PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 胖胖尋找愛心主人 [打印本頁]

作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 08:00:56 AM     標題: 胖胖尋找愛心主人

以下一番話係我幾經思量同沉重心情下寫的,
希望大家能夠體諒。
自從我7月尾發燒之後,隻眼好紅同不停流眼水,
睇醫生,醫生話我唔係紅眼症,因為我出左街就無咩事,
只要一返自己房,對眼就會再痕,滴眼藥水都無用。
醫生話係因為我對兔毛敏感,不過係發燒後忽然間先有。
情況直至我好返都係咁,我出去住左幾日返黎又係咁,
依家兔兔住o係我男朋友度,但係佢屋企係唔可以長住,
呢個禮拜要遷出。
我已經無辦法再養兔,希望有心人能夠收養。
無意收養都可以睇睇佢相簿, 因我都好耐無上黎分享兔兔消息, 無我facebook ge朋友都可以睇下隻可愛胖...
兔兔資料
名稱: 胖胖
品鍾及顏色: 賓尼兔,啡色,混少量灰色(見圖)
相簿: http://www.facebook.com/album.php?aid=106693
歲數: 3歲 (個樣睇落好bb)
習性: 喜歡被人摸頭,但性格較cool,得意樣搭夠,
      有少爺脾氣,唔鍾意人搞佢d野,但唔會咬人,只會咕咕聲大你,
      極度為食!
      率性而為,隨時隨地攤長自己趴在地下,
      一日中槍幾十次,包睇到飽,
      只會在籠入面去大小,但唔識用廁所。
      食開Oxbow同Momi,唔鍾意食枝,最鍾意食花,
      食Momi都係鍾意食2nd Cut,寧願唔食都唔食枝!
      糧都係食Oxbow成兔糧,但因佢唔得肥,所以每日一定要餵5大塊菜。
主人要求: 18歲以上,要有經驗,或熟讀養兔資料,經濟及家人許可。
          要準備齊全所有用品:
          1. 草(oxbow / Momi 2nd cut)
          2. 針梳 + 排梳
          3. 按摩梳
          4. 廁所底網(q兔方形廁所用),墊料
          5. 胖胖唔鍾意用草架/草球,要用瓷龍貓屋入草
          6. 大籠
          7. 大水樽
          8. 兔袋及冰種
免費配套: 1.Oxbow成兔糧 (剩3/4)
          2.草 (不定)
          3.瓷糧兜
          4.指甲剪
          5.數litres白楊木木糠(圖:)
          6.廁所(無網)
          因胖胖現住的係大大亞加力膠膠箱,不宜搬遷,
          另水樽因特別訂造的膠箱而改造過,不配合籠。
有心人請PM或用e-mail聯絡:[email protected]
本人不願將胖胖送回兔協,因我想親自為胖胖揀個好主人,
不想交與3唔識7的人,申請兔協的人有好多半桶水。
另外新主人不得將胖胖轉售他人(包括意圖及企圖),
否則我祝她/他不得好死!
如果新主人又唔養胖胖,一定要搵個好好好好的主人,
否則我又會同上,祝佢....

附件: Fatty.JPG (2009-8-14 08:00:56 AM, 146.58 KB) / 下載次數 92
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY2Nzd8YTllNWI4OTh8MTcxODE0NDQxN3wwfDA%3D
作者: cordero    時間: 2009-8-14 08:45:19 AM

真係好可惜呀>.<
你咁錫胖胖唔可以再同佢一齊,可惜我暫時未返到hk...
我都好想可以照顧胖胖:050:
作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 08:47:37 AM

原帖由 cordero 於 2009-8-14 08:45 AM 發表
真係好可惜呀>.<
你咁錫胖胖唔可以再同佢一齊,可惜我暫時未返到hk...
我都好想可以照顧胖胖:050:

胖胖真係好可愛又百厭,
所以我成日叫佢做臭胖....
如果你可以照顧到佢,我真係會好安落.....唉......
作者: smallsuishan    時間: 2009-8-14 09:02:36 AM

放心 兔兔咁可愛一定會有好心主人要佢!!
最緊要小心自己身體
作者: cordero    時間: 2009-8-14 09:19:16 AM

我今晚打電話問下我屋企人la..
作者: wesky    時間: 2009-8-14 09:19:52 AM

真可惜
希望有好心人收養胖胖啦
作者: alaneva    時間: 2009-8-14 10:17:22 AM

胖胖你要幸福啊~祝福你!!
作者: 喵女))    時間: 2009-8-14 10:22:07 AM

好想收養佢
好可憐呀#^37^#
但棋棋只有17歲
作者: BB囡    時間: 2009-8-14 10:53:07 AM

放心啦..一定有個好主人照顧佢嫁..
你唔好太擔心啦...
胖胖咁可愛一定好多人要..
作者: lingyan    時間: 2009-8-14 11:33:59 AM

