM
Dylan 發表於 2012-4-24 10:08 AM
樓主你禁多籠既 wa wa wa 4 個籠, 養咩嫁

哇~ 你有無咁眼利ar

哈哈 我仲養多兩隻倉鼠,
叫做吱吱咋,懶訓豬
Dylan 2012-4-24 11:26:26 AM
candy_ysf 發表於 2012-4-24 10:11 AM
哇~ 你有無咁眼利ar

哈哈 我仲養多兩隻倉鼠,

我睇書話兔兔唔可以同鼠類一齊養
因為鼠類好多細菌, 兔兔會唔好
我睇過一 d 有關鼠類既文章, 鼠類既細菌會引致人類腦膜炎
我細細個只係養得起倉鼠, 大個養龍貓, 宜家養兔兔 (關咩事)
佢地一齊咗幾內呀
candy_ysf 2012-4-24 11:38:05 AM
Dylan 發表於 2012-4-24 11:26 AM
我睇過一 d 有關鼠類既文章, 鼠 ...

你誤會左啦~
佢地無一齊住架~
分左籠 4隻都養左1年到
Dylan 2012-4-24 11:47:34 AM
candy_ysf 發表於 2012-4-24 11:38 AM
你誤會左啦~
佢地無一齊住架~
分左籠 4隻都養左1年到

其實我都唔知道一齊養既定義
本書有話兔兔既天敵係刁鼠, Corgi, 鷹 所以唔可以一齊養
靜妍媽 2012-4-24 04:45:34 PM
墨丸肥左好多喎~~~
靜賢: 用油墨菜同你交換得唔得架
candy_ysf 2012-4-24 04:47:53 PM
靜妍媽 發表於 2012-4-24 04:45 PM
墨丸肥左好多喎~~~
靜賢: 用油墨菜同你交換得唔得架

你d 油麥菜係唔係有機先 ?

不過靜賢你咁靚,俾哂你又點話
candy_ysf 2012-4-24 04:48:53 PM
Dylan 發表於 2012-4-24 11:47 AM
其實我都唔知道一齊養既定義
本書有話兔兔既天敵係刁鼠, Corgi, 鷹 所以唔可以一齊養 ...

我見有人放係一齊都無問題架
不過我好少拿我兩隻鼠鼠出黎玩,因為佢地唔鍾意出街街的 所以應該無問題ge
all_loving_it 2012-4-24 07:18:09 PM
Dylan 發表於 2012-4-24 11:26 AM
我睇過一 d 有關鼠類既文章, 鼠 ...

倉鼠既生理結構同老鼠5同, 只要注意環境衛生同小心照顧, 係可以分籠一齊養

而你講既鼠類細菌會引致人類腦膜炎, 係鼠疫同出血熱病,

鼠疫病係只發生係老鼠身上, 倉鼠同老鼠生理結構係5同, 所以5會出現鼠疫
而出血熱病係通過綠猴同野生家鼠傳比人類, 如果養既倉鼠5會接觸野生家鼠就5會有依個隱患, 因為無病源頭, 所以5洗擔心
all_loving_it 2012-4-24 07:23:53 PM
係呀, 時間耐左兔兔會識架
threefour 2012-4-24 11:55:57 PM 來自手機
灰灰的樣子超級超級可愛呀
lovin_gloria 2012-4-25 10:43:37 AM
樓主, 想問下你灰灰個籠入面左邊個草架.....佢係下面出草俾兔兔食定要佢自己爬高去食草?
仲有見右邊有塊板....點樣安裝先比較穩陣?

覺得灰灰個籠好正~
candy_ysf 2012-4-25 12:27:43 PM
lovin_gloria 發表於 2012-4-25 10:43 AM
樓主, 想問下你灰灰個籠入面左邊個草架.....佢係下面出草俾兔兔食定要佢自己爬高去食草?
仲有見右邊有塊板. ...

左邊個草架係因為我隻灰灰成日都邊度食,邊度vv,所以我專登買黎安係廁所上面等佢學識係廁所vv ge,
呢隻草架好好用架! 佢會係上面食,有時又會係下面d洞洞位食,你唔洗理佢ge, 不過就要留意佢會唔會連呢個草架都vv埋~

右邊塊板在旺角Q兔廊買架~ 有好多唔同SIZE, 你要留意返本身自己個籠的架位可唔可以整得穩,如果個籠許可,基本上佢俾你GE鎖已經夠穩陣
candy_ysf 2012-4-25 12:32:36 PM
threefour 發表於 2012-4-24 11:55 PM
灰灰的樣子超級超級可愛呀

佢係外表天使,內裏惡魔

快速發帖