PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我想放棄養兔仔...有3隻 [打印本頁]

作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 12:56:25 AM     標題: 我想放棄養兔仔...有3隻

-CLOSE TOPIC-

作者: 光之天使))    時間: 2009-7-4 01:01:20 AM

點解唔放佢地出黎玩??
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 01:05:11 AM

原帖由 光之天使 於 2009-7-4 01:01 AM 發表
點解唔放佢地出黎玩??

隻狗會咬佢地....
作者: tracy))    時間: 2009-7-4 01:06:40 AM

可唔可以整個圍欄俾佢地玩呀,咁至少佢地都有d地方玩下吖
作者: 喵女))    時間: 2009-7-4 01:07:42 AM

咁樣。。點解隻狗有得周圍走。。兔地冇????偏心?
作者: vice0926    時間: 2009-7-4 01:10:35 AM

咁唔通你放棄佢地你就唔心痛?
請你認真再考慮..
呃到人呃唔到自己..

P.S 請尊重生命!!
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-4 01:12:42 AM

其實你可以輪流放je...
狗玩一陣,兔地玩一陣,
兔兔其實要活動唔多,只係每日出黎玩幾個鐘頭....當然愈多愈好

我見過你留言,
為左養兔兔同家人反面,搬出黎....是吧?
曾經為佢地如此犧牲,依家就放棄?

你如果係三隻一齊養,同一個籠
或者間一個空間比佢地,用圍欄圍住la...
比佢地3隻自己係入面玩~~

作者: Vinkivan    時間: 2009-7-4 01:17:27 AM

雖然唔知點解你會突然想養, 又突然唔想養, 但如果你已決定, 就請好好將佢哋交到認真養兔嘅人吧~!!
作者: 千千    時間: 2009-7-4 01:19:29 AM

你唔係有 幾間  房牙咩"""
分房放
low"
兔兔   好可憐牙   無左daddy
作者: [小懶]    時間: 2009-7-4 01:31:47 AM

唔好放棄啦!! 如果你唔要佢地,佢地好慘架!!#^56^#
你放兔仔時,困返隻狗入籠或房得嘛??
再唔係就試下買個狗口罩啦!!
作者: FATO_W    時間: 2009-7-4 01:43:36 AM

唔好放棄佢地啦
有無諗下佢地既感受?
你盡量試下搵圍欄圍個地方比佢地啦
唔好咁容易唔要佢地...

作者: 小米    時間: 2009-7-4 01:47:21 AM

點解會咁 ka ??
以前雪榚 b 唔係同兔兔好 fd ka 咩??
作者: cafekaleo    時間: 2009-7-4 01:49:03 AM

希望你認真考慮
狗仔同兔仔都係生命
都係你既寵物
都有權得到你既愛.
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 02:40:50 AM

而家D青年人真係五時花六時變

鐘意既時候就滿口道理

唔鐘意時就話唔想佢地悶,無得放出黎會好心痛.因為有隻狗係到

但係點解可以困住D兔唔困住隻狗?

因為你已經更愛你的狗,還是只係放棄3隻兔的歪理?

請好好認清你自己,既然你覺得有必要拋棄3隻兔都請你安置好佢地.搵兔協也好

搵新主人也好,但我可以肯定地講.3隻兔係無可能再永遠一起生活

除非咁好彩搵到個主人可以3隻都收留到
作者: lingyan    時間: 2009-7-4 03:30:04 AM

我屋企都係有狗有兔,而狗亦都會出爪爪兔兔,
我既解決辦法係 ...
夜晚兔兔係房玩 (唔好以為係房玩唔開心,佢地有冷氣嘆狗狗無),狗係廳玩,
下午兔兔係廳玩,狗狗係籠自己同自己玩 =3=||||

唔好咁忍心唔要佢地,
你拆散佢地,你又何必呢 ?

