PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 幾多人屋企唔用籠養兔呢? [打印本頁]

作者: 勞仔    時間: 2009-7-7 01:05:04 PM     標題: 幾多人屋企唔用籠養兔呢?

大家屋企有無用籠養兔仔嘅習慣呢?
作者: ★YINGJa1v3v`    時間: 2009-7-7 01:15:44 PM

有用籠養的`打開籠俾佢自由走,
作者: BarbaraFok    時間: 2009-7-7 01:59:51 PM

有用籠同圍欄
不過我一返屋企就放佢通屋走
作者: 小糖^^    時間: 2009-7-7 03:06:36 PM

作者: wm20472    時間: 2009-7-7 03:07:04 PM

我用籠, 然後再加欄圍一個大些的地方 (避免兔兔走去咬電線)
作者: FATO_W    時間: 2009-7-7 03:07:27 PM

用籠
不過我係屋企就會放佢出黎囉
作者: bonedog    時間: 2009-7-7 03:45:51 PM

我都想可以用籠但打開俾佢周圍走..even無人係屋企既時間..
不過好可惜, 就算有人係屋企佢都會走上床到亂咬野..同埋用圍欄都會試圖誇過去..
有時唔成功仲要卡住係面到..陰公..
所以為安全都係要入籠
作者: elvisli    時間: 2009-7-7 04:10:05 PM

個籠而家都係因為要比佢去廁所...通常而家都比佢自由出入
作者: wesky    時間: 2009-7-7 07:11:29 PM

選錯左TIM
用籠, 不過廿四小時開住度門, 熱天會走入梳化底
作者: 為食仔    時間: 2009-7-7 07:49:01 PM

有用籠,但門二十四小時開住,佢食野飲水同便便先會入去,其他時間通屋走
作者: small_tra    時間: 2009-7-7 09:25:20 PM

我用圍欄架~!
大d麻個地方~!
作者: helen_laam    時間: 2009-7-7 09:42:29 PM

有籠~~
不過平時會週屋走~~
係出街出得耐同訓覺先會關門~~
作者: 尤尤    時間: 2009-7-7 10:19:26 PM

我用籠...
我係屋企都會放佢地出黎玩一陣....
作者: DODO    時間: 2009-7-7 11:58:14 PM

我用籠,我係屋企、夜晚或者無人係屋企(佢唔會亂咬電線)
就會打開門俾佢自由出入
作者: hellokidi    時間: 2009-7-8 12:03:59 AM

用籠, 但有欄欄住佢~
因為佢地有咬sofa &cable的犯罪記錄!!!
不過只會限時放佢出黎, 早上濕便唔放 中午至晚間訓覺前就放~^_^
夜晚就乖乖在籠裡#^8_002^#  la~~
作者: 勞仔    時間: 2009-7-8 02:12:30 PM

我其實以上各位所說的方式養兔兔都試過了:078: (當然係同一隻):054:
1.用籠:佢會發脾氣係咁揼地:052:
2.圍欄:佢太大隻,一下就跳出黎:037:
3.籠+圍欄:又係跳出黎:039:
4.咩都唔用:呢個係最好嘅方法,但就要兩日拖一次地:024:
最後,就變了一個要拖地的兔奴:011:
作者: 小糖^^    時間: 2009-7-8 03:48:36 PM

作者: 樹熊仔    時間: 2009-7-8 04:48:28 PM

有用籠,但會用圍欄圍一個花園,多些地方活動.
作者: 勞仔    時間: 2009-7-8 04:58:54 PM

我家隻兔長度係A4紙再長少少啦~
作者: eggegg    時間: 2009-7-24 09:53:41 AM

第一隻兔兔0既時候有個大天井就冇用籠, 自由活動, 有人係屋企就會開埋門, 識得入黎廚房social 下.

而家搬0左屋就用番籠. 木板地加地方細, 有人先放出黎. 因為老佛爺唔肯用廁所, 鐘意到處留印....#^41^#
作者: 小晴兒    時間: 2009-7-24 06:13:51 PM

我中意比包包通屋走~所以會開住個籠比佢
作者: kittyz    時間: 2009-7-27 01:56:37 PM

用籠~不過會打開俾佢出黎走走
作者: crystal_xd))    時間: 2009-8-18 12:51:07 AM

我有用籠,但係放佢周圍走,不過夜晚訓覺同出街會鎖返佢入籠,佢入籠都冇咩野,又係食下草,訓下覺咁.不過我之前試過用圍欄圍住佢個籠同一個地方比佢,因為唔想佢咬電線,佢[以]經咬過一條電線就到會觸電果到,見到即刻掉左佢:068: ,驚會電屎佢呀佢再咬既話,不過我圍左果個地方,我過一陣再望過去,佢竟然o係圍欄出面望望下,好聰明:063: ,我都服左佢,我都覺得o係除左出街同埋訓覺既時候咩都唔用係最好既方法,不過個地都搞到好多草草,屎屎同尿尿:043: ,不過我冇咁誇張,我只係一日掃一次地同埋拖一次地,不過日日咁做都好辛苦:022:
作者: chrisyan    時間: 2009-8-19 04:31:29 AM

用大大個亞加力膠箱~~
作者: 勞仔    時間: 2009-8-19 10:14:52 AM

原帖由 crystal_xd 於 2009-8-18 00:51 發表
我有用籠,但係放佢周圍走,不過夜晚訓覺同出街會鎖返佢入籠,佢入籠都冇咩野,又係食下草,訓下覺咁.不過我之前試過用圍欄圍住佢個籠同一個地方比佢,因為唔想佢咬電線,佢[以]經咬過一條電線就到會觸電果到,見到即刻掉左佢 ...

