我們飼養在家中的兔兔都是穴兔的後代,穴兔生活在野外,生病時,牠們會自己找藥草吃。但我們的兔兔沒法自己治病,故主人可適當並適量地提供藥草給兔兔作保健用途。自行種植或是給予乾燥藥草都可行。餵食時,要注意每天不可超過一種,分量以少量幾分鐘吃完為妥。

1.蒲公英(DANDELION):又稱兔草,主要作用是利尿解毒,另可舒緩下痢症狀,營養豐富,但要注意鈣含量高,不適合膀胱結石的兔兔。(註:珍珍是有肝病的兔兔,現正根據醫生指示,長期服用中)

2.車前草(PLANTAIN):又名田灌草,有抗菌作用,緩和皮膚炎症和葡萄球菌引至的呼吸疾病、泌尿及消化系統疾病

3.鼠尾草(SAGE):有抗菌作用,可緩和口部或皮膚細菌感染或潰瘍,腸內細菌異常、疝氣痛、脹氣鼓腸,刺激消化系統,並能刺激中央神經系統

4.酢醬草(SORREL):又名三葉草,富含維他命和礦物質,可強健身體

5.檸檬香茅(LEMONGRASS):又名檸檬草,可促進消化及血液偱環

6.迷迭香(ROSEMARY):可舒緩痛楚,有抗菌、刺激消化及血液循環系統的作用,提高新陳代謝,幫助排毒。聽說有抗癌功效

7.荷蘭芹(PARSLEY):又名歐芹、番茜、荽,有利尿、改善消化器官,提高生機機能的作用,對兔兔的肝、肺、膀胱及腎有益。但要注意鈣含量高,不適合膀胱結石的兔兔。

8.小金英(RABBIT MILKWEED:同樣又名兔草,有消炎作用,可改善腫毒、膀胱尿道炎、便秘和皮膚病

9.覆盆子(RASPBERRY):兔女懷孕及產後的營養補助,可促進子宮內周圍平滑肌收縮,從而提高彈性

10.百里香(THYME):對呼吸系統及肝病有幫助

11.小紅莓(CRANBERRY):含有一種能防止細菌黏附到膀胱壁膜的物質,對有尿道炎或膀胱炎的兔兔有幫助

12.薄荷葉(MINT):有抗風濕,止癢收斂的作用,相信對兔兔的鼻敏感有幫助

13.蒔蘿(DILL):又名刁草、洋小茴等,有輕微的抗菌作用。可舒緩牙齦炎,腸氣脹氣並且含有增加抗癌酵素的一種揮發性油

參考了幾本書綜合而成的,如有錯漏請提出#^53^#
歡迎各位兔友提供更多資料(包括邊度又平又靚),一經查證,可獲+威望作為鼓勵

21�5�2009更新
我在網絡上找到更詳盡的資料:
http://bbs.apnec.com/phpbb2/viewtopic.php?t=269

波丸媽 2009-5-20 11:10:02 AM
好多謝你既詳細資料~~~
好有用啊~~~
joyc_tingting 2009-5-20 11:36:08 AM
請問係比新鮮定係曬乾比兔兔食丫??
cordero 2009-5-20 11:38:52 AM

回復 3# 的帖子

食緊Dandelion Root , burdock root同milk thistle
cordero 2009-5-20 11:40:01 AM
原帖由 joyc_tingting 於 2009-5-20 11:36 AM 發表
請問係比新鮮定係曬乾比兔兔食丫??

新鮮同曬乾都得
ki*∼ 2009-5-20 12:16:19 PM
鼠尾草係邊度有得買?
cordero 2009-5-20 12:24:34 PM
原帖由 ki*∼ 於 2009-5-20 12:16 PM 發表
鼠尾草係邊度有得買?

一般香草係大型超市,如xx超級廣場,tastx,grext,thrxxsixty,citysupxx,吉吉島等有售

Bolin 2009-5-20 12:39:52 PM
多謝你啲咁詳細又合時嘅資料,因為我想種多啲唔同種類嘅積物俾我隻兔兔食,但係又唔知種乜好,真係唔該哂呀!#^72^#
tracy)) 2009-5-20 12:43:44 PM
酢醬草:又名三葉<--係咪即係屋企樓下有好多有三塊心型葉果d呀?
cordero 2009-5-20 12:52:46 PM
原帖由 tracy 於 2009-5-20 12:43 PM 發表
酢醬草:又名三葉

係呀...不過唔好隨便係街邊摘,好易有老鼠藥同農藥
尤尤 2009-5-21 12:12:22 AM
D資料好詳細牙....
thx...#^74^#
DODO 2009-5-21 12:55:36 AM
酢醬草(SORREL):又名三葉草,請問黃色同粉紅色有咩分別,係咪兩隻都食得架?#^65^#
Goody09 2009-5-21 03:41:07 PM
我D花盤不生幾多呢D三葉草....等我得閒當拎走D野草...又可比佢食...
我想問我隔日比D車前草佢食有無問題..每日食一塊葉
Goody09 2009-5-21 03:42:38 PM
原帖由 DODO 於 2009-5-21 12:55 AM 發表
酢醬草(SORREL):又名三葉草,請問黃色同粉紅色有咩分別,係咪兩隻都食得架?#^65^#

我睇書話兩隻免免都食得...不過有咩分別就唔知啦
Goody09 2009-5-21 03:48:58 PM
原帖由 tracy 於 2009-5-20 12:43 PM 發表
酢醬草:又名三葉

即係呢D..我之前係屋都影左D相..呢D草酸酦地..找以細個食過

已有 1 人評分P 點 收起 理由
cordero + 2

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

快速發帖