PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔子(男)痾血了! 有沒有網友的兔子也試過? [打印本頁]

作者: brendang    時間: 2009-2-7 10:03:09 PM     標題: 兔子(男)痾血了! 有沒有網友的兔子也試過?

我的兔子(男仔)從前晚開始每次尿尿時也是鮮血的顏色,昨天醫生說他太廋未能使用麻醉藥照X光,唔知有沒有網友也碰過如此的情況呢?醫生說他有點貧血,很令人擔心呢!
作者: elyse))    時間: 2009-2-7 10:05:20 PM

:056: 好可憐噢...
佢平時食好少野嗎~
作者: wesky    時間: 2009-2-7 10:07:21 PM

是"血"?? 還是血紅色既尿??

http://mini-house.info/thread-52-1-1.html
兔兔痾紅色尿尿的原因有以下幾種
1)正在服用抗生素        2)天氣轉變(秋季的第一次寒流)
3)食過榕樹的葉子        4)食過紅蘿蔔?含胡蘿蔔素的蔬菜
作者: brendang    時間: 2009-2-7 10:08:09 PM

痾血開始後廋了很多,亦食少了很多
作者: brendang    時間: 2009-2-7 10:10:52 PM

因痾血看醫生, 醫生比了抗生素, 其他3及4也沒有吃, 是鮮血的顏色帶血絲!
作者: elyse))    時間: 2009-2-7 10:15:44 PM

你睇邊個醫生牙..
醫生有無講點樣牙,姐係例如醫好貧血先之類,再解決血尿....
:056:
作者: 大富翁    時間: 2009-2-7 10:42:01 PM

係LO!你睇邊位E 生啊?
你隻兔兔幾大啊??
作者: brendang    時間: 2009-2-7 11:16:46 PM

我隻兔仔已7.5years old. 我先去 Hung Hom看DR Gillian, 今天再看 Dr Betty. Dr Betty 話因失血多看到佢的眼'舌及下體的顏色較蒼白,因此說佢貧血, 佢又摸過佢但暫時摸不到有大的賢石或睪丸變硬,所以如要確診就要照 X光, 但現在佢好廋並不適合,因此要 force feeding for 10 days 希望佢可以肥返d再看看是否可照
作者: wesky    時間: 2009-2-7 11:29:23 PM

兔兔要快D肥返喔
記得食多D野啊
作者: elyse))    時間: 2009-2-7 11:54:11 PM

7.5years old了..好大個牙:033:
想問眼'舌是什麼阿..
作者: hh0    時間: 2009-2-8 12:42:09 AM

眼睛同舌頭
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-2-8 05:08:01 PM

#^15^# 要俾多d野兔兔佢食呀...
冇事既...佢好快好返嫁喇..

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2