PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 最愛的豆豆 [打印本頁]

作者: jimlam    時間: 2009-7-3 04:42:00 PM     標題: 最愛的豆豆

最愛的豆豆:
豆豆,爸爸無用,只有眼白白看住你走...
見住你無食晚餐,以為看看醫生便無事,第二朝早媽媽同你去大圍看醫生,自己走了去玩。還未知道嚴重性,媽媽話要留豆豆到3:30PM,因要做驗血,X光及超聲波。結果都是找不到原因,只是肝酵素高了。醫生說要留院,餵你食草粉及打皮下水針。但因為掛住豆豆,爸媽決家第二天開始請假留在家中照顧你。
回到家裹,爸爸立刻為你清潔你屋其,等你回來舒舒服服。
6:30PM,媽媽同你返來,於是把你抱出來,你四支無力,於是餵你飲水,餵你食草粉,可是你只含在口裹,於是想等多一會再餵你,7:25PM,再試一次,你也只是含在口中沒吞下。於是把你放你回去。
不到五分鐘,看你頭側了,於是的想像平時掃掃你的額頭,突然你抽畜起來,跟用手摸住你,把你送到天國。

小孩,可知你令爸媽多痛心,上一次你要割除右眼,我們已很痛心,但之後也很開心地生活,爸媽也很開心,你總是愛走來要我們摸摸你,親親我們因工作疲乏的心,你對爸媽的愛,我們可以感受到!

還以為我們還有很多日子的時候,神就要把你招回,你這可愛小天使,為爸媽的生命加添子了不少色彩,現在你在做什麼??

本來請假照顧你變成為你作火化??你收到爸媽給你的大蘋果媽??還有菜心同紅蘿蔔?以前怕你食咗唔好,只係間唔中餵你少少,而家你可以食幾多都得!!
仲有你跟爸媽生活的照片,怕你在天國忘了爸媽的模樣....記住我們給你的卡上寫的東西,有空和豆泥一起回來看看我們和棉棉,等你!!

這兩年多來多謝你來到我這個家,希望你記得返來,以前不準到的地方,你可以隨意走,只要你肯回來就好了

永遠等你的爸爸媽媽上
3 JULY 2009
作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-3 05:32:06 PM

請節哀順變,
豆豆會係彩虹橋玩得好開心架
你地都唔好咁唔開心喇
#^37^#
作者: 明月    時間: 2009-7-3 05:46:14 PM

豆豆知道你地對佢的心意,
你地唔好咁傷心。
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-3 05:50:15 PM

.......
呢兩日咩事....咁多兔兔去彩虹橋....

我睇完都...feel到果一刻無奈...
不過豆豆可以係返到屋企,
係爸爸媽媽既身邊留到最後一刻,佢好叻~應該好開心~
佢依家無病無痛喇~
唔好難過喇~
作者: Goody09    時間: 2009-7-3 06:02:45 PM

唉。。無話。。。呢兩日咩事。。。???
作者: kiki520u    時間: 2009-7-3 06:47:28 PM

你已經盡左力咖喇∼唔好唔開心啦!#^56^#
係呢∼大圍果個醫生好唔好咖?因為我係沙田人∼布爸又住係大圍
但好似都留意唔到有咁 -_-" 哈哈∼#^60^#
作者: 尤尤    時間: 2009-7-3 08:55:28 PM

節哀順變....
你已經盡左力喇...
豆豆會係彩虹橋玩得好開心...
作者: 小米    時間: 2009-7-4 12:04:15 AM

睇完好唔開心呀...
最近好多兔兔有事~
今次仲要同我既寶貝同多哩 T_T
作者: Vinkivan    時間: 2009-7-4 12:08:55 AM

係咪香港嘅夏天真係咁差, 點解兔兔接二連三咁離開?? 雖然過世嘅兔兔並唔屬於我, 但眼見一隻又一隻離去, 真係感到無奈和心酸~!!

