相信好多兔友都知道我係7月5號係公園見到有只比人遺棄既白色侏儒兔女, 而且佢身懷六甲

我幫佢改左個名叫"豬腳薑"

按正常黎計, 佢應該差5多就快生, 但到而家為止, 仲未見佢有拔毛同擔草做巢既現象, 5知佢幾時會生, 不過, 佢個情緒處於緊張狀態......  我諗佢應該依個禮拜會生卦......

因為有認識5少朋友, 佢地既兔兔無咩母性, 特別係侏儒兔, 喜瑪拉亞兔依類, 生bb之前都5會做巢, 兔bb出世之後, 兔媽媽亦5肯餵奶同照顧bb, 佢地只能夠人手餵, 如果媽媽5肯照顧同餵bb食奶, 兔bb都好難存活, 所以, 佢地既bb未試過可以生存落黎, 兔bb黎人間兩, 三日就去左彩虹橋

所以, 我都係到諗緊豬腳薑會5會生完就算, 5照顧同餵bb食奶

因為我有依個顧慮, 所以, 我都做好要人手餵奶同照顧, 希望佢地日後可以健健康康!
小黑與我 2012-7-18 11:49:49 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-18 10:03 PM
http://hk.myblog.yahoo.com/berbt-bunny

你睇下呢個blog隻兔兔生左5隻,5隻都好cutie呢!我估你未必捨得 ...

超得意呀d BB好想抱佢地
all_loving_it 2012-7-19 12:02:04 AM
小黑與我 發表於 2012-7-18 11:47 PM
如果絕埋育咪成五六個月大~ 仲唔捨得喎對左咁耐
不過侏儒兔好似唔會生太多隻?可能你可以養埋{: ...

因為我擔心就算我定領養要求將來要同兔兔做絕育, 但第日領養佢既人5同佢做, 如果日後生得多, 怕又會棄兔, 或者比人將兔bb賣比人, 而且無絕育長遠對兔兔健康5好

侏儒兔一胎有機會生1-4只

5捨得都無法
andyng621 2012-7-19 12:47:40 PM
同領養既主人傾好要絕育先領養得囉..定期做家訪
貓仔兔 2012-7-19 03:21:31 PM
andyng621 發表於 2012-7-19 12:47 PM

有D人俾左隻兔佢仲唔走人咩,仲邊得閒理你吖...所以如果樓主要俾兔人,真係要起底咁滯至會有信心領養嘅人可以一世照顧好好兔兔...

如果係我自己真係無咁大勇氣,俾左個孫人地湊....一世都會擔心佢地...不過ALL LOVING IT都啱,佢已經有好多兔兔,仲有兔有長期病,如果太多照顧唔黎都唔好...都真係好兩難..加油呀未來兔婆....
貓仔兔 2012-7-19 03:24:51 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-19 12:02 AM
因為我擔心就算我定領養要求將來要同兔兔做絕育, 但第日領養佢既人5同佢做, 如果日後生得多, 怕又會棄兔, ...

同佢地絕育先都好,起碼兔販唔會吼你D兔BB...兔販嘅兔兔,真係好可憐,有時我同壞蛋兔玩時,都會諗下佢爸爸媽媽而家會唔會係地獄.....
all_loving_it 2012-7-19 04:15:44 PM
andyng621 發表於 2012-7-19 12:47 PM

如果對方真係立心不良, 傾黎都無用, 都領養完只兔兔, 點會願意比你定期做家訪
all_loving_it 2012-7-19 04:18:00 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-19 03:21 PM
有D人俾左隻兔佢仲唔走人咩,仲邊得閒理你吖...所以如果樓主要俾兔人,真係要起底咁滯至會有信心領 ...

我希望會由熟人黎領養
all_loving_it 2012-7-19 04:25:32 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-19 03:24 PM
同佢地絕育先都好,起碼兔販唔會吼你D兔BB...兔販嘅兔兔,真係好可憐,有時我同壞蛋兔玩時,都會諗 ...

兔販既兔兔係好慘架, 但如果係個人能力5足夠照顧所有兔bb既情況之下, 唯一可以做既就同佢做多d準備, 同佢搵個好主人之外, 仲可以點
all_loving_it 2012-7-19 07:32:46 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-18 10:03 PM
http://hk.myblog.yahoo.com/berbt-bunny

你睇下呢個blog隻兔兔生左5隻,5隻都好cutie呢!我估你未必捨得 ...

係好得意

如果本身既兔兔無咩健康問題, 5需要特別既照顧其實都5會太辛苦

但因為我本身都要返工, 只係小填格格我每日都要同佢按摩腹部2個鐘, 仲有侏老板, 長公主, 總理, 豬腳薑去照顧, 而係每日只係同佢地簡草, 護理, 打理環境衛生, 同佢地玩, 傾計, 已經幾乎只有4個鐘去訓, 而且我每個月因為有幾只健康有問題既兔兔需要一定既醫療支出, 若因為個人5捨得既心態將bb強行留係身邊, 當佢地第日有事, 我無足夠既經濟能力, 時間, 精神去好好照顧佢地, 如果真係敢可能反而會害左佢地

其實我個人認為知識依樣野真係要靠累積, 有邊個一開始就咩都知道, 我日後比對方領養既時候, 我都會同佢分享我所知既野, 亦會留電話比佢, 有咩事, 佢可以隨時搵我

貓仔兔 2012-7-19 08:39:27 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-19 07:32 PM
係好得意

