PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我係新手 有好多嘢請教大家 [打印本頁]

作者: garychl    時間: 2008-8-3 01:29:25 AM     標題: 我係新手 有好多嘢請教大家

大家好!
我係新手, 有好多嘢請教大家!
首先第一個字....  >.<..
上星期六買咗一隻4個月大兔女,
比我個囡囡做8歲生日禮物.
點知到咗星期一, 兔女咬傷咗我囡囡 (咬得好深)
兔女只係"文"吓我囡囡隻手指, 便咬.
已經養咗兔女一個星期, 觀察咗佢好耐, 性格比較惡.
我哋全家人都好比心機去養佢.

請問大家.  有冇經驗或方法, 可以教吓我!
先多謝大家!!

心急爸爸
作者: jennytyy    時間: 2008-8-3 01:34:31 AM

岩岩買番黎,唔好咁快放佢出黎住~
試下用手喂糧,叫佢個名,再摸下個頭讚兔兔乖,打好大家的關係,兔兔好純d

因為兔兔係慣性咬野呀,你囡囡真係要識避
作者: wesky    時間: 2008-8-3 01:35:16 AM

新買返黎既兔俾佢係籠入面習慣幾日先
期間可以餵下佢食糧, 同佢傾下計,
等佢可以認識下你~~

培養感情好重要架~
作者: wong906    時間: 2008-8-3 01:41:24 AM

wah... keep it in the cage... don;t let her out.

If you need to, show who  the boss, to the little rabbit by :052:  at it.
作者: garychl    時間: 2008-8-3 01:45:31 AM

Hi jennytyy 你好!
先多謝你 ^.^

我冇放佢出黎, 有叫佢個名,再摸下個頭讚兔兔乖.
我個囡囡重摸到兔女成隻瞓底咗(好溫柔咁摸)
但係都比佢咬到要聯針.....
所以先唔知點算.
作者: wesky    時間: 2008-8-3 01:48:12 AM

係啊~   兔兔係遠視架
所以千萬唔好突然間放隻手係佢前面
佢會咩都唔理, 咬左先算~
作者: garychl    時間: 2008-8-3 02:10:40 AM

Hi 版主, :054:

最慘唔係突然間放隻手係佢前面.
所以想揾出原因或可能性, 先可以解決.

我哋全家都好錫隻兔女. :050:
作者: garychl    時間: 2008-8-3 02:29:59 AM

重有..
我想幫佢絕育, 喺唔喺一定要成千$$ ?
冇咁多錢.... :056:
作者: lingling    時間: 2008-8-3 02:33:46 AM

原帖由 garychl 於 2008-8-3 02:29 AM 發表
重有..
我想幫佢絕育, 喺唔喺一定要成千$$ ?
冇咁多錢.... :056:
spca入左會先(約$150-$200),兔囡絕育$500!
作者: garychl    時間: 2008-8-3 02:36:24 AM

原帖由 lingling 於 2008-8-3 02:33 AM 發表
spca入左會先(約$150-$200),兔囡絕育$500!

多謝晒!!
作者: hh0    時間: 2008-8-3 03:09:38 AM

welcome garychl
首先絕育問題唔使太早做, 兔兔先4個月大, 等8個月大先考慮啦, 兔女一歲前都可以做

另外咬你囡囡可能係:
小朋友喜歡伸手指去搞巨, 隻兔以為攻擊所以會咬
手指上沾有食物既味道, 兔免以為係食物便咬下去

兔兔肯俾你地摸頭仔按摩等, 應該都唔係有心咬既, 希望係囡囡快d 好番啦
作者: garychl    時間: 2008-8-3 03:19:25 AM

原帖由 hh0 於 2008-8-3 03:09 AM 發表
welcome garychl
首先絕育問題唔使太早做, 兔兔先4個月大, 等8個月大先考慮啦, 兔女一歲前都可以做

另外咬你囡囡可能係:
小朋友喜歡伸手指去搞巨, 隻兔以為攻擊所以會咬
手指上沾有食物既味道, 兔免以為係食物 ...

多謝晒!! :057:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-8-3 01:23:27 PM

新養兔兔最緊要係慢慢黎~
慢慢同兔兔建立互相既信任!第時兔兔就唔驚你嫁喇^^

不如post兔兔既相俾大家睇下丫:021: :021:
作者: garychl    時間: 2008-8-3 02:05:41 PM

我隻叫 肥肥 ^.^

附件: [肥肥] IMG_2969-1024.jpg (2008-8-3 02:05:41 PM, 330.39 KB) / 下載次數 35
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTA2NjF8YzZlZWFhYmR8MTcxOTUzNzE4M3wwfDA%3D
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-8-3 02:10:29 PM

肥肥你好得意丫:023: :023:
但係提提你-3-網底對兔兔腳仔唔好嫁!
會令兔兔腳底生腳瘡~到時要睇醫生又要洗一大筆錢嫁喇~
盡快拎走佢啦!
同埋可以教兔兔去廁所..咁就唔洗成底都係墊材~
另外木糠好易令兔兔個鼻敏感..唔係一種好既墊材~
轉用紙砂/木粒會好好多!
作者: garychl    時間: 2008-8-3 03:20:34 PM

肥肥 忽然口咬住咗好大舊草, 但係又唔食同不停咁挖地下.
唔會有BB掛....  :056:
作者: garychl    時間: 2008-8-3 03:25:25 PM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-8-3 02:10 PM 發表
肥肥你好得意丫:023: :023:
但係提提你-3-網底對兔兔腳仔唔好嫁!
會令兔兔腳底生腳瘡~到時要睇醫生又要洗一大筆錢嫁喇~
盡快拎走佢啦!
同埋可以教兔兔去廁所..咁就唔洗成底都係墊材~
另外木糠好易令兔兔個鼻敏 ...

但係佢大小2便亂咁去, 教去廁所都要好長時間....
作者: wesky    時間: 2008-8-3 05:32:13 PM

如果佢仲未識得去廁所,  建議你另外購買兩塊 AB 膠腳墊
有助減低腳板的壓力, 防止腳瘡形成~
兔兔亦都會比較舒服的~
當佢識得去廁所後, 再移除底網也可~~

作者: garychl    時間: 2008-8-4 01:09:24 AM

多謝大家指教 :057:
作者: jasmineyth))    時間: 2008-8-4 03:39:10 PM

其實兔兔岩岩番到黎,,未必咁快適應到,,
所以會比較神經質...咬人都係想嚇下你

最容易比佢地咬到就係伸手入籠,,加草加糧,,換廁所個時,,
而我既做法就係一打開門就迅速禁住佢個頭..
咁樣,,佢大慨會有幾十秒既時間係靜止既...
呢個時候就可以做你要做既野
如果第1次成功左,,咁就可以繼續有第2,3,4次

仲有,,會唔會係你囡囡摸佢個時摸到佢對腳?
我娃娃都係咁,,,同佢相處半年,,
不過摸佢個時唔小心"high"到隻腳,,會即刻彈起同撲去咬人,仲會大聲fu..
有d兔兔會對某d部位特別敏感,,會唔鍾意人摸..你可以留意下

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2