PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 煩!教極都唔識用水樽飲水 [打印本頁]

作者: Bolin    時間: 2009-5-15 09:29:11 AM     標題: 煩!教極都唔識用水樽飲水

因為兔兔未俾我哋帶返屋企前喺 Pet Shop一直都係用大水兜飲水,所以返到屋企佢唔識用水樽飲水。

咁我就拆咗佢個去街街手提箱個水兜俾佢用,另一方面亦都掛上水樽。但
我掛咗個水樽俾佢都已經成個幾月啦,佢仍然唔識用。

我見啲Guinea Pig都識用水樽,冇理由有三歲智商嘅兔兔唔識嘅!

有日我的起心肝唔係水兜加水逼佢試吓用水樽,點知佢忍住口渴等我加水喺水兜。雖說兔仔習慣咗某樣野係好難改變,不過我唔知佢係硬頸固執定係蠢蠢呢!?!唔通係個水樽嘅問題?(見下圖)

唔知有冇兔友嘅兔兔都係咁嘅呢?

有乜方法可以教識佢用水樽?

附件: [我俾佢用呢隻水樽] Water Bottle.JPG (2009-5-15 09:29:11 AM, 43.47 KB) / 下載次數 168
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTUyNTR8MDIwNmYyYzJ8MTcxODUyMTcxOXwwfDA%3D
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-5-15 09:53:09 AM

oreo你係幾多歲開始湊佢嫁?
如果聽你講佢係3歲既兔兔...我覺得可能比較難教到佢用水樽飲水喇...
因為始終兔兔已經養成左個習慣就係用水兜飲水...
就好似兔兔習慣左去廁所個道理係一樣姐...
其實會唔會兔兔唔知道個個係水樽/個水樽冇水出呀?
你會唔會嘗試下可以抱兔兔埋個水樽到之後用個咀仔對住個水樽...
唔知有冇用嫁呢#^34^#
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 10:01:43 AM     標題: 回復 2# 的帖子

哦,Oreo唔係三歲。係唔知睇邊到話兔兔有人類三歲智商。Oreo佢25個禮拜大,係半歲兔仔嚟嘅!

抱兔兔埋個水樽之後用個咀仔對住個水樽都試過啦,係用硼牙撞到個水樽出咗啲水佢先識舔!

真係一隻蠢兔兔嚟!#^13^#
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-5-15 10:17:40 AM

原帖由 Bolin 於 2009-5-15 10:01 AM 發表
哦,Oreo唔係三歲。係唔知睇邊到話兔兔有人類三歲智商。Oreo佢25個禮拜大,係半歲兔仔嚟嘅!

抱兔兔埋個水樽之後用個咀仔對住個水樽都試過啦,係用硼牙撞到個水樽出咗啲水佢先識舔!

...

BOLIN...俾D耐性教佢啦...
話時話你係幾時開始放個水樽俾佢嫁?
佢一返到黎你屋企你就轉水樽俾佢!?
作者: joyc_tingting    時間: 2009-5-15 11:03:27 AM

有冇試過比第2個水樽佢飲???
我岩岩開始養頭2日唔知仲以為兔仔係唔鐘意飲水
諗住換個水樽比佢試下la,
一試..............佢e+一日起碼ko 1樽500ml既水
作者: lenmui))    時間: 2009-5-15 12:13:04 PM

會唔會係個水樽放得太低, 難出水?
佢應該要微微提高頭飲,咁就o岩喇
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:27:00 PM     標題: 回復 4# 的帖子

唔係一返到嚟屋企就轉水樽俾佢,係隔咗兩日等兔爸拎一日假特登開車去隔離區間Pet Shop買,順便買兔繩。(唉!莫非就係呢關鍵性嘅兩日? #^73^# )
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:33:45 PM     標題: 回復 5# 的帖子

冇呀,屋企冇第二個水樽啦。

又要等禮拜六日同兔爸一齊出去買餸先有機會睇兔兔用品,尋日又已經買咗大廁所同其他嘢,兔爸就快扣我零用$啦!

嘩! 你隻兔兔水怪嚟架,飲好多水喎,飲得仲多過我嘅, 叻叻!#^72^#
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:36:26 PM     標題: 回復 6# 的帖子

我都唔知呀,掛得都算高呱,或者再等我移動吓個位先。
作者: 小米    時間: 2009-5-15 12:38:51 PM     標題: 回復 5# 的帖子

你兔兔咁叻叻~ 一日可以飲咁多水?
有咩方法?
作者: wm20472    時間: 2009-5-15 12:40:27 PM

比d耐性~因為 "為食" 都係動物天性
佢口渴、肚餓...一定會四圍搵
你試下唔好比佢出籠2-3日, 應該比佢找到
作者: seefun    時間: 2009-5-15 12:45:35 PM

有冇試下換果細d的水樽呢?
睇唔到果水樽的出水位,是否粗水管?
大型的水樽出水管粗,裡面裝的水又多,
兔兔要好大力至郁到粒珠,有d兔兔斯文d就推唔郁喇,
所以唔用.
兔兔好聰明的,好多時唔止三歲智商係架.:040:
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:53:22 PM

原帖由 seefun 於 2009-5-15 12:45 PM 發表
有冇試下換果細d的水樽呢?
睇唔到果水樽的出水位,是否粗水管?
大型的水樽出水管粗,裡面裝的水又多,
兔兔要好大力至郁到粒珠,有d兔兔斯文d就推唔郁喇,
所以唔用.
兔兔好聰明的,好多時唔止三歲智商係架.:040:

完全同意佢哋有時真係好鬼精,唔似得三歲!
係呀,個水樽係粗水管呀,你又知嘅!?!原來係因為咁呀!?!