你唔係有幾隻兔兔 ??
作者: 珊迪小姐    時間: 2009-8-14 12:44:16 PM

胖胖好得意呀!!? =)
發完燒無啦啦會對兔毛敏感??
吾好嚇我啦,我今日發緊燒請左病假!! :067:
有無得醫嫁???
作者: 芝士媽    時間: 2009-8-14 01:45:17 PM

一定好唔捨得啦 #^56^#
希望胖胖搵到個好主人~
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-14 01:53:49 PM

希望胖胖搵到好主人la~~
作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 01:55:40 PM

原帖由 lingyan 於 2009-8-14 11:33 AM 發表
你唔係有幾隻兔兔 ??

係呀, 一開始係架...
不過雪兒好耐之前因為腸停, 睇左醫生之後涯左半個月就去左, 佢差唔多時,我一直抱住佢, 佢係我懷抱中去ge.
只於夢夢, 胖胖一直當佢係大佬, 成日捐落夢夢肚底下, 飲水又會讓夢夢,可惜夢夢同胖胖相處左半年後開始係咁蝦胖胖,
胖胖飲緊水時夢夢就會即刻過去同佢爭,同細細力咬佢.其實夢夢又會lam胖胖. 最斃係我俾幾多草,夢夢一定食去3/4,
胖胖食草食得比較少, 所以夢夢一直肥大, 胖胖一直瘦, 我見唔係辦法, 就分開佢地養.
一開始知道有敏感, 我以為係夢夢長毛易惹敏感d,所以先俾朋友暫養,
後來知道連短毛胖我都受唔到....
朋友依家已經應承照顧夢夢.....
可憐我要同胖胖分離........佢真係算係飽經風雨...今次已經係第4次....胖胖少爺脾氣都好容易理解....
作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 01:59:45 PM

原帖由 珊迪小姐 於 2009-8-14 12:44 PM 發表
胖胖好得意呀!!? =)
發完燒無啦啦會對兔毛敏感??
吾好嚇我啦,我今日發緊燒請左病假!! :067:
有無得醫嫁???

敏感呢樣野好神化ga...
我第一次食蟹會敏感...雙眼腫曬...
第二次食就完全無問題...
我有個朋友一向對我d兔無咩反應, 點知突然一次上黎 好似我依家咁, 係對眼有事...
其實我日日都幫佢地梳毛, 甩毛應該唔太嚴重GA LA ...
作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 02:01:55 PM

原帖由 芝士媽 於 2009-8-14 01:45 PM 發表
一定好唔捨得啦 #^56^#
希望胖胖搵到個好主人~

我今日買菜菜俾佢食都唔見得佢呀....以前我總係逐塊餵佢.....
作者: 勞仔    時間: 2009-8-14 02:23:39 PM

敏感,有無試過食中藥去醫丫?
有時西醫未必醫得到,反而中醫或針炙會更有用喎。
作者: chrisyan    時間: 2009-8-14 03:01:02 PM

原帖由 勞仔 於 2009-8-14 02:23 PM 發表
敏感,有無試過食中藥去醫丫?
有時西醫未必醫得到,反而中醫或針炙會更有用喎。

我無試過呀...不過敏感我諗中藥未必幫我解決到...
好似我家姐對芒果敏感, 我阿媽對牛肉,蝦敏感呢d都無得斷尾架...
作者: debbie1222    時間: 2009-8-14 03:55:31 PM

(((可憐我要同胖胖分離........佢真係算係飽經風雨...今次已經係第4次....胖胖少爺脾氣都好容易理解...)))
第4次是什麼意思??係咪以前有3位主人連埋你共4位唔要胖胖??
作者: cordero    時間: 2009-8-14 04:01:36 PM

我淨係知胖胖係兔協黎bor...原來佢有咁長歷史ga?
作者: hh0    時間: 2009-8-14 09:10:59 PM     標題: 回復 21# 的帖子

