相信好多兔友都知道我係7月5號係公園見到有只比人遺棄既白色侏儒兔女, 而且佢身懷六甲

我幫佢改左個名叫"豬腳薑"

按正常黎計, 佢應該差5多就快生, 但到而家為止, 仲未見佢有拔毛同擔草做巢既現象, 5知佢幾時會生, 不過, 佢個情緒處於緊張狀態......  我諗佢應該依個禮拜會生卦......

因為有認識5少朋友, 佢地既兔兔無咩母性, 特別係侏儒兔, 喜瑪拉亞兔依類, 生bb之前都5會做巢, 兔bb出世之後, 兔媽媽亦5肯餵奶同照顧bb, 佢地只能夠人手餵, 如果媽媽5肯照顧同餵bb食奶, 兔bb都好難存活, 所以, 佢地既bb未試過可以生存落黎, 兔bb黎人間兩, 三日就去左彩虹橋

所以, 我都係到諗緊豬腳薑會5會生完就算, 5照顧同餵bb食奶

因為我有依個顧慮, 所以, 我都做好要人手餵奶同照顧, 希望佢地日後可以健健康康!
chinggg 2012-7-17 02:50:02 PM
我既毛毛都好似你朋友d兔兔咁,唔肯照顧d bb..當時我係用貓奶粉喂d bb,最後第3日佢地就走左.後來行街個陣發現,原來有1隻奶粉係專for兔仔飲咖.樓住可以買定1盒看門口.我上網睇過兔媽都可以飲
貓仔兔 2012-7-17 08:15:30 PM 來自手機
你自己做個兔窩俾佢得唔得呀?我見有人係咁搞...就黎榮升兔婆,心情緊張嗎?
小黑與我 2012-7-17 10:01:05 PM 來自手機
豬腳呀~蛋呀~薑呀~醋呀~ they are coming... Wakakak
DomDomPig 2012-7-17 11:41:40 PM
好緊張呀,豬腳薑生出黎既bb唔知係乜野色既呢?
andyng621 2012-7-18 12:18:13 AM
希望兔bb隻隻健健康康..辛苦樓主(婆婆)啦..哈

祈待新生命既來臨...
warm_warm 2012-7-18 02:23:08 PM
樓主,你真係好有愛心呀! 仲出錢出力出心機~
加油呀!!!
希望豬腳薑同埋bb可以平安健康快樂!!!
siutung 2012-7-18 02:39:20 PM
好期待牙
all_loving_it 2012-7-18 05:31:41 PM
chinggg 發表於 2012-7-17 02:50 PM
我既毛毛都好似你朋友d兔兔咁,唔肯照顧d bb..當時我係用貓奶粉喂d bb,最後第3日佢地就走左.後來行街個陣 ...

其實貓奶粉係可以代替兔乳, 我5年前曾幫住隔離屋照顧過3只無媽媽餵奶既兔bb, 都係餵貓奶粉, 都一樣無問題, 只只而家都好健康,

不過, 照顧剛出生既兔bb要好小心, 餵奶比兔bb份量一定要好準確, 要跟足佢既每日既體重黎餵, 多少少會令佢消化不良死亡, 餵少會令佢5夠營養, 無法生存落黎, 而且比佢地食奶既時候5急得, 要一滴一滴餵, 要佢吞左一滴先餵第2滴, 5係既話會令奶流落氣管, 無法呼吸死亡

而且每日要定時餵, 每日要分時間餵4次, 5可以將一日食既份量縮埋2次餵

另外, 兔bb所在既室溫一定要合適, 19-21度, 若籠底有隔網一定要拎走, 5係bb好易會因為依d隔網整親受傷而夭折
all_loving_it 2012-7-18 05:34:20 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-17 08:15 PM
你自己做個兔窩俾佢得唔得呀?我見有人係咁搞...就黎榮升兔婆,心情緊張嗎? ...

有呀, 我有預備到, 因為我都有擔心過佢5肯照顧兔bb, 5同佢做巢, 所以我第一日同佢梳毛開始, 就將佢所有毛留起, 用黎比佢個產房黎墊底

我好緊張呀
all_loving_it 2012-7-18 05:36:03 PM
小黑與我 發表於 2012-7-17 10:01 PM
豬腳呀~蛋呀~薑呀~醋呀~ they are coming... Wakakak

豬腳, 蛋, 薑, 醋 -----> 5好周圍走, 快d聽聽話出黎
all_loving_it 2012-7-18 05:37:40 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-17 11:41 PM
好緊張呀,豬腳薑生出黎既bb唔知係乜野色既呢?

5知兔爸本身係咩色, 好多時兔bb會跟爸爸本身既基因多d

如果都係白色就

all_loving_it 2012-7-18 05:40:14 PM
andyng621 發表於 2012-7-18 12:18 AM
希望兔bb隻隻健健康康..辛苦樓主(婆婆)啦..哈

祈待新生命既來臨...

我5辛苦, 只希望豬腳薑順利生產, bb可以健健康康康

3年前有個朋友只兔女生產過程中死左, 因為係難產
all_loving_it 2012-7-18 05:41:11 PM
warm_warm 發表於 2012-7-18 02:23 PM
樓主,你真係好有愛心呀! 仲出錢出力出心機~
加油呀!!!
希望豬腳薑同埋bb可以平安健康快樂!!! ...

好多謝你既支持同關心, 我地一定會加油

all_loving_it 2012-7-18 05:41:37 PM
siutung 發表於 2012-7-18 02:39 PM
好期待牙

我都係好期待

快速發帖