我見過有好多人都係用膠箱比倉鼠住,之後我又係網上搵下膠箱既價錢……
實在係令我驚訝……一千幾蚊!
但,用膠箱比倉鼠住既人又話膠箱又平又大又好用,講到平我O哂。
有用膠箱既各位 你地係邊到買膠箱既?
又點改裝佢?我唔識
但又覺得而家個籠太細粒,打算之後會買個兩三層既籠比佢住……
如果膠箱真係好似你地講到咁平,咁價錢係∼?
係邊到買最平?
Q1︰膠箱價錢係∼?
Q2︰邊到買最平∼?
Q3︰點改裝啊∼??﹙見到其他人改得好好,想知……﹚
小鈴 2011-4-24 09:12:12 AM
我想知你一千幾蚊的膠箱係邊度睇到嫁
草莓 2011-4-24 04:35:56 PM
日本城咪有膠箱买罗·50蚊有找!
hamstertroy 2011-4-24 07:32:43 PM

咩料呀你睇左訂造無縫玻璃缸個D?

我仔個膠箱, 內籠有63x42x39(高)cm, 真係好正!!
實惠買, 都只係原價$17X, 早排特價$14X

俾你參考下~
http://hamstertroy.blogspot.com/p/blog-page.html

香港鼠籠真係冇幾多掂, 養倉鼠空間研究標準30吋, 但就算天竺鼠都好多得2呎!!
同埋真係唔關幾多層事囉, 倉鼠係野外都唔會話點爬高爬低
主要係計底層夠唔夠跑, 鼠寶o既爆發力係好勁!!

尤其係熊仔鼠體型較大相對需要較大o既生活空間~
用膠箱大過香港市面上o既倉鼠籠之餘, 清洗又容易方便!!
另外又唔怕有咬籠爬籠跌返落黎o既問題
仲要平過好多倉鼠籠, 都只係百零蚊就已經大好多

不過注意有D膠箱好平, 通常都唔岩size, 尤其係高度唔夠
最好搵個高度夠唔用蓋/網, 否則真係差D就差D, 焗好多!!
雪小卡•倉鼠 2011-4-25 08:46:35 AM
幾日前搵到嫁
但想問你地知唔知點改裝個膠箱,
我見D人整到好靚……
要買咩工具黎整~!!
小鈴 2011-4-25 10:42:55 AM
咁都係要睇你想點整嫁姐@@
如果普普通通一個大膠箱再張鼠鼠要用ge野放哂入去~其實冇野要整嫁= =
雪小卡•倉鼠 2011-4-25 12:01:33 PM
我見果個人係膠箱既一面,
空左一個長方形,
可以比倉鼠行出黎,只要再放塊大D既玻璃片﹙定膠片﹚放到果到,之後鼠鼠就跑唔出黎。
而然,佢有個好似用鐵籠果D圍欄整成個窗口……
為左唔比倉鼠跑到上面逃出黎,佢都整左個有一格一格既蓋……
你地可以去呢個網到睇個膠箱整成點……
請跳到1:33
網址︰
http://www.youtube.com/watch?v=We0k-ggN7qI
hamstertroy 2011-4-25 04:13:34 PM

依個係台灣''鼠鼠認養站''o既鼠友整o架, 你有興趣可以去個邊問, 個邊有D人DIY幾勁~

我自己就冇咩要整, 最多都係上個轉去個箱度~
雪小卡•倉鼠 2011-4-26 10:06:50 AM
原來係咁~
thx
問題解決哂~~
yan0620101 2011-6-3 09:53:06 PM
其實只要買個膠箱…好多款家(多數係用黎裝衫下面有轆既膠箱…好隨手都有)
之後就要準備熱溶膠槍、有格既膠網、螺絲等等既野
之後就同熱溶膠槍開洞/加野入個箱入面…
或者用据木既据整個洞出黎…加油
pigskin 2011-11-16 05:06:57 PM
Q1: 15-50 不等

Q2: 最多款式係日本城

Q3: 你可以係個箱側面開2個洞( 用來通風 ) 再用鐵絲網封著
    OR  係個箱側面開幾十個小洞.
BiBi 2012-6-3 10:23:20 PM
如果是迷你倉鼠你可以去灣仔街市裡面果家2蚊店!(你去找2蚊店就有)
20蚊一個!
我家有4只倉鼠,兩只也是住膠箱的!
32x22cm左右!很好的!
Dylan 2012-6-15 03:31:20 PM

你睇到既係亞加力膠箱,訂造既.
唉喲!買個 lizard 膠箱咪幾好,姐姐都用緊,又有蓋
fishbxoxo 2013-4-14 04:54:00 AM
1000蚊 你係唔係睇左台灣POST?
al26789341 2017-10-10 01:55:50 PM
找台灣鼠之宅訂購

快速發帖