另外,點解會咁突然話狗狗會咬兔 ?
你屋企本身養兔,突然養多隻狗 ?
做事之前應該先諗一下後果,
就算你係先養兔再養狗又抑或係先養狗再養兔,
你應該都將狗同兔未必能夠一齊相處呢個問題預計在內。
作者: wesky    時間: 2009-7-4 08:57:21 AM

如果三隻兔既地位係你心目中係咁低的話
勉強留係你度都唔會有幸福
我寧願你俾有心人帶佢返屋企, 對佢細心呵護
作者: Jojo))    時間: 2009-7-4 09:20:04 AM

你嘅兔兔好得意呀∼∼ 唔好咁狠心喇。。
如果單單是狗狗問題,一定可以搵到解決方法架。。
作者: 勞仔    時間: 2009-7-4 10:17:17 AM

我屋企都有養狗同兔喎,隻狗仲係2個月大的唐狗,佢年齡細,勁鐘意咬野(包括人!!):027:
但,狗狗都可以同兔兔一齊生活啦,只係大家要時間適應對方。你比多d時間狗狗同兔兔接觸啦:029:
狗狗想咬兔仔係正常嫁,因為狗狗咬果樣野係表達佢想同兔仔玩(就好似佢會咬人手一樣),而且,如果兔兔唔喜歡,佢地會自己走開嫁:029:
作者: BB囡    時間: 2009-7-4 10:29:07 AM

下~~你之前講到你好錫d兔兔嫁wor
點解而家咁小事你就放棄
就算狗狗會咬兔兔.,.好似多友咁講
可以分時間比佢地出黎玩嫁
li d野你冇可能做唔到嫁wor
你識話之前個兔友唔珍惜兔兔既生命
其實你而家做既野同佢係冇分別嫁
不如你再諗清楚先啦
作者: CHIUPO=]    時間: 2009-7-4 10:49:14 AM

我覺得你應該考慮清楚先啦
始終你同兔兔點都有感情既
而且如果因為狗狗既原因
我認為可以輪流放佢地出黎玩
但如果係因為你已經唔鐘意兔兔既
咁我覺得不如你幫兔兔搵個真真係錫兔兔既新主人啦
作者: hh0    時間: 2009-7-4 01:40:17 PM

你甘愛兔, 為左養兔同家人嘈搬出黎同兔兔住
突然又會想放棄巨地.....

若真的只因安排唔到兔兔出來玩成日困籠而想放棄
無論你養狗先定養兔先
相信放棄一隻狗容易過放棄3隻兔吧
問心一句是否已經不再愛錫你既兔兔
作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-4 03:09:21 PM

平時我見呢d post 我都唔係好出聲
因為我真係冇呢d人咁好氣
由其果d有口話人, 冇口話自己果d
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-4 04:51:00 PM

你e個大衰人~!
唔要兔兔~!
好心你唔好咁偏心啦!
之前講到自己有幾偉大~
為左d兔兔~放棄自己屋企~!
e d係假象~!

你唔應該養動物~
我睇下你幾時又唔埋隻狗丫~!
作者: Panda))    時間: 2009-7-4 05:18:58 PM

睇黎佢都未必會再reply呢個post...
不過佢一定睇到大家講咩lo~
希望你真係用心諗下各位兔友對你既忠告~
換轉你係兔地,你眼見主人放狗狗玩...自己又冇得出..
而又因為呢個原因而唔要你...問心果句你會唔會好hurt...?
作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-4 06:02:49 PM

我諗佢都唔好意恩reply啦
之前人地小朋友冇經濟能力同兔兔睇醫生
佢都閙到人地狗血淋頭
佢依家可以養3隻兔同一隻狗
仲要係自己搬出黎住
經濟冇問題都唔要兔地
就係為左隻狗
真係睇唔起呢d人
虧佢仲好意思出呢個post
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 06:03:14 PM

