PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: MOCHA(9月5日) [打印本頁]

作者: elvisli    時間: 2009-8-4 02:11:49 PM     標題: MOCHA(9月5日)

腸停之後,其實我一直有留意mocha會唔會有其他病況

最令我擔心的就是其中mocha的頭仔有微微的傾側(真係好小好小)

但當我反轉佢想check牙仔既時侯,他的頭就自然地想右面反

開頭以為係藥力令他頭暈

但當呢幾日藥都食完了,整個醫腸的療程都完結後,情況依然一樣

跑跳既時候會小小平衡不到.我想他自己都發覺到自己都有不妥

請招牌的請請動作都企得不穩,這開始令我十分擔心

於是就打去book 左betty 睇星期四

其實我有諗過好唔好帶佢出去睇,因為呢排個人經濟實在不好

但我更不想因為錢的問題令我的活寶貝受到可能會跟一世的疾病,

看太多case側頭兔兔受的痛苦是難以估計

所以我決定要盡早就醫,在不最差的情況下去見醫生,無悔地給他最幸福的生命

8月6日

今日天氣不太熱,而且放了冰種在出街袋
mocha 狀態不錯
DR.BETTY 就明了側頭原因好多,其中細菌感染同E菌機會較大
因MOCHA表面沒有上呼吸導感染病徵
所以是受E菌影響的機會較大,所以現階段只可以用試藥的方式,試圖控制E菌,觀察會否好轉

控制E菌的整個療程為28天,DR先開了14天藥,14日後再觀察會否好轉...

漫長的戰事始終要開始,當知道就算醫好都有兔兔可能頭仔不會再擺正的時候,真的感到心痛

我將會投放更多的時間陪伴著他,康復後一定會出黎跟各位兔友見面:030:

8月20日

12點如期到達了診所

見到好多人..坐到好迫...因為其中診所入面其中一隻貓不客氣地霸左一張sofa...仲訓到好歎

另外仲見到兔協職員帶同兩位義工帶兔兔睇醫生

講番mocha既情況.可能減了一餐糧的關係.體重又減了0.02kg

Betty話mocha情況不錯.但仍然有小小側頭.要繼續療程.

我問醫生如果療程完結後仍然側頭會用什麼方法

佢就話要先睇情況.大前題都係先用西藥.之後可能會考慮用中藥或針灸

不過兔兔怕痛.針灸會比較難..因為一落針就可能會爭扎同四圍踢

而下次revisit係5號

因Betty會放假2個星期由28號開始王9月5號

所以要推遲2日先有得睇betty

多謝各位關心

mocha於21號我感覺側得比較小了

送上幾張等睇醫生時無無聊聊影既mocha照

5/9
今日4點去到診所後就見醫生了

醫生話病情已經受到控制

但其實呢個病係冇得斷尾.

最緊要唔好比太大壓力佢.例如搬屋/令佢唔開心

多謝大家一直以黎比mocha既支持.mocha先可以完全康復

為左慶祝mocha好番.兔媽二話不說去左賣日本生果既鋪頭買左一位巨峰提子

話要慶祝隻仔終於好番了

而家將會送上mocha食巨峰提子既相(糖份高呀,只此一粒)

可以去呢到睇呀
http://mini-house.info/viewthrea ... &extra=page%3D1

附件: 相片0009.jpg (2009-8-22 04:48:33 AM, 122.76 KB) / 下載次數 126
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MDd8YmM4MDE4MmR8MTcxODE0NTg3OXwwfDA%3D

附件: 相片0008.jpg (2009-8-22 04:48:46 AM, 187.14 KB) / 下載次數 117
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MDh8NGNiZmI1MzV8MTcxODE0NTg3OXwwfDA%3D

附件: 相片0010.jpg (2009-8-22 04:48:57 AM, 191.64 KB) / 下載次數 115
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MDl8ODk3ZDkyMTl8MTcxODE0NTg3OXwwfDA%3D

附件: 相片0011.jpg (2009-8-22 04:49:10 AM, 128.45 KB) / 下載次數 120
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MTB8MjRiMzY3NjR8MTcxODE0NTg3OXwwfDA%3D

附件: 相片0012.jpg (2009-8-22 04:49:24 AM, 208.04 KB) / 下載次數 117
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY4MTF8ZjRlOGFiOWV8MTcxODE0NTg3OXwwfDA%3D
作者: katkat    時間: 2009-8-4 02:23:20 PM

