PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 好煩擾呀~~ [打印本頁]

作者: BB囡    時間: 2009-7-6 12:30:51 PM     標題: 好煩擾呀~~

bb囡唔知點解li2日係咁挖地洞
仲要係零晨同焦早,一挖就挖成晚
好慘呀..我而我地房既...
搞到我同兔爸完全訓唔到
鬧佢就停一下...
究竟佢咩事會變成咁..係咪唔開心定有咩不滿
但我地冇訓時..佢又唔會wor..
仲蹦蹦跳好開心咁..
有咩野可以拎佢停呢..??
我諗過係咪因為熱...但我地都有開冷氣呀
作者: FATO_W    時間: 2009-7-6 12:41:26 PM

會唔會係悶牙..
你地訓覺無人陪佢玩#^50^#
作者: 湯丸    時間: 2009-7-6 12:44:55 PM

My understanding is that "scratching" is normal. My 湯丸 scratch the cage all the time. May be check the nails, there is a possibility that it's too long. Otherwise, it should be normal, don't worry ^^ But I don't know how to make her stop either....haha.

Please correct me if I am wrong
作者: wesky    時間: 2009-7-6 12:46:39 PM

佢係咪有D 咩要求呢
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 12:52:12 PM

就係唔知...
但我地上2個星期先同佢剪甲黎
唉...真係唔知有咩幫到佢..
佢真係挖唔停..次次都係我地訓教就係咁
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-6 12:57:43 PM

我oreo 都會成日挖地....晚上佢一挖地我睇到佢仲有好多新鮮草...:050: 我做個樣比佢比多小小草..:040:
佢就冇挖地:040: :040:
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 01:00:51 PM

下...但真係好多草嫁wor
死啦...仲有會可能呢:013:
作者: wm20472    時間: 2009-7-6 01:01:46 PM

會唔會環境問題?
看書講, 抓地係兔兔想理乾淨地方訓
作者: MOURINHO    時間: 2009-7-6 01:02:18 PM

原帖由 BB囡 於 2009-7-6 01:00 PM 發表
下...但真係好多草嫁wor
死啦...仲有會可能呢:013:

你試下我方法啦:040: :040: :040:
作者: 光之天使))    時間: 2009-7-6 01:25:01 PM

或者試下將d草放落佢個籠度~
(唔係放草架)
直接放係地下....有d野比佢咬下睇下會唔會好d~
total通常係臨訓教先會挖.....
作者: Peiian))    時間: 2009-7-6 01:43:49 PM

樓主
我都慣左~~
我隻bunny都係咁
晩晚開工, 成個地盤佬咁
以前我真係晚晚都訓吾到, 而家忍一下就算~~~真係訓吾到先捉佢出來~
作者: monaaaa    時間: 2009-7-6 02:00:09 PM

我拖肥呢兩日都係咁樣囉,佢抓抓下仲要尿尿
之後仲用對手推埋的尿尿落次所底,諗住收埋
但係佢就搞到自己成身尿尿....最後我決定同佢沖涼= =:063:
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 02:17:38 PM

原帖由 光之天使 於 2009-7-6 01:25 PM 發表
或者試下將d草放落佢個籠度~
(唔係放草架)
直接放係地下....有d野比佢咬下睇下會唔會好d~
total通常係臨訓教先會挖.....

我地d草係放係籠到嫁
作者: Jessie))    時間: 2009-7-6 02:38:40 PM

原帖由 Peiian 於 2009-7-6 01:43 PM 發表
樓主
我都慣左~~
我隻bunny都係咁
晩晚開工, 成個地盤佬咁
以前我真係晚晚都訓吾到, 而家忍一下就算~~~真係訓吾到先捉佢出來~

哈哈!!!地盤佬來形容好好笑!!
我家兔兔都係咁既, 有時會同我一齊訓, 不過大多數係會挖的....

我有個解決方法^_^唔知岩唔岩你用,
我到兔兔食完晚飯(8點倒)休息一陣, 9點鐘會再俾佢出來玩, 玩玩玩玩玩, 玩到12點幾, 其實佢已經好累喇
再放返佢入籠, 咁果晚佢就會乖乖咁訓嫁喇^^!!!!!

有時如果晚上冇時間俾佢出來玩呢, 到訓覺果時佢就會係咁挖, 咁我到頂唔順果時就會抱佢出來放係床一起訓
訓到咁上下佢想走來走去呢, 我就會放返佢入籠, 咁佢又會靜一陣low, 不過到最後佢都會挖...如此類推~~
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 02:47:15 PM

你會點同佢玩
因為我地番到家都係比佢出廳
但佢成日都唔出既..只係攤係到
有咩方法會拎佢累呢
尋晚佢都走左個幾鐘
又跳上又跳落咁
平時都冇咁活躍嫁
但最後都係......................:022:
作者: Jessie))    時間: 2009-7-6 02:58:23 PM

我果隻兔兔有時一出來都會成pat野咁攤係度....
不過可能我同你情況有d唔同, 佢見到兔爸就唔驚
見到兔媽就會即彈開嫁喇=-=因為兔媽做衰人成日捉佢去梳毛丫嘛
所以當我手拿一把梳就可以同兔兔會玩捉E因喇:030: 成日跑步做運動, 佢好快就累喇
作者: monaaaa    時間: 2009-7-6 02:59:28 PM

