致我最叻既咚仔:

終於, 你也要離開我了, 你係陪伴得我最耐既小寶貝, 你足足同我生活左兩年零三個多月. 我同你經歷得最多事和物, 比任何人都更多. 你的離去, 沒有先兆, 沒有痛苦, 十分安祥, 因為屈指一算, 你已經等於我們人類的過百歲了, 你毫無無留地為我獻出了你的一生, 我衷心多謝你, 真的真心感激你.

仲記得你初來我家時, 已經有兩個月大, 但你的樣子同身形同一倨小孩子完全無分別, 你的行為同動作都好可愛, 你在我家過的第一晚, 你表現了你的活力充沛及生猛無比, 我就已經知道你你一隻不可思議的強壯小生命!

幼年時

少年時

成熟時

你比我其他小寵最特別的地方, 正就是你伴我渡過了最多時刻, 我在2010-2012的三次生日, 你都身在其中; 你也高興渡過你的兩次生日, 你陪我經歷了五份工作的變遷; 你陪我挨過左另外三位同伴的離去. 每一個情節, 永遠深刻地一點一滴記在我心中, 這些時光, 正是我最感激你的存在!

我CHOK! 我不是林峰, 我就是咚咚!

冬天時儲肥自己保暖

聖誕節著衫仔

2011-08-05 16.06.48.jpg

夏天時吃蔬菜降溫

鼠頭鍘時候(加粒屎)

玩完JJ後既現場

一歲生日會

兩歲生日會

你的兩位熊仔鼠同伴(3個都唔合作影)

你的兩位熊仔鼠同伴(3個今次合作了)

我也不落後玩The New Ipad

當然這兩年零三個多月的時光, 我也多次為你擔驚受怕, 因為你患上左好多疾病, 生眼瘡, 生耳瘤, 肚痾, 更有幾次我唔小心將你係高處跌低, 令你昏迷左好幾次, 真係好驚親手終結左你既小生命, 但你三番四次再發揮你那強大既生命力, 每次都嬴番黎, 係我最驕傲你的地方.

當然生命總有終結的時候, 你也不例外, 係你最後的三個月中, 身體不斷消瘦, 毛髮不斷減少, 皮膚不斷脫落, 行路駝背又東歪西倒, 頭部更縮細得可怕, 但你唔放棄咁依然堅強生活落去, 食量比以前更大更貪吃, 我真的很安慰.

離世前三個月

離世前兩個月

離世前一個月

離世前3日

離別當日, 早上你還一切如常, 但當我回家後, 你靜靜訓在門口, 我就知今天終於黎左, 你將我今朝親手餵比你既所有鼠糧同蔬菜都食哂了, 完美咁完成左你既一生, 多謝你, 你任務終於完成了, 我永遠都會記得你一生無盡的貢獻!

再見了, 咚咚, 2010.05.22 – 2012.09.06

Admin 2012-9-7 07:19:21 PM
一路好走
咚咚好可愛
J.Milner 2012-9-7 07:30:23 PM
Admin 發表於 2012-9-7 07:19 PM
一路好走
咚咚好可愛

好掛住佢
小賢者R 2012-9-10 05:23:04 PM
好有靈性呀,,佢有你咁好既主人都今生無悔 =]
J.Milner 2012-9-10 08:15:52 PM
小賢者R 發表於 2012-9-10 05:23 PM
好有靈性呀,,佢有你咁好既主人都今生無悔 =]

我有佢 我都今生無悔 /.\
MeatRelax 2012-10-12 12:19:42 PM
你也令咚咚既一生變得精彩,咚咚有你咁好既主人真幸福!
J.Milner 2012-10-15 09:02:47 AM
MeatRelax 發表於 2012-10-12 12:19 PM
你也令咚咚既一生變得精彩,咚咚有你咁好既主人真幸福!

謝謝!!
fluffy 2012-10-19 04:14:25 PM
你的離去, 沒有先兆, 沒有痛苦, 十分安祥, 因為屈指一算, 你已經等於我們人類的過百歲了, 你毫無無留地為我獻出了你的一生, 我衷心多謝你, 真的真心感激你.

你放心吧, 我相信你的倉鼠"咚仔" 也是衷心多謝你, 真心感激你的...

在以後的歲月 也請你別忘了你和 "咚仔" 曾經一起渡過的歡樂時光~
J.Milner 2012-10-22 03:09:11 PM
fluffy 發表於 2012-10-19 04:14 PM
你放心吧, 我相信你的倉鼠"咚仔" 也是衷心多謝你, 真心感激你的...

在以後的歲月 也請你別忘了你和 "咚 ...

謝謝你的鼓勵!
我當然唔會忘記佢!
我岩岩拎左佢既DNA頸鍊番黎做永遠紀念
寵愛妳 2015-3-11 11:51:29 AM
講到任務...
20Leon02 2015-10-12 07:24:49 AM
節哀順變~~

快速發帖