相信好多兔友都知道我係7月5號係公園見到有只比人遺棄既白色侏儒兔女, 而且佢身懷六甲

我幫佢改左個名叫"豬腳薑"

按正常黎計, 佢應該差5多就快生, 但到而家為止, 仲未見佢有拔毛同擔草做巢既現象, 5知佢幾時會生, 不過, 佢個情緒處於緊張狀態......  我諗佢應該依個禮拜會生卦......

因為有認識5少朋友, 佢地既兔兔無咩母性, 特別係侏儒兔, 喜瑪拉亞兔依類, 生bb之前都5會做巢, 兔bb出世之後, 兔媽媽亦5肯餵奶同照顧bb, 佢地只能夠人手餵, 如果媽媽5肯照顧同餵bb食奶, 兔bb都好難存活, 所以, 佢地既bb未試過可以生存落黎, 兔bb黎人間兩, 三日就去左彩虹橋

所以, 我都係到諗緊豬腳薑會5會生完就算, 5照顧同餵bb食奶

因為我有依個顧慮, 所以, 我都做好要人手餵奶同照顧, 希望佢地日後可以健健康康!
小黑與我 2012-7-18 06:45:19 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 05:37 PM
5知兔爸本身係咩色, 好多時兔bb會跟爸爸本身既基因多d

如果都係白色就

我見過小黑既媽媽,佢地啲毛色係一模一樣架,連黑白的分佈都接近一樣,好驚恐
好期待見到豬腳薑ge bb
siutung 2012-7-18 06:52:22 PM
豬腳薑加油牙
生個陣時要加油牙
一定要健健康康牙
all_loving_it 2012-7-18 07:00:46 PM
小黑與我 發表於 2012-7-18 06:45 PM
我見過小黑既媽媽,佢地啲毛色係一模一樣架,連黑白的分佈都接近一樣,好驚恐
好期待見到豬腳薑 ...

哈哈, 禁得人驚
小黑與我 2012-7-18 07:05:46 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 07:00 PM
哈哈, 禁得人驚

係呀,如果唔係size爭咁遠我以為佢地係兄弟姐妹
all_loving_it 2012-7-18 07:12:36 PM
小黑與我 發表於 2012-7-18 07:05 PM
係呀,如果唔係size爭咁遠我以為佢地係兄弟姐妹

如果豬腳薑生出黎全部都係一樣色, 個樣一樣, 我可能攪5清楚邊個叫咩名

我最近都睇緊一D兔籠, 兔廁所, 為兔BB出生同比人領養做下準備
貓仔兔 2012-7-18 07:49:27 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-18 05:34 PM
有呀, 我有預備到, 因為我都有擔心過佢5肯照顧兔bb, 5同佢做巢, 所以我第一日同佢梳毛開始, 就將佢所有毛 ...

原來已有照顧兔bb...咁唔使太緊張啦,哈哈...
如果生3隻,叫豬腳,薑,同蛋蛋都幾好wor..一聽就知一家人,但係多過3隻點好呢?(哎呀,連我都諗埋一份.....==")
有啲兔友會早少少將自制兔窩放左入去俾兔媽留氣味同習慣下,你睇下得唔得...
小黑與我 2012-7-18 07:55:25 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 07:12 PM
如果豬腳薑生出黎全部都係一樣色, 個樣一樣, 我可能攪5清楚邊個叫咩名

我最近都睇緊一D兔籠, 兔 ...

隻隻都白雪雪
如果分開黎養到時你咪成屋兔籠
all_loving_it 2012-7-18 08:02:59 PM
小黑與我 發表於 2012-7-18 07:55 PM
隻隻都白雪雪
如果分開黎養到時你咪成屋兔籠

要睇下幾多只, 自己留返黎養既就5會分開

如果比人領養既兔BB, 我會係佢地斷奶之後分籠住開, 等佢地習慣無同伴住埋一起, 而兔BB因為比較緊張同難適應新環境, 所以我會將佢地既籠同廁所比埋佢地新爸媽, 有佢地用開既野, 兔BB去到新屋企會比較易適應
all_loving_it 2012-7-18 08:04:39 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-18 07:49 PM
原來已有照顧兔bb...咁唔使太緊張啦,哈哈...
如果生3隻,叫豬腳,薑,同蛋蛋都幾好wor..一聽就知一家人, ...

幫手諗下都幾好

我而家都有放入去等佢吸下兔媽既味道
小黑與我 2012-7-18 09:04:01 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 08:02 PM
要睇下幾多只, 自己留返黎養既就5會分開

如果比人領養既兔BB, 我會係佢地斷奶之後分籠住開, 等佢地習慣 ...

可能你最後會唔捨得,全部自己養
all_loving_it 2012-7-18 09:12:21 PM
小黑與我 發表於 2012-7-18 09:04 PM
可能你最後會唔捨得,全部自己養

5捨得就一定, 我最多都係會留返1-2只兔BB

但如果真係多既話, 都一定要比人, 如果兔兔健康無事還好, 若真係有咩事, 太大負擔, 無足夠既時間, 能力同經濟可以負擔, 如果真係敢既話, 最後最慘都係兔兔, 所以一定要從對佢地最好既方法同環境中生活

不過, 我會考慮係咪同佢地絕左育先比人領養
threefour 2012-7-18 09:54:56 PM
辛苦了,加油呀!期待bb出世,健健康康呢
貓仔兔 2012-7-18 10:03:38 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-18 08:04 PM
幫手諗下都幾好

我而家都有放入去等佢吸下兔媽既味道

http://hk.myblog.yahoo.com/berbt-bunny

你睇下呢個blog隻兔兔生左5隻,5隻都好cutie呢!我估你未必捨得俾人養,因為唔係有咁多人好似你咁有養兔知識, 耐心同愛心呢!哈哈...如果隻隻都白色可能要有頸帶至分到,不過啲兔bb一定唔肯用呢!
snow2ling 2012-7-18 11:06:41 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 09:12 PM

但如果真係多既話, 都一定要比人, 如果兔兔健康無事還好, 若真 ...

好期待:)
希望全部兔bb都健康活潑!!
小黑與我 2012-7-18 11:47:07 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-18 09:12 PM

但如果真係多既話, 都一定要比人, 如果兔兔健康無事還好, 若真 ...

如果絕埋育咪成五六個月大~ 仲唔捨得喎對左咁耐
不過侏儒兔好似唔會生太多隻?可能你可以養埋

快速發帖