本人有養中型犬,平時都會有帶佢去散步...

*因為中型犬係好多有養狗或者無養狗既人眼中都屬於大狗,
所以我都明白係唔太好同會有影響人,都會好夜先帶佢去散步...

但差唔多每次散步都會遇到以下問題,令到我好煩惱!
所以想開個post,問問大家如果係你,你又會點做??

首先我隻狗都比較細膽,但係遇到其他狗仔都會想同佢地玩,
會搶繩噗佢地,所以我都會用狗牛二虎之力拉返住佢...
同佢出去步散,我都會一眼關七,見到前面有狗,
我都會盡量兜路走,但有時係附近出現都會停係度等人地隻狗過左先會繼續行...

但有時候有D人真係放狗唔用狗帶,隻狗又周圍走...
仲要個D人(所謂既主人)又叫唔返隻狗返轉頭....
個刻我都會請求唔該佢地抱起隻狗,或者帶返狗帶,
但每次都比人話返轉頭...佢地仲要好惡...
其實我都係為左大家狗狗安全,你隻狗咬到我隻狗又唔好,
我隻狗又咬到你隻狗都唔好...呢D責任大家都唔想付...
都唔想狗狗有傷害...點解唔可以一人讓一步?抱起狗狗呢?

我想問問大家有無遇到我所講既情況?
如果有,又會點做?
有咩方法可以令到大家更好?
我真係唔想次次帶佢去散步都咁樣...

wws292292 2015-10-1 02:37:14 AM

情況雷同 , 短消息你
KATCHAN814 2016-3-6 05:36:09 PM

其實你既情況我比較早期養狗狗既時候都有發生
狗狗正常都需要社交 所以我地都應該俾空間佢地
係你拉繩既時候其實佢都會感覺到你緊張 所佢覺得無安全感
其實你係兩隻狗狗相遇既時候 留意返佢既動作表情就OK既NA
記得放鬆繩 唔好拉得太緊 因為會令狗狗覺得唔安全其實YOUTUBE上有好多教學 我建議你上網睇下
因為此舉係有助你狗狗既了解同互動
希望幫到你喇

快速發帖