PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 草草 [打印本頁]

作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-6-14 04:51:26 PM     標題: 草草

我想問下大家知唔知 "Q兔X" 既草可唔可靠?
原本我兩隻兔兔係食 oxbow alfalfa, 但之前四處找不到, 連兔協都冇貨, 話供應商都唔知何時有貨:046:
所以就去 Q兔到買草, 試下兔兔食唔食, 點知牠們又好喜歡食喎!
請大家俾 D 意見, 或者大家有無買開 Q兔 草俾兔兔食?
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-14 04:55:44 PM

:015:
都唔差既
又平又大包
我不嬲都係Q兔買開的
放心買啦  口啤又幾好
作者: vice0926    時間: 2008-6-14 04:58:46 PM

冇oxbow點解唔試下買apd ge??
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-14 05:03:57 PM

R記都冇OXBOW草咩??
作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-6-14 05:13:22 PM

我試過買 apd, 一開出來全部都係枝, 加好多碎葉呀:043:
作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-6-14 05:17:08 PM

我無問r station呀...因為那天時間緊迫...兔兔無草吃:043:
所以十分急切去 Q兔買:059:
作者: lingyan    時間: 2008-6-14 05:45:41 PM

我試過買q兔既alfafa,但係點知兔兔唔食,
而且我覺得有一陣臭味,最後都係買apd既頂住先。
作者: 阿度    時間: 2008-6-14 09:03:18 PM

apd草質數一向好好架
多枝其實對兔兔係好好的~
你買一袋定一箱,袋係比較碎小小~但最緊要係兔兔肯食,仲要食得夠多
作者: 阿度    時間: 2008-6-14 09:04:06 PM

原帖由 cloudcloudgrace 於 2008-6-14 05:17 PM 發表
我無問r station呀...因為那天時間緊迫...兔兔無草吃:043:
所以十分急切去 Q兔買:059:

下次記住要係冇草前約一星期就要去買架喇
唔係好易冇貨:033:
作者: Colleen    時間: 2008-6-14 09:22:04 PM

q兔草我聽人講係唔錯gei,不過好多兔友嫌佢有牌子,唔知乜草lor~

我呢邊都成日缺草,我一見到有草買就會買定一包,因為我家包包一個week 半就會食晒一包草ga la~
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-15 01:04:58 AM

原帖由 lingyan 於 2008-6-14 05:45 PM 發表
我試過買q兔既alfafa,但係點知兔兔唔食,
而且我覺得有一陣臭味,最後都係買apd既頂住先。

即係話q兔o既alfafa唔多掂?buy唔過?
作者: yukaibe    時間: 2008-6-15 01:21:04 AM

原帖由 百厭星_BB 於 2008-6-15 01:04 AM 發表

即係話q兔o既alfafa唔多掂?buy唔過?

我對仔女都係食q兔o既alfafa,
ok冇問題仲好中意食,
反而apd就唔中意,
因為d葉碎晒得返條梗
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-15 01:26:52 AM

原帖由 yukaibe 於 2008-6-15 01:21 AM 發表

我對仔女都係食q兔o既alfafa,
ok冇問題仲好中意食,
反而apd就唔中意,
因為d葉碎晒得返條梗

點解會o係Q兔買既?係唔係覺得又平又大包?
講真!O係Q兔買真係 "坑" 好多MONEYY!
作者: yukaibe    時間: 2008-6-15 01:36:15 AM

因為oxbow alfafa草成日好枯黃
apd果d葉碎晒得返條梗
成日一路食一路打乞痴
Q兔草係幾平又大包
$40一包但唔記得幾多安士
成條有梗有葉食得好滋味
作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-6-15 01:52:06 AM     標題: 回復 8# 的帖子

我係買一袋袋的 apd, 其實我已在冇草前幾日去買草, 四處都話冇貨, 咁我又想堅持買返 oxbow 喎...所以先拖到最後:043:
作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-6-15 02:02:39 AM

正如 colleen 所說q兔草冇牌子, 唔知乜草, 所以我先擔心~~~但確實兔兔喜歡食, d 草既枝葉又平均, 唔會太碎 (因為我兔兔食碎草會打噴嚏:061: )
其實我最希望牠們食了 d 草唔會影響牠們的健康...價錢只是其次了:048:
作者: tiffany    時間: 2008-6-15 10:36:16 AM

我全部兔兔都係食q兔d草
應該冇問題掛
佢地仲好鐘意食添
d bb鐘意到搶住食架
作者: 死衰鬼    時間: 2008-6-15 10:54:55 AM

呢排真係咁缺草??  我澳門呢邊都冇啊  問佢幾時有又話唔知  聽日再去都冇就要是但買一隻牌子先啦:052:
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-15 12:17:00 PM

原帖由 死衰鬼 於 2008-6-15 10:54 AM 發表
呢排真係咁缺草??  我澳門呢邊都冇啊  問佢幾時有又話唔知  聽日再去都冇就要是但買一隻牌子先啦:052:

你下次見到有就快手買左先算....
差唔多冇就要買喇:015:
作者: williamaaaa    時間: 2008-6-15 10:58:04 PM

我FD用緊ok 架,
不過我就用APD草
作者: nievedith    時間: 2008-6-16 02:51:52 AM

波子以前食開q兔草, no problem.