觸電呢家野,我都試過啦,唔知點解,我覺得兔兔係唔驚電~~兔兔佢曾經咬過條電線~咁我就想用電線膠布包好佢..點知我就比電電到彈起啦~~
個地都搞到好多草草,屎屎同尿尿<---可以教識佢用廁所丫,咁就無咀多cc同vivi嫁啦~草呢,如果唔太在意都可以放係地下幾日嘅
作者: rubee    時間: 2009-9-15 09:38:08 PM

有用籠, 24小時打開, 佢淨係入去食野飲水, 其他時間通屋走, 一想走入廚房同廁所就"喂!!"佢, 佢就即刻走開, 哈哈!! 無人0係屋企就山晒房門, 廁所門同廚房, 得返個廳佢玩, 夜晚訓教就連籠一齊搬入房!!

好在佢識得去廁所, 完全唔駛執cc尿尿, 好方便! 久而久之, 兔兔練得一身好肌肉, 好結實咖!!

作者: 陳皮妹    時間: 2009-11-6 07:46:11 AM

我都冇用嫁,用個圍欄囉,
自己唔駛洗到痴線ma~~
作者: iris    時間: 2010-5-8 02:57:41 PM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-19 04:31 AM 發表
用大大個亞加力膠箱~~

我用籠再加個圍欄俾佢做花園
亞加力膠箱....咁咪好焗囉......
作者: kolgnat    時間: 2010-5-8 04:24:01 PM

我用三尺長既圍欄養, 個圍欄本身有塊網底係下面, 我就cut塊墊比佢墊住當底,
其實都好似一個大籠咁喳嘛~不過個感覺好似冇普通籠咁壓迫感..
作者: colour))    時間: 2010-5-10 11:43:11 PM

用籠
如果訓教同出街都會關上門口
因為比佢咬斷了四..五條上網線
依家唯有轉用手指上網.......黑人憎#^37^#
作者: CHunGv3v))    時間: 2010-5-26 11:19:05 PM

我番到家就開籠..平時出街訓教就閂.
作者: 千秋王子    時間: 2010-5-26 11:20:37 PM

大家所面對ge問題我都有念過
但係v仔紀錄只係針對索愛d黑色插電器
so我都無咩所謂比佢通屋跑
同埋有一次放完野食比佢唔記得鎖籠番學都無咩特別事
:040: 証明佢好乖仔
作者: KATY012    時間: 2010-6-17 08:58:14 PM

咩都唔用:052: 日日都要拖:046: 地
作者: HiN乂軒    時間: 2010-6-20 12:34:01 PM

放籠~有時放出黎~但每次都要拖地 囧
作者: Qewi'B    時間: 2011-2-14 08:16:15 PM

有籠 .. 不過系我打掃屋企 .. 同埋出街ge時候先會放佢入籠 .. #^50^#
#^50^# #^50^#

其餘時間刀系自由行 #^79^# #^79^# #^79^#
作者: carbee    時間: 2011-5-12 01:27:52 PM

MIMI有用籠,不過24小時長開門,自出自入
再用圍欄欄左半個廳比佢,
我同兔爸係廳出入都好似劉翔咁~:051:
不過收工返屋企,周不時都會開欄比佢,
都係八八卦卦咁囉,除紙箱之外都唔會點咬野
成日趁我地唔為意就鼠入床下底探險,之後一身塵咁出返黎:050:
地下草碎唔算多,都係2,3日先掃一次
大小佢都會去廁所,不過梗有兩粒係左近,
如果冇屎屎印就一星期先拖一次地,
如果屎印多就經常都會拖,自己見到都唔自在啦!:052:
作者: orlando))    時間: 2011-5-17 10:51:46 AM

用籠呀, 晚上放佢出黎一個鍾...因為佢成日咬食, 又咬爛晒d電線..書..仲趁我地唔記得關門就走入廁所玩, 所以我都想買個圍比佢...活動地方大d ar ma:021:
作者: Dylan    時間: 2012-3-16 07:12:43 PM

有籠但係5用,淨係食野飲水同痾先入去
作者: mizumi    時間: 2012-3-17 04:30:43 AM

用, 只係夜晚瞓覺會困佢, 其餘時間比佢通屋走
作者: 月野兔    時間: 2012-6-30 03:21:57 PM

有用籠的~家裏有人時,她可以通屋走~飲食,便便,覺覺豬的話,她都會自動自覺地回到自己的寢宮!!
作者: warm_warm    時間: 2012-7-26 07:26:56 PM

有用籠,不過門係唔會關上,仔仔只係飲水先會入去,同埋有時佢喜歡係入面休息下
總之就係24小時都係係屋企周圍自由行
作者: wyman    時間: 2012-7-26 09:56:07 PM

用籠,門唔會關上,只係飲水,bubu,vivi先會入去.
其他時間任牠走

作者: 強國人    時間: 2012-10-31 04:28:44 PM

用籠   不會比佢自由出入 不會放佢通屋走

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2