狗狗,,我都要放棄啦,,,
我而家同兔爸 2個人加埋成身家得返160蚊
兔爸失業左成8個月,,,呢8個月全靠我以前D儲落果D錢供養住我們2個
我而家仲有左BB,,份工早就冇工
而家D錢都洗哂,,不得不向現實低頭...
狗隻,,我係狗論壇到都留左POST....
而家眼見D兔糧/草就食哂...
我連40蚊買草既錢都冇,,
仲要諗呢個月既租$5390..
食呢?水電煤呢?
我同兔爸唔係到最後關頭都唔想同人講我地既困境
只能說呢個先係我最大既難處
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-4 06:09:19 PM

咁不如返屋企啦~
你地點都要問家人借錢....
但係...不至於要放棄兔兔們既....
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 06:11:26 PM

一唔係你地有冇人敢暫時領養/寄養??
不過錢呢方面就真係俾唔到你到,,,
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 06:12:13 PM

原帖由 光之天使 於 2009-7-4 06:09 PM 發表
咁不如返屋企啦~
你地點都要問家人借錢....
但係...不至於要放棄兔兔們既....

試過了...唔WORK
作者: wesky    時間: 2009-7-4 06:17:21 PM

少少地人工都搵份做下
仲要養 B tim..
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 06:20:32 PM

原帖由 wesky 於 2009-7-4 06:17 PM 發表
少少地人工都搵份做下
仲要養 B tim..

我而家都成7個月啦,,,仲邊有工要我呀,,,,
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-4 06:24:16 PM

你家人真係可以唔理你?
你地咁大仇口...大肚婆都恰?

叫兔爸做住M記先la~
你地點都要有d錢架~

唉....一隻兔,養起黎都唔可以話平,你仲要養3隻~
當初有考慮就...
作者: wesky    時間: 2009-7-4 06:28:58 PM

我指你兔爸
人工低d都要做住先, 儲下奶粉錢, BB出世樣樣都係支出
作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-4 06:34:39 PM

你冇去勞工處搵工咩?
依家呢個時勢, 4,5千都要做架喇
好過一D收入都冇丫
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 06:40:22 PM

所以處事就唔可以衝動囉...當日既不可一世去左邊?

理直氣壯地講到沒了家人也不要緊,為兔死為兔亡

到而家仲要大埋肚,

你覺得我落井下石都係咁話

真係不自量力,以為世界都控制在你手

你係邊類人我番工既地方實在見得太多..

最後都係不得不向現實低頭,

你餓死自己好啦..唔好餓親D兔

你呢D人不理後果,想做就做,真係唔鬧唔醒

你覺唔覺得當日自己毫不留情地鬧到兔友一文不值好似係照緊鏡咁?

作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-4 06:45:19 PM

原帖由 elvisli 於 2009-7-4 06:40 PM 發表
所以處事就唔可以衝動囉...當日既不可一世去左邊?

理直氣壯地講到沒了家人也不要緊,為兔死為兔亡

到而家仲要大埋肚,

你覺得我落井下石都係咁話

真係不自量力,以為世界都控制在你手

你係邊類人我番工既 ...

其實我唔係好信佢講既野囉
如果真係咁唔掂
佢應該一早就講
唔係一開始就話隻狗咬兔地
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 06:48:13 PM

原帖由 barbarafok 於 2009-7-4 06:45 PM 發表

其實我唔係好信佢講既野囉
如果真係咁唔掂
佢應該一早就講
唔係一開始就話隻狗咬兔地

佢點包裝都好啦.佢要面對既唔係我地呢班外人

而係佢果3隻兔...我地證實唔到佢係唔係講真話

可以做既只係面前見到既野
作者: 尤尤    時間: 2009-7-4 07:01:22 PM

如果你唔要佢地....
佢地好慘架!!
希望你認真考慮....
作者: hh0    時間: 2009-7-4 07:12:31 PM

呢個post我回左一次唔再回應啦
作者: lingyan    時間: 2009-7-4 07:24:21 PM

我都服左你地囉 ....

