點解貓咪咁唔鐘意飲水,點先可以令佢飲多D水啊,飲太少水驚會有問題
_sandy_ 2016-4-25 03:53:03 PM
貓咪係有另一稱號(沙漠貓),咁你明白啦
你可平時隔日俾一餐全罐濕糧佢食,當作身體保濕都ok
nicolelee 2016-4-25 04:23:49 PM
係罐頭度加多啲水比佢飲,溝稀佢,或者直接買帶湯既貓罐頭
之前聽朋友介紹去petdoghk買咗隻CIAO多湯汁罐頭,貓貓好鐘意
其他網店應該都有,如果搵唔到可以pm我
olivialau 2016-4-25 06:05:59 PM
貓本身係沙漠動物,佢哋嘅祖先係靠補獵兔仔或鳥類為生,從獵物血液中補充水份。所以現代嘅家貓冇缺水意識,到貓會主動去自已飲水,其實已經係好缺水狀態。
無論乾糧或貓罐,其中成份裡面一定有magnesium(鎂)& calcium(鈣),而"鎂"更係會令貓患泌尿道結石嘅源頭,乾糧因為將飼料嘅水份抽走,貓進食時會吸收大量"鎂",長期食用,會容易患上尿道炎,對人嚟講,尿道炎係小事,對貓嚟講,尿道炎會攞命(可自已search,會更深刻)!
罐頭裡面加水,目的係將"鎂"嘅成份溝淡,令貓尿道唔會結晶體,而且貓罐頭本身已含有水份,所以餵食貓罐做主食,比乾糧健康得多!貓多吸收水份後,會多尿,用身體內嘅水份清洗腎臟同﹑膀胱﹑尿道,係最好嘅保健方法!
希望各位C兄C姐,睇完可以search吓相關資料,比自已嘅貓一個健康嘅身體!
2501L 2016-6-20 05:15:09 PM 來自手機
買部貓貓水機,好像噴泉咁,貓會鐘意流動的水
sitikchai 2016-7-16 07:44:33 PM
可以沉濕連糧食嗎?

快速發帖