兔兔的Cancer 相對膿瘡較為少見,呢篇POST 詳細紀錄波波由發現腫瘤、切除右耳手術及康復治療的詳情,主要係想為兔友日後提供參考,醫療費絕對唔平,大家要有儲蓄兔兔基金的習慣,以便日後不時之需。
12月15日
食左差不多兩個星期傷風藥,依家好返了
傷口仲有少許膿,整體康復進度都唔錯
24日再搵 Dr Ma 覆診
被剃的毛慢慢生返出黎啦~好搞笑 XD
12月9日 傷口情況
12月8日 覆診
傷口康復理想, 再拆左幾針線, 仲有膿要清, 繼續打針食藥(5隻藥!)
過多14日再返去覆診...... 待續...
眼附近的毛長左好多, 其它仲係好光! 怕佢再凍親, 買左個暖爐!
覆診費 $364
外國的化驗報告證實係 Squamous cell carcinoma..
仍不排除有擴散的機會..
12月3日 患傷風了
可能波波姐右邊面至頸都無左毛, 好易散熱, 加上病緊抵抗力差, 唔好彩患左上呼吸道感染, 成日打噴嚏同有鼻涕。去左SAA睇,又駛左 $634 ..  = =
十二月第一星期就駛左 $1000
12月1日 覆診
Dr Ma 讚傷口埋得唔錯, 啲膿有改善, 似返少少正常皮膚, 拆左幾針線, 返屋企繼續清膿, 唔駛再開刀清膿! so good~!
清膿要波媽幫手, 因隻波郁得太勁, 我就幫手hold住個頭。打針都係波媽打。
成個星期晚晚都唔夠訓, 早晚都要同波波擠膿, 每次都整至少一個鐘 = =
覆診費 ~ $360
11月29日 傷口情況

11月24日覆診
洗左傷口,證實有膿,Dr Ma 話可能癌細胞附既的組織細胞唔夠健康,所以會有膿既情況

必須每日用力清理膿液,否則可能要再開刀清除... 我當然唔想佢再開刀啦..

依家可以做既係每日儘量擠d膿出黎,繼續食藥,同埋每隔一日就同佢打支抗生素針....
診所姑娘教我幫波波打針,星期一要同波波打,希望成功啦...

另外,右眼眼潰瘍,左眼又有分泌物,兩隻眼都要滴眼藥水..  = =
覆診駛左 $760, 暫時總共醫藥費約 $8000, 每星期覆診到情況穩定為止
大家最好儲定多少少養兔基金吧. 以備不時之需...

每次清膿之前,都要清除硬化左既野先.. 如下圖....

11月23日晚
成功清左堵塞耳道出口的硬化物.. 見到裡面有白色既分泌..
11月22日
波波胃口同便便都無咩問題
傷口仲紅紅地, 耳道出口有粒好似硬左既分泌物... 唔知有冇問題... 星期六覆診
波波耳仔傷口 膽少勿看
11月20日今朝波波肯自己食草粉!擺支針筒係佢嘴前自己食,叻女!

11月19日  更新
今晚波波胃口好左, 食左好多草, 同埋終於肯自己去飲水啦~ 精神左好多~!

11月17日  做切耳手術

手術好成功, 已將腫瘤連右耳切除幸好及早發現 & 提早左做手術 (原本下星期四), 有人取消左booking, 所以可以提前星期六做, 如果再遲d, 漫延至耳道根部, 就好難搞...  做完手術, Dr Ma 俾我地睇隻耳仔... 粒瘤生得好入.. (痛心..

返到屋企之後都唔肯食野, 唯有餵草粉, 夜晚起身又餵, 好快有cc
今朝肯自己食菜同草, 暫時放心少少...

