28/3/2013更新 :
係依度好多謝各位一直對兔bb同豬腳薑既關心, 向日葵同不倒翁已經搵到新家, 佢地會由同一個家庭領養, 地方好大, 今日同埋新主人同佢地去做左絕育, 手術非常成功, 係等接返佢地既期間, 我陪佢既媽媽去買晒需要既野, 之後佢亦同我返診所睇下依兩姐弟, 等佢地康復之後就可以接佢地返屋企

由豬腳薑所生既5只寶寶同朋友只賓尼女所生5只寶寶, 其中有兩只我自己養返, 另外, 有6只已係早前搵到合適新家繼續生活, 而家仲有兩只尚待領養, 分別係一仔一女, 都係豬腳薑既寶寶, 我已經係待領區post有關資料, 有興趣既朋友可以去睇睇
235749h49ljqwjjqg9u57j.jpg 235750652rrtcr22c2lrb5.jpg

此兔兔是由我家豬腳薑在20-7-2012所生

領養要求 :
1. 申請人必需年滿18歲, 尚未滿18歲的申請人需由家長或監護人代為申請

2. 家中沒有飼養任何貓, 狗, 鳥類, 蛇及爬蟲類的寵物

3. 需安排不少於兩次家訪, 以便了解居住環境是否適合及家庭成員是否同意飼養該兔兔

4. 必需為兔兔安排進行絕育手術, 有關所需費用由申請人負責, 并在絕育當天直接支付給診所
註 : 絕育手術可在毛國界 - Dr. Ma或大圍珍禽異獸 Dr. Tiger進行

5. 每天可提供不少於3小時給兔兔在籠外活動

6. 申請人需承諾可照顧兔兔終老, 即使日後任何原因真的不能繼續照顧兔兔, 需通知本人接回兔兔, 不可將兔兔隨意棄置及轉售

7. 係大家決定申請領養兔兔之前, 請審慎考慮有無足夠能力照顧善待兔兔終老, 兔兔壽命一般有7-10年, 有部份可以有13年, 之前我曾養過一只賓尼兔有13歲!
註 : 能力包括耐心, 愛心, 時間, 精神, 環境, 經濟 (兔兔平日洗費有限, 但若不幸生病, 醫療費方面最少一千幾百, 有部份情況更可能需要一萬幾千)

8. 每日需抽空陪伴兔兔, 了解并觀察佢既需要同健康狀況, 因為兔兔同人一樣有思想, 感情, 感受, 喜好同需要, 佢地一樣需要關懷同陪伴, 以保持身心健康

為左令寶寶儘早適應環境, 所以, 會隨寶寶免費送出用開既大兔籠, 廁所, 一星期份量既糧草

兔兔已在兩個月前係大圍珍禽做左body check同驗血, 報告結果身體健康良好

all_loving_it 2013-3-30 01:47:12 AM
hh0 發表於 2013-3-29 09:09 AM
恭喜2隻bb都搵到一個家,仲可以一齊被領養唔使分開,Good!

係, 我都好開心, 其實出領養帖後有唔少人申請, 其中有唔少條件都幾好, 而依對夫妻佢地之前都有養左只兔兔8年去左彩虹橋, 各方面都好好, 佢屋企仲有依只兔兔既相, 仲搵人整左只羊毛氈版既兔兔公仔, 好鬼得意!  佢亦提出想領養晒兩只, 家訪完佢有上黎我到見過兩只寶寶, 感覺到佢同兔兔好投緣, 最終, 我選擇左比佢領養

不過, 為左唔想兔兔唔明白點解我送佢地走, 怕佢地唔開心,  所以, 我都同佢地睇過傳心溝通, 話比佢地知, 佢地亦明白

希望佢地以後可以開心啦!  不竟佢地所受既苦已經夠多

有時間我都會去探佢地
all_loving_it 2013-3-30 01:48:01 AM
DomDomPig 發表於 2013-3-29 01:05 AM
恭喜晒呀仲要係兩隻一齊收養,實在太開心啦

係, 我都好開心, 其實出領養帖後有唔少人申請, 其中有唔少條件都幾好, 而依對夫妻佢地之前都有養左只兔兔8年去左彩虹橋, 各方面都好好, 佢屋企仲有依只兔兔既相, 仲搵人整左只羊毛氈版既兔兔公仔, 好鬼得意!  佢亦提出想領養晒兩只, 家訪完佢有上黎我到見過兩只寶寶, 感覺到佢同兔兔好投緣, 最終, 我選擇左比佢領養

不過, 為左唔想兔兔唔明白點解我送佢地走, 怕佢地唔開心,  所以, 我都同佢地睇過傳心溝通, 話比佢地知, 佢地亦明白

希望佢地以後可以開心啦!  不竟佢地所受既苦已經夠多

有時間我都會去探佢地
WingBe 2013-3-31 02:06:35 PM
all_loving_it 發表於 2013-3-30 01:48 AM
係, 我都好開心, 其實出領養帖後有唔少人申請, 其中有唔少條件都幾好, 而依對夫妻佢地之前都有養左只兔兔 ...

兔兔對於要去新屋企開5開心????

感動...

有無叫對夫妻申請acc玩mini house....

我會掛住佢地咖

快速發帖