8個月無野做,兩個都失業,仲敢搞出事 .....
不如問屋企人借千零蚊去註冊結婚之後去申請公屋,
再申請公緩囉 ....
如果你真心真意想留低佢地但又無錢既,
再唔係睇下呢到有無人願意每人夾十零廿蚊,
可以夠你買一箱草食住一個月先再算 ..

說實在,就算幫你寄養都無可能幫到你三隻一齊,
都係全部要分開 ...
作者: elyse))    時間: 2009-7-4 07:32:30 PM

算吧啦!大家....
既然樓主養唔到,佢都講了好多原因,大家再講咁多都係浪費唇舌。
都唔會改變得了個情況,同aoi2003 既意向
唉~

3隻兔兔仲咁細,仲要係侏儒兔,好快就應該有人領養...
唉~希望之後有個好主人收養他們啦

作者: cinnamoroll    時間: 2009-7-4 07:36:32 PM

都幾同情你既情況,人都冇得食,仲連累左D動物,同埋你地就黎出世既BB..
我諗都係你自己搵黎既後果,你同你老公都唔生綉咖,做野甘不負責任

宜家兔兔同狗仔都唔知一日食到幾多餐..佢地根本日日都食唔飽..好可憐
要等你地有番經濟能力養到佢地既時候都唔係一時三刻既事,你唔好係到搵兔友幫你養甘便宜,你應該要番反D負責,比個教訓自己,盡快拎佢地去慈善機構,搵個好主人領養佢地
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 07:39:12 PM

以樓主既為人.掉3隻兔+1隻狗出街絕對唔係不可能的事
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 07:40:44 PM

我真係仲好愛佢地...
真係無奈現實...
當初養3隻,,兔爸都舉手贊成,,
果時,兔爸仲教埋我點養
(本人之前未養過任何寵物)
點知一買左佢地,,兔爸就比PCCW炒左
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 07:43:36 PM

原帖由 aoi2003 於 2009-7-4 07:40 PM 發表
我真係仲好愛佢地...
真係無奈現實...
當初養3隻,,兔爸都舉手贊成,,
果時,兔爸仲教埋我點養
(本人之前未養過任何寵物)
點知一買左佢地,,兔爸就比PCCW炒左

愛佢又點.咁現實你又決定係點呢.你冇講到個POINT喎
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 07:44:28 PM

原帖由 cinnamoroll 於 2009-7-4 07:36 PM 發表
都幾同情你既情況,人都冇得食,仲連累左D動物,同埋你地就黎出世既BB..
我諗都係你自己搵黎既後果,你同你老公都唔生綉咖,做野甘不負責任

宜家兔兔同狗仔都唔知一日食到幾多餐..佢地根本日日都食唔飽..好可憐 ...

我係打算最後先交比兔協
因為你地都愛兔之人
兔協呢D機構 我唔多相信佢地
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 07:49:38 PM

原帖由 elvisli 於 2009-7-4 07:43 PM 發表

愛佢又點.咁現實你又決定係點呢.你冇講到個POINT喎

我夠想留低佢地係到lor,,但我真係冇錢
唔通真係要餓瓜佢地咩?!我會咁做咩??
兔爸係pccw內既top sales黎架,,人地老頂一句唔中意就炒左佢,,
你估我買果時冇想過後果咩??兔爸話過佢boss會升佢職,,點知係炒左佢..
咁你又想點我呀??返去同pccw嘈呀?!
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-4 07:53:21 PM

如果你地搵到工~你會唔會要返佢地到時~~!?

問e句~就知道你有幾中意佢地啦~!
作者: aoi2003    時間: 2009-7-4 07:56:49 PM

原帖由 MOURINHO 於 2009-7-4 07:53 PM 發表
如果你地搵到工~你會唔會要返佢地到時~~!?

問e句~就知道你有幾中意佢地啦~!

