點算呀點算呀!!*
頭先見到忌廉賓左面隻垂耳(尾尾掂地果PART)變左啡色!!!!!!!!!!!!!
左手隻同左肚仔都有少少黃, 但隻耳仔果到真係啡色的*

咁我拿拿聲用溼既毛巾同佢CLEAN,
但因為係耳仔尾, D 皮好好好薄, 我唔敢太大打卒呀*
見到佢D 血管通紅哂, 於是我就停手...
而家都仲係淺啡, 我好擔心D 尿尿會唔會整到耳仔入面有菌
我應唔應該帶佢睇醫生!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我好擔心呀

DSC_0589.JPG < 耳仔尾, 呢個係CLEAN完之後*

我好擔心佢係點溼到架...頭先耳仔入面見到D血管好紅, 唔知係我CLEAN佢隻耳仔攪到擴張哂
定係D尿"葉"到佢傷左所以紅左.....

all_loving_it 2012-4-27 06:20:17 AM
happyyuki 發表於 2012-4-26 10:33 PM
我最大既感覺係佢對住部電腦堅持打字堅持REPORT個FORMAT, 都唔會俾多一分鍾望下我隻兔兔*
佢叫我兩個星期 ...

如果5放心去搵多個醫生都係好事, 希望你既兔兔無事, 一切安好
貓仔兔 2012-4-27 02:02:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-27 05:55 AM
1. 我有睇過你講既論壇, 有D人同兔兔睇醫生之後, 兔兔死左就會周圍講係睇完某某醫生醫死左兔兔, 但好多時 ...

我諗你有少少曲解左我嘅意思喇!我只係上網睇到呢單CASE,而而家上網睇嘅都真係唔知真定假,同一定有主觀嘅成份,所以我係唔會信晒....另外,我亦覺得樓主第一次睇呢位獸醫,加上有咁嘅事,所以出於善意叫佢多D留意下隻兔,小心D咁啫, 我唔會話醫生可以次次起死回生啦!咁就唔會有死人同動物喇!而且,我亦有話呢佢醫生有救過小動物嘅CASE呢!

另外, 你嗰個耳仔發炎嘅CASE,佢聲稱聞唔到有味,係咪真係聞唔到,佢自己至清楚,如果佢隻兔兔可以有咁大粒耳屎,其實...都係如你所說咁個主人無做足定時同佢洗耳仔所致....不過我知唔係個個人都完完全全100%懂得養兔,事亦已至此,無謂再話人喇!兔兔嘅耳仔,係極脆弱,而之前我諗樓主唔識同佢洗耳仔,唔識而去做,係會加重風險,例如耳仔發炎,損左或者刺穿耳膜,所以個人覺得唔好亂黎,帶佢睇信得過嘅醫生會安全D咁啫....同時可以趁機學埋架!

不過,兔兔唔舒服都真係要快趣同佢睇醫生係絕對岩,睇完無事咪買個保險囉!
happyyuki 2012-4-27 02:08:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-27 05:55 AM
1. 我有睇過你講既論壇, 有D人同兔兔睇醫生之後, 兔兔死左就會周圍講係睇完某某醫生醫死左兔兔, 但好多時 ...

我好擔心*

其實果日見到兔兔耳仔dirty左, 我真係好緊張* 已經等唔到要隔幾日先有得睇醫生..
我好怕人為既因素, 即係vet 冇booking, 自己唔得閒, 攪到兔兔果幾日會發炎*
到時個情況壞左點算, 一諗到呢到就覺得唔應該拖...
特別係望住兔兔趴係地下 (雖然佢趴得好舒服), 但個心就好怕佢而家係好痛, 就會內疚到喊....
所以最後連大圍都打去試!!! 一打完有BOOKING就巴士的士咁飛出去...
果下既感受係覺得, 如果TOUCH WOOD 第時兔兔有再緊急一D既病
我真係想像唔到自己會有幾急幾難過....*
所以我當今次係一次預習又好, 提醒又好, 只少我又而家開始就會好好打理兔兔隻耳仔

all_loving_it 2012-4-27 02:13:15 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 02:02 PM
我諗你有少少曲解左我嘅意思喇!我只係上網睇到呢單CASE,而而家上網睇嘅都真係唔知真定假,同一定有主觀嘅 ...

1. 我5係話你信晒我個人講既野, 我只係想講如果兔兔醫5好, 未必關過醫生事, 我知你係善意

2. 因為見你話耳仔發炎會有異味, 但事實係耳仔就算發炎都未必會可以聞到味, 依個係事實, 係好多醫學上有好多例証, 所以我先特別多講, 至於去邊到洗, 當然係由個人決定
all_loving_it 2012-4-27 02:29:58 PM
happyyuki 發表於 2012-4-27 02:08 PM
我好擔心*

其實果日見到兔兔耳仔dirty左, 我真係好緊張* 已經等唔到要隔幾日 ...

係呀, 你做得非常之正確
貓仔兔 2012-4-27 03:47:41 PM
happyyuki 發表於 2012-4-27 02:08 PM
我好擔心*

其實果日見到兔兔耳仔dirty左, 我真係好緊張* 已經等唔到要隔幾日 ...

我都覺得你係做得好岩架!
貓仔兔 2012-4-27 03:48:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-4-27 02:13 PM
1. 我5係話你信晒我個人講既野, 我只係想講如果兔兔醫5好, 未必關過醫生事, 我知你係善意

2. 因為見你話 ...

明白就好喇!
all_loving_it 2012-4-27 03:57:40 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-27 03:48 PM
明白就好喇!

我明呀, 你都只係覆述件事, 我之前講既野係對應我個人, 5係講你

快速發帖