PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 自家制寵物床 [打印本頁]

作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-17 08:01:40 PM     標題: 自家制寵物床

我呢個兔媽好鐘意買d古靈精怪唔岩兔仔玩既野俾佢地玩-_-
冬天就黎到喇!所以近期好想買張寵物床~~但係出面d寵物床差唔多要百幾蚊一張~
如果買左返黎佢地唔玩...我咪好蝕-_____-
所以決定自己整番一張!!呵呵...就算佢地唔玩..d野我都可以自己用番~
等我同大家介紹下點整啦!:033: 做法非常非常簡單呀!

準備材料:
[attach]3620[/attach]

- 一個普通籃
- 毛巾/毯一張
- 尿墊一張
- 普通椅墊一張

製作過程:

[attach]3621[/attach]

[attach]3622[/attach]

[attach]3623[/attach]

就係將d野...跟以上次序放落去XDD就完成喇!:073:

試新野:

芝麻:「嘩..呢張係咩野黎嫁呢..」

[attach]3626[/attach]

芝麻:「好似唔食得嫁喎.....咁要黎做咩嫁呢:017: ...」

[attach]3627[/attach]

芝麻:「再睇下呢邊先.....都係一樣既...:018: 」

[attach]3624[/attach]

芝麻:「好啦...眼訓-v-訓陣先!:045: 」

[attach]3625[/attach]

各位兔爸兔媽如果好似我咁得閒,,又想搵D野做既XD
可以試下呀~!!哈哈...
如果佢地唔鐘意..可以拎番個籃黎擺其他野!唔洗曬左佢嘛...
由於我張毯係o係屋企搵出黎既...所以成本價...只係$20!!!好抵玩~:012:

附件: _MG_5732.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 37.48 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxNzh8MmE4ODVlYTR8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5733.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 28.74 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxNzl8NDljNjhlM2F8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5734.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 26.99 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODB8MmY4NGZjYjJ8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5736.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 38.21 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODF8ZjYzYzU2YzF8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5743.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 40.83 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODJ8ZTMyMTM0MDN8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5746.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 42.46 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODN8OTk4Y2IwMzR8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5751.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 34.52 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODR8Y2E1OTQ3MDV8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D

附件: _MG_5753.jpg (2008-10-17 08:01:40 PM, 44.64 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTIxODV8N2IxNTc3MzV8MTcxNjIzMzM1MnwwfDA%3D
作者: vice0926    時間: 2008-10-17 08:16:26 PM

哈哈哈~~芝麻仔好得意呀~
佢肯定好鍾意呢張床啦~
作者: lingyan    時間: 2008-10-17 08:18:56 PM

好靚丫,我都想要一張  >W<
作者: 光之天使))    時間: 2008-10-17 09:15:02 PM

OK wor~
整張床隻,等兔兔出黎玩果陣可以訓都好wor~
冬天應該會幾好用
作者: Panda))    時間: 2008-10-17 09:18:02 PM

芝麻好似訓得好舒服~:021:
作者: pinwheelfish    時間: 2008-10-17 09:27:44 PM

係咪好開心呢, 整咗而芝麻 又肯瞓上去, HAHA~ 芝麻好似好舒服咁, 我仲以為芝麻會同你一層一層拎番出嚟TIM:057:
作者: cloudcloudgrace    時間: 2008-10-17 09:30:27 PM

小瑩你真係好有諗頭:037:
我會試試的:031:
作者: love_penny    時間: 2008-10-17 10:11:36 PM

十蚊店姐係咩?????
作者: elyse))    時間: 2008-10-17 10:30:00 PM

wahaha...好似真的不錯阿~:057:
作者: kkyan01    時間: 2008-10-17 10:32:53 PM

其實都唔錯, 可以試下整喎:060:
但我想問點解張尿片放係底ga ?
如果佢地尿左甘點算啊 ?
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-17 11:11:35 PM

原帖由 kkyan01 於 2008-10-17 10:32 PM 發表
其實都唔錯, 可以試下整喎:060:
但我想問點解張尿片放係底ga ?
如果佢地尿左甘點算啊 ?

