我家隻兔兔 , 我俾草佢食 佢淨係鍾意揀幼既草同葉黎食 粗果d 佢食得好少 .... 點算
hkhrachel 2012-7-12 11:40:49 PM

我想問oxbow箱裝草既質素係咪好過袋裝?之前買了一袋15oz oxbow timothy,不太香,草又碎,又不太嫩綠,有一次上睇兔協兔兔,見佢地箱25lbs oxbow timothy好靚,又香又嫩綠又長
APD又會唔會同樣係咁?
all_loving_it 2012-7-13 04:57:52 PM
小黑與我 發表於 2012-7-12 07:52 PM
我主要都係俾apd & oxbow嘅,
Momi就溝少少落去囉
有機草我有揀呀,不過呢排懶得揀所以無買{:3_ ...

我箱果樹草都好多枯草, 一簡就好長時間

我陪你揀到眼盲

all_loving_it 2012-7-13 06:36:14 PM
hkhrachel 發表於 2012-7-12 11:40 PM
我想問oxbow箱裝草既質素係咪好過袋裝?之前買了一袋15oz oxbow timothy,不太香,草又碎,又不太嫩綠,有 ...

5一定架, 有時OXBOW既9磅同25磅都好碎, 我最高紀錄一箱入面係有1/4都5比得佢地食, 因為好多係碎同較黃5新鮮

依個真係要睇一水水, 未必一定質素會比袋裝好, 因為佢地一收成就係一批批敢, 係視乎季節性

兔協你見到係一箱既面頭, 不過, 通常D草碎都係較底既部份

而APD, 算係質量比較穩定同算好

但草依家野真係好難有保證一定質量好
小黑與我 2012-7-14 03:09:02 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-13 06:36 PM
5一定架, 有時OXBOW既9磅同25磅都好碎, 我最高紀錄一箱入面係有1/4都5比得佢地食, 因為好多係碎同較黃5新 ...

我今次訂嗰箱apd都好多枯草
all_loving_it 2012-7-14 04:07:06 PM
小黑與我 發表於 2012-7-14 03:09 PM

無辦法啦, 我都習慣左,

只能接受現實

你得2只兔兔都好D,

我而家5只兔兔, 仲有只勁大食既總理

我而家最大既節目係簡草

all_loving_it 2012-7-14 04:36:53 PM
小黑與我 發表於 2012-7-14 03:09 PM

我依兩日都諗白色侏儒女叫咩名,

我頭先個腦突然閃出改佢個名做"豬腳薑"
ccychoy 2012-7-14 05:00:08 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-12 04:38 PM
你5洗用好多水浸, 可以濕到D枝莖就可以, 大約浸2-3分鐘就可以, 敢我又5覺5香, 佢又食得好開心

浸水, 浸 ...

今日買左apd1st浸水比佢食,佢都食,但有些硬枝都係唔食。會唔會浸左d營養?因為我睇到浸出尼既水綠的同理浸軟左會唔會唔夠磨牙?
all_loving_it 2012-7-14 05:45:27 PM
ccychoy 發表於 2012-7-14 05:00 PM
今日買左apd1st浸水比佢食,佢都食,但有些硬枝都係唔食。會唔會浸左d營養?因為我睇到浸出尼既水綠的同 ...

你用左幾多水浸呀?  如果只係濕到枝莖, 5會走失幾多營養, 如果5想就敢將浸草既水浪費, 你浸草之後既水倒返落個水樽佢飲水時飲埋

浸軟左當然會有少少影響, 但因為本身枝莖就係好多粗千維, 佢食既時候, 都會比食幼枝同葉磨牙機會多左

你兔兔因為牙仔5舒服, 而家應該佢未夠力可以完全食晒硬枝, 要慢慢黎, 佢食多左草枝莖牙仔問題會有改善, 經過一段時間會好好多架

小填格格一開始佢都食5到所有硬枝, 但經過佢食多左草一段時間問題改善後, 佢會續少續少食多

all_loving_it 2012-7-14 05:50:44 PM
ccychoy 發表於 2012-7-14 05:00 PM
今日買左apd1st浸水比佢食,佢都食,但有些硬枝都係唔食。會唔會浸左d營養?因為我睇到浸出尼既水綠的同 ...

我小填格格都係用依個方法, 經過一段時間, 再返去覆診, 牙仔問題確實有所改善
小黑與我 2012-7-14 06:26:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 04:36 PM
我依兩日都諗白色侏儒女叫咩名,

我頭先個腦突然閃出改佢個名做"豬腳薑" ...

豬腳薑
等佢生完b你煲豬腳薑食啦
小黑與我 2012-7-14 06:27:28 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 04:07 PM
無辦法啦, 我都習慣左,

只能接受現實

咁我都叫比你好d嘅
今日我都揀左成朝,揀左超大袋,應該夠食幾日
ccychoy 2012-7-14 06:36:48 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-14 05:50 PM
我小填格格都係用依個方法, 經過一段時間, 再返去覆診, 牙仔問題確實有所改善 ...

我發現佢中意食apd多過食momi。甘會唔會變左淨系食濕草?會唔會食食下唔洗浸都得?其實apd對比momi真系貴倍幾
all_loving_it 2012-7-14 06:51:13 PM
ccychoy 發表於 2012-7-14 06:36 PM
我發現佢中意食apd多過食momi。甘會唔會變左淨系食濕草?會唔會食食下唔洗浸都得?其實apd對比momi真系貴 ...

係呀, 好多兔兔都鐘意食APD, 你兩溝(MOMI + APD)比佢食, 你一邊餵干一邊餵浸軟左既硬枝/枝莖比佢, 佢既牙仔如果改善左, 佢可以食到多枝莖可以慢慢5洗浸都得

我小填格格牙仔改善左, 都5洗再浸比佢食, 佢而家都可以就敢食干既

你可以每隔一星期到觀察佢既情況

不竟每只兔兔都5同, 我小填格格又再無淨食濕草
all_loving_it 2012-7-14 06:53:41 PM
小黑與我 發表於 2012-7-14 06:27 PM
咁我都叫比你好d嘅
今日我都揀左成朝,揀左超大袋,應該夠食幾日 ...

我曾經諗過搵個鐘點負責簡草
all_loving_it 2012-7-14 06:55:55 PM
ccychoy 發表於 2012-7-14 06:36 PM
我發現佢中意食apd多過食momi。甘會唔會變左淨系食濕草?會唔會食食下唔洗浸都得?其實apd對比momi真系貴 ...

APD應該係所有T草既牌子之中最貴, 起碼係DOUBLE價錢

快速發帖