豆豆和離去的兔兔們, 希望兔哋去到彩虹橋能夠成為好朋友, 沒有爸媽照顧, 兔哋要互相照應, 繼續活得開心, 活得精彩!!
作者: hamster1013    時間: 2009-7-4 12:14:15 AM

豆豆知道你哋對佢o既愛架~
佢依家會喺彩虹橋繼續生活,
嗰度只係快樂, 無痛苦.......
你哋都唔好咁傷心喇!!

到底哩兩日仲咩架?!
點解咁多兔兔離開我哋o既?! #^56^#
作者: tracy))    時間: 2009-7-4 01:23:45 AM

呢兩日咩事呀??點解有咁多兔兔有事架?真係睇到心都痛埋..........#^56^#
你都唔好咁傷心啦,你隻兔兔一開始無咗隻右眼果時都咁堅強咁生活落去,佢宜家都一定會好好地咁响彩虹橋度玩架
作者: uumeme    時間: 2009-7-4 10:02:44 AM

我愛豆豆:012:
作者: jimlam    時間: 2009-7-4 10:54:04 AM

給豆豆的信:
你已經走左第三天了,為何還不回來,爸爸每晚都想在夢中見見你,是否已忘了爸媽??你要記住和我們一起的日子,因對爸媽而言,是多麼的快樂!你也是否快樂呢??但到現在回想起,有時我也只顧自己玩而忽略了你,有否覺得悶呢??爸爸知錯啦...回來啦
孩子,走到天國沒有??有否見到豆泥呢??爸媽無辦法抱住你走了,你要好好走,也要記住回家的路。天國應該很溫暖吧?可能比爸爸胸膛更舒服,但不要忘了伏在爸爸胸膛的感覺,早點回來探探爸媽
昨天爸媽走了出旺角,眼睛總是離不開找你的身影,找到很像你的,但又知不是你,你怎會那麼快便轉生!跟住又走到我們初次相遇的地方,那一刻真是百感交集,你那時豆丁的小身驅,還好像數天前發生的事.....為何你消瘦了我們都察覺不到.......爸爸真的沒用
記住,轉生後要讓爸媽遇到你,再來到我們這個家,因爸媽會更愛鍚你的!!
我愛你!!豆豆
爸爸媽媽上
4 JULY 2009
作者: hh0    時間: 2009-7-4 01:47:41 PM

豆豆都唔想見到爸爸媽媽甘傷心
折哀吧...
在世時為巨盡左力已經夠了
作者: vice0926    時間: 2009-7-4 02:50:13 PM

好感人.......#^56^#
節哀順變啦~~
作者: jimlam    時間: 2009-7-5 11:07:06 AM

給豆豆的信:
第四日啦??你而家點呀??有無食草草??
呢幾日,爸爸腦內常常出現以往快樂的回憶,你真係一隻好乖的小孩,很少發脾氣,只是喜歡撩人玩,你成日都用舌輕舔我的手
豆豆,爸爸會努力站起來,因為爸爸明白到豆豆在天國看著爸媽的,我知知道你也不捨得我們,也不想見到爸媽傷心吧!
爸爸更加相信神會再派你這小天使到來這家,爸爸會努力,做一個更好環境給你,等你回來.
雖然可能有時會因見不到你而流淚,但只是偶然......不用擔心
爸爸等你健康回來,但記得叫神令我遇返你!!一定會重遇的,爸爸深信!!
你妹妹棉棉今天去做body check,希望平安!!
但係呢段其間,掛住爸媽的話,就返來探下爸媽la!!
你幾時都你爸媽心愛的寵兒,下次一定會寵壞你的
係天國玩得開心d,我愛你呀!!豆豆
爸媽等你!!