MOCHA 你要加油呀,小樹會繼續持支你,直至你好返晒!#^69^#
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2009-8-4 02:27:49 PM

加油啊mocha!!
elvisli你都要支持落去啊!!!
作者: BB囡    時間: 2009-8-4 02:29:16 PM

係呀~~macha你一定要加油呀
兔爸你地都唔好灰心呀
我地li到有好多人都支持你既
mocha其實係咪好大過嫁啦..??
作者: yy0322    時間: 2009-8-4 02:57:32 PM

macha你要加油~!
我地支持你..
希望你早日康復~
作者: hamster1013    時間: 2009-8-4 04:09:34 PM

mocha你要繼續加油呀!!
elvisli, mocha有你哩個兔爸o既支持,
佢一定會更加努力去面對架!!
我同布甸都會支持你哋兩個架!!
我相信哩度所有兔友都會支持你哋,
所以mocha你要比心機, 加油呀!!!
作者: jimlam    時間: 2009-8-4 04:43:50 PM

SUPPORT!!
$$呢樣野好似好重要,但好多時都係無用

他日你睇返轉頭mocha會係極具份量!!你們日決定,一定是對的!!

加油!!mocha一家!!豆豆同豆泥會保佑你們!!

作者: lenmui))    時間: 2009-8-4 05:30:42 PM

一定要睇醫生呀, 如果係側頭, 咁就手尾長了,
祝Mocha健健康康~
作者: cordero    時間: 2009-8-4 05:46:19 PM

mocha同mocha爸媽都要加油呀
希望mocha早日康復la

作者: elyse))    時間: 2009-8-4 06:25:42 PM

希望mocha無事啦,只係藥物反應....
mocha早日康復牙....:020:
作者: lingyan    時間: 2009-8-4 06:27:49 PM

加u加u~~~~

hope係兔爸過份緊張,mocha 無事既~
作者: wesky    時間: 2009-8-4 06:52:36 PM

希望 mocha 無事啦
真令人擔心
作者: small_tra    時間: 2009-8-4 07:03:37 PM

天丫您要保佑我地o既小mocha丫........................

好希望mocha冇事~身體健健康康~!

睇完e生~希望可以通知下大家~!

我地都好擔心mocha~!
作者: smallsuishan    時間: 2009-8-4 07:23:49 PM

冇事既冇事既~~
加油呀!!!!
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-4 07:33:43 PM

無事既~
mocha要叻叻呀~
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-8-4 07:55:06 PM

mocha你要加油呀....
唔好要兔爸兔媽太過擔心呀~~~
作者: choi_ching    時間: 2009-8-4 08:13:53 PM

mocha你一定要加油丫~好返我地可以一齊玩
作者: elvisli    時間: 2009-8-4 08:28:41 PM

最令我傷心既就係佢而家一如既往的天真地跑跳.但行得不太穩..抱起佢時望住佢一如以往的傻傻的望住我.但頭仔卻擺得不正直..真係好心酸..

只是2歲就要睇咁多次醫生..我從來都好留意mocha既情況..有時可能太緊張..但今次我知道真係出左問題..健康的話還會有4-5年要過..如果醫唔好..唔通真係要側住頭過一世嗎
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-4 08:34:04 PM

未必一世都係咁既~~
睇返minihouse以前 d post~
都有兔開始側頭,之後都醫得返好~
亦都有好似caca咁,就算側頭仔都過得好開心~
只要你錫佢,佢一樣會過得好快樂架嘛~

而且依家就算佢真係側定你過敏都好,
都要睇左醫生先知~
唔好咁快咁難過住~你要堅強d~
mocha如果真係病既話,都要靠你去哄返佢開心架嘛~
作者: lingyan    時間: 2009-8-4 09:40:45 PM

唔好諗得緊灰~~~~~

都係o岩o岩發現,
病向淺中醫丫嘛,萬一真係咁唔好彩係側頭仔既,
都係o岩o岩開始,都好大機會會醫得返好 ga ma,
不過就辛苦哂兔爸兔媽啦~~
作者: chrisyan    時間: 2009-8-4 09:47:51 PM

希望mocha吉兔天相~~~~
作者: 大富翁    時間: 2009-8-4 10:10:02 PM

原帖由 elvisli 於 2009-8-4 08:28 PM 發表
最令我傷心既就係佢而家一如既往的天真地跑跳.但行得不太穩..抱起佢時望住佢一如以往的傻傻的望住我.但頭仔卻擺得不正直..真係好心酸..