作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:56:46 PM     標題: 回復 10# 的帖子

我都好想知,我隻兔兔一日飲唔到咁多,莫講話兔啦,我一日都未必飲到呀#^77^# 。
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 12:59:08 PM     標題: 回復 11# 的帖子

嘩,好呀,唔放佢出嚟搞搞震我做少好多嘢架!
作者: seefun    時間: 2009-5-15 01:06:45 PM

係呀,果d大水樽係俾狗狗用的,兔兔唔係咁適合,
就算佢地推到粒珠都接唔晒咁多水,會搞到毛濕或地下濕.
試下換幼咀的,Guinea Pig用的應該係細咀.
或者佢鍾意水兜就用水兜吧,用水兜兔兔會飲多d水喎,
我兔兔都係用水兜的.
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 02:41:00 PM     標題: 回復 16# 的帖子

哼哼,好似終於搵到個問提所在啦, 原來買錯水樽!唔該哂你喎Seefun#^74^#

想佢用水樽都係因為睇到人哋啲Guinea Pig都識飲,冇理由兔兔唔識因此想逼佢學好啲。二嚟因為已經買咗水樽如果唔用怕兔爸話佢大花筒,同埋出街方便啲。

又要出去搵幼咀水管嘅水樽啦,希望兔爸唔好詐形啦。其實可能真係唔駛咁執着一定要用水樽嘅。#^72^#
作者: 阿蚊    時間: 2009-5-15 02:48:00 PM

我家toto飲既水真係多過我~
我以前都試過因為佢飲得多買個大水樽畀佢
但係條管粗, 又要大力, toto飲少左好多水...懶到咁...=.="
作者: Bolin    時間: 2009-5-15 03:03:00 PM     標題: 回復 18# 的帖子

哈哈,我隻兔兔個乳名都係叫ToTo,ToTo 係兔兔嘅英文譯音。#^64^#

你隻Toto飲少咗,都好過我家Oreo唔識飲!或者Toto飲少極一日都有500ml呱?
作者: joyc_tingting    時間: 2009-5-15 11:15:46 PM     標題: 回復 10# 的帖子

冇用咩方法架,佢自動飲水
不過飲得多...................排的都很多好多:056:
作者: 阿蚊    時間: 2009-5-16 12:40:37 AM

原帖由 Bolin 於 2009-5-15 03:03 PM 發表
哈哈,我隻兔兔個乳名都係叫ToTo,ToTo 係兔兔嘅英文譯音。#^64^#

你隻Toto飲少咗,都好過我家Oreo唔識飲!或者Toto飲少極一日都有500ml呱?

平時都係叫兔兔, 不過打出黎會打toto..XDD
爸媽都係鍾意點叫就點叫..佢地叫佢兔兔...我改個名佢地都唔會跟黎叫..

佢唔鍾意...真係有本事同你飲得一兩次..
作者: ms_babii    時間: 2009-5-18 09:30:53 PM

我果隻原本都吾識飲架.3.
之後可能食得太多草xddd
自己自動去飲.3.
作者: 波丸媽    時間: 2009-5-18 09:35:14 PM

點都好啦, 佢地肯飲水,兔奴就安落晒~~~~#^39^#
作者: fung    時間: 2010-7-13 11:37:32 PM

哎呀,原來我同你既情況一樣
因為佢之前飲水多,要半日換支水(250ml)。
我就特登去買支800ml ,佢竟然唔飲啊 激死我啊,
等我比翻個舊樽,舊飲 ,:050:
作者: long~spirit    時間: 2010-7-14 12:24:56 AM

原帖由 fung 於 2010-7-13 11:37 PM 發表
哎呀,原來我同你既情況一樣
因為佢之前飲水多,要半日換支水(250ml)。
我就特登去買支800ml ,佢竟然唔飲啊 激死我啊,
等我比翻個舊樽,舊飲 ,:050:

ME TOO,我諗住買支800ML就唔使成日入水,點支粒珠重同支管大,佢掂都唔肯掂,最後我買咗兔協既LIXIT300幾ML,佢好快就主動去飲,而家仲飲新樽,唔飲舊樽,重飲多咗水^^
作者: fung    時間: 2010-7-20 02:10:10 AM     標題: 回復 25# 的帖子

我教左1個鐘就識啦,好開心。
我系將支水樽入面既彈弓除左,跟住用佢最中意吃既提子搽落去個出水位,佢自己就走去舔。希望你都得啦

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2