爸爸媽媽上
5 july 2009
作者: cordero    時間: 2009-7-5 11:14:26 AM

豆豆現在在一片一無無際的大草原上跑跑跳咷很快樂呢
作者: Panda))    時間: 2009-7-5 03:02:00 PM

節哀順變吧~豆豆冇晒病痛~依家一定好自在咁同其他兔兔玩緊~~
希望你同兔媽快D可以愎原吧~!! 努力 !! 豆豆都唔希望見到你地日日為佢而唔開心嫁~~
作者: jimlam    時間: 2009-7-5 07:26:30 PM

我愛豆豆:063:

附件: RIMG0228.JPG (2009-7-5 07:26:30 PM, 92.34 KB) / 下載次數 69
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYwNTJ8OTJkZjk4NzR8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D
作者: jimlam    時間: 2009-7-5 07:28:48 PM

等你回來!!:022:

附件: P8171242.JPG (2009-7-5 07:28:48 PM, 303.44 KB) / 下載次數 64
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYwNTN8ZmE0NDQwMmV8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-5 07:29:01 PM

豆豆好可愛...
唔好傷心~佢依家好開心玩緊~
作者: elvisli    時間: 2009-7-5 07:56:10 PM

兔爸媽唔好太傷心了..豆豆而家一定好多人陪緊佢玩..所以先唔記得報夢呢
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2009-7-5 08:05:37 PM

#^56^#   睇到喊喇><"
好感人!!
作者: jimlam    時間: 2009-7-7 09:24:42 AM

傻豆:
爸爸星期日帶棉棉去BODY CHECK, 醫生話佢要增肥,同唔好餵糧

棉棉佢無你禁乖,好多野都唔肯食,唔係好肯食T草,你成日D都不斷食,其實9成我食D野,你都想食,傻豆!!

你而家牙仔重有無痛,同上次睇你的醫生講起你,話你應該係牙仔痛先唔食野....點解當時大圍果個又睇左話牙無事??我留意到你近兩個月只肯吃葉,但以為轉左草,所以無問題....點解當時睇你果個唔係DR.Tiger??

呢D問題係得腦內困擾,但多得一位Uncle 講左一句
「緣盡要走, 就讓牠走得無牽無掛, 要牠帶著你的愛離去,,
千萬別要牠帶揹著你的自責及悔恨上路!」我的自責及悔恨可能對你太重,對唔住!

而家對你,只有思念,豆豆,係天國同D朋友仔玩得開心D,就讓我的愛永遠跟隨住你,讓我的思念引導你再次回到這個家!!

記得回家的路!!

豆爸豆媽字
7 JULY 2009
作者: jimlam    時間: 2009-7-8 11:28:05 AM

豆豆:
昨晚是你的頭七,爸媽為你準備了你喜愛的食物,有大蘋果,菜心,紅蘿蔔,糧,水同D小黃菊,還有燒了個上天國的梯,希望你早點轉生,更希望早日重遇!雖然唔知有無用,但這是爸媽能為你做的事!!

今早起來,立即看看為你準備的食物,雖然好似無動過,但爸爸知你返過來的!!因打算把你的草給棉棉時,發現有一小撮兔毛掉下,但爸爸看看地上又不見,是你告訴爸媽你曾回來吧!!

傻豆,等待重遇的一刻!想再抱抱你!!

豆爸豆媽字
8 July 2009
作者: 勞仔    時間: 2009-7-8 01:46:20 PM

好感人丫,看你每日都有一篇信給牠,相信牠也會很開心的~~感動:050:
作者: Peiian))    時間: 2009-7-8 01:58:29 PM

看到令我心都酸......
:050:
作者: kumi))    時間: 2009-7-8 02:23:14 PM

好明白你ge感受...上個月阿寶都走左;#^56^#
不要太難過了....佢會活得開心的....
讓阿寶跟豆豆做朋友吧
作者: jimlam    時間: 2009-7-9 03:28:46 PM

豆豆:
昨天豆媽餵棉棉食完藥後,發現棉棉有一隻耳仔歪了,嚇得豆媽立刻打電話俾我,我叫豆媽打電話給DR.ERIC, 但診所沒人聽,結果打電話給兔協,兔協姐姐話無咩問題的,我們才放心。因為棉棉隻耳仔唔同你,所以我地有D擔心。過左一陣,正常返!!

棉棉呢兩日肥左好多,有成600g 啦!!而且發覺棉棉都幾聰明。之前豆媽話我對你偏心,話我成日都只係同你講野同玩,餵又餵你先。可能真係,之前唔覺棉棉聰明,但今天早上,爸爸教棉棉跳上梳化,她很快便做到了!好似同你一樣叻!!