只是2歲就要睇咁多次醫生..我從來都好留意mocha既情況..有時可能太緊張..但 ...

我都好明白你會好擔心好擔心mocha個病情
因為側頭真係手尾好長!
caca當初有呢個病,,我個心情都係同你一樣!!我完全明白!
點解一隻咁小小ge兔兔都要面對咁大ge痛苦!做主人見到都會十分心痛!(個時caca唔單止行唔穩,仲係咁轉..行都行唔到)
依家間中都會反下..!
而且依家只係岩岩有dd側頭..仲有好大希望!
可能我家有隻側頭兔兔!我就覺得側頭只係表面..其實佢仲係一樣咁得意同咁貪玩!
而且可能對普通ge兔兔識行識企起身係一件好普通ge事..但對有側頭ge兔兔...呢個係一個好大ge進步!
其實養一隻側頭ge兔兔,俾我更大ge信心同鼓勵!因為照顧佢..要我付出更大ge心機同時間!但係我覺得我比人地更有成功感
p.s 側頭病唔係叫做'咁就一世'.佢地同正常ge兔係一樣,只係在乎人點睇佢!0
作者: elvisli    時間: 2009-8-4 10:36:00 PM

我希望佢唔係因寄生虫既側頭啦..

照我觀察應該似耳仔既問題機會較大..因為佢成日都r耳仔又fing耳仔

如果只係中耳炎就比較樂觀
作者: 小米    時間: 2009-8-4 10:40:07 PM

天佑 mocha 仔:041:
作者: Amberbee    時間: 2009-8-4 10:45:58 PM

i hv a little tip...

does 側頭 mean 耳水不平衡....??

if yes... try not to touch or cut the rabbit's 鬍子....

hope that helps....
作者: 尤尤    時間: 2009-8-4 11:05:10 PM

mocha一定冇事....
我地所有兔友都會支持你架....
兔爸你要加油牙....
mocha一定會好叻叻架....
MOCHA 你要加油呀!!~
作者: wannabe    時間: 2009-8-5 01:56:39 AM

說來真巧
記得Mocha之前病的時候
我家的小兔也是腸停而病了

我1年前失業幾個月啱啱返新工
銀行戶口得番個吉, 兔仔巧巧皮膚病+腸停同步進行, 感覺超down
最後埋單仲要左湊右湊($2,100), 呆喺診所等朋友過數先夠錢, 所以很是明白兔爸的感覺
醫生講小兔遲啲去到診所都可能會中暑冇命(因為那時第一次養兔, 不知就是坐的士也好, 夏天都要帶冰袋俾佢)
自此以後, 我變成了緊張大師, 1個月後小兔完全康復了

希望Mocha會快快康復
我諗兔仔感受到你的愛心也會意志加雙份的
之前都睇過其他兔友的側頭case, 俾啲時間Mocha, 佢一定會好番架!
Will pray for u two~

作者: elvisli    時間: 2009-8-5 02:36:09 AM

好多謝你地對mocha的支持..

睇完醫生我會盡快想大家交代進展

而我相信mocha同我一樣,都希望以最健康的身體參加秋季或冬季既兔聚

比大家睇到同以前一樣活潑的mocha
作者: chocolate301    時間: 2009-8-5 09:00:31 AM

mocha加油呀~~一定會冇事o既!!!
作者: guggg    時間: 2009-8-5 09:07:17 AM

加油呀Mocha!!!
加油呀Mocha媽!!!
作者: 明月    時間: 2009-8-5 12:01:26 PM

mocha!加油!
好快冇事架!
作者: 勞仔    時間: 2009-8-5 01:42:42 PM

MOCAH加油丫,你一定可以康復嫁~!!!!
作者: Goody09    時間: 2009-8-5 04:05:03 PM

希望MOCAH無事啦...
作者: elvisli    時間: 2009-8-5 11:00:27 PM

聽日就要見醫生..我從未試過帶隻仔睇醫生之前感到如此緊張

總係怕有d野做小左
作者: wesky    時間: 2009-8-5 11:15:01 PM

希望一切順利
作者: hh0    時間: 2009-8-5 11:26:53 PM

放鬆d 啦,  無論點樣
有兔爸既堅持
mocha都會支持得住
作者: hamster1013    時間: 2009-8-5 11:51:36 PM

希望mocha平安無事~
作者: money    時間: 2009-8-6 12:15:14 AM

mocha 會平安無事的~~~
作者: Vinkivan    時間: 2009-8-6 01:16:36 AM

Mocha要加油呀~ 兔爸對你如此愛錫, 你一定要好好咁醫好呀~!!
我哋一家都會支持你哋咖~!!
作者: elvisli    時間: 2009-8-6 03:21:48 PM

岩岩睇完醫生.

