至於兔兔番香港嗰程…

因為香港入口管制…

所以兔兔就要去貨倉坐飛機籠…

因為咁既原因, 所以比兔兔喺起飛前適應住喺飛機籠係十分緊要…

自己就大約出發半年前已經 order 定個合規格既籠…

放喺屋企長開個籠門…

等兔兔可以自由出入兼入去探索一下…

而且再喺起飛出發前, 用飛機籠同佢去一次旅行…

等佢適應喺飛機籠既 traveling time…

到真正出發嗰日…

鋪好所有軟墊 + 吸尿用品 <-- 呢個好緊要, 否則十幾個鐘機程之後, 兔兔會全身尿兼且濕晒會令體溫下降!! 1.jpg

再喺臨上機前餵飽草粉就 ok 可以準備上機:

至於手續/費用方面…

1) HK import permit = HKD 340

2)  Body Check + Health certificate + 必時之需既後備藥 = USD 150

3) USDA 加簽 health certificate = USD 38

4) 兔兔機票因總重量 (籠 + 兔) 而定 = USD 680… 比錢之後航空公司會有個 airway bill number

5) 將所有 documents + airway bill number fax 去香港於漁農署做預先審核 = Free service

6) 返回香港於漁農署辦理文件清關 = HKD 58

詳細情況可參考漁農署網頁:http://sc.afcd.gov.hk/gb/www.afcd.gov.hk/English/quarantine/qua_ie/qua_ie_ies/qua_ie_ies.html

備注:

1) 香港入口管制係寵物返港一定要最直接/最快既方法, 所以最好係直機

2) 上面既 1, 2 只可出發前 10 日內準備

3)  某啲航空公司會唔準放食物, 於是乎自己既做法就係: a) 叫香港漁農署出左封信比自己註明香港對牧草冇入口管制,亦冇話飛機籠唔準放食物 + b) 叫當地獸醫簽發健康證書時列明兔兔需 24 小時供應食物, 而且主食係牧草

yancyan520 2013-4-30 04:09:24 PM
好少兔兔有同主人搭FA機既經歷
raywong521 2013-4-30 05:02:37 PM
若果呢個世界既飼主,都同妳一樣咁有責任心,咁就世界和平~
wesky 2013-4-30 06:18:40 PM
多謝分享, 好有用 ~
kwan104kwan 2013-4-30 09:05:29 PM
感激你既分享!
muimuisze 2013-5-20 02:24:48 AM
真系好好的資料, 咁我明日都要打長途電話比漁農署問清楚同fax文件。我都買咗個飛棧籠比妹妹, 這星期佢都係住系哩個籠到適應下{:soso_e100:}
muimuisze 2013-5-23 01:19:20 PM
妹妹總共經過30小時旅程, 終於順利返到嚟啦, 多謝你的資料{:soso_e100:}
Hitan 2013-5-25 03:32:53 AM
muimuisze 發表於 2013-5-23 01:19 PM
妹妹總共經過30小時旅程, 終於順利返到嚟啦, 多謝你的資料

恭喜晒呀! 佢而家胃口好唔好? 有冇食唔慣香港啲草?
muimuisze 2013-5-26 01:59:09 PM
Hitan 發表於 2013-5-25 03:32 AM
恭喜晒呀! 佢而家胃口好唔好? 有冇食唔慣香港啲草?

剛到空運站接妹妹時真系比佢嚇親,  我在籠內放了便便盆讓她可以保持籠內清潔, 但發覺便盆都沒有什機排泄物, 乾糧原本放在一個兜內,不知什麼原因會潮濕晒發脹滿到出晒嚟, 搞到個籠好骯髒加埋屎尿,真的好臭,當然妹妹都搞到臭pumpum, 而佢d屎屎亦好唔正常, 担心死我,  返到屋企整理好,  第二天開始肯食嘢,行為上也開始回復正常, 而家屎屎和行為都完全正常番,亦睇到妹妹對新環境相當滿意,終於可以放心了
muimuisze 2013-5-26 02:04:57 PM
妹妹食開的那牌子的草草和乾糧在香港有得賣, 所以冇問題!
Hitan 2013-5-29 02:29:41 AM
muimuisze 發表於 2013-5-26 01:59 PM
剛到空運站接妹妹時真系比佢嚇親,  我在籠內放了便便盆讓她可以保持籠內清潔, 但發覺便盆都沒有什機排泄 ...

唔記得叫你唔好放廁所入個飛機籠添...
除非你有野將個廁所紮實, 否則 traveling 既時候個廁所會喺籠裡面周圍飛...
兔兔亦會因此無所適從而唔去廁所...
其實我試左好幾次帶兔兔長途 travel, 亦用過唔同方法...
最後發現用舊 tee 包住寵物吸尿厚墊 (上面圖嗰塊), 然後再放超多草既方法最好...
上面圖中見到兔兔個飛機籠咁多草...
除左係比兔兔食, 仲係想用草去隔開下面濕左既尿墊, 等兔兔可以保持乾爽清潔...

不過好彩而家妹妹冇事, 叻叻呀佢
{:soso_e179:}
muimuisze 2013-5-29 02:39:00 PM
Hitan 發表於 2013-5-29 02:29 AM
唔記得叫你唔好放廁所入個飛機籠添...
除非你有野將個廁所紮實, 否則 traveling 既時候個廁所會 ...

便便盆系用膠紙貼實, 所以冇移位, 但有可能妹妹第一次出門所以驚到亂晒龍, 佢而家好適應新環境, 因為妹妹有自己的房間仲24小時空調
Hitan 2013-5-30 09:09:23 PM
muimuisze 發表於 2013-5-29 02:39 PM
便便盆系用膠紙貼實, 所以冇移位, 但有可能妹妹第一次出門所以驚到亂晒龍, 佢而家好適應新環境, 因為妹妹 ...

自己有間房咁利害?
千祈咪比我個衰仔聽到!!!!!
一定發脾氣投訴
muimuisze 2013-5-31 08:49:38 PM

muimuisze 2013-5-31 08:56:51 PM
妹妹住士多房沒有關門, 可以自由出入 上哥哥張床嘆世界{:soso_e112:}

快速發帖