而家你係度跳跳蹦蹦,定係睇緊爸爸打字,定係已經出生成為了一隻未開眼的BB兔??

今晚,爸爸想把棉棉的屋其移去你個位度,等爸媽可以睇住佢。不要小氣呀,乖豆,沒有一隻兔仔可以代替你,等你回來,你同棉棉就可以住在一起,一家四口!真是期盼這天的來臨,也可能是一家五口!

開開心心啦!!我的乖孩兒

豆爸豆媽字
9 JULY 2009
作者: jimlam    時間: 2009-7-10 10:55:45 AM

豆豆:
昨晚,我和豆媽走了去書店,看了一本有關飼養兔兔的書,才發現原來兔子一不進食,就會肚仔痛......原來當時你的肚仔痛,爸爸一想到這裹個心就很痛.....如果我多些留意這些知識,我便可以幫幫你舒服些,更加可以不只單靠獸醫.......其實當時第一件事只要令你肚仔唔痛,之後才查明是什麼原因,你也不用驗那麼多野,只要照X-ray便可......但為何那個獸醫做了那麼多野也沒為你止痛......

昨晚,爸爸的心真的有點.....我唔會再容許有這事發生,爸爸要多D留意兔兔的知識....不要再讓你們白白走左去...一定唔會!!

而家你肚他無痛啦!開心跳啦!

我愛你!!乖豆

豆爸豆媽字
10 JULY 2009

作者: uumeme    時間: 2009-7-10 01:31:01 PM

豆爸, 不要自責了, 豆豆好可能已轉世為豆少二世. 我也等緊豆少回家. 教他跳開心求雨舞:031: . 不能讓時間倒流, 只有珍惜現在. 現在多留意棉棉, 來作補償.
作者: firen_freeze))    時間: 2009-7-10 01:50:26 PM

睇完發現豆豆走得好似肥雪。。。。。。。。#^3_002^#

回頭一看,其實去睇獸醫唔代表對兔兔好,諗返起肥雪走O個日,獸醫只係想要錢。。。因為小動物死左根本唔駛負法律責任,到頭來最傷心都係自己。勢

可憐肥雪等唔到我接佢返屋企,你家豆豆已經好好架啦。。。唔好咁自責
作者: rock_his    時間: 2009-7-10 02:35:40 PM

豆豆, 多謝豆豆給您們主人快樂, 願豆豆在天國開心每一天.
作者: uumeme    時間: 2009-7-11 11:15:20 PM

大圍seem好似不懂醫兔仔, 她當豆豆如cat一樣e, 驗血後話肝酵素不正常, 仲話佢要食護肝葯, 連命仔都保唔住, 仲食保健葯? 諗番都覺得傻.

作者: jimlam    時間: 2009-7-12 03:01:23 AM

豆豆:
爸爸有時會想, 究竟係我照顧你還是你照顧我們??你照顧得我們心靈很好,但我卻照顧得你一團穢........

其實真係好感謝你, 豆豆, 到最後你都教懂我一件很重要的事, "珍惜重要的人"我愛你!!

自你走後,有人說我不適合養寵物,因你走後,爸爸真的很痛,原來個心真係會好痛. 他們只見到我傷心,但他們永遠唔會明白豆豆送給我們的快樂,回憶,他們永遠不會明白!!

豆豆,好想你:023:

豆爸豆媽字
11 July 2009
作者: choi_ching    時間: 2009-7-19 01:38:18 PM

睇完我都不斷喊,,,好感動#^37^#
作者: jimlam    時間: 2009-7-20 11:01:09 AM

豆豆:
真係仍然好掛住你,天國的草好唔好味??成日都重有回味以往同你一起的回憶,上星期踏單車經過同你一起去的公園,想起你到處走的情形,有一次你還不小心撞樹,真正的守株待兔,好好笑。也是那次,發現豆豆你是認得爸媽,玩完就自動走回我們身邊,但今次你可能......

你走了後,爸爸的工作很不愉快,其實一直都不如意,只是以前見到你就忙記了工作的煩腦,但現在........好多野感覺都變了......

豆豆,你幾時先會返來.....