UPDATE AT PAGE ONE
作者: 老虎b    時間: 2009-8-6 03:28:03 PM

MOCHA加油呀,MOCHA爸都要加油呀~
我地個個都會支持你架~:060:
作者: hamster1013    時間: 2009-8-6 04:16:02 PM

mocha你要加油呀!!
作者: wesky    時間: 2009-8-6 04:24:53 PM

mocha  加油啊   
等你好返  我叫波波lam你
作者: cordero    時間: 2009-8-6 05:03:15 PM

mocha要乖乖地食藥呀...
mocha爸...14日藥貴唔費??咁14 日後咪又要覆診>.<
作者: 小米    時間: 2009-8-6 05:14:28 PM

咁 betty 係咪都話 mocha 有少少側頭?
作者: smallsuishan    時間: 2009-8-6 05:17:35 PM

加油加油~~~
快 d 好番~
作者: elvisli    時間: 2009-8-6 06:47:02 PM

原帖由 cordero 於 2009-8-6 05:03 PM 發表
mocha要乖乖地食藥呀...
mocha爸...14日藥貴唔費??咁14 日後咪又要覆診>.

今日睇左755呀珍媽...今個月睇左成2000蚊..我就黎碌爆卡=.=
作者: elvisli    時間: 2009-8-6 06:47:38 PM

原帖由 小米 於 2009-8-6 05:14 PM 發表
咁 betty 係咪都話 mocha 有少少側頭?

其實表面上睇到係側左小小了
作者: money    時間: 2009-8-6 06:55:59 PM

mocha 會冇事的!!
同時...我想問...點樣先睇到兔兔個頭有冇側呀???
作者: elvisli    時間: 2009-8-6 07:10:15 PM

原帖由 money 於 2009-8-6 06:55 PM 發表
mocha 會冇事的!!
同時...我想問...點樣先睇到兔兔個頭有冇側呀???

側頭既岩岩開始就係會行得不穩同埋好似鐘下鐘下咁

而家諗番起其實mocha在更早的時間已經有呢類表徵
只係果陣大家都只關注腸停的問題而沒留意還有其仔病開始病發
作者: 波丸媽    時間: 2009-8-6 07:18:26 PM

MOCHA好叻仔架,佢會好聽話,好快冇事~~~
我地所有人都會祝福佢
長期戰爭!!!!mocha 爸媽加油,努力呀!!!!
mocha bb,快d好返,再同波波玩呀,下次比埋小丸你玩啦
加油!!!!

作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-8-6 09:43:47 PM

mocha加油快D好返呀...
唔好要DADI MAMI太擔心你呀~
作者: otistou    時間: 2009-8-6 10:43:33 PM

MOCHA 你要加油呀.....
我仲要去探你ga...
你快d好返呀
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-6 10:56:07 PM

加油照顧!
mocha知你錫佢既~~
全家都要加油呀~
作者: 勞仔    時間: 2009-8-12 07:58:57 PM

mocha ,過左咁多日啦,你好返d未丫?
你要快d好返丫,唔好要兔爸、媽擔心丫。
作者: kumi))    時間: 2009-8-12 08:03:11 PM

真係慘...mocha做咩咁多病痛咖;
希望快d好番啦!
作者: sheepman    時間: 2009-8-15 11:39:33 PM

mocha要加油呀..一定冇事ge,加油!
作者: wannabe    時間: 2009-8-18 12:51:00 AM

6號到而家過左好耐啦喎
Mocha而家好番啲未呀?:017:
希望情況進展不錯吧!
作者: elvisli    時間: 2009-8-19 01:20:23 AM

20號要準備覆診了

現階段mocha還是有輕微的側頭

跟6號之前表面上未算有大改善

希望20號醫生比多更意見我.可以進一步了解

作者: 光之天使))    時間: 2009-8-19 01:58:05 AM

希望搵到解決既方法la~
作者: Peiian))    時間: 2009-8-20 01:42:55 PM

咁都好d~
希望佢食埋呢14日藥之後
會兔精虎猛la!!!
作者: elvisli    時間: 2009-8-22 04:29:49 AM

20號睇完醫生了

update了資料在第一頁

多謝大家的鼓勵
作者: wannabe    時間: 2009-8-22 04:35:01 AM

Haha...
轉去第一頁見唔到update呀..
不過都衷心希望Mocha快點康復:038:
兔爸也快點睡呢, 你要健康才可照顧Mocha的嘛~
作者: elvisli    時間: 2009-8-22 04:50:29 AM

哈哈..sorry呀..我留左言先去攪第一頁..

