點算呀點算呀!!*
頭先見到忌廉賓左面隻垂耳(尾尾掂地果PART)變左啡色!!!!!!!!!!!!!
左手隻同左肚仔都有少少黃, 但隻耳仔果到真係啡色的*

咁我拿拿聲用溼既毛巾同佢CLEAN,
但因為係耳仔尾, D 皮好好好薄, 我唔敢太大打卒呀*
見到佢D 血管通紅哂, 於是我就停手...
而家都仲係淺啡, 我好擔心D 尿尿會唔會整到耳仔入面有菌
我應唔應該帶佢睇醫生!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我好擔心呀

DSC_0589.JPG < 耳仔尾, 呢個係CLEAN完之後*

我好擔心佢係點溼到架...頭先耳仔入面見到D血管好紅, 唔知係我CLEAN佢隻耳仔攪到擴張哂
定係D尿"葉"到佢傷左所以紅左.....

happyyuki 2012-4-24 03:11:59 PM
...耳仔入面都有四五點啡色, 我用溫水CLEAN走左.....
但唔知會唔會有尿已經入面耳仔....因為忌廉賓好鍾意豎耳...
頭先打去DR MA 到BOOK, 要下星期先有....
最快都係星期五既DR IVY
會唔會隔太耐先睇呀.....我驚個衰女發炎...
DR MA話耳仔好緊要架.....鳴 我好想喊................
Dylan 2012-4-24 03:44:53 PM
happyyuki 發表於 2012-4-24 03:11 PM
...耳仔入面都有四五點啡色, 我用溫水CLEAN走左.....
但唔知會唔會有尿已經入面耳仔....因為忌廉 ...

會唔會係忌廉賓噴尿, 所以噴到耳仔
你用 cotton ball 沾濕暖水或者生理鹽水, 要扭乾 d d (起藥房買透明果隻) $20 支, 幫佢抹下耳仔入面
輕輕力抹就可以, 用新 cotton ball 重複抹多幾次就 Okay
你用電筒照下內耳睇下有無尿濕, 嗅下有無尿味, 如果無就唔洗擔心啦
Dylan 2012-4-24 03:47:56 PM
都真係幾紅, 你好大力抹牙
all_loving_it 2012-4-24 06:44:33 PM

1. 你冷靜諗一下係你清潔前定後只耳仔通紅?

2. 其實你5洗禁大力去卒, 你見到而家仍然係啡色, 係因為比尿染左色, 你最緊要係先同佢清潔左就可以, 用力過度會令耳仔好痛同神經受損, 因為兔兔耳仔係極度脆弱

3. 如果兔兔耳仔污JO, 就以耳殼為例, 你先用棉花球濕少許水去抹要清潔既部份, 再用新既棉花球抹多幾次, 最後兩次用生理鹽水抹, 抹完後就用棉花抹干為止 (5好等佢自然干, 差5多干,  用風筒吹干, 係一定要徹底抹干)

4. 因為兔兔耳仔太柔弱, 所以不建議用毛巾之類抹, 即使我地感覺係柔軟, 但對滿佈神經既耳仔都不合適, 所以建議用棉花

5. 按你所既情況亦建議你同兔兔洗下耳仔, 唔好靠聞, 唔好靠肉眼去睇, 因為如果只係整到一滴半滴, 係好側邊既位置, 根本單靠肉眼未必清楚睇到, 亦未必聞到味
happyyuki 2012-4-24 10:54:02 PM
多謝你地呀

哈哈, 因為呢幅相係佢訓係個粉紅兔籠隔離影, 所以影得特別紅* 嚇親你地...
我今日用左棉花+溫水佢CLEAN走左D DIRT
但我都係唔放心 唔知會唔會入左內耳, 而且係我CLEAN 既時候已經見到有一個"蚊口"咁大既紅點,
我好擔心佢係"葉"損左.....所以都係拿拿林帶左佢去大圍睇* (大圍有BOOKING)

不過係睇DR PXTER, 唔知你地係唔係睇佢.....個人感覺.......UM..............

ANYWAY, DR 話"I WONT WORRY TOO MUCH IF I WERE YOU, I SUGGEST MONITORING RATHER THAN HAVING TREATMENT" 所以就是冇事吧, 當買個安心*

最後報告, 忌廉賓最新體重: 1.69KG
all_loving_it 2012-4-25 09:32:25 PM
happyyuki 發表於 2012-4-24 10:54 PM
多謝你地呀

哈哈, 因為呢幅相係佢訓係個粉紅兔籠隔離影, 所以影得特別紅* 嚇親你地...

我兔兔有睇個Peter, 不過, 同老虎比起上黎, 覺得老虎比較好

不過, 你兔兔無事咪當安個心

依樣係最重要
Dylan 2012-4-25 10:33:40 PM
happyyuki 發表於 2012-4-24 10:54 PM
多謝你地呀

外國人係比較大膽既
happyyuki 2012-4-25 10:56:07 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-25 09:32 PM
我兔兔有睇個Peter, 不過, 同老虎比起上黎, 覺得老虎比較好

不過, 你兔兔無事咪當安個心

哈哈* 頭先忌廉賓佢好努力咁清潔自己對耳朵 |
唔知係唔係對手仔抺得太支力, 一抺完就中槍倒地*
happyyuki 2012-4-25 10:59:44 PM
Dylan 發表於 2012-4-25 10:33 PM
外國人係比較大膽既