會唔會係呢兩日都行雷閃電想塭地方哩埋?
作者: 勞仔    時間: 2009-7-6 03:23:31 PM

兔兔挖地係天性黎嫁,而家屋企所養的多數是穴居兔嘛:044:
而且兔仔習慣係日頭訓,夜晚玩丫嘛:043:
咁嘅狀況係好正常的。:040:
作者: elvisli    時間: 2009-7-6 04:02:47 PM

其實佢挖野係做緊自己既任務...好似mocha咁

我比個紙箱佢佢就每晚同一個冒間挖個箱..係兔兔既建築學..

亦都可能係悶.無野做先做出本能反應
作者: smallsuishan    時間: 2009-7-6 04:30:14 PM

唉 我家Hill大哥一樣!!!
而家係早上6點開始活動:008:
嘈到有人起身餵佢食早餐

餵完一個鐘之後又開始嘈
係度掟所有玩具 咬籠
放暑假都冇覺好訓 .... :029:
作者: wm20472    時間: 2009-7-6 04:33:26 PM

我大妹係一隻兔肉鬧鐘, 每日早上6:30左右會叫你起身
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 04:57:26 PM

好認同
bb囡係人地訓得最好時開始嘈
又係6點幾又嘈嘈
但奇怪...bb囡好耐冇挖嫁啦
li 2日開始咁..我先驚
唔知佢想點
作者: 勞仔    時間: 2009-7-6 06:32:17 PM

佢之前無咁做嫁?係唔係環境改變左呀?:027:
作者: small_tra    時間: 2009-7-6 07:15:45 PM

佢想走佬~!?

佢想挖地洞~想走去浦丫~!?
作者: vice0926    時間: 2009-7-6 07:45:36 PM

我家hachi耐唔耐都會係咁呀!!!#^68^#
一路挖挖挖挖挖..
嘈到拆晒天..都唔知佢想點~
試過摸佢試過鬧佢試過打佢試過開左佢度門比佢出黎行下~
但係都冇用..照樣挖..
我都想搵個辦法制止佢..
因為佢次次都係三更半夜先挖..#^71^#

曾經以為佢發情..所以久唔久一到時候佢就挖挖挖..
不過最後我發現佢應該唔係有d咩唔妥或者有咩唔舒服..
只係純粹悶又或者果一排想挖佢就不停挖..#^56^#

p.s: mio同埋preter從來都未試過咁樣!
所以我懷疑賓尼兔女先會咁#^62^#
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-7-6 08:11:34 PM

我兔地通常都係挖幾下就會停...
我用個a4紙箱整左個洞俾佢挖挖挖挖挖...
我覺得佢挖完出黎個樣好似好滿足咁#^70^#
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2009-7-6 08:49:49 PM

coffee就係尿尿之前挖挖挖#^54^#
作者: hh0    時間: 2009-7-6 08:58:54 PM

真係好似無咩原因架
我果D又係間中會掘, 掘一陣又停
不過應該唔關天氣熱事
因為近呢幾個月都無掘呢
作者: small_tra    時間: 2009-7-6 10:51:06 PM

我隻oreo~佢好嬲~好想走佬~
佢就掘~!

一係夜晚冇草~
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 11:20:36 PM

原帖由 勞仔 於 2009-7-6 06:32 PM 發表
佢之前無咁做嫁?係唔係環境改變左呀?:027:

冇wor~~~
咩都冇變過呀
作者: BB囡    時間: 2009-7-6 11:22:57 PM

原帖由 vice0926 於 2009-7-6 07:45 PM 發表
我家hachi耐唔耐都會係咁呀!!!#^68^#
一路挖挖挖挖挖..
嘈到拆晒天..都唔知佢想點~
試過摸佢試過鬧佢試過打佢試過開左佢度門比佢出黎行下~
但係都冇用..照樣挖..
我都想搵個辦法制止佢..
因為佢次次都係三更半 ...

係呀~~bb囡好細過時就試過
我同你一樣..咩都做晒佢都不停挖
兔爸話今日番家又係咁
唔知佢係咪真係唔開心呢..??
好驚佢d指甲會斷......:027:
作者: 小糖^^    時間: 2009-7-7 03:28:37 PM

作者: hellokidi    時間: 2009-7-7 11:26:41 PM

我有兩隻兔仔
一隻就不嬲都掘開! 但佢自己掘到支力 就會攤響地下到
所以我覺得佢會支力先停止掘地
而掘地亦係佢霸地盤geh天性

而另一隻呢, 就間唔中先掘
如果佢知道有人響佢隔離, 佢會不停掘
但呢隻天生黏人, 所以有人同佢玩呢, 佢就唔再掘
即刻奔向你~~~
到你唔同佢玩, 佢又自己去掘, 仲掘到好嘈, 到有人理佢先靜返
之後夜晚支力就訓咁囉

我諗每隻兔仔都掘地都有原因~:026:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2