PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 有無兔友用過"貓梳"? [打印本頁]

作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 12:54:00 PM     標題: 有無兔友用過"貓梳"?

聽講幫兔兔按摩會好舒服....
有無試過呀?
我見過兔協有得賣... #^66^#
作者: helen_laam    時間: 2009-1-23 02:55:37 PM

你係咪講哥個貓形o既按摩梳呢?
我有用過呀~~
梳死毛真係好有用~~
每次都一大堆~~
不過又唔知佢覺唔覺得好舒服喎......
不過唔抗拒囉~~
作者: hh0    時間: 2009-1-23 03:27:13 PM

可以有相睇下嗎? 未用過啊
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 03:41:34 PM

像是這樣的 軟膠的
有些款設計成貓形
有些款設計成手掌形
可以套上手摸兔兔順便按摩埋~hahaa

附件: [只是例子] 貓梳.jpg (2009-1-23 03:41:34 PM, 76.93 KB) / 下載次數 23
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTM5NDd8OWQxMjc1ZDh8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D
作者: cordero    時間: 2009-1-23 03:46:40 PM

呢D梳10元店都有得賣...不過唔係貓形
作者: hh0    時間: 2009-1-23 03:47:21 PM

我見過有D好似俾狗用既, 原來可以梳毛!? 我以為只係按摩
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 04:01:57 PM

原帖由 cordero 於 2009-1-23 03:46 PM 發表
呢D梳10元店都有得賣...不過唔係貓形

真係甘平??邊間呀? #^66^#
作者: helen_laam    時間: 2009-1-23 04:04:33 PM

[attach]5390[/attach]
我係用呢個o既~~
係o係兔協買o架~~
d突突比較長~~
所以可以繞到好多死毛出o黎~~
因為好似聽人話十蚊店賣哥d就真係按摩囉~~
梳死毛效果唔太好~~

附件: DSC00162.JPG (2009-1-23 04:04:33 PM, 9.68 KB) / 下載次數 20
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTM5NDh8NjZhYmZiMGV8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D
作者: kkyan01    時間: 2009-1-23 04:21:16 PM

helen_laam 用呢種d突突比較長,
我屋企個把係短d嫁, so 係梳唔到死毛,
只有按摩作用咋 ?
作者: jennytyy    時間: 2009-1-23 04:53:05 PM

我屋企都係用helen_laam個款的貓梳,好好用架,特別係兔地換毛時,呢把梳可以加快佢地換毛
作者: elyse))    時間: 2009-1-23 05:01:43 PM

之前我戴阿b去兔協..
佢地用helen_laam個隻梳,梳比我睇
真係梳到好多死毛...

不過十元店個d真係按摩...
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 05:03:06 PM

原來長突突係甘有用既!!
等我仲以為我Charcoal甘短毛 就吾駛買個甘長突突既梳tim!!
話時話,Charcoal又換毛...
11月接佢番屋企果時換緊,今個月又換....
日日梳 真係梳到手軟~~ #^77^#
作者: kkyan01    時間: 2009-1-23 05:33:03 PM

搵日上兔協返把先 ~~~
作者: katatata    時間: 2009-1-23 05:45:40 PM

O__O 幾錢把~幾錢把!?
XD 我屋企已經有4把針梳 2把平梳 1把狗狗用靜電及按摩梳

事關我成日用用下~唔知放左把梳係知~XD
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-1-23 06:16:58 PM

兔協果個好似$8x or $9x
同出面差不多 個款都算係最靚 haha
等我放假都去買番個先!
作者: 小米    時間: 2009-1-24 01:12:26 AM

我都係用 helen_laam 嗰把梳.. 係上次上兔協既護理班, d 義工介紹用
另外, d 針梳最好係冇 膠粒.. 下次上兔協可以睇埋
作者: Vinkivan    時間: 2009-1-24 11:54:01 AM     標題: 回復 16# 的帖子

我試過之前買咗把冇膠粒嘅針梳, 同兔兔一梳就雞飛狗走喇~ 之後即刻買返把有膠粒嘅同兔兔梳, 佢就冇走喇~ 仲好enjoy tim~ 我諗佢哋皮膚咁薄, 針梳會唔係幾啱佢哋喎~!!
作者: helen_laam    時間: 2009-1-24 12:18:41 PM

我都係用冇膠粒o既針梳~~
其實我都幾擔心o架~~
所以好少用囉~~
通常都只會係刷手仔腳仔~~
因為佢個身d毛唔太打結(我家的是短毛兔)~~
如果打結我都係捉起一撮毛咁梳囉~~
因為好怕整損佢~~
作者: lingyan    時間: 2009-1-29 03:06:16 PM

原來係呢把梳,我周街搵都唔見有得賣。
之前 dr yen 就係叫我買呢把梳 (仲話雖然 betty 無 taste但真係好用#^59^# )。
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2009-1-29 03:29:43 PM

好好用嫁??
coffee雖然係短毛兔.但係佢d毛都好長~0~''
有得買我都想買o野~#^67^#
作者: hh0    時間: 2009-1-29 05:47:58 PM

無意中發現左把A貨, 用過又真係可以梳到幾底毛餅
岩晒屋企隻短毛中毛兔, 價錢又比貓梳平一大截
下次梳完毛影埋D毛餅先post上黎~
作者: ping.tat    時間: 2009-1-30 12:18:54 AM