而家應該睇到了
作者: katkat    時間: 2009-8-22 07:12:01 AM

HihI! MOCHA要加油呀!見到你有進步,真係太好喇!
#^69^# #^69^#
其實20號個日小樹都係診所度呀,不過係俾Dr Betty做絕育手術呀!
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-22 09:44:47 AM

其實我就咁睇相又唔覺佢側得好明顯?

anyways~~mocha要乖乖食藥~快d好返呀~
作者: otistou    時間: 2009-8-22 12:09:22 PM

希望mocha 冇事啦><
作者: elvisli    時間: 2009-8-22 02:40:58 PM

原帖由 光之天使 於 2009-8-22 09:44 AM 發表
其實我就咁睇相又唔覺佢側得好明顯?

anyways~~mocha要乖乖食藥~快d好返呀~

係呀..張相入面既角度真係睇唔出佢有側頭架..
作者: elvisli    時間: 2009-8-22 05:12:18 PM

原帖由 katkat 於 2009-8-22 07:12 AM 發表
HihI! MOCHA要加油呀!見到你有進步,真係太好喇!
#^69^# #^69^#
其實20號個日小樹都係診所度呀,不過係俾Dr Betty做絕育手術呀!

係呀?

係唔係一早就黎到診所呢
作者: wannabe    時間: 2009-8-22 06:06:32 PM

原帖由 elvisli 於 2009-8-22 04:50 AM 發表
哈哈..sorry呀..我留左言先去攪第一頁..

而家應該睇到了

haha...其實我估到係咁, 不過個人多口講多左...
Mocha睇落去個樣好乖, 外觀看來問題尚淺呢
如果我家的超級百厭星似你們的兔子乖巧就好了..
眼見其他討論有些兔兔吃藥後反而變壞又或不曾好轉
所以Mocha的情況已經很樂觀的了
我想再下一個療程前Mocha會再康復點的, add oil~:002:
作者: lingyan    時間: 2009-8-22 07:14:59 PM

mocha,下次見到你要好似上次九龍灣function咁靚仔ga。
作者: wesky    時間: 2009-8-22 07:38:11 PM

繼續加油啊
早日康復
作者: yy0322    時間: 2009-8-22 08:50:43 PM

Mocha你要繼續加油呀~!
作者: katkat    時間: 2009-8-22 09:32:08 PM

原帖由 elvisli 於 2009-8-22 05:12 PM 發表

係呀?

係唔係一早就黎到診所呢

我地10點半就去到,等咗一陣就見醫生,然後兔奴下午4點半再到診所接送。
作者: 豆腐    時間: 2009-8-22 10:11:55 PM

豆腐 5號都要去覆診阿~
我搵 Dr.yen
希望你隻兔兔快d好返啦~
作者: elvisli    時間: 2009-8-22 10:16:15 PM

5號幾多點呀.到時見到mocha要同佢打招呼喎:078:
作者: christinetsang1    時間: 2009-8-25 12:07:00 AM

大家好,我是新手兔友.

Mocha 加油加油!!:002:
作者: hamster1013    時間: 2009-8-25 12:15:09 AM

mocha你要繼續加油呀!!
希望mocha會完全好返晒~
作者: elvisli    時間: 2009-9-5 09:18:40 PM

5/9 upated at page one
作者: 波丸媽    時間: 2009-9-8 10:29:27 AM

好返真係太好啦~
雖然話冇得斷尾,
但控制到病情就冇問題o既
真係一個天大好消息
作者: Cody))    時間: 2009-9-8 01:48:12 PM

Mocha要繼續加油呀! 我同大家都會支持你, 你好快就會完全康復嫁啦!
作者: Panda))    時間: 2009-9-8 01:58:16 PM

真係好啦~~MOCHA 終於冇事~~姐姐都好想請你食野呀~!! #^65^#
作者: BB囡    時間: 2009-9-8 02:20:45 PM

mocha好番真係太好啦
li段時間都睇到兔爸你對佢既無限愛
希望側頭仔方面都會冇事啦

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2