禮拜六、下個禮拜六都會返去覆診,
三個星期後有化驗報告 (send 左組織去外國化驗)

近排好似好多大年紀少少既兔仔都有事, 如側頭&耳仔膿瘡,
主人最好每日同兔兔做個簡單檢查, 同埋儲定錢以備不時之需
希望所有病緊既兔都早日康復。

11月13日
第三次覆診, 化驗結果出左, 證實係 carcinoma = cancer....  要做手術切除, 如果只切除粒野, 復發機會好高
所以Dr Ma 建議摘除右耳... 再send 粒腫瘤去化驗.. 可能因為呢粒野, 波波最近兩個月瘦左好多, 今日磅都係得 1.38kg 較上星期輕微下跌.. 暫時 book 左下星期四做手術... 手術費粗略估計$5000-6000, 連埋今次共四次診金大約 $3000
雖然會無左隻耳仔, 但只要健健康康, 生返肥肉, 就已經好好了, 依家真係皮包骨咁..
依家可以做既係唔好俾佢再瘦落去, 食下草粉, 虫草雲芝, 肥返少少,  下星期做手術
11月6日
波波覆診:明明好好胃口,但兩星期體重輕左0.2kg (1.6kg->1.4kg).... 耳道粒息肉大粒左一半,抽左少少sample拎去化驗(用針筒抽...痛),但唔一定驗到係良性定惡性,下星期先知化驗結果。下一步:驗血、照X光,做手術切左粒野再拎去化驗,風險係絕育手術嘅double... 如果係惡性,要切左隻耳仔... 希望化驗結果唔太差.... 真係多風多雨嘅一年,唉....

近排右耳發炎,聽日再見Dr Ma 覆診

相關POST
http://petkd.net/thread-23092-1-1.html
http://petkd.net/thread-23137-1-1.html

Insomniahk 2012-12-11 12:36:23 PM

大了老了病亦會多了
DomDomPig 2012-12-11 12:47:29 PM
我, 我老公, 卒卒, 一家3口都祝福波波早日康復, 健健康康咁做冬
wesky 2012-12-11 01:02:19 PM
DomDomPig 發表於 2012-12-11 12:47 PM
我, 我老公, 卒卒, 一家3口都祝福波波早日康復, 健健康康咁做冬

多謝你地一家三口支持
佢體重升左少少啦,由1.4 -> 1.45kg
wesky 2012-12-15 08:35:23 PM
updated~
ping.tat 2012-12-18 02:11:37 PM
好耐無上來了,一上來就見到波波病左

波波加油要食多d野,
祝波波早日康復
syt174698 2012-12-18 06:39:45 PM
波丸爸,Dr. Ma有無話幾時唔駛覆診?有無話幾時開始食保健品?咁依家咪要定期做體檢?個頭罩你邊度買,我用果個成日跌出嚟?幾時先至確定唔會擴散?波波姐,你好叻叻,要快D好返。
wesky 2012-12-18 07:06:20 PM
syt174698 發表於 2012-12-18 06:39 PM
波丸爸,Dr. Ma有無話幾時唔駛覆診?有無話幾時開始食保健品?咁依家咪要定期做體檢?個頭罩你邊度買,我用 ...

今日覆完診,傷口埋得好好,仲差少少,過多兩星期再覆診。
再之後就每三個月覆診一次,要食虫草同雲芝補身
雲芝對付癌症,虫草治上呼吸感染
買雲芝買左$1600蚊!連埋覆診費駛左$2200
波波姐越黎越「惊貴」=0=

頭罩九龍果邊買的,無咁易叉手
上次做手術照X ray 睇唔到有擴散嘅跡象
hh0 2012-12-18 08:40:39 PM
似乎穩定左,D蟲草同雲芝係人食果D?點樣食法?
wesky 2012-12-18 09:13:09 PM
hh0 發表於 2012-12-18 08:40 PM
似乎穩定左,D蟲草同雲芝係人食果D?點樣食法?

食人食果啲,  撈草粉食
syt174698 2012-12-19 12:18:18 AM
wesky 發表於 2012-12-18 09:13 PM
食人食果啲,  撈草粉食

雲芝同虫草每日要食幾多粒??有無話邊隻牌子好D,我同兔協暫養果隻都係食雲芝,虫草就無食.
Insomniahk 2013-1-17 12:28:56 PM
long recovery

快速發帖