今日都買左一把~不過唔係兔協買
$85~明天放假試下用,用左之後,如果效果好就影相給大家看
作者: lingyan    時間: 2009-1-30 04:18:36 PM

DR YEN 幫 MIFFY 用呢把梳梳過一次,
MIFFY 個樣真係冧到佢呢。
最後真係梳到好多毛出黎~
成把膠都應該幾方便洗,個D針梳都真係洗又唔係,唔洗又唔係 ..
作者: fackingcat    時間: 2009-1-30 08:59:44 PM     標題: 回復 22# 的帖子

請問你把a貨係邊到搵?
作者: TaMMy    時間: 2009-1-30 09:46:06 PM

我隻仔最唔鍾意我幫佢梳毛#^50^# (唔知係咪我梳得佢唔舒服)
佢只係俾我用呢把梳梳架ja....
不過缺點係會梳到周屋都係毛~
作者: hh0    時間: 2009-1-30 11:47:59 PM

呢把係無意中見到既:

[attach]5442[/attach][attach]5443[/attach]
原本既外型                                      拆左個硬蓋好用D

[attach]5444[/attach][attach]5445[/attach]
試下梳毛, ok呀                               d毛餅一拉就清晒

$$會平D, 我覺得呢個都唔錯啦#^79^#

附件: A041.jpg (2009-1-30 11:47:59 PM, 13.24 KB) / 下載次數 14
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwMDB8NWNkOTViNTV8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D

附件: A042.jpg (2009-1-30 11:47:59 PM, 14.05 KB) / 下載次數 14
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwMDF8NjViZDA4MzF8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D

附件: A043.jpg (2009-1-30 11:47:59 PM, 9.42 KB) / 下載次數 19
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwMDJ8N2FhYTBiNjJ8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D

附件: A044.jpg (2009-1-30 11:47:59 PM, 9.08 KB) / 下載次數 16
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQwMDN8OWEyZTZmYTZ8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D
作者: ping.tat    時間: 2009-1-30 11:58:21 PM

hi~hh0
你把梳好正a~係邊度買
等我買把送俾朋友~
可唔可以話我知係邊度買#^80^#
作者: 小米    時間: 2009-1-31 12:00:37 AM

真係好正咁噃!! 仲要圓頭tim, 應該會舒服 d!!
作者: hh0    時間: 2009-2-2 12:21:00 AM

原帖由 ping.tat 於 2009-1-30 11:58 PM 發表
hi~hh0
你把梳好正a~係邊度買
等我買把送俾朋友~
可唔可以話我知係邊度買#^80^#

係家品店無意中見到既, 貨架上得一個, 咪買返去試下lor,
估唔到幾好用, 想買多個都唔見, 睇下有無機會碰到啦
作者: cordero    時間: 2009-2-2 01:31:07 AM

見到可以大量入貨,賣俾兔友們
作者: hh0    時間: 2009-2-2 11:27:26 AM

哈哈, 好平好抵, 下次見到一定買多個
作者: oscarlik    時間: 2009-2-3 07:54:17 PM

我都想要,,,下次見到pm我:057:
作者: ping.tat    時間: 2009-2-11 07:20:27 AM

我上次就係買左la個
幫coffee同奶茶梳,佢地立即走人
只有嘟嘟俾我梳,同埋佢個樣話我知佢好舒服

不過毛都梳到,不過唔係太多
想問下大家,D貓梳係軟身定硬身

附件: CIMG7776.JPG (2009-2-11 07:20:27 AM, 198.92 KB) / 下載次數 24
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQxMjh8MTZkZGVjYjZ8MTcxNzY1NDU3MHwwfDA%3D
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-2-11 09:13:35 AM

尼把同兔協果把好似wo~
軟身定硬身?好難形容tim -_-""
作者: hh0    時間: 2009-2-11 10:00:15 AM

A貨果把係軟身, 個蓋係硬, 唔用硬蓋軟軟地好易梳
作者: ping.tat    時間: 2009-2-11 10:12:09 AM

我la把都係軟軟地,不過佢地唔多鍾意梳
今朝幫佢地梳,咬我一啖立即走~#^37^#

之後用返針梳(有白色膠),佢地有俾我梳#^31^#
作者: hh0    時間: 2009-2-11 10:36:07 AM

我覺得呢把岩中短毛兔梳
長毛都係用針梳先梳到毛
作者: lingyan    時間: 2009-2-11 11:11:31 AM

貓梳係軟身。

貓梳就真係梳得到D毛,
兔兔又肯俾你梳, MIFFY仔每次都梳到佢輕力磨牙仔,
不過缺點係 ............ D毛邊梳邊甩,唔係痴係把梳上面,
一邊梳就已經見到D毛周圍飛 ...最後自己會變左"毛人",
用針梳反而就無咁樣。
作者: hh0    時間: 2009-2-11 11:20:46 AM

可能唔夠靜電將D毛痴住係把梳度
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-2-11 12:18:41 PM

re lingyan,
"毛人"<<形容得好好呀!!!有同感呀!!
每次梳完都懷疑件衫係咪轉左款!!!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2