梗係會啦...!!
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-4 07:58:41 PM

你sure真係會~
唔好下巴輕輕~!
作者: Jojo))    時間: 2009-7-4 08:11:03 PM

點解開始你話係因為狗狗咬兔兔呀????
不過如果真係因為生活困難。。。不如搵兔協商量下,可唔可以暫時俾兔協,你遲D領番????
作者: elyse))    時間: 2009-7-4 08:11:49 PM

算吧啦~答"會"同"唔會"又點牙...
咁可以確保d咩,大家都起網絡世界打個字有幾難姐....
我睇你地一人一句咁,已經覺得煩,大家都係愛兔既人...
最終同最關心的都只有兔兔,講咁多野兔兔最終都係要搵人領養...
當一個人決定唔養個陣就決定唔養,點講都解決不了什麼,佢地諗法都不會變

樓主如果真係得十幾蚊,有咁多問題,最終受苦都係兔兔...
呢幾日已經有不少兔兔有事,大家都已經好心痛,我都唔想再見到兔兔有事....
aoi2003 你可唔可以比多d兔兔既資料,性別,相片之類都好牙!
咩都無,點搵人領養..
作者: cinnamoroll    時間: 2009-7-4 08:15:49 PM

呢到係有好多愛兔同養兔資力好深既兔友~~不過佢地都唔係義務要幫你養兔,如果個個都好似你甘POST呢D CASE出黎,兔友佢地未好唔得閒~我知你既兔兔係好可憐好需要人幫~但佢地個個本身都有養開兔仔,再要容納多3隻兔仔係好難
雖然你係好想仲可以有機會拎番3隻兔兔..但係我諗你都要為自己宜家同將來既情況諗下,你都唔敢肯定將來既事啦~
我好驚你宜家會餓親佢地牙,兔協係個非常之愛兔兔既機構,你唔洗擔心佢地會住得唔好,呢到個個兔友都知道~同埋如果有人想領養兔仔,兔協係要佢係兔協到做一段時間義工,唔識既會教佢地點養兔兔,觀察過佢地既表現先會比佢地領養

以前既事係點都算啦,宜家快D比番兔兔佢地正常既生活先啦
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-4 08:38:57 PM

我都想幫兔兔~!

但我冇能為力~!
作者: wesky    時間: 2009-7-4 08:44:49 PM

兔協都未必有位"接收"
俾左人, 到時就唔再係你, 唔好指望仲可以拎得返
想搵人免費寄養你三隻兔, 相信無咩可能
希望有好心人領養佢地走啦
你都係專心養大個B吧

開個新 post , 講低三隻兔既詳細資料, 希望有好心人領養
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-4 08:45:24 PM

我唔敢話你講大話~
可能你真係好窮...窮到照顧唔到三隻兔啦...

我諗你都係去兔協la....
呢度個個都係自己養緊,幫你養埋...仲要唔知"幾時"你先會拎返...
同屋企果隻bond唔bond到又唔知...真係好難幫..

好坦白講,如果你想繼續養,兔友每人夾$10蚊,
接濟你d兔糧草一兩個月...應該都無問題...
問題係...你依家個case,睇怕長貧難顧....

而且你仲要就快生bb...
我諗你都係盡快攪掂d寵物,送比人又好(搵個好主人),搵兔協又好...
之後搵下家人接濟啦....人黎架~咁既情況捱得幾耐?
再唔係..你去果d未婚媽媽之家...果d地方啦...

不過無論你選擇將d兔送去兔協/比其他人...咩都好,
你真係要預左三隻分開,同埋以後都見唔返~
作者: lingyan    時間: 2009-7-4 08:50:51 PM

原帖由 aoi2003 於 4-7-2009 07:49 PM 發表

我夠想留低佢地係到lor,,但我真係冇錢
唔通真係要餓瓜佢地咩?!我會咁做咩??
兔爸係pccw內既top sales黎架,,人地老頂一句唔中意就炒左佢,,
你估我買果時冇想過後果咩??兔爸話過佢boss會升佢職,,點知係炒左佢..
...

身為一個男人,自己搬左出去住,竟然8個月唔搵野做,過唔過意得去 ?
兔兔就係你地d仔女,餓死老婆瘟臭屋,呢d野都做得出 ....