豆爸字
20 July 2009
作者: guggg    時間: 2009-7-20 03:15:27 PM

請不要傷心吧豆豆會很快樂的
你也要繼續快樂地生活
記著和豆豆的快樂時候就足夠了
因為她都一定會記著你們的
作者: jimlam    時間: 2009-7-23 10:37:02 AM

豆豆:
昨天在想,我好像常常拿棉棉來和你比較,總是覺得你很好,爸爸知道這樣是對棉棉不公平......但.....

棉棉而家都有750g LA, 比起早兩星期重了200多g,但看起來不似大了很多。發現了一件事,原來棉棉係男仔,一直以為佢係女仔。如果你係度,你可以做老大,佢做跟班,一齊行古惑....而家你到底係邊?彩虹橋同豆泥一齊??定係已經係一隻豆B兔??

你走左已經21日.....真係好想抱抱你....我真係覺得以前抱得唔夠..........

我愛你!!豆豆

豆爸字
23 JULY 2009
作者: kwaikwai    時間: 2009-7-23 12:49:57 PM

我明白你的心情....didi 剛剛走了.....
想起牠最後的一刻....我仍會心痛地喊....

不過.......兔爸跟我說, 雖然didi 走了~
但佢仍然在我們的身邊, 大家一齊生活...
只是生活方式不同擺了~

所以, 好好記住和牠一起的時光...
牠也會好好想念爸媽的~

唔知didi 遇到豆豆同豆泥未呢??
作者: jimlam    時間: 2009-7-29 11:38:21 AM

豆豆:
差不多一個月了,係彩虹橋上遇到好多新朋友仔嗎??但你有否一刻想念爸媽??
近日有否遇見Didi??好好同人相處。以前成日怕你一個悶,唔識同其他兔仔相處,所以買左棉棉來陪你,希望你有個伴,結果....而家唔怕你悶,只怕你忙記了爸媽,不懂回來
前兩天,豆媽告訴我夢見你,但只是夢見你最後那天的情況~~~其實我知豆媽都好想你
見不到你...好像做什麼也沒心情......

你是否常在跳求雨舞???近日常常下雨??想豆爸少D出去玩RC直升機陪豆媽??
豆爸明白的,我會好好分配時間,不會只顧住自己玩的!!這是你最後教懂我的~~~:050:

希望係夢中再見你!!

豆爸字
29 July 2009
作者: jimlam    時間: 2009-7-29 01:01:36 PM

近日,心中不斸響起的歌

「有多久沒見你 以為你在哪裡       
原來就住在我心底 陪伴著我的呼吸

有多遠的距離 以為聞不到你氣息
誰知道你背影這麼長 回頭就看到你

過去誏它過去 來不及 從頭喜歡你       
白雲 纏繞著藍天        
如果不能夠永遠走在一起       
也至少給我們懷念的勇氣 擁抱的權利
好讓你明白
我心動 的痕跡 

總是想再見你
還試著打探~消息
原來你就住在我的身體 
守護我的回憶」

真係好掛住你!豆豆

附件: RIMG0205.jpg (2009-7-29 01:01:36 PM, 121.62 KB) / 下載次數 71
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY0MjB8ZDc4NjkxN2N8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D

附件: RIMG0090.JPG (2009-7-29 01:01:36 PM, 147.22 KB) / 下載次數 70
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY0MjF8ZGFlNmMyMDd8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D
作者: yy0322    時間: 2009-7-29 01:37:00 PM

我一路睇你d信一路喊...
睇你d信令我諗返起以前既仔仔----小飯....
諗起佢走果晚..
真係好心痛...
你既心情我都好明白:054:
作者: jimlam    時間: 2009-8-1 11:54:13 AM

豆豆:
上星期,爸爸係兔協買左個城堡俾棉棉玩,起初棉棉都好怕,但前兩日見佢走上走落,仲用下巴擦個城堡,我想佢一定好鍾意個城堡。但同時爸爸又想起當日無買咩玩具俾你,你又好像未用過下巴仔擦過野......突然內心好酸,我好似真係無買過D咩俾你~~~

從你走後,今日剛好已經一個月,心情已經平伏左好多。但都常常想起你個包包面,同豆豆你一切的一點一滴,永遠都會陪住爸媽走餘下的人生~~~~

你可以隨時返來玩,這個家永遠都有你份,無論將來變成點都好,爸媽都會想念豆豆!!