我衰我奄尖* 我以後都會搵返DR MA 哈哈哈哈哈*

忌廉賓: 係呀係呀* DR MA對我好好架!!
貓仔兔 2012-4-26 12:07:46 AM 來自手機

我想講dr.Petex 係有啲論壇有人話佢醫死左兔兔,唔知真定假,你要留意住兔兔,有問題就睇多個,如果唔識伸入去抹,就唔好搞好啲,如果兔兔耳朵發炎,係會聞到有異味架!
我咁寫唔係想話個獸醫點樣,因為我都有睇過佢醫好病重嘅兔兔,不過小心駛得萬年船咁啫...
Dylan 2012-4-26 06:33:58 PM
happyyuki 發表於 2012-4-25 10:59 PM
我衰我奄尖* 我以後都會搵返DR MA 哈哈哈哈哈*

忌廉賓: 係呀係呀* DR MA對我好好架!! ...

其實中意小動物既人至會做獸醫架,日日都對住。又便便又尿尿!
happyyuki 2012-4-26 10:33:31 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 12:07 AM
我想講dr.Petex 係有啲論壇有人話佢醫死左兔兔,唔知真定假,你要留意住兔兔,有問題就睇多個,如果唔識伸 ...

我最大既感覺係佢對住部電腦堅持打字堅持REPORT個FORMAT, 都唔會俾多一分鍾望下我隻兔兔*
佢叫我兩個星期後返去覆診...我都冇BOOK* 有事會搵返DR MA..
貓仔兔 2012-4-26 11:50:33 PM 來自手機
happyyuki 發表於 2012-4-26 10:33 PM
我最大既感覺係佢對住部電腦堅持打字堅持REPORT個FORMAT, 都唔會俾多一分鍾望下我隻兔兔*
佢叫我兩個星期 ...

下... 咁都得....
all_loving_it 2012-4-27 05:55:40 AM
貓仔兔 發表於 2012-4-26 12:07 AM
我想講dr.Petex 係有啲論壇有人話佢醫死左兔兔,唔知真定假,你要留意住兔兔,有問題就睇多個,如果唔識伸 ...

1. 我有睇過你講既論壇, 有D人同兔兔睇醫生之後, 兔兔死左就會周圍講係睇完某某醫生醫死左兔兔, 但好多時係兔兔5舒服佢自己未能即時同兔兔睇醫生, 令兔兔延醫所致, 如果真係敢樣, 個主人先至係最大責任, 而且無一個醫生承諾一定可以完全醫好只兔兔, 醫生係人5係神, 醫生只能夠係儘力去做, 當睇完醫生之後, 身為主人有無真係好好正確去照顧亦係一個好大既原因

無可否認, 有部份醫生的確係令人失望, 但身為主人亦真係要去反思係照顧小動物既時候會5會有未到位既地方......

2. 兔兔耳仔發炎, 未必一定可以聞到有味, 有兔友都係用依個方法去聞, 一直都無聞到咩異味, 而且日日去聞, 都聞5到有味, 結果, 當發現兔兔食野有困難有問題既時候, 耳仔入面己經係有膿包, 而且有好多菌, 情況係極之嚴重, 而且5係一個半個兔友有依個情況, 事實上如果係可以比我地聞到味既時候, 已經係好後期, 亦接近膿包就破既情況, 再惡化至側頭, 嚴重會令兔兔永久耳膜受損同失聰, 所以5可以輕視

再加上賓尼兔只耳仔係垂落黎, 佢耳仔入面有咩菌, 有污Jo, 無同佢清潔, 會一直會藏係耳窩入面, 5會自己消失, 而經過日益月累, 再經過耳仔入面既分泌物, 細菌令情況惡化, 發炎, 變為耳炎, 輕則就單純中耳炎, 嚴重會有好多後遺症

真實個案 :

最後….Dr 話最令佢擔心既,係耳仔….耳仔發炎好嚴重….特別係左耳,可以見到左耳窩入面有好多野,正常耳窩 (右耳) 照出黎應該係透明….Dr 仲扯左一條好長好大舊既耳仔分泌物出黎….耳仔發炎仲影響埋頭骨,X-Ray 照出黎有陰影….唉 )))))))) 強忍淚水,等到拖生黎,我真係忍唔住...缺堤 !

就係耳仔發炎,唔舒服,所以拖肥食少左草 !!! 亦都係因為佢左耳發炎,所以佢用左邊0趙草唔舒服,佢就用晒右邊食野....等我地仲怪佢習慣唔好....唉 )))))

醫生驗左 d 耳屎,入面有酵母,仲送左去化驗所去種菌,要過幾日先知結果…

我問醫生,我日日都有聞佢耳仔,同埋 fing 出黎既耳屎,點解聞唔到有臭味,佢話因為響好入,所以唔一定聞到有味….

我依家諗返,平時同佢摸頭仔,見到佢磨牙,我以為佢係享受緊,其實唔係….見到佢抓床單,原來係因為唔舒服,仲話佢抓床單,我覺得好內疚….唔知個仔原來一路受緊苦….今次耳仔發炎,仲影響埋食草,我估佢一定係好辛苦….唉 !

依家要做既,就係食藥,滴藥水,希望殺屎晒 d 菌 !!! 療程要 8 星期,我一定會捱完佢 !!! 拖肥都算好乖,作出有限度既反抗,我知你辛苦,媽媽都辛苦,我地一齊努力好唔好 ??? 我知你食草好辛苦,但一定要食架,要食好個身體佢,對抗病魔 !!!

快速發帖