我想問吓大家用邊隻洗白白呢;?
我個隻鼠鼠個身身係白雪雪;
但係我買個隻沖涼沙又黃色(似平時沙灘沙個隻色咁) 係紅蘿白買
佢有時沖完,玩完;個身都係黃色;冇乾淨嘅感覺
所以想問吓大家;係用邊隻沙沙沖沖呢

仲有仲有;
我想知道;
如果鼠鼠唔去個沖涼盒沖涼;係都要爬出黎;
咁我要點先令到佢乾淨呢??
佢成日都好似好痕咁;(

幫幫手回吓
檸啡 2011-2-16 12:48:57 AM

我用沖涼沙(無味)+龍貓沖涼粉 2溝
沖涼時會用個盒裝住沖涼沙+沖涼粉,再放佢入去1段時間(通常期間清潔埋個籠)
如果佢係都唔沖/訓教,可以用手少少咁灑粉落佢背隻輕輕按/掃(切勿整到眼耳口鼻)
而放個沖涼房係籠既做法唔多建議,
因為沖太多涼會洗走身上既油脂,變左無左個保護,抵抗力減弱

成日R身,正常的,因為鼠鼠本身好注重清潔/中意乾淨,會經常清潔自己身體
當然主人都要注重籠的清潔,令鼠鼠有個舒適的生活環境
TinG 2011-2-16 01:10:47 AM
另外啦,    黃色都應該變左蹟    比較整走咖喇~
依家多人用既都係alex 既白色有味沖涼粉
但我就覺得太重味  鼠鼠聞得多其實都係唔好的
沖涼沙係比較好咖  你可以參考下檸啡
ahwing 2011-2-16 08:13:32 PM
回復 檸啡 的帖子

thx alot, 龍貓沖涼粉 係邊度買嫁??
叫咩名?
ahwing 2011-2-16 09:18:29 PM
除左哩兩個方法仲有冇其他呢
檸啡 2011-2-17 12:26:38 AM
回復

thx alot, 龍貓沖涼粉 係邊度買嫁??
叫咩名?
ahwing 發表於 2011-2-16 08:13 PM

http://www.stationr.com/index/chinchilla.htm
http://zizi-land.info/thread-6529-1-1.html
旺角寵物店都有得賣
ahwing 2011-2-18 06:33:33 AM
回復 檸啡 的帖子

唔該哂;D
eva0101 2011-2-18 05:04:36 PM
MR 沖涼沙冇味沙幼價錢唔貴好好用  千其唔好用有香味沖涼沙
eva0101 2011-2-18 05:09:46 PM
MR最好用又抵ge產品係沖涼沙,廁所沙  籠都幾好不過略貴
主糧同零食最唔好  又貴又唔健康  唯一ok ge係有殼喬麥,小麥e類食物原材料
ahwing 2011-2-18 06:59:38 PM
回復 eva0101 的帖子

MR係?
eva0101 2011-2-18 07:46:14 PM
回復

MR係?
ahwing 發表於 2011-2-18 06:59 PM

img.jpg MR沖涼沙   
1img.jpg MR廁所沙

價錢大約700g  $22   / 1.5kg  $40-42   1.5g大包抵用d  旺角魚街除左Q兔冇得賣  其他鋪都有賣  I LOVE只賣廁所沙
ahwing 2011-2-18 10:16:07 PM

就係哩隻咁嘅嘢!
洗到隻鼠鼠黃 色呀 ~  
eva0101 2011-2-18 10:21:44 PM
回復

就係哩隻咁嘅嘢!
洗到隻鼠鼠黃 色呀 ~
ahwing 發表於 2011-2-18 10:16 PM

冇可能...  我用左幾年la    點會整到鼠鼠黃色
你隻鼠點樣黃色?係咪鼠鼠尿完又訓係尿上面so肚黃色?影相黎睇吓

ahwing 2011-2-18 10:38:55 PM

係個d沙留左係個身度   
eva0101 2011-2-18 10:42:36 PM
如果鼠鼠身上有尿漬係好難變返白  
唯有天氣暖ge時候用毛巾濕暖水(微濕)抹身  然後盡快抹乾
2-3日抹一次  一定要天氣暖才抹身  而且唔好太濕  
尿漬要好耐好耐先會淡  另一辦法係剪左有尿漬ge毛(鼠鼠上唔到手/太掙扎/天氣冷都唔可以剪)
最重要係改變鼠鼠習慣  唔好俾佢訓係尿上面  主人日日換墊料

快速發帖