PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 請問噴尿係點ga?!! [打印本頁]

作者: vice0926    時間: 2008-11-8 02:11:43 PM     標題: 請問噴尿係點ga?!!

噴尿呢個情況係咪即係痾shu shu果時會噴到周圍係?!
呢排我發現左個情況係呢..
mio每次圍住hachi個籠轉ge時候..
都會突然間噴出一小篤尿尿ga..
佢好似自己都唔知咁ga wor..
呢個情況係咪噴尿呀?!!
但係佢平時係自己個籠或者出到黎冇去hachi個籠都唔會咁ga......
究竟係點解呢?:017:
作者: wesky    時間: 2008-11-8 02:45:59 PM

應該係啦

小丸試過噴到個籠周圍都係 = =
有時仲會飛埋出黎 tim
好似花sa 咁~~
作者: vice0926    時間: 2008-11-8 03:02:29 PM

係囉..好誇張ga....
嚇到我..以為佢做乜突然間咁樣..
但係兔兔係咩情況先會噴ga!?!
作者: 花無缺    時間: 2008-11-8 04:21:46 PM

原帖由 vice0926 於 2008-11-8 03:02 PM 發表
係囉..好誇張ga....
嚇到我..以為佢做乜突然間咁樣..
但係兔兔係咩情況先會噴ga!?!

有入侵者(其他兔兔)係附近...或者有其他兔既氣味,
除左噴尿, 仲會有好多一粒一粒分散開既便便
作者: vice0926    時間: 2008-11-8 04:52:22 PM

係呀係呀!!中呀!!!
作者: 花無缺    時間: 2008-11-8 06:31:46 PM

原帖由 vice0926 於 2008-11-8 04:52 PM 發表
係呀係呀!!中呀!!!

聞說絕育後會減少噴尿情況, 但不一定會減少

我二隻兔仔, Toffee 同 Coffee
Toffee 未絕育, 當走近Coffee 時都會噴尿 & 狂痾屎,
Coffee 絕左育, 無噴尿, 但一樣會痾好多屎同埋走近Toffee 但籠痾尿(唔係噴),
當二隻一齊出來時, 佢地就會鬥多屎...搞到一屋都係地雷 :056:
作者: lingyan    時間: 2008-11-8 08:12:39 PM

聽聞兔兔噴過第一次尿之後,就算絕育後都可能會有。
只係機會會減少。
作者: vice0926    時間: 2008-11-9 03:06:08 PM

嘩...真ga...
咁...咪郁d都成地尿!!?
作者: hh0    時間: 2008-11-9 06:12:52 PM

所以係時候要考慮絕育啦
習慣左噴尿後絕完育都改唔到
但可減低噴尿次數
阿lee 6個月就絕左從來無噴尿架

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2