PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 脆脆海綿蛋糕*yummy^0^ [打印本頁]

作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 08:09:11 PM     標題: 脆脆海綿蛋糕*yummy^0^

尋日夜晚俾阿度...kawai仲有colleen佢地引到我鬼咁肚餓!:013:
今日終於整左個蛋糕黎安慰下自己:021: 呵呵...

咁岩媽咪早兩日拎左個電飯煲返黎,,可以焗蛋糕..一於就試下:048:
個蛋糕整出黎俾我想像中靚XD..個底仲脆脆地..所以我叫佢做脆脆海綿蛋糕!
同我平時用焗爐焗個口感唔同~
用焗爐整出黎既軟林林..用飯煲整既底同邊係脆,,中間軟.好似PIZZA咁:039:

講左咁多野xd俾D相大家睇先!

[attach]1774[/attach]

蛋糕個樣..外脆內軟!!享受double out! :021:

[attach]1775[/attach]

就係呢個電飯煲喇!!:060:

[attach]1776[/attach]

因為當時淨係得蛋糕既材料..無裝飾既野XD:070:
唯有用電腦加工!!呵呵....
最後祝大家有一個開心的夏天:053:!

順帶一提*v*:::我終於都升左做高級兔友喇!!:037:

附件: cake.jpg (2008-7-13 08:09:11 PM, 67.79 KB) / 下載次數 84
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMzJ8ZTNiZTI1NTV8MTcxODMyMjcyMnwwfDA%3D

附件: bow+cake.jpg (2008-7-13 08:09:11 PM, 65.63 KB) / 下載次數 85
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMzN8MjdjNDU3NDV8MTcxODMyMjcyMnwwfDA%3D

附件: cake2.jpg (2008-7-13 08:09:11 PM, 74.1 KB) / 下載次數 84
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMzR8ZTQ0OWMzZTh8MTcxODMyMjcyMnwwfDA%3D
作者: kawai0202    時間: 2008-7-13 08:29:59 PM

唔關我事嫁:050:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 08:37:56 PM

原帖由 kawai0202 於 2008-7-13 08:29 PM 發表
唔關我事嫁:050:

你尋日唔係做大廚咩:013:
作者: kellyyip0203    時間: 2008-7-13 09:03:09 PM

好正啊...
哈..
如果我都識整就好了..
我有焗爐..
但唔識整..= =
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 09:32:51 PM

原帖由 kellyyip0203 於 2008-7-13 09:03 PM 發表
好正啊...
哈..
如果我都識整就好了..
我有焗爐..
但唔識整..= =

海綿蛋糕好易整嫁咋!!材料又簡單:073:
材料 :::
雞蛋              125g
糖                 85g
麵粉(已篩)          60g
已溶無盬牛油        15g

做法 :::
1) 將蛋同糖挫o係熱水度打起,,
2) 將已篩既麵粉加入,,
3) 將牛油加入,,,
4) 混合哂就可以倒入6吋蛋糕模,,以150度焗25~30分鐘即成。

作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 10:24:20 PM

加多張相先...
[attach]1782[/attach]

蛋糕妹妹:073:

附件: cakeface.jpg (2008-7-13 10:24:20 PM, 88.74 KB) / 下載次數 40
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzNDB8ZGQwYzNhOWN8MTcxODMyMjcyMnwwfDA%3D
作者: 波丸媽    時間: 2008-7-13 10:49:23 PM

個蛋糕整得靚靚啊~~
我都好想試下整蛋糕,不過屋企冇地方放焗爐,電飯煲又冇呢個功能~~
作者: chrisyan    時間: 2008-7-13 11:04:24 PM

個蛋糕好似幾好食咁喎:060:
聚會整個請大家食啦:039:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 11:08:53 PM

原帖由 chrisyan 於 2008-7-13 11:04 PM 發表
個蛋糕好似幾好食咁喎:060:
聚會整個請大家食啦:039:

