16th July,2013

1.5個月大的貓貓兔BB>3<

1日都唔洗佢開始習慣左我家.

第2日已經非常貪玩,HAHA;

問籠門拿佢碗裝野食, 佢就跳左出泥.

好彩捉得切佢返籠

死仔包真係好可愛;

2013-07-15-13-07-40_deco.jpg 2013-07-15-03-19-02_deco.jpg 2013-07-15-14-42-37_deco.jpg 2013-07-15-13-25-56_deco.jpg 2013-07-15-03-19-58_deco.jpg
媽媽希望你快樂健康成長*3*

I LOVE YOU,, IVO

lucass 2013-7-16 04:09:11 PM
好得意!!
crystal55445 2013-7-16 04:41:05 PM

你個寶寶很像我“大耳“BB

大耳B

大耳B

Maureen_Ivo 2013-7-16 05:03:08 PM
lucass 發表於 2013-7-16 04:09 PM
好得意!!

謝謝;) 你家的兔也很可愛^^
Maureen_Ivo 2013-7-16 05:03:53 PM
crystal55445 發表於 2013-7-16 04:41 PM
你個寶寶很像我“大耳“BB

哈哈. 差一點點灰色
你家的也是貓貓兔@@?
sweet0122 2013-7-16 08:32:59 PM
好可愛

用緊既木糠太碎,要留意兔兔唔會因粉塵太多而影響呼吸道,例如經常打乞嚏
如果用木糠,建議用Aspen呢隻牌子,佢大塊d同少粉塵,兔協都用緊呢隻的^^
wyman 2013-7-17 12:56:50 AM
很可愛
Maureen_Ivo 2013-7-17 12:06:48 PM
sweet0122 發表於 2013-7-16 08:32 PM
好可愛

用緊既木糠太碎,要留意兔兔唔會因粉塵太多而影響呼吸道,例如經常打乞嚏

唔該哂你牙>v<
有冇你講戈隻木康圖片睇下.
或者邊度有得買?
定係用木粒會好D??
sweet0122 2013-7-17 07:40:32 PM
Maureen_Ivo 發表於 2013-7-17 12:06 PM
唔該哂你牙>v<
有冇你講戈隻木康圖片睇下.
或者邊度有得買?

木糠(呢個係最大size既包裝,細size包裝唔同樣的):
買大包裝抵好多,不過你可以買細包裝試下,睇下兔兔慣唔慣先
唔係間間寵物店都有大包裝賣的,可以周圍問下,又或者去兔協買@v@

其實兔協建議連同木砂一齊用,擺法係:除廁所外既籠既三個角落放木砂o係底,上面再放木糠
木砂吸水力強,但濕左會變沙狀,容易黏到兔兔pat pat。但只用木糠又唔太吸濕,兔兔小便太多又唔勤清理既話就容易"水浸"。兩樣加埋一齊用就又夠吸濕,兔兔pat pat又乾爽

其實到兔兔識去廁所就唔洗放木砂同木糠o係角落了,淨係放木砂o係廁所就得

我之前用carefresh紙綿唔夠吸濕而且好惹蚊滋,兔兔亦試過食d紙綿搞到塞住腸胃要睇醫生。之後用尿片雖然夠吸濕打理又方便,但我隻兔兔好為食,成日咬爛尿片食落肚所以決定轉用免協既方法,我隻為食兔對木糠同木砂無興趣,可能太難食

木砂有好多牌子都唔錯,我個人鐘意Feline Fresh,佢有陣重d既木味,遮到兔兔陣尿味之餘,兔兔亦因為陣木味重而唔會食(我之前用過Oxbow天然麥草粒,點知隻為食豬日日走去咬開廁所蓋偷食.....)

呢隻牌子大部份寵物店都有賣的,好易搵^.^

Maureen_Ivo 2013-7-18 02:16:35 AM 來自手機
sweet0122 發表於 2013-7-17 07:40 PM
木糠(呢個係最大size既包裝,細size包裝唔同樣的):

買大包裝抵好多,不過你可以買細包裝試下,睇下兔兔 ...

唔該你 但我今日買左包紙粒唔知得唔得呢?
sweet0122 2013-7-18 02:49:42 AM
Maureen_Ivo 發表於 2013-7-18 02:16 AM
唔該你 但我今日買左包紙粒唔知得唔得呢?

咁可以試下先,真係唔夠吸濕先再轉木砂加木糠,費事浪費嘛^^
Maureen_Ivo 2013-7-18 03:37:28 AM 來自手機
sweet0122 發表於 2013-7-18 02:49 AM
咁可以試下先,真係唔夠吸濕先再轉木砂加木糠,費事浪費嘛^^

係也 驚佢吸得多木糠唔好
kawa0718 2013-8-2 11:52:59 PM
想問下你隻兔仔cool唔cool呀 ..我都買左隻兔仔..差唔多1星期..好cool..
Maureen_Ivo 2013-8-3 11:31:14 AM
kawa0718 發表於 2013-8-2 11:52 PM
想問下你隻兔仔cool唔cool呀 ..我都買左隻兔仔..差唔多1星期..好cool.. ...

我隻兔係雙子座架XD
佢幾串架. 中意就理人 叫佢十次十一次都唔理我
同埋知我餵佢食糧先搵我 T[]T
kawa0718 2013-8-3 02:40:43 PM
唉我果隻都係=^=
真係要比多D耐性

快速發帖