我家隻兔兔 , 我俾草佢食 佢淨係鍾意揀幼既草同葉黎食 粗果d 佢食得好少 .... 點算
ccychoy 2012-7-12 11:49:13 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 09:52 PM
MOMI 2CUT有好多枯草, 將枯草同草碎簡出黎, 其實都係5磅5夠, 2只1個星期先食5.5磅, 平分即係1只先食2.5磅 ...

我果隻侏儒一個月半先食到5.5磅.仲5計扔左果d.甘點算?
牠食5到momi 1st.因為太硬.食到耳仔震都咬5到
試過比oxbow又5太show
dr ma話入面一隻牙過長再長的話就要磨但5想牠甘年輕就做到老.叫食多d草
但牠好似好細食.成日食幾條就訓.訓左幾個中又食幾條甘
小黑與我 2012-7-12 12:43:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-11 10:00 PM
我而家日日輪流溝5同既草比佢地食

1) APD T草 1CUT + MOMI 1CUT + MOMI 2CUT

我都有溝orchard grass 同有機草俾佢地食
不過jojo呢隻牌子我好似無見過
我覺得佢地最鍾意都係momi 2nd cut
all_loving_it 2012-7-12 03:10:53 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 11:49 AM
試過 ...

按正常黎講, 一只成年侏儒每個月起碼食6-7磅草先夠

如果按你而家只侏儒食草個量一個月都係食3磅都無, 太少啦

你只兔兔佢係由細到大都係禁細食?  你兔兔因為本身已經牙仔有問題, 食野辛苦所以食禁少, 時間耐左佢個胃口又縮細, 越食越少

1cut佢食5到, 你有無試過幫佢剪碎少少或者浸軟少少比佢食?

如果5到最後真係5好同兔兔磨牙, 因為磨牙好傷牙根, 磨得多兔兔牙仔更加無力食野

all_loving_it 2012-7-12 03:11:25 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 11:49 AM
試過 ...

我只小填格格係後樓梯執佢返黎既時候, 佢都5願意食, 我同佢睇醫生, 話佢牙仔過長, 再長落去就要磨牙, 當時, 我都無同佢做, 我之後同佢轉過好幾只牌子, 枝莖佢都咬得好辛苦, 我為左佢食多d枝莖, 我最初將枝莖剪短約2-3cm, 再用水浸軟比佢, 佢係食多左, 但比正常既標準都有一定差距, 我跟住就用佢鐘意食既蔬菜渣汁浸枝莖比佢食, 佢又食多左

跟住落去幾個月, 我日日如是 :
1) 蔬菜汁浸枝莖
2) 將蔬菜打成蓉撈草碎同碎枝莖
3) 無限量比T草
4) 比菜梗較多既蔬菜
5) 日日都會比一大執既果樹草, 果樹草香味較重, 可以吸引兔兔既食欲, 而佢亦係同T草既營養含量較為接近, 而且佢粗千維既含量比MOMI 2cut高, 因為你兔兔已經好長時間食得5多, 佢胃口一定會收細, 所以你要同佢增加食量
6) 5好比干糧, 可以既話用蔬菜黎代替
7) 可以比小動物專用既益生菌, 可以促進腸胃蠕動, 增加食欲
8) 新鮮既薄荷, 亦可以增強兔兔既食欲

我一直用上面既方法, 小填格格情況真係有改善, 食枝莖多左, 最近幾次去覆診都話佢牙仔問題已經改善5少, 按現時情況, 都5需要磨牙

all_loving_it 2012-7-12 03:26:57 PM
小黑與我 發表於 2012-7-12 12:43 PM
我都有溝orchard grass 同有機草俾佢地食
不過jojo呢隻牌子我好似無見過
我覺得佢地最鍾 ...

比多幾種5同既草兔兔食係好架

5同既草有5同既營養, 對兔兔係好既

不過, 可以既話真係5好比2cut做主食, 因為千維含量比較低同枝莖都比較少

食枝莖5夠5單止好易有牙仔問題,

日積月累, 攝取粗千維量5夠, 仲好易出現消化系統同肝臟問題

兔兔簡飲擇食無辦法, 只好不停搵佢地鐘意食既比佢地

OXBOW有機牧草入面有A草, 你有無簡出黎

MOMI 2CUT好多時好多枯草, 之前我差D簡到練成同孫悟空一樣有對金晴火眼

JO JO既T草兔協同有部份金魚街既寵物店都有

都係美國草, 都幾好架, 外國好多兔兔都係食佢
http://store.hkrabbit.org/?sp=&p=6&cat2=91&cat1=30&cat0=18&id=177&cat1=30&cat0=18&new=&more=&s=d8f573c26857029f3d82a1c042935b35&lang=big5

ccychoy 2012-7-12 04:20:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 03:11 PM
我只小填格格係後樓梯執佢返黎既時候, 佢都5願意食, 我同佢睇醫生, 話佢牙仔過長, 再長落去就要磨牙, 當 ...

