相信好多兔友都知道我係7月5號係公園見到有只比人遺棄既白色侏儒兔女, 而且佢身懷六甲

我幫佢改左個名叫"豬腳薑"

按正常黎計, 佢應該差5多就快生, 但到而家為止, 仲未見佢有拔毛同擔草做巢既現象, 5知佢幾時會生, 不過, 佢個情緒處於緊張狀態......  我諗佢應該依個禮拜會生卦......

因為有認識5少朋友, 佢地既兔兔無咩母性, 特別係侏儒兔, 喜瑪拉亞兔依類, 生bb之前都5會做巢, 兔bb出世之後, 兔媽媽亦5肯餵奶同照顧bb, 佢地只能夠人手餵, 如果媽媽5肯照顧同餵bb食奶, 兔bb都好難存活, 所以, 佢地既bb未試過可以生存落黎, 兔bb黎人間兩, 三日就去左彩虹橋

所以, 我都係到諗緊豬腳薑會5會生完就算, 5照顧同餵bb食奶

因為我有依個顧慮, 所以, 我都做好要人手餵奶同照顧, 希望佢地日後可以健健康康!
all_loving_it 2012-7-20 03:16:32 PM
maymay321 發表於 2012-7-20 02:48 PM
咁寵物代用乳頭要係邊度買?同埋係貓奶度加一份打過既重奶油應該放幾多分量呢?同埋就以喂5cc黎計,如果我 ...

寵物代用乳頭你可以去買貓狗既健康護理用品既鋪頭去購買, 如果搵5到, 可以用喂藥既滴管或者類似平日眼藥水瓶黎代替都可以

如之前所講, 而家有只專比兔兔用既代乳, 旺角應該有架啦, 兔兔代乳市面有兩種, 你可以去搵搵, 如果用兔兔專用既代乳因為佢本身既成份已經足夠, 所以5需要再加奶油, 我係用美國Bene-bac那種, 餵食份量之前既資料已有, 請詳閱

你用接近bb抱既姿勢黎慢慢餵

我以前用貓奶粉一樣可以將bb成功令佢成長, 而家我係用兔兔代乳

如果兔媽媽真係完全5照顧bb, 你要做5只就係餵奶禁簡單, 你可以詳細睇下我之前發既帖

如果兔兔生完之後兩個月, 即bb已經完全斷奶, 你可以安排佢去見醫生檢查係咪已經可以倣絕育, 正常黎講, 應該可以架啦
另外, 題外話, 你朋友既然無時間去照顧兔女同bb, 點解仲要比兔兔生呢.....

maymay321 2012-7-20 03:42:05 PM
唔該曬你啊!你真係識好多野,係咪已經養左兔仔好耐呢
咁我去揾揾啲用品先…
你比我個表黎計…假若表度話寶寶要食5cc奶…每日應該四次…每次應該喂5cc定係應將5cc除開4分咁喂呢?
因為我朋友住緊既地方業主突然唔租比佢。
佢要重申揾過第度租,到時又要裝修搬野,怕兔媽媽佢大住肚會影響佢,加上佢處理搬屋既野又冇時間照顧。所以免囡而家就理由我照顧嚕
all_loving_it 2012-7-20 04:13:28 PM
maymay321 發表於 2012-7-20 03:42 PM
唔該曬你啊!你真係識好多野,係咪已經養左兔仔好耐呢
咁我去揾揾啲用品先…
你比我個表黎計… ...

其實已經有說明下面列出既份量係每日所需總餵食量, 每次餵食量係根據餵食次數既平均份量

例如 :
兔bb重量30-50克, 每日分4次餵食, 一天總食量係10cc既話, 每次平均餵食為2.5cc

以下「一天」所需量列出來後,把它分成適當的份量來餵食。 為開眼的小兔子,一天應該餵食三到四次,餵食次數應逐漸減少,直到小兔斷奶為止。小兔腹脹通常和餵食過多有關。 兔子體重(平均值)/一天平均餵食次數/餵食量。
30克到50克/3次到5次/8-11cc
50克到65克/1.5次到3次/10-13cc
65克到80克/1.5次/13-18cc
80克到95克/1.5次/15-20cc
95克以上/最多2次/最多20cc
maymay321 2012-7-20 07:36:29 PM
唔好意思啊唔該曬你!

快速發帖