如果有神的話,祈求神再次派遣你到來這家!回到我們身邊!

豆爸字
1-8-2009

作者: choi_ching    時間: 2009-8-2 01:19:08 AM

城堡裡面係點架
我一直都好想知丫
作者: jimlam    時間: 2009-8-13 11:27:32 AM

城堡有三層!!:051:
作者: jimlam    時間: 2009-8-18 06:36:25 PM

豆豆:
過多三日就係你三歲生日,亦都係我同豆媽結婚三週年,我成日都話要整個紅蘿蔔生日蛋糕俾你,但都因為懶無做到,希望今年整到LA!雖然已經太遲,但都希望你收到爸媽的心意~~

好多原因,豆爸我近來心情非常差,自己也覺得自己暴燥起來,幸好回到家中對住豆媽又正常返,好像你走後,一樣好事也沒發生,你果然係家中的吉祥兔。而家棉棉接力做了吉祥物,但好像未發揮作用!

棉棉而家大隻左好多LA!!不過應該細隻仔過你。佢好似對我們仍是好陌生,掂一掂就走。你成日都中槍,攪極你你都唔走,想起都過癮!!

其實豆媽同我成日都會拿你的相來看,想想一些回憶,想想你的包包面...其實爸媽仍然好想你,豆豆!!

豆爸字 
18 Aug 2009
作者: jimlam    時間: 2009-8-21 04:46:03 PM

豆豆:
今日感該係你三歲生日,祝你生日快樂,豆爸都係忙到無時間......Sorry,又無整紅蘿蔔生日蛋糕俾你...

我愛你!!豆豆

豆爸字
21 Aug 2009
作者: jimlam    時間: 2009-9-1 11:25:08 AM

豆豆:

兩個月無見你,點呀你??

而家屋其多左個新成員「豆丁」,同你一樣都係賓尼,黑白色。D舉動同你都幾似,好似咩都食,食野無煩腦!

不過棉棉好似好唔LIKE佢,走去想咬豆丁,又見佢直衝埋豆丁度,真係嚇死!

唔知棉棉幾時先同豆丁FRIEND.......不如你幫我教下棉棉LA!!其實棉棉都幾惡死!!

今個星期五,棉棉要行宮刑,希望你同豆泥保佑佢無事,健康伴爸媽LA!

記得返下來探爸媽!!豆豆:045:

豆爸字
1 September 2009
作者: jimlam    時間: 2009-9-2 12:06:20 PM

豆豆:

你睇下棉棉同豆丁,保佑佢地身體健康!!
[attach]8424[/attach]
[attach]8425[/attach]
[attach]8426[/attach]
[attach]8427[/attach]

記住返黎一齊玩!

豆爸字
3 Spet, 2009

附件: IMG_0411.JPG (2009-9-2 12:06:20 PM, 113.18 KB) / 下載次數 72
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5ODJ8ZDhjZDU0NmJ8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D

附件: IMG_0401.JPG (2009-9-2 12:06:20 PM, 134.94 KB) / 下載次數 74
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5ODN8OGFjZDE2OTF8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D

附件: IMG_0368.JPG (2009-9-2 12:06:20 PM, 144.49 KB) / 下載次數 72
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5ODR8MzZkMTljMDl8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D

附件: IMG_0293.JPG (2009-9-2 12:06:20 PM, 130.56 KB) / 下載次數 74
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5ODV8OTZlODYyYTd8MTcxNzMzODE3M3wwfDA%3D
作者: uumeme    時間: 2009-9-2 02:04:52 PM

可愛兔#^9_003^#
作者: jimlam    時間: 2009-9-8 06:17:57 PM

豆豆:
上星期五,棉棉到 Dr. David 度做左絕育手術。Dr. David 就是你第一次唔食野把你醫好的那個Dr. David, 記得嗎?