呢1個半月食oxford 草, 佢好鐘意食, 但變得燥左, 行近佢都"胡"我, 唔知係天氣熱, 令佢燥左定係轉左草關係?
作者: momoo    時間: 2008-6-16 10:28:42 AM

我arm arm養兔二個月...請多指教...:002:
之前買兔仔既叫我買"健康牧草"
http://www.petism.net/rabbit/pro ... p;p=1&id=105464
但我見d草好碎,咪試下第二隻...
去左 q兔買, 我隻兔都ok likey,但係好似食少o左
但個店員都幾好, 佢知我知前唔係買e隻就叫我買$20試下先....
作者: momoo    時間: 2008-6-16 10:37:10 AM

I always go this Taiwan website to read those comments of the product.
http://www.petism.net/rabbit/index.php?cid=2204&p=2

i change to use 兔砂instead of木屑 on the 便盆....After reading it....its much more better....:057:
作者: wesky    時間: 2008-6-16 10:46:33 AM

I know that site too~~ ^^
台灣有好多小動物用品香港無架~~
作者: momoo    時間: 2008-6-16 11:02:25 AM

hahahah i know ar ...
but i think those comments r useful:051:
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-16 12:26:51 PM

原帖由 wesky 於 2008-6-16 10:46 AM 發表
I know that site too~~ ^^
台灣有好多小動物用品香港無架~~

係喎..:015:
我都好想知點解hk會入咁小pet用品(特別係兔兔用品)
台灣o既兔兔真係幸福喇
有機會過台灣既話..真係要買返夠本..個幾小時機程咋嘛..哈x10000000
作者: nievedith    時間: 2008-6-16 01:14:23 PM

因為hk 人喜歡養貓/狗多d ma
作者: 百厭星_BB    時間: 2008-6-16 01:35:08 PM

咁又係既...始終都係唔夠dog & cat 咁主流!
作者: rabbit))    時間: 2008-6-16 03:10:18 PM

好煩,D 草經常冇貨:067:
Q兔的草都0k:055:
作者: coinss    時間: 2008-6-16 06:37:27 PM

原帖由 momoo 於 2008-6-16 10:28 AM 發表
我arm arm養兔二個月...請多指教...:002:
之前買兔仔既叫我買"健康牧草"
http://www.petism.net/rabbit/pro ... p;p=1&id=105464
但我見d草好碎,咪試下第二隻...
去左 q兔買, 我隻兔都ok likey,但係 ...

q兔d草點買架?一袋20蚊?
20蚊即係大約有幾多?
作者: rock_his    時間: 2008-6-16 11:35:20 PM

得仔食開 oxbow timothy hay 草,今次買d草質好差, 我再去左買包 apd timothy 紅包 hay 草,wa!!wa!!wa!! 得仔十分十分鍾意食,死啦,成$61 一包 10oz, 點算呀
作者: 阿度    時間: 2008-6-17 12:06:21 AM

apd既草係幾貴,比oxbow貴一倍~
但草味就好香~唔小兔兔都會鍾意食
一係你暫時兩種混埋一齊食~睇下下一次oxbow既草會唔會好d
作者: martinfok    時間: 2008-6-17 02:15:17 AM

草呢樣野都幾講兔兔的口味...
我個d一向都唔鍾意q兔某隻草<<佢有隻好硬的,,唔係時時有
所以其他都唔買比佢地食啦,,費事哂野
娃娃食kaytee,,啤啤食開momi,,不過佢都食kaytee架
作者: momoo    時間: 2008-6-17 10:06:47 AM

原帖由 coinss 於 2008-6-16 06:37 PM 發表

q兔d草點買架?一袋20蚊?
20蚊即係大約有幾多?

我都唔記得佢話係咩牌子, 見有人話要,佢0係個大箱開出黎....我見d草好似好粗壯 ,咪問下佢囉....(因為我唔多識..:017: )
應該有1 lbs
作者: lingyan    時間: 2008-6-17 10:38:16 AM

我有一次去q兔睇野,見到人地要草就即刻開箱pack俾佢。

草草我覺得唔好俾兔兔食死一隻牌子,
萬一個隻brand缺貨而屋企又無貨,都幾慘。
兔兔幾硬頸ga la。
作者: martinfok    時間: 2008-6-17 11:06:05 AM

原帖由 lingyan 於 2008-6-17 10:38 發表
我有一次去q兔睇野,見到人地要草就即刻開箱pack俾佢。

草草我覺得唔好俾兔兔食死一隻牌子,
萬一個隻brand缺貨而屋企又無貨,都幾慘。
兔兔幾硬頸ga la。

認同..我都諗住比多隻唔同既牌子比佢地..
因為屋企個隻都係冇牌子的..
宜家諗住係r記訂比佢地=]

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2