唔好斷章取義, 引起不必要既誤會, 貼題吧
作者: redbean    時間: 2009-8-14 09:13:12 PM

我覺得你真係可以試下中醫,
不過要有料個d

我之前一宜都無敏感
不過自從養左兔兔

隻手就一直生水泡,脫皮,痛,爛手
睇極西醫都唔好

我諗住放棄去醫架啦
就算要我成世係咁
我都唔會放棄我隻兔兔
如是者過左八個月

跟住我因為其他身體問題
去睇左一個中醫
點知食左兩個星期
隻手就無事啦

所以你可以去試下
我可以pm個中醫俾你
因為我之前睇左好多無料既
曬曬d心機,金錢, 時間
所以要搵個好既

如果你有朋友可以幫你take care 佢地幾個月
可以唔洗放棄胖胖呀...
作者: cordero    時間: 2009-8-14 09:17:56 PM

真係咁好:056:
我之前睇過好多無料到既中醫呢
作者: debbie1222    時間: 2009-8-14 09:40:57 PM

珍媽要左胖胖la
成為胖胖生命中...((最後一位主人)):020:
作者: cordero    時間: 2009-8-14 09:47:38 PM

珍媽係澳洲呀T^T
作者: debbie1222    時間: 2009-8-14 09:58:37 PM

珍媽話今晚打電話問下屋企人ma>o<
唔知問成點....
作者: lingyan    時間: 2009-8-14 10:48:43 PM     標題: 回復 21# 的帖子

佢意思跟本都唔係你講既意思 ....

唔好見到人地講一講兔協就咁大反應 = =|||
只會搞到人地對兔協反感 ...
作者: wesky    時間: 2009-8-14 11:12:30 PM

相信樓主有自己認為最合適的做法, 或許有人不認同, 但我們也應當尊重
如有意見, 可嘗試用較溫和的語氣向她提出
作者: smallsuishan    時間: 2009-8-14 11:23:30 PM

雖然大家未必有共同既睇法
但係出發點都係為兔兔好

希望胖胖快D搵到岩既主人照顧佢
作者: m1k1    時間: 2009-8-15 12:17:04 AM

最衰我吾夠18歲/_\
作者: 喵女))    時間: 2009-8-15 12:35:45 AM

我都希望唔好再發生戰罵...
大家都係愛兔的
希望快D搵到個好主人..
作者: chrisyan    時間: 2009-8-15 04:28:51 AM

原帖由 redbean 於 2009-8-14 09:13 PM 發表
不過要有料個d

我之前一宜都無敏感
不過自從養左兔兔

睇極西醫都唔好

我諗住放棄去醫架啦
就算要我成世係咁
我都唔會放棄我隻兔兔
如是者過 ...

wa~~~真係咁有料...真係要介紹下~~
作者: chrisyan    時間: 2009-8-15 04:41:31 AM

原帖由 debbie1222 於 2009-8-14 03:55 PM 發表
(((可憐我要同胖胖分離........佢真係算係飽經風雨...今次已經係第4次....胖胖少爺脾氣都好容易理解...)))
第4次是什麼意思??係咪以前有3位主人連埋你共4位唔要胖胖??

其實係咁, 當初06年時胖胖同胖虎一齊被棄去兔協,被領養後,
08年時又再次送返去兔協, 我當時見到胖胖就諗住去apply
點知被人養左,但係兔協staff就話可能會唔成事, 因為新主人有大病,要做手術入醫院..
咁我就話可唔可以填申請表, staff俾呀, 隔2日就約時間叫我上去睇胖胖, 順便接走,
當時我同珍媽相遇過, 大家都係同兔兔見面同攬攬.
其實就係咁樣喇....
作者: Vinkivan    時間: 2009-8-15 05:00:23 AM

原帖由 Mika_T 於 2009-8-15 01:05 發表

頭先都講左, 我都係咁講je, 唔啱聽咪唔好理囉.
我又唔係鬧佢, 唔通我咁講完佢會唔棄咩..#^76^#
而家大把人棄兔la, 8歲老兔都有人棄la, 唔通我又走去鬧佢咩?

我諗你唔好再出聲會好啲, 既然道不同不相為謀, 你又何必出言得罪人呢?? 人家又唔係有心想唔要, 只係對眼敏感都冇辦法, 眼係靈魂之窗, 唔通唔理嗎?? 而樓主只係想用佢自己認為最好嘅方法去搵兔兔主人, 佢並唔係不負責任, 咁又有乜問題呢?? 你啖氣不如留返同啲不負責任嘅人講啦~!!
而樓主對兔協嘅感覺, 那係佢本人嘅意見, 你唔能夠要求別人同你嘅睇法一樣, 而樓主只係想搵一個有經驗嘅主人, 那佢會放心點, 而兔協的確會接受新手申請, 這點你不可否認吧??
那麼一句"申請兔協的人有好多半桶水"有錯嗎?? 新手養唔就係半桶水嗎?? 每日呢度有幾多新手發問問題我諗你應該知道吧??