本以為棉棉完成手術後一定不肯食野,點知護士話棉棉係最近最乖的一隻兔,手術前同手術後都不停吃草,重要係T草....,又無話要除頭罩....真出奇??

接棉棉回家後,一直站在便盤上,也有吃草,飲水.......但看他總是不開心....可能不舒服吧.......豆媽同豆爸見到他的傷口也有點害怕

星期日那天,留意到棉棉傷口好了不少,也看到原來傷口原來只有4mm,比想像的少很多......棉棉仍是不開心,於是忍不住把他的頭罩脫下,留意了整晚,他好像無理會傷口的存在

希望棉棉快D好番LA!!

豆爸字
8 Sep 2009
作者: jimlam    時間: 2009-9-17 01:09:32 PM

豆豆:

昨晚,你終於走到夢中,你仍是那麼可愛,走來走去,好悠閒似的!

睡醒後真有點不捨.....想和你玩多一會

記得多D返來!!豆豆

豆爸字
17 SEP 2009
作者: jimlam    時間: 2009-10-20 05:54:04 PM

豆豆:

呢個月原本真係好擔心,但係而無事LA!!重有件開心事發生左...HEHE

豆丁佢突然間唔食野,又流口水,本以為佢中暑,第一次去睇醫生,醫生無話咩事,只係吊鹽水同打左3支針......兔仔細細就打左禁多支針,心痛死!

之後都是反覆唔食野,當時真係好擔心,結果決定睇第二個醫生,結果發現豆丁D牙有D尖,咬到自己舌頭,只要食止痛就好。而家豆丁已無晒事,食好多草(只限APD,你都未食過,你以前咩草都食)。

棉棉都好好,只係同豆丁FRIEND唔到,一見豆丁就咬.....你幫我教下佢LA!!你以前同佢一齊都無咬佢,好友善,始終係豆豆最乖!

之前係網上睇過一段片,片名「最後的小白」,內容是小白最後要走時的內心讀白。突然,我想起豆豆你,「以前,要你等我回來,現在輪到我了,等你再變成粒粉紅色棉花糖回來我身邊」....我也在等

豆爸字
20 OCT 2009
作者: jimlam    時間: 2009-11-26 02:13:46 PM

豆豆:

今年真係豆爸我人生的低潮....工作唔順利....先後無左你同豆泥.....連件開心事都變埋傷心事........格集箱又先後俾人偷左成千幾蚊野.........個天唔洗玩得我禁盡..:042:

前兩日晚上,本來放左棉棉出來,豆丁就係樓上望來望去....突然豆丁JUMP左落黎,仲追住棉棉,棉棉跟住走返入HOME....豆丁追入去...兩個就打起來.....仲wowo聲....嚇到我要叫豆媽分開佢地........點算好......

果一刻....我同豆媽都在想,如果你仍在就好........

過去總係令人懷念......可怕永遠都返唔到轉頭.........仲好清楚記得你係BB時,有一次,放工返黎,個頭好痛.....我坐係你面前,你就係我大脾走來走去.....我知你係想食野,我一路餵你...一跟同你玩(或者你覺得係我玩你)...好奇怪,頭痛無晒.....

真係好懷念.....

豆爸字
26 Nov 2009
作者: redbean    時間: 2009-11-26 04:45:41 PM

豆爸,
我明白當人心情唔好個陣
衰運就好似跟住黎咁
所以你要開開心心

生老病死我地控制唔到
豆豆有生之年有你的愛
佢已經好幸福

宜加仲有兩隻小朋友等你照顧呀
同佢地 bonding 唔急得架
加油
作者: jimlam    時間: 2009-12-28 12:37:59 PM

豆豆,
你一走左都成半年...天國D草係咪好味D呢??

豆丁昨天去左Dr. Eric 度做絕育手術,而家已經返左屋其....好似無咩事...只係見佢D食量少左D...可能仲有D壓力啦...

聖誕晚上,豆爸我一個人走左去跑步,走左去之前同你去過的公園....你走後,成半年....豆爸都無入過...

