PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我家兔兔的日常用品介紹 [打印本頁]

作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 03:28:55 PM     標題: 我家兔兔的日常用品介紹

[attach]7566[/attach]
這包貓砂新買的,仍在試哪種好#^33^#
[attach]7567[/attach]
這樽清潔用品是用來清潔佢係屋企跑跳的地方,不包括籠#^36^#
籠就一星期用熱水洗一次#^40^#
[attach]7568[/attach]
養兔兔點可以唔教佢去廁所呢#^14^#
[attach]7569[/attach]
每半日最少需要飲35ml的水#^15^#
[attach]7570[/attach]
呢個草架唔係咁好用,食草時佢好辛苦,因此放棄了放草入去#^41^#

附件: [廁所用的喵砂] DSC00499.JPG (2009-7-10 03:28:55 PM, 136.23 KB) / 下載次數 36
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMjR8ZGY4YzI4ZjF8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D

附件: [清潔用品] DSC00500.JPG (2009-7-10 03:28:55 PM, 129.83 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMjV8ZjQ4NTg4MjV8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D

附件: [愛兔專用廁所] DSC00502.JPG (2009-7-10 03:28:55 PM, 180.17 KB) / 下載次數 33
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMjZ8NDcxMzg5NDJ8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D

附件: [水樽] DSC00504.JPG (2009-7-10 03:28:55 PM, 158.2 KB) / 下載次數 35
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMjd8ZWJjNDlmM2R8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D

附件: [草架] DSC00505.JPG (2009-7-10 03:28:55 PM, 149 KB) / 下載次數 37
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMjh8NGU4NGU2NWN8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2009-7-10 03:48:10 PM

貓砂我就唔敢用啦,  用返木粒好D
果款廁所我都有   個草架我都買過  賣左lu~
作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 03:55:34 PM

原帖由 wesky 於 2009-7-10 15:48 發表
貓砂我就唔敢用啦,  用返木粒好D
果款廁所我都有   個草架我都買過  賣左lu~

個草存係勁唔好用,用左兩日~我睇住個仔食草食得好辛苦,之後我都唔放草入去嚕#^44^#
d貓砂放係廁所入面,應該無咩問題掛(呢個真係唔係咁識) #^36^#
作者: hh0    時間: 2009-7-10 04:11:24 PM

市面d草架太細又唔係咁好用,跌晒d草碎, 所以DIY左個, 都係呢度兔友教ge,
再改良下,觉得好正!
作者: elvisli    時間: 2009-7-10 04:16:32 PM

其實比草唔應該比佢地食得太易..因為如果根本唔洗門牙用力將草拖出黎

就有可能較難磨到門牙..所以應該有限度的難度放草..

試想下.如果食草係一個最易磨到牙既活動..但係主人將草草都放哂係籠底比佢好輕

易咁食入口.仲會有咩途徑可以磨門牙呢
作者: wesky    時間: 2009-7-10 04:35:37 PM

我覺得鐵草球最好用   入草量多   入草又方便~
但有疑問  明明係不锈鋼   但點解會生锈 =0=
作者: Jessie))    時間: 2009-7-10 04:41:22 PM

我用既草架係AB 內置, 鐵架膠底果種呢~~~~呢個幾好用, 不過太細, so買左2個

我冇用過貓砂啊, 一直放紙砂, 唔知邊樣吸味好d呢?不過我都覺得放廁所既兔兔都搞唔到, 用咩都冇所謂^^
作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 04:47:51 PM

原帖由 Jessie 於 2009-7-10 16:41 發表
我用既草架係AB 內置, 鐵架膠底果種呢~~~~呢個幾好用, 不過太細, so買左2個

我冇用過貓砂啊, 一直放紙砂, 唔知邊樣吸味好d呢?不過我都覺得放廁所既兔兔都搞唔到, 用咩都冇所謂^^

哈,邊樣吸味,我都唔知喎#^34^#
其實每日換一次,都唔會有味啦#^33^#
作者: 大富翁    時間: 2009-7-10 05:01:55 PM

我都係用AB 個隻!!的確幾好用呀!
我一直都想買下你圖中個草架咖!但好似好多人都話唔好用!
到底點解呢???
作者: hh0    時間: 2009-7-10 05:06:35 PM

鐵草球係幾好用 - 入oxbow草方便,但momi就太硬难入的
作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 05:29:18 PM

原帖由 大富翁 於 2009-7-10 17:01 發表
我都係用AB 個隻!!的確幾好用呀!
我一直都想買下你圖中個草架咖!但好似好多人都話唔好用!
到底點解呢???

