<幫兔兔梳毛>

兔兔跟貓一樣愛清潔,喜歡用舌頭舔自己身體。由於兔兔跟犬貓一樣會換毛,所以為了保持清潔和防止結氈,我們應每日或隔天替牠梳毛。

梳毛時注意事項

1. 為免抓傷或弄污兔子,我們須將指甲剪短,並兩手洗淨撙拭乾。

2. 預備一張桌子,使兔子靜臥其上以便梳毛。

3. 梳毛時左手固定兔子,右手持梳,沿毛的逆方向分層梳理。先將賺部的毛撥向背脊,毛梳由其下部開始逐層梳理,接著身驅,次為臀部,再次為頭部,腹部只輕刷。

5. 懷孕的兔子則可酌減或免除梳毛。

6. 另外,若你飼養屬安哥拉兔等長毛兔則需要每三個月替牠剪毛一次。其實多久剪一次也沒有問題,因為每只兔子長毛速度都不一樣.

7. 由於讓兔子洗澡是一件危險的事,平日兔子也會自行清潔,如果看到兔子身上很骯髒,可以用濕毛巾(記得把水扭乾),慢慢的幫兔子擦乾淨,然後再用乾毛巾擦乾.

<幫兔兔剪毛>

一些長毛兔,如安哥拉兔要每三個月替牠剪毛一次,目的減少炎熱之苦。 其實多久剪一次也沒有問題,因為每只兔子長毛速度都不一樣.

剪毛前的預備

1. 選明亮的地方進行剪毛。

2. 準備好梳和剪毛刀。

3. 若發現兔兔被毛有結的話,先用梳把結解開。

剪毛步驟:

1. 先用梳把被毛梳理,然後由背部開始剪起,接著身體兩側和頸部的毛。

2. 將兔向一面側臥,先剪頸側、前腿、後腿和尾部的毛。完成後剪同樣方法剪另一邊的毛。

3. 將兔仰臥,開發剪腹部的毛,接著胸部的毛。

4. 最後再一次修剪多餘的尾毛和腿毛。

剪毛注意事項

用剪刀時要沈著,取毛要細心,剪取腹側部的毛時要小心,勿弄修乳頭及陰部。

資料來源
http://petwebhk.tripod.com/beauty_area_000531.htm
§月紫§ 2008-10-3 01:01:51 AM

請教一教我~

唔該~ 我岩岩開始養安哥拉兔
我想問幫佢剪毛要剪到幾短 同埋有咩辦法可以幫佢剪到肚個到呀??
我好怕佢郁一郁我整傷佢呀>.<
唔該~
wesky 2008-10-3 08:32:33 PM
你不如遲D上一次兔協幫佢修修毛
學下點剪
ronniecheung 2009-12-16 09:42:04 AM
諗住再溫習下, 點知發現到...

7. 由於不是每隻兔子都喜歡洗澡,故平日你可用兔子用的清潔被毛乾洗粉,撒少許于身上再加梳理。 # q: G+

可能要改一改!
已有 1 人評分P 點 P 幣 收起 理由
丫芷^0^ + 3 + 3 多謝提醒

總評分: P 點 + 3  P 幣 + 3   查看全部評分

CCYT1225 2010-2-9 10:07:15 PM
兔子用的清潔被毛乾洗粉,撒少許于身上再加梳理。
係唔係唔洗用??
(=沖涼粉??唔係唔洗用咩?)
Aka 2010-2-9 10:18:17 PM
平日你可用兔子用的清潔被毛乾洗粉?!?!?!??!?!?!

唔會掛?????!!!!
波丸媽 2010-2-17 03:00:25 AM
己將有問題的內容改編
sarah001212)) 2010-12-30 12:46:43 PM
好怕整傷佢......
arkayhk)) 2011-5-24 10:39:13 AM
我隻兔兔其中一隻眼邊既毛成日都濕咁..
跟住痴埋一舊,我有次梳得大力少少,,,眼位甩左d毛.
呢d敏感可以點處理...我驚整到佢隻眼 #^71^#
phoebe)) 2011-5-24 11:03:27 AM

回復 3# 的帖子

今個星期五我隻衰豬會去兔協修毛順便偷下師
winsmiko)) 2011-5-29 12:21:12 PM
d毛自己都會順哦, 唔剪其實都可以啦~
小小夕 2011-5-29 01:10:17 PM
原帖由 winsmiko 於 2011-5-29 12:21 PM 發表
d毛自己都會順哦, 唔剪其實都可以啦~

長毛兔兔夏天要剪下丫.. 你夏天都著少D衫喇 ...    兔兔夏天仲要嬲件多毛大嬲wo  個件衫本來係冬天著...
徐非你24小時開冷氣比佢  如果唔係剪毛對兔兔都舒服d

小小夕 2011-5-29 01:12:08 PM
原帖由 arkayhk 於 2011-5-24 10:39 AM 發表
我隻兔兔其中一隻眼邊既毛成日都濕咁..
跟住痴埋一舊,我有次梳得大力少少,,,眼位甩左d毛.
呢d敏感可以點處理...我驚整到佢隻眼 #^71^#

佢地眼水  會癡d毛埋一舊  你要再用清水幫佢洗多次d毛毛跟住先梳  
因為佢眼水 唔同清水   好似人甘.. 你多眼水 都會有眼k癡係眼喇 #^60^#  都要用水洗一洗
achow1v3v 2015-4-27 09:53:03 PM
謝謝分享。。。

快速發帖