岩岩兩隻野痴左線咁係咁咬籠...
平日日頭就訓...
而家夜晚係咁嘈...
一開始以為佢地肚餓...幾經辛苦加到野食之後...
佢地都係繼續.....-.-
之後比佢地以沖涼ge名義收泥玩左陣~
之後放反佢地入去...即刻好神奇的冷靜曬@.@''
你地ge寶貝們係咪都係咁.....
我知佢地係夜間動物...所以我都冇怪佢地重同佢地玩tim~''
不過你地係唔係都要夜晚放一放佢地出泥??
如果唔係會係咁咬係咁咬??@.@''
000 2009-7-31 10:08:45 AM
我果隻夜晚冇咁嘈,所以我地全家訓得好好!!:045:
Tommy123 2009-7-31 12:54:26 PM
我 9 隻鼠都唔係 BO . . 夜晚過左 12 點 都係好乖咁跑下轉 , 琴下籠 , 好少咬籠 .
y3826609 2009-7-31 02:06:47 PM
我d鼠就會la...:029:
所以我只好用個衣鉗鉗住個籠,等佢唔會咬得咁嘈:022:
yori 2009-7-31 04:36:01 PM
咁都幾麻煩.....
我諗最好ge方法就係放佢地出泥玩一陣...= =''
玩夠先比佢地反去....@@
小草妹 2009-7-31 07:16:46 PM
我隻熊仔夜晚無得玩會嘈  我每晚一定要陪1個鐘先唔嘈
y3826609 2009-7-31 10:27:38 PM
佢地係係深夜12點幾先開始咬
就算比佢地玩左都照咬
有時真係嘈到唔洗訓:024:
yori 2009-8-1 02:23:21 AM
岩岩又咬啦= =''
放左佢地出泥...希望一陣冇野啦....
Winnie 2009-8-1 01:18:43 PM
或者你試下每晚(約9時多)提早些主動放他出來玩,那晚上(凌晨)可能覺玩夠就會自己玩轉轉的了。
另外你用什麼籠?有時籠太細也會咬籠,因他覺得活動空間不夠。
yori 2009-8-5 02:47:12 AM
冇用的...
其實每日放佢地出泥ge時間都好多...
我個寵唔算大...
因為咁所以我成日都放佢地出泥玩...
不過有好多時候佢地就係度訓.....
有時夜晚你講果段時間都有比佢地出泥....
不過唔理點...一到反12點幾就會又咬咬咬- -''
Winnie 2009-8-5 07:05:40 PM
灰姑娘鬧鐘...
0772 2009-8-5 09:36:23 PM
我鼠鼠好小咬籠-v-;;
佢咬係因為想要零食-,-;;
我冇比佢過左陣就唔咬lu.
yori 2009-8-6 01:48:02 AM
12# 0772

你就好啦-口-
寵愛妳 2015-3-11 11:12:28 AM
訓練到佢作息時間同你一樣