唔怕得罪講句,你地無唔夠100%真心愛兔兔,
如果真係愛,你地跟本就會將兔兔當係自己仔女(人)看待。
你地窮個陣會唔會將自己仔女俾哂孤兒院 ?
作者: elvisli    時間: 2009-7-4 08:57:14 PM

要搵人接收哂你3隻兔機會率可以講係0%

長貪難顧..早日送去兔協好過

連做人都未識,無資格造人同照顧其他小生命
作者: Jojo))    時間: 2009-7-4 10:09:06 PM

算喇。。。講多無謂。。。
不如大家一起幫幫手可以夾D錢,又或者送D野俾兔兔食喇。。。至少唔好俾兔兔餓親。。
作者: smallsuishan    時間: 2009-7-4 11:09:47 PM

唉 講咩都冇用...
而家唯有睇下兔兔可以點安置

你講低兔兔既資料
如果可以的話 我都可以養多一隻
但係3隻一齊養就冇咩可能
作者: BB囡    時間: 2009-7-4 11:10:38 PM

你li d根本唔係正常人
大家兔友唔好再為佢再晒時間同口水啦
佢一直都係到比緊藉口自己
講到自己有幾慘幾慘
我地唔係知你有幾慘
我地係想幫個3隻兔兔
而唔係聽你講LI D野囉
如果你真係仲愛佢地
希望你真係搵d正常途徑幫佢地搵主人
作者: Jessie))    時間: 2009-7-5 12:00:25 AM

:024: 點解會咁嫁...仲有埋BB, 而家夾$俾佢都冇用, 遲個月BB出左世佢既奶粉錢都未有著落,
3隻兔兔就唔洗諗喇....

而你話兔爸8個月都搵唔到工.....有心搵點會搵唔到, 係唔係佢要求太高??不如轉行
我家兔爸會考得8分!!!佢上個月遲左職, 一個月之後已經搵到份$7000既工係跟單的;
我個朋友會考都係差幾分合格, 上半個月遲左職, 2個星期搵到份$8000文職;
我舊同學會考都係唔合格!!半年後係間design house做報價 約$8000;
我舊同學本來係個yim尖聲悶既人...佢過左半年醒覺左, so好快搵到工
7千8千蚊講真個句唔係太多, 不過一定好過冇, top唔top sales 已經係以前既事, 佢要向現實低頭
如果呢個時勢想再搵返sales工....好難, 佢再唔快d搵到工, 兔兔, 狗狗同BB都會養唔到
果時真係要申請綜援......

我都建議你把兔兔放棄, 俾兔協啦, 佢地對兔兔已經好好喇, 呢度係有好多有愛心既兔友
不過做得兔友姐係已經有養兔仔, 仲點養多3隻呢, 唔係唔想幫, 而係大家能力有限,
香港一間屋有幾大丫, 如果兔兔同本身果隻唔夾, 邊有位放多個咁大既籠?!
同埋只要BB出左世, 樣樣都係錢, 你更加唔會有能力去接返兔兔返來住的了!!
所以叫人幫你暫養已經冇可能:042:
作者: Cwk    時間: 2009-7-5 12:01:18 AM

$160? 恐怕入醫院生仔都未夠
top sales? 咁top都搵唔到野做, 你地真係好唔好彩wor
升硬職? 香港都可能有一百幾十萬人諗緊
積蓄有限租5000千幾蚊樓? 果然藝高人膽大
失業8個月仲敢有左? 可能窮到買唔到安全措施

無人有興趣知你d故仔真定假
請你念在兔兔們曾經帶俾你一d歡樂
既然你唔要佢地, 請交俾兔協
唔好立亂俾左人,甩身就算
就算唔錫兔兔都好,都當同bb積下陰德
作者: aoi2003    時間: 2009-7-5 12:24:37 AM

-CLOSE-
到最後果刻先再想辦法,,我仲可以借財務...仲未到絕境既....

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2