走過你跑過的草地,走過你走過的路,走過你不小心撞過的樹....片段不斷係腦內走出來....都係開心的回憶...豆豆,那一刻你在望住我嗎??原來分開左都有半年....好懷念..

豆爸
28-12-2009

作者: coumpnet    時間: 2010-1-4 02:42:31 PM

作者: jimlam    時間: 2010-1-20 11:07:13 AM     標題: 回復 58# 的帖子

只係怪豆爸我照顧不足.....好多事,如一早有留意...好多時都能及早發現....
作者: jimlam    時間: 2010-3-10 12:04:35 PM

豆豆:

好像好似好耐無寫過野俾你啦...

而家豆丁同棉棉FRIEND到飛起,一起睡,一起吃,一起做小惡霸,聯群結黨攪破壞...有樣奇怪....本來唔多走動的棉棉,都多左出來四圍走...有日仲係梳化度一齊跳兔子舞....好開心...

以前,我想你會好悶...無個伴同你玩...而家你一定有好多朋友仔一齊玩..但要記得回家的路...可以的話返來俾豆爸見下..真係好耐無見..

你新年有無收到豆爸豆媽俾你嘅利是?你地每兔都有一封..嘻嘻

希望大家都健健康康!

豆爸字
10-03-2010
作者: jimlam    時間: 2010-5-31 05:58:41 PM

豆豆:

5月31日....還有一個月...豆豆你原來走左11個月....近來成日都想起你

豆丁同棉棉而家反晒面...矣..真係無計...要分居law..

..矣...

豆爸
31﹣5﹣2010
作者: jimlam    時間: 2011-7-14 08:18:47 PM

豆豆:
己經足足兩年...你可應已轉世...唔知點解..你個樣都無啦啦係我腦海走出來嚇我..

呢兩年豆爸我都無咩改變..哈!!係肥左好多..屋企搬左去大D的地方,有個露台...種左好多植物...有D你都食得∼∼yo

唔知點解..豆丁同棉棉一去到新屋,兩個就FRIEND到爆...可能一齊到新屋,無左地盤即FRIEND左,定係你教訓左佢地一餐∼∼哈

抱住你的感覺...仍然記得...就好似昨日的事...

豆爸
14﹣7﹣2011
作者: 小小夕    時間: 2011-7-14 08:40:18 PM

So touching..      
((睇第1封信  .. 到一半我都引唔住要拎紙巾...
後面個d 遲d慢慢再睇 ..  唔係一定會變豬頭#^37^#

豆豆有你地咁愛鍚佢既家人  一定好幸福   
2年..  可能已經不知不覺轉世一路做緊陪住你既小天使
作者: jimlam    時間: 2012-5-9 11:09:21 AM

豆豆:
現在你到底做緊咩呢?棉棉都已經3歲。。不過佢對我同豆媽都好大介心...豆丁同棉棉不能住埋一起,佢地又反左面..

但總算係健健康康!

昨晚。。突然間想起抱起你時的感覺,身上的草味。。好想知道和我們一起的三年..你幸褔嗎?好想你話我知..

7月,屋企會多一位成員!BB要出世啦,我用左你個名叫佢。。到時你會唔會返來見到佢呢?

笨笨的豆爸
9 MAY 2012

作者: ffffcarol    時間: 2012-5-15 09:08:45 PM

jimlam 發表於 2012-5-9 11:09 AM
豆豆:
現在你到底做緊咩呢?棉棉都已經3歲。。不過佢對我同豆媽都好大介心...豆丁同棉棉不能住埋一起,佢 ...

恭喜你
祝bb健健康康 能夠同豆丁和棉棉快快心心一起生活

作者: jimlam    時間: 2012-11-2 10:55:57 AM

豆豆,

有否返來探下豆爸,豆媽?有否過來睇下豆B?豆B 都就來四個月啦!你做大阿哥要保佑豆B健康快樂!

呢幾個月真係冷落左豆丁同綿綿...照顧豆B都差不多用晒時間...真係有少少對佢地唔住。。等豆B大D,我會俾佢地一起玩!

3年幾啦!不知你變成點...雖然見不到你,但你仍在我心中!

豆爸
2﹣11﹣2012

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2