我果隻係八公黎! 佢成日都聽住我同人傾計! 次次都坐直直, 樹起耳仔聽!
有時我出去掉垃圾, 仲會係伸個頭出門口望下我做乜!
當然, 佢都會八下d野食係邊, 有時仲會想自己去攞! 但佢唔夠高!!
真係八掛過d師奶~

你地既兔兔八唔八?
單選投票, 共有 26 人參與投票
61.54% (16)
30.77% (8)
7.69% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
crystal55445 2013-8-16 07:55:48 PM
“真係八掛過d師奶~“
上述這句說話很難聽,請收回!
請自重!
我最討厭别人侮辱我媽媽!
lucass 2013-8-16 11:54:43 PM
樓主並沒有侮辱你媽媽吧
crystal55445 2013-8-17 04:20:34 AM
師奶,是粵語對已婚女性的稱呼,太太的俗稱。在香港,約於1980年代前後這個名詞是對家庭主婦的稱呼,例如稱呼鄰居的太太亦會叫她們為「X師奶」,部分人認為「師奶」老土勢利、目光短淺,因此「師奶」這稱呼漸漸變成帶有貶義。
crystal55445 2013-8-17 04:20:56 AM
師奶,是粵語對已婚女性的稱呼,太太的俗稱。在香港,約於1980年代前後這個名詞是對家庭主婦的稱呼,例如稱呼鄰居的太太亦會叫她們為「X師奶」,部分人認為「師奶」老土勢利、目光短淺,因此「師奶」這稱呼漸漸變成帶有貶義。
hh0 2013-8-17 09:46:52 AM 來自手機
我覺得年紀大既兔反而無咁八
wesky 2013-8-17 06:30:10 PM
好八, 通屋走
Xenia_XD 2013-8-17 10:48:03 PM
crystal55445 發表於 2013-8-16 07:55 PM
“真係八掛過d師奶~“
上述這句說話很難聽,請收回!
請自重!

澄清!! 我冇侮辱你媽媽!
師奶呢個詞語的確係對已婚女性既稱呼, 但並唔代表所有已婚女性都係!
已婚女仕都可以係靚太! 十分能幹, 又精明!
我亦並無指明我所講既師奶係你媽媽! 我所指既係廣泛黎講既師奶, 絕冇針對任何一個人!
而我用呢個詞語只係形容我隻兔既八掛程度!
crystal55445 2013-8-18 12:23:18 AM 來自手機
Xenia_XD 發表於 2013-8-17 10:48 PM
澄清!! 我冇侮辱你媽媽!
師奶呢個詞語的確係對已婚女性既稱呼, 但並唔代表所有已婚女性都係!
已婚女仕都 ...

算嘞!無謂再為一個名詞動氣,OK!
yancyan520 2013-8-22 03:59:15 PM
其實我覺得佢地係認為自己有危險所以先至會豎起對耳仔...
當然一開佢個糧食盒...就即刻衝過黎食野
Carly 2013-9-7 11:53:09 AM

我戈隻8到差D比啊媽改名改做8菇
我地郁一郁佢都走出尼GUP下你.
一見到食野戈個兜就即刻醒神曬自己拎兜叫你比野食佢
有時淨係坐係梳化佢都會走上尼8下你做乜
真係8到冇人有
Carly 2013-9-7 02:18:55 PM
yancyan520 發表於 2013-8-22 03:59 PM
其實我覺得佢地係認為自己有危險所以先至會豎起對耳仔...
當然一開佢個糧食盒...就即刻衝過黎食野 ...

糧食盒=精神來源
fluffy 2013-10-20 06:47:10 PM
3.  唔八! 一d好奇心都冇!!
elyse 2013-10-21 12:05:33 PM
會!好八,真係八掛過d師奶<------我認同,哈哈哈哈
由其是佢聽到自己個名時,隻耳仔"樹"到好高.......

快速發帖