我家隻兔兔 , 我俾草佢食 佢淨係鍾意揀幼既草同葉黎食 粗果d 佢食得好少 .... 點算
ccychoy 2012-7-11 04:36:15 PM
可選擇2nd
其實每隻兔兔都擇食.每箱草食到50%已經好好
Ayore 2012-7-11 04:49:29 PM
其實我係新手黎
我用 oxbow 既 , 我想問睇包裝邊到有寫 1st 定 2 nd ? 我搵唔到既
hkhrachel 2012-7-11 05:13:35 PM
Ayore 發表於 2012-7-11 04:49 PM
其實我係新手黎
我用 oxbow 既 , 我想問睇包裝邊到有寫 1st 定 2 nd ? 我搵唔到既
...

oxbow無分1st or 2nd,APD同momi先有分1st or 2nd~~~
all_loving_it 2012-7-11 05:38:29 PM
你可以買多幾只牌子比兔兔嘗試一下, 直至搵到只佢鐘意食既, 你就可以選擇比佢,

OXBOW5鐘意, 你可以嘗試MOMI, JOJO, KAYTEE, APD

兔兔本身都有佢地口味, 大部份5岩口味就5係點食, 所以係要慢慢同佢地搵

我屋企而家5只兔兔, 有2只係好簡飲擇食, 所以我都同佢不停試佢地口味既草

其中小填格格, 我反覆試驗發現佢地比較鐘意有兩只 :
就係APD + MOMI

侏老板 : APD + JO JO

有只就係鐘意OXBOW

DomDomPig 2012-7-11 06:57:06 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 05:38 PM
你可以買多幾只牌子比兔兔嘗試一下, 直至搵到只佢鐘意食既, 你就可以選擇比佢,

OXBOW5鐘意, 你可以嘗試MO ...

我覺得你真係好勁,無所不知既,真係要向你多多學習^_^
all_loving_it 2012-7-11 07:11:44 PM
其實我係新手黎
...

OXBOW本身無分1cut 定 2cut, 淨係APD同MOMI先有分

不過, 5建議就敢直接轉2CUT比兔兔, 因為2cut枝莖較少, 所以粗千維含量亦比1cut低好多, 枝莖少兔兔食草磨牙5夠, 好易有消化系統同口腔問題

你可以比其它牌子兔兔試下, 如果試過禁多種Momi 1cut, APD 1cut, JoJo, Kaytee都5食, 你先再比Momi 2cut 同 APD 2cut

你平日可以既話最好比2只5同牌子既草溝比兔兔食, 等兔兔可以習慣多種口味, 因為有時草都會缺貨, 如果食開既草一旦缺貨, 平日無食開第只牌子, 兔兔5習慣, 會5肯食, 到時就閉家伙
all_loving_it 2012-7-11 09:10:14 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-11 06:57 PM
我覺得你真係好勁,無所不知既,真係要向你多多學習^_^

我都仲有好多野要學習

大家互相學習  

互勉
小黑與我 2012-7-11 09:14:39 PM
我阿女都好咀叼~ 我俾佢地食apd 1st cut+oxbow+ momi 2nd cut,
咁溝佢就會食得比較多~
threefour 2012-7-11 09:45:42 PM 來自手機
我家小朋友不喜歡momi first cut & oxbow...現在全吃了momi second cut 後,兩兔一星期可吃5.5 磅草呢
all_loving_it 2012-7-11 09:52:47 PM
threefour 發表於 2012-7-11 09:45 PM
我家小朋友不喜歡momi first cut & oxbow...現在全吃了momi second cut 後,兩兔一星期可吃5.5 磅草呢 ...

MOMI 2CUT有好多枯草, 將枯草同草碎簡出黎, 其實都係5磅5夠, 2只1個星期先食5.5磅, 平分即係1只先食2.5磅5夠, 其實賓尼兔一個星期先食食個量, 真係5算多
all_loving_it 2012-7-11 10:00:35 PM
小黑與我 發表於 2012-7-11 09:14 PM
我阿女都好咀叼~ 我俾佢地食apd 1st cut+oxbow+ momi 2nd cut,
咁溝佢就會食得比較多~ ...

我而家日日輪流溝5同既草比佢地食

1) APD T草 1CUT + MOMI 1CUT + MOMI 2CUT
2) APD T草 1CUT + JO JO

再另外每日溝

APD高山草, OXBOW果樹草, OXBOW 有機牧草, OXBOW OAT HAY, KAYTEE百慕達草, 狼尾草, 尼羅草, 盆固草
Ayore 2012-7-11 11:14:26 PM
我今日真係學到好多野呀! 多謝哂!
Sylvie_Law 2012-7-12 12:26:04 AM
我兔兔之前食OXBOW都好簡食,仲越食越少。
我就試下momi 1cut因為聽人講好香同為佢健康著想就買左1cut。
佢好鐘意食,而家食多左好多草
以前手餵佢只係食花花,而家連莖都肯食喇
ccychoy 2012-7-12 11:38:03 AM
其實我係新手黎
...

oxbow無分
如果5食可以試下moni 2nd或溝草

快速發帖