其實我都覺得無咩用XD
不過可以防左張毯都有尿尿...
芝麻出黎唔會尿..所以我又唔會太擔心..
不過如果尿濕左..睇下洗唔洗到..
洗唔到就買過張-3-"都係$10!
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-17 11:12:06 PM

原帖由 光之天使 於 2008-10-17 09:15 PM 發表
OK wor~
整張床隻,等兔兔出黎玩果陣可以訓都好wor~
冬天應該會幾好用

係呀>v<我想佢冬天有d野保暖!!
作者: shura    時間: 2008-10-17 11:13:19 PM

好正!!!!!!:053:
作者: ping.tat    時間: 2008-10-18 12:03:41 AM

張床好正:060:
我都要試下正一張..
:037:
作者: lunguide    時間: 2008-10-18 12:10:38 AM

原帖由 love_penny 於 2008-10-17 10:11 PM 發表
十蚊店姐係咩?????

即係吉x島集團所開果d專賣十蚊用品店舖。
你可以喺yahoo  search分店地址,有好多間。
作者: kkyan01    時間: 2008-10-18 12:44:34 AM

原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-10-17 11:11 PM 發表

其實我都覺得無咩用XD
不過可以防左張毯都有尿尿...
芝麻出黎唔會尿..所以我又唔會太擔心..
不過如果尿濕左..睇下洗唔洗到..
洗唔到就買過張-3-"都係$10!

甘又係啊, 出面買張好貴啊 ..
尿左真係唔知點算
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-18 12:46:22 AM

原帖由 ping.tat 於 2008-10-18 12:03 AM 發表
張床好正:060:
我都要試下正一張..
:037:

係啦>v<佢地唔訓但係自己整完都有滿足感呀!!:012:
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-18 12:46:58 AM

原帖由 kkyan01 於 2008-10-18 12:44 AM 發表

甘又係啊, 出面買張好貴啊 ..
尿左真係唔知點算

真係-_-幾擔心尿呢個問題...
拎去出面俾人洗又唔知幾多錢..
自己洗又驚整爛~
作者: cordero    時間: 2008-10-18 08:33:52 AM

俾B女一定張佢反轉再反轉...
芝麻真識嘆
作者: jennytyy    時間: 2008-10-18 09:45:52 AM

好得呀﹗小瑩,你好犀利,diy王
作者: hh0    時間: 2008-10-18 11:37:33 AM

呢排真係物色緊張寵物床冬天用, 因為唔想用vetbed....
小瑩呢個diy都唔錯wor, 但班衰仔衰女實同我反床拆骨, 要考慮下先

另個有個小建議, 張尿片其實甘樣放係無咩作用架
若果尿尿左, 個軟墊已經索晒, 可以試試:
軟墊放底
軟墊上面加塊尿片
套入一個枕頭袋或cushion套之類
萬一shu shu, 尿尿會先滲入尿片而唔會整濕個軟墊入面
個套可以拆出來洗
以上只係想法, 未試過唔知work or not
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-18 11:53:53 AM

原帖由 hh0 於 2008-10-18 11:37 AM 發表
呢排真係物色緊張寵物床冬天用, 因為唔想用vetbed....
小瑩呢個diy都唔錯wor, 但班衰仔衰女實同我反床拆骨, 要考慮下先

另個有個小建議, 張尿片其實甘樣放係無咩作用架
若果尿尿左, 個軟墊已經索晒, 可以試試:
...

@@你個提議唔錯啵!
但係會唔會踩落去尿墊度無咁軟淋淋xdd
不過都可以試下...
原本我淨係諗住保護張毯咋!哈哈
作者: 小米    時間: 2008-10-20 12:25:03 PM

wow~ 芝麻真係咁鍾意張床仔呀? 我都要整返張先
作者: VYONA    時間: 2009-5-17 03:05:35 PM

:055: 好舒服哦!做你家的兔崽子真好噢!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2