不要為別人一句唔合你心意嘅說話而執著, 放鬆啲啦~!! 如果你嘅性格係如此偏激、執著嘅, 又如何好好哋照顧兔兔呢??

PS: 我唔係想搵交鬧, 只係想分析一下Mika_T對樓主嘅錯誤想法, 如有關人士對我這篇回應覺得有任何問題, 歡迎提出, 但請勿以強烈嘅態度回覆, 這裡是和平的~!! 謝謝~!!
作者: chrisyan    時間: 2009-8-15 05:13:44 AM

原帖由 Mika_T 於 2009-8-15 01:05 AM 發表

頭先都講左, 我都係咁講je, 唔啱聽咪唔好理囉.
我又唔係鬧佢, 唔通我咁講完佢會唔棄咩..#^76^#
而家大把人棄兔la, 8歲老兔都有人棄la, 唔通我又走去鬧佢咩?

你係"聽聞"我係新手...
其實我唔係, 我之前已經有幫手照顧另外3隻兔~ 佢地叫左細佬,毛毛同阿呆~ 3隻都唔同品種,大約係半年左右~~
另外兔協無揀錯我做主人, 因為我好錫佢地, 每日諗點樣佢地會住得舒服d呀~食多d呀~所以我有好多DIY野for佢地, 我諗呢度好多會員都知~
又幫佢地訂個大亞加力膠箱,雖然係好貴,不過住得舒服d,而且我d兔兔係o係我間房, 我24小時開冷氣俾佢地, 草草我不停有加~等, 唔可以盡錄...
我每日都寫照顧兔兔ge diary同schedule,例如今日幾點梳左毛, 餵糧, 換墊料, 屎屎尿尿有咩變化,有無輕重等等.
如果你有睇我fb胖胖個album,我諗你會感受到我有幾愛胖胖架.
同埋我養佢地之前搵齊曬資料ge~~包括養兔知識,用品食物ge資料~~你真係唔使擔心~~因為我由細到大都好鍾意兔兔,身邊所有人都知我鍾意動物.

另外我話兔協有d申請者係半桶水都係事實, 只要你有做過兔協義工, 你都會知道大部份人係有heart養兔兔,
但係都有部份人對兔兔d habbit係真係唔係咁熟,即使呢個forum, 都係有會員從兔協領養左兔之後,
會俾日本糧,同用鐵網地ge籠.
當然新手經過呢個forum薰陶,一定會清楚養兔更多details,去改善.
但係唔可以否認呢D係半桶水.(我絕對無貶義, 因為個個人都會經過呢個階段)
我作為一個主人, 係有"義務"去搵一個熟識養兔ge人,先將胖胖交托俾佢,
我唔想冒一個風險.
我希望你明白, 我完全唔係話緊兔協, 無兔協, 我永遠見唔到胖胖, 無呢段咁美好ge時光.

無奈ge係我身體機能唔爭氣, 自從7月尾發燒, 我突然有敏感呢個問題.
我都無辦法.
因為胖胖係我個仔,我相信我重視胖胖比每一個人都多, 呢點係不容置疑的.

最後你話其他會員唔鍾意就唔好理, 咁點解你要唔鍾意我係無可奈何ge情況下要拋棄我個寶貝,要出post求助時你要用一個咁唔尊重我ge語氣reply呢?(呢個問題唔使答)
<""申請兔協的人有好多半桶水"
咁係咪即係話兔協揀錯左你做胖胖既主人呀?">
作者: chrisyan    時間: 2009-8-15 05:31:46 AM

原帖由 redbean 於 2009-8-14 09:13 PM 發表
不過要有料個d

我之前一宜都無敏感
不過自從養左兔兔

睇極西醫都唔好

我諗住放棄去醫架啦
就算要我成世係咁
我都唔會放棄我隻兔兔
如是者過 ...

