1P 幣
我養2隻女同品種,點先可以放一起吾打架,有d人話打一陣就吾會打,系咪?
wesky 2009-8-28 04:28:10 PM
佢地一爭野就會打
唯有儘量減少佢地爭野既情況, eg 換個勁大既籠, 水樽/碗/玩具 double
未做過實驗, 唔知work唔work
小露保 2009-8-28 04:36:31 PM
2# wesky

我系一放一隻落去,一隻就會追住一隻,然後無啦啦就打.
女仔系咪打硬?男仔就吾會?
bu1210 2009-8-28 04:58:47 PM
2# wesky

我系一放一隻落去,一隻就會追住一隻,然後無啦啦就打.
女仔系咪打硬?男仔就吾會?
小露保 發表於 2009-8-28 04:36 PM

你放男男/女女/男女
都會照打 雖然有d鼠係唔會打
但係倉鼠係獨居動物 你放佢地一齊 始終都有機會大打出手
你唔可以包保佢地唔打
一籠一鼠始終係最安全
樓主你爬下文先好養 唔該
唔好搞出鼠命
小露保 2009-8-28 05:13:39 PM
4# bu1210

我養佐鼠好耐-,-你估我吾知咩!我系想睇下大家有無咩方法....
bu1210 2009-8-28 05:17:08 PM
4# bu1210

我養佐鼠好耐-,-你估我吾知咩!我系想睇下大家有無咩方法....
小露保 發表於 2009-8-28 05:13 PM

你知道就好啦
何必要搵鼠命搏?
Kaye少 2009-8-28 07:05:45 PM
其實打唔打都係睇佢性格.....
如果一開始都打我諗佢地都會成日打
我有個朋友2隻熊仔女養左1年多都冇打
檸啡 2009-8-28 07:25:31 PM
我黎做衰人...
衰d講句 : 死左其中1隻..條屍都冇埋...咁就唔打喇!
Kaye少 2009-8-28 07:46:39 PM
其實我初初養果時都係一齊養
不過睇完e個topic之後都決定分籠養
http://zizi-land.info/thread-3922-1-3.html
hcps03697 2009-8-28 07:48:34 PM
唔好搞出鼠命................:051:!!!
wesky 2009-8-28 07:54:55 PM
將新鼠放入舊鼠地盤, 打交的機會~99%...
倉鼠有地盤意識的, 雖然係野外係群居, 但變成寵物之後, 就有少少改變
同一胎, 或由細一齊大的倉鼠, 打交的機會比細dd, 但唔排除會打
zanaf 2009-8-28 08:00:22 PM
我黎做衰人...
衰d講句 : 死左其中1隻..條屍都冇埋...咁就唔打喇!
檸啡 發表於 2009-8-28 07:25 PM

過多一陣,另外一隻都cancer死埋,咪乜事都冇啦,係咪呀樓主
Tommy123 2009-8-28 09:33:55 PM
一鼠一籠啦 , 無謂冒險啦 , 係咪先  ?
甜品糕 2009-8-29 03:14:00 AM
倉鼠需要飼主的陪伴多於同伴的陪伴, 冇需要兩鼠一籠啦.
兩鼠一籠佢地好大壓力的, 唔好放埋一齊啦, 而且即使你見唔到佢地打, 唔等於佢地冇打, 可能係你行開左見唔到.
usermooyan 2009-8-29 10:52:19 AM
5# 小露保

養左甘耐都見5到有人有方法,就知打5打係由天注定(我就5肯去博)-,-....5係人為可以搞得掂

快速發帖