如果浸水會5會5香?
佢5食菜梗只食葉
將蔬菜打成蓉撈草碎同碎枝莖係餵佢食定點?
蔬菜汁浸枝莖個籠咪會痴涇涇?
all_loving_it 2012-7-12 04:38:21 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 04:20 PM
如果浸水會5會5香?
佢5食菜梗只食葉
將蔬菜打成蓉撈草碎同碎枝莖係餵佢食定點?

你5洗用好多水浸, 可以濕到D枝莖就可以, 大約浸2-3分鐘就可以, 敢我又5覺5香, 佢又食得好開心

浸水, 浸菜汁同打蓉溝草碎既枝莖我係用個好大既碗裝比佢食, 敢樣應該5會整濕個籠, 如果怕兔兔會打瀉個碗, 你可以用固定式既草架, 食物碗黎裝
ccychoy 2012-7-12 06:46:37 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 04:38 PM
你5洗用好多水浸, 可以濕到D枝莖就可以, 大約浸2-3分鐘就可以, 敢我又5覺5香, 佢又食得好開心

浸水, 浸 ...

甘我而加系米應該繼續比momi 2nd佢食同時浸1st比佢試下?
溝草的話有無介紹?另外益生菌邊度有得買大包?平日系獸醫度分兩次食果d都要$20一包.大包會5會好貴?
all_loving_it 2012-7-12 07:12:29 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 06:46 PM
甘我而加系米應該繼續比momi 2nd佢食同時浸1st比佢試下?
溝草的話有無介紹?另外益生菌邊度有得買大包?平 ...

溝草的話有無介紹?另外益生菌邊度有得買大包?平日系獸醫度分兩次食果d都要$20一包.大包會5會好貴?

係呀, 你而家繼續比momi 2nd + 同時浸1st比佢試下

溝草既話你可以比OXBOW果樹草, APD 高山草, OXBOW有機牧草

依幾種都係5錯既選擇

我平日比佢地輔助治療既益生菌係BENE-BAC, 我同做寵物護理中心既朋友到買, 我一買就係一磅裝, 之前都係二百幾, 最近依2-3個月買係$298

出面賣幾錢我5係好知, 大盒裝應該貓貓狗狗既寵物店護理中心同獸醫都有得賣
ccychoy 2012-7-12 07:20:33 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 07:12 PM
溝草的話有無介紹?另外益生菌邊度有得買大包?平 ...

同時溝草同浸草定分開好d?
果樹草, 高山草同有機牧草會5會好似1st甘硬?
我8月會帶牠去body check
all_loving_it 2012-7-12 07:33:26 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 07:20 PM
我8月會帶牠去body check ...

你淨係浸1CUT, 其它5洗浸就敢溝比佢食就可以

果樹草, 高山草同有機牧草比較軟身同較香, 無1CUT禁硬
ccychoy 2012-7-12 07:35:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 07:33 PM
你淨係浸1CUT, 其它5洗浸就敢溝比佢食就可以

果樹草, 高山草同有機牧草比較軟身同較香, 無1CUT禁硬 ...

ok.5該哂你
all_loving_it 2012-7-12 07:43:08 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 07:35 PM
ok.5該哂你

5洗客氣

all_loving_it 2012-7-12 07:43:43 PM
ccychoy 發表於 2012-7-12 07:20 PM
我8月會帶牠去body check ...

我有幾只兔兔都要食益生菌, 診所一包包買都幾貴, 我禁多只都要食, 會好重皮, 所以我而家係用一大盒

$20分兩次, 3只要食, 每日就要$30, 一個月成$900
小黑與我 2012-7-12 07:52:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 03:26 PM
比多幾種5同既草兔兔食係好架

5同既草有5同既營養, 對兔兔係好既

我主要都係俾apd & oxbow嘅,
Momi就溝少少落去囉
有機草我有揀呀,不過呢排懶得揀所以無買
果樹草都好鬼多枯草。。揀到眼盲

快速發帖