哈哈,,整俾大家食當然無問題啦!
不過@_@....唔擔保好食嫁:073:
個聚會係咪會o係西灣河搞嫁?
作者: Colleen    時間: 2008-7-13 11:36:56 PM

我丫......都唔關我事,你想整蛋糕就整la,唔好拉我地落水:037: :037:

我個說謊蛋糕...................到而家都未整丫,尋晚懶得濟:024:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 11:41:45 PM

原帖由 Colleen 於 2008-7-13 11:36 PM 發表
我丫......都唔關我事,你想整蛋糕就整la,唔好拉我地落水:037: :037:

我個說謊蛋糕...................到而家都未整丫,尋晚懶得濟:024:

哈哈XD緊係拉下人落水啦:009: :009:
你快D整,,整完POST相俾我睇:010:
作者: Colleen    時間: 2008-7-13 11:47:53 PM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-13 11:41 PM 發表

哈哈XD緊係拉下人落水啦:009: :009:
你快D整,,整完POST相俾我睇:010:

整得唔靚通常我都唔post ga.....同埋個blog 十年先update 一次 = =

你個spongy cake 整得真係好靚丫
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 11:50:40 PM

原帖由 Colleen 於 2008-7-13 11:47 PM 發表

整得唔靚通常我都唔post ga.....同埋個blog 十年先update 一次 = =

你個spongy cake 整得真係好靚丫

多謝讚賞XD
我有時整o個d都好樣衰..-_-我會用電腦幫佢加工:062:等佢靚d..哈..
作者: 冽!    時間: 2008-7-13 11:54:36 PM

我今日去muji買果d快速整蛋糕材料包 x)
遲d試下整先
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-13 11:59:02 PM

原帖由 冽! 於 2008-7-13 11:54 PM 發表
我今日去muji買果d快速整蛋糕材料包 x)
遲d試下整先

哈哈XD我原本都有諗過..不過最後都係揀自己整-3-

你今日係咪去左兔協@@?
我見到好多義工丫-口-邊個係你/.\
作者: 冽!    時間: 2008-7-14 12:01:45 AM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-13 11:59 PM 發表

哈哈XD我原本都有諗過..不過最後都係揀自己整-3-

你今日係咪去左兔協@@?
我見到好多義工丫-口-邊個係你/.\

第1間房冇戴眼鏡果個 :014:
今日有8個義工 -_____-

我遲下都會試下自己整 (我冇天份)
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-14 12:06:12 AM

原帖由 冽! 於 2008-7-14 12:01 AM 發表

第1間房冇戴眼鏡果個 :014:
今日有8個義工 -_____-

我遲下都會試下自己整 (我冇天份)

好多個都無帶眼鏡呢-___-...
著咩色衫@@?有冇扎邊丫?
作者: 冽!    時間: 2008-7-14 12:08:03 AM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-14 12:06 AM 發表

好多個都無帶眼鏡呢-___-...
著咩色衫@@?有冇扎邊丫?

有扎,係最出果間房,著白色衫,黑色袖
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-14 12:17:48 AM

原帖由 冽! 於 2008-7-14 12:08 AM 發表

有扎,係最出果間房,著白色衫,黑色袖

@@好細個o個個*0*?哈..
我唔記得左咩色衫XD我淨係有印象有個女仔著紅色衫..
你著3腳骨牛仔褲*v*?
作者: 冽!    時間: 2008-7-14 12:48:16 AM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-14 12:17 AM 發表

@@好細個o個個*0*?哈..
我唔記得左咩色衫XD我淨係有印象有個女仔著紅色衫..
你著3腳骨牛仔褲*v*?

係丫 XDD 我個樣係童顏
今日好多兔都出左街街
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-14 01:02:15 AM

原帖由 冽! 於 2008-7-14 12:48 AM 發表

係丫 XDD 我個樣係童顏
今日好多兔都出左街街

咁我知邊個係你喇:021:
係啦@@話去左影相..XD做model*v*

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2