PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 如心愛兔兔走了,會唔會再養?? [打印本頁]

作者: pinwheelfish    時間: 2008-9-3 08:46:54 PM     標題: 如心愛兔兔走了,會唔會再養??

純粹傾吓同睇吓大家點諗??? 當然心愛兔兔走嘅時候一定唔想再養, 因為實在太難過, 但你估你地會唔會將愛兔兔嘅心再分俾更多嘅兔兔呢???
作者: ivy﹍*    時間: 2008-9-3 08:51:24 PM

因為我第1次養兔,,佢亦都在世..所以我唸唔到如果佢唔係度..我會點:059:
作者: 831555    時間: 2008-9-3 09:33:56 PM

我都同妳一樣感受,同樣好怕生離死別,但我都好鐘意兔仔,等我心情平伏及屋企啲菌冇晒,因為不想再有病菌侵襲啲免,我可能會再養,不過好可能係領養,
作者: lingyan    時間: 2008-9-3 09:39:40 PM

會再養,不過會好合眼緣先會考慮。

屋企仲有隻百厭仔,而家只係想一心一意咁照顧佢。
作者: pinwheelfish    時間: 2008-9-3 09:47:27 PM

唔知要隔幾耐呢?? 我諗至少耍等半年~~我都會領養, 一來信唔過D舗頭, 二來兔協實在太多兔兔啦, 如果佢地之前主人對佢唔好, 希望有我地錫返佢啦~~
作者: kwaikwai    時間: 2008-9-3 10:35:50 PM

嗯......我覺得我會做兔協既暫養家庭~
因為又可以幫到兔兔~又可以盡量同佢地既生離死別~
作者: pinwheelfish    時間: 2008-9-3 10:52:09 PM

我都有諗過, 但如果有感情又好難做暫養GA WOO~~ 可能養養吓自己都會據為己有......
作者: hh0    時間: 2008-9-4 12:16:53 AM

我唔止養一隻, 如果真係有兔兔走了, 我唔會考慮再養, 只會更俾心機照顧其他兔兔...
但如果只養一隻而走左, 只要有能力, 一定會再養,
會留番個空間俾一隻有緣份既兔兔
作者: hh0    時間: 2008-9-4 12:23:23 AM

原帖由 pinwheelfish 於 2008-9-3 10:52 PM 發表
我都有諗過, 但如果有感情又好難做暫養GA WOO~~ 可能養養吓自己都會據為己有......

同意呀~
做暫養會面對更加多分離, 有感情又要送走俾人好難過....
我寧願領養都唔做暫養, 況且多D人領養先可以真正幫到棄兔
作者: 花無缺    時間: 2008-9-4 01:43:53 AM

我隔左四年幾先再養返
作者: jennytyy    時間: 2008-9-4 10:21:13 AM

原帖由 花無缺 於 2008-9-4 01:43 AM 發表
我隔左四年幾先再養返

四年都好耐下ar~
你一路都放唔低?
作者: jennytyy    時間: 2008-9-4 10:21:48 AM

我d兔兔仲好健在, 未唸到呢個問題
作者: chrisyan    時間: 2008-9-4 01:23:41 PM

我就一定會再養喇~仲一定會繼續去領養兔協ge兔兔tim~
作者: chole))    時間: 2008-9-4 07:31:24 PM

我唸,,,,
我會唔養「住」!
等過一派冇咁傷心,
先再去唸,
如果屋企環境可以味養其他小動物~~
如果仲係住係d唔俾養貓狗既屋,
就會再去領養!!
作者: lingling    時間: 2008-9-4 09:05:08 PM

會再養,不過要睇緣份!
作者: alliekapo    時間: 2008-9-4 10:06:09 PM

原帖由 ivy﹍* 於 2008-9-3 08:51 PM 發表
因為我第1次養兔,,佢亦都在世..所以我唸唔到如果佢唔係度..我會點:059:

我都係第1次養兔,不過如果佢走左,我會哭到死去活來
作者: jennytyy    時間: 2008-9-5 11:56:45 AM

其實我覺得兔兔離去是必然的,我地一定長命過佢的。
所以我會把握與兔兔一齊相處的時間,令兔兔的一生係快樂幸福。

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2