如果本身既兔兔無咩健康問題, 5需要特別既照顧其實都5會太辛苦

都好明白嘅,我都無咩時間去照顧多一隻兔兔,所以有壞蛋仔就好夠喇,如果動物無人陪同妥善嘅照顧,兔兔都唔會開心,所以你搵個熟人,甚至係親密嘅親戚係最理想,加油呀!照顧咁多隻真係唔容易!
maymay321 2012-7-20 01:27:40 AM
上網睇完,好似有好多個案都係兔女唔識照顧啲bb,通常養唔大。
我仔仔既老婆大左肚,已經放好曬產房比佢。
但如果兔媽媽唔喂奶除左反轉佢喂仲可以點做?(因為我唔識分佢地幾時先食飽!)
另外,如果兔媽媽冇奶或者其他情況下,要用代乳去喂寶寶。
奶既調較分量、喂食分量、喂時時間應該係點分配?網上有好多唔同既比例!
同埋保暖方面要點做最好?
有咩其他野要加倍注意?
兔仔生完要點調理返身體同身體檢查可以幾時做?
因為朋友唔得閒照顧佢個女同啲寶寶…所以照顧就由我負責。
我好希望大小都平平安安,唔想因為自己既一時大意同忽略而害左幾條生命!
麻煩如果你地知道或者有經驗照顧過兔媽媽同寶寶既人,你地可唔可以教下我應該點做?
我仲應該準備啲咩用品?
而家兔媽咪住係我間房,而我仔仔住廳…咁做有冇問題呢?
我留意到兔媽咪佢既食欲好正常。我加滿草比佢唔夠一陣佢好快食曬,係咪一個好現象呢?
我真係好擔心阿!希望大家可以幫幫我!萬分感謝!!!
all_loving_it 2012-7-20 02:03:04 AM
maymay321 發表於 2012-7-20 01:27 AM
上網睇完,好似有好多個案都係兔女唔識照顧啲bb,通常養唔大。
...

如果出生後既兔BB, 無兔媽媽照顧, 你要做咩準備咩, 我之前係另一個帖到覆過另一位兔友, 你可以查閱 :
http://petkd.net/thread-21634-1-1.html

不過, 照顧剛出生既兔bb要好小心, 餵奶比兔bb份量一定要好準確, 要跟足佢既每日既體重黎餵, 多少少會令佢消化不良死亡, 餵少會令佢5夠營養, 無法生存落黎, 而且比佢地食奶既時候5急得, 要一滴一滴餵, 要佢吞左一滴先餵第2滴, 5係既話會令奶流落氣管, 無法呼吸死亡

而且每日要定時餵, 每日最理想要分時間餵4次, 5可以將一日食既份量縮埋2次餵

若籠底有隔網一定要拎走, 5係bb好易會因為依d隔網整親受傷而夭折

如果兔女本身含鈣量正常既情況之下, 兔女生產完之後, 你可以比"A"草佢補充營養同生產奶水, 你亦可以比平日多餵1/3份量既干糧同比多少少類別同份量既蔬菜就可以

另希望你可以勸你朋友同佢兔兔做絕育, 因為兔兔由懷孕同生完BB對佢身體好大損害, 佢亦好辛苦, 另兔BB到5個月既時候你一係要每只獨立分開黎養, 一係全部做絕育, 無論係同一胎既兄弟姊妹, 父母同兔BB都不能交配, 否則會成近親繁殖, 懷疑期間有機會出現死胎, 危害兔女既生命, 即使日後生出黎既BB會因為基因問題, 身體會有殘缺同生理有問題

至於你話加草轉頭食晒係咪好現象, 我5知你用既草架有幾大, 你每次比幾多佢食, 反正佢無比平日食少左, 便便如常就可以

其他你既問題同需要準備咩, 係之前比你條LINK入面已經有答案, 你可以自己去睇

http://petkd.net/thread-21634-1-1.html

all_loving_it 2012-7-20 02:05:13 AM
maymay321 發表於 2012-7-20 01:27 AM
...

餵食時間每隔6個鐘餵1次, 日日要相同時間去餵
all_loving_it 2012-7-20 04:36:51 AM
貓仔兔 發表於 2012-7-19 08:39 PM
都好明白嘅,我都無咩時間去照顧多一隻兔兔,所以有壞蛋仔就好夠喇,如果動物無人陪同妥善嘅照顧,兔兔都 ...

我個人認為做咩都好, 都要量力而為, 如果因為不捨一時衝動將所有bb留低, 到日後有事, 無足夠經濟同時間照顧佢地敢點好?  到時籌款, 借錢定搵人幫手?  

可能你得1只兔兔, 又5係咩長期病患, 所以有d野未必會理解同體會

我有一個親戚想養兔兔,不過, 佢有養狗, 所以不列入考慮範圍

maymay321 2012-7-20 02:48:29 PM
咁寵物代用乳頭要係邊度買?同埋係貓奶度加一份打過既重奶油應該放幾多分量呢?同埋就以喂5cc黎計,如果我一日分開四次喂…應該係每次喂5cc還是將5cc除4咁呢?
寶寶唔反轉喂,咁要點先喂得佢地舒服啊?
多口問句樓主你會用邊種奶粉喂寶寶呢?
兔媽媽可以係生完之後幾耐先安排絕育最好?
我知道我有好多問題好麻煩咁,希望樓主你唔好介意。
真係唔該曬你!!

快速發帖