我係覺得隻兔兔用呢個食草好似好辛苦,但又聽樓上話唔辛苦磨唔到d牙#^27^#
而家決擇緊買草球定仍用呢個#^14^#
作者: bonedog    時間: 2009-7-10 06:31:33 PM

我先前見好似幾靚又幾方便咁..但到最後都無要到個草架..
因為覺得個草架係籠出面兔兔食草會好辛苦
我放哂草係籠到..無用野裝..又怕鐵球會整到佢隻手仔
同埋我覺得好似係籠到一地都係兔兔食得多d..
我個隻好鐘意訓係到之後就食咀邊附近既草, 訓係到食草既兔, 真係懶到出汁

另外想問下你個隻洗地水好無用呀﹖因為我都有諗過買黎試下:002:
我用紙砂, 又唔係好覺有味, 淨係換個時先聞到..平時都無, 我一日先換一次:057:

作者: seefun    時間: 2009-7-10 06:57:46 PM

貓砂最好都是用天然物料如木砂或紙砂好d, 就算兔兔接觸到都唔會有事,
因為就算廁所有隔網兔兔都有可能咬甩或者整反轉,d砂會跌出黎.
放草可能鬆鬆地好d,因為乾草又硬又尖,壓實左互相纏繞,兔兔一扯可能有草枝彈出,
可能插親眼喎.所以我都係用草盆裝草.
作者: ms_babii    時間: 2009-7-10 07:22:01 PM

買多個草球啦.
30蚊到都有個.
作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 07:58:20 PM

原帖由 bonedog 於 2009-7-10 18:31 發表
我先前見好似幾靚又幾方便咁..但到最後都無要到個草架..
因為覺得個草架係籠出面兔兔食草會好辛苦
我放哂草係籠到..無用野裝..又怕鐵球會整到佢隻手仔
同埋我覺得好似係籠到一地都係兔兔食得多d..
我個隻好鐘意訓 ...

靚就靚,不過無咩用~如果個籠或者屋企係用木做主題,咁襯呢個唔錯嫁~:054:
我就係個籠頂住草架,因此睇起上黎佢食得好辛苦~(已想到解決方法了~~:053: )
如果佢玩得耐,適應了怎樣吃,鐵球應該唔會整到隻手嘅~:031:
多d留意兔兔丫,兔兔夜晚好活躍,會活動多d嫁~~:072:
果隻洗地水(其實係多功能洗滌液),都幾好嫁,但千祈唔好比隻兔兔接觸丫~拖完地,還是過多次水會安心d

呢張相,佢似唔似啤緊人丫?:066:
[attach]7572[/attach]

[localimg=640,480]1[/localimg]

附件: DSC00476.JPG (2009-7-10 07:58:20 PM, 162.57 KB) / 下載次數 24
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMzB8Y2NkOGI3Mzl8MTcxNzM0NzQ1M3wwfDA%3D
作者: bonedog    時間: 2009-7-10 08:09:55 PM

原帖由 勞仔 於 2009-7-10 07:58 PM 發表

靚就靚,不過無咩用~如果個籠或者屋企係用木做主題,咁襯呢個唔錯嫁~:054:
我就係個籠頂住草架,因此睇起上黎佢食得好辛苦~(已想到解決方法了~~:053: )
如果佢玩得耐,適應了怎樣吃,鐵球應該唔會整到隻手&#2 ...

我都係覺得放哂係籠到佢自己食好似好d, 見佢訓低有草都會訓住黎食..
所以唔落草架俾佢lu
鐵球驚佢隻手仔會卡左係入面, 因為佢係籠既時間都係我唔係屋企, 番左工..唔想佢整親無人知呢
夜晚佢係好活潑既..不過一時時啦, 有時出到黎係咁攤..都唔行..同佢講多幾次就嫌我煩呢番入籠:050:
因為我自己都好夜訓, 有時放到佢2,3am, 試過放到佢5,6am..
但佢好似眼訓過我:078:
你隻兔做咩啤得人咁兇狠呀..怕怕:046:
作者: 勞仔    時間: 2009-7-10 08:28:33 PM

佢唔鐘意有人攪佢,有時我喂佢食草,佢會咬開條草:068:
我開始懷疑,我只係佢工人:044:
作者: bonedog    時間: 2009-7-10 10:12:36 PM

原帖由 勞仔 於 2009-7-10 08:28 PM 發表

又會咁奇怪既, 你養左仍幾耐呀﹖
作者: cinnamoroll    時間: 2009-7-10 10:14:24 PM

草球真係幾危險..D草插哂出黎好牙煙@@
我用個文具架吊係個籠到比BUBU食,佢食得安全又方便~我又放心~:053:
作者: cinnamoroll    時間: 2009-7-10 10:15:42 PM

原帖由 勞仔 於 2009-7-10 08:28 PM 發表

我BUBU都係甘牙,拎條草隊埋去佢會咬開條草:051: 好似發嬲甘~~呢個衰仔><
作者: DODO    時間: 2009-7-10 10:56:12 PM

我之前都係用草球#^74^#
不過而家係吉吉島既十蚊店買左個鐵架再DIY
都幾好用又擺得多草#^78^#
作者: 勞仔    時間: 2009-7-13 02:52:53 PM

原帖由 bonedog 於 2009-7-10 22:12 發表

又會咁奇怪既, 你養左仍幾耐呀﹖

我養左佢都4個月了~

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2