我個朋友依家幫我養夢夢,夢夢係好乖架, 完全識去廁所無問題,而且無咩脾氣,
但係佢屋企人唔贊成佢照顧兩隻, 除左佢, 我身邊無人有養兔經驗+時間.我唔想交拖俾佢地...
胖胖性格就唔同ge,會有脾氣, 去廁所習慣尤其唔同, 所以我依家用尿片+白楊木糠墊曬佢住ge箱ge.因為佢痾係靠邊中間, 廁所整唔實呀~~
其實敏感好影響我在家ge生活, 因為隻眼會好痕同流眼水, 會忍唔住捽佢,眼都腫埋, 完全唔想打開眼...
你個時醫左幾耐呀? 我媽都係敏感, 隻手會爛, 一直醫唔好, 我真係想搵佢試試~

我男朋友雖然係我嚴厲督促下日日準時餵+梳毛, 不過佢阿媽已經日日咆吼啦@@
我時間唔係好多咋...
作者: cordero    時間: 2009-8-15 07:26:43 AM

有個問題要解決先....
如果胖胖同珍珍一齊,唔可以用尿片同木槺
因為珍珍鍾意食尿片,珍嫲對木槺敏感....
咁仲有咩辦法呢?
作者: chrisyan    時間: 2009-8-15 08:13:47 AM

原帖由 cordero 於 2009-8-15 07:26 AM 發表
有個問題要解決先....
如果胖胖同珍珍一齊,唔可以用尿片同木槺
因為珍珍鍾意食尿片,珍嫲對木槺敏感....
咁仲有咩辦法呢?

其實我預左唔會有人好似我咁養~~
不過記得珍珍好似會訓落尿尿度~
你會唔會試下用Carefresh紙屑+木粒~ 木粒擺係佢地always去尿尿個度, 跟住再舖紙屑/淨紙屑~
每日/隔日除個籠底出黎倒左佢, 抹抹就搞掂.兔兔唔會整邋遢自己~~
另外唔使用廁所多好多位~~
如果兔兔唔係次次都去廁所尿尿, 我覺得呢個方法其實好方便ge~~
作者: debbie1222    時間: 2009-8-15 11:05:16 AM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-15 04:41 AM 發表

其實係咁, 當初06年時胖胖同胖虎一齊被棄去兔協,被領養後,
08年時又再次送返去兔協, 我當時見到胖胖就諗住去apply
點知被人養左,但係兔協staff就話可能會唔成事, 因為新主人有大病,要做手術入醫院..
咁我就話可 ...

明白晒..thx
胖胖每日中槍咁多次..咁可愛:023:
希望佢揾到好主人:038: ..而且後最後一位:020:
作者: hamster1013    時間: 2009-8-15 02:37:12 PM

希望珍媽可以幫到胖胖啦!!

題外話,
人哋已經好傷心架喇!
唔好再揾嘢嚟嘈啦~
作者: redbean    時間: 2009-8-15 08:04:54 PM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-15 05:31 AM 發表

我個朋友依家幫我養夢夢,夢夢係好乖架, 完全識去廁所無問題,而且無咩脾氣,
但係佢屋企人唔贊成佢照顧兩隻, 除左佢, 我身邊無人有養兔經驗+時間.我唔想交拖俾佢地...
胖胖性格就唔同ge,會有脾氣, 去廁所習慣尤其 ...

我o個個醫生, 我睇左一個月到,不過食左兩個星期藥,隻手就無事
(佢話要睇幾個月,不過我公幹, 唔得閒去, 宜加雙隻手又起返小小)
平日都有好多人去睇架,
不過佢有d cool
可能你等左幾個鐘
睇唔夠3分鐘
我初初都覺得佢好似呃人咁
不過點知又 work bor~

我一陣PM 俾你啦
無論你決定係點
身體有問題, 都係要快d醫好佢既
西醫對敏感就係叫你避開d敏感源
中醫就會話係身體有事, 要攪返好去
我都好 agree

希望胖胖快d搵到新媽媽
到時你好返都可以去探下佢
作者: cordero    時間: 2009-8-15 08:18:20 PM

珍珍而家好似用緊carefresh ultra...
我都成個月無見個女...唔知佢點...
又上唔到msn.....T^T
又唔睇得YOUTUBE>.<
作者: williamchw    時間: 2009-8-15 08:52:19 PM

我都明白樓主嘅情況,因為我上兩年開始好似樓主咁眼睛過敏,又係癢到半夜訓得好都癢醒,個排真係好慘.當時無養寵物架,個醫生話敏感源係"空氣"!!:056: 佢話因為珠三角d懸浮粒子吹晒過嚟,而我住屯門更加吹正,解決辦法就係搬去其他地方(不是再住香港喎!!):052: 玩嘢咩??叫我移民!!:052: :052:
不過我想話我宜家無事啦,其實醫生話敏感症狀只會係你身體弱時先會出現,身體健康d就會無架.:001: 宜家先要處理症狀問題先:048: 我個人經驗:睇普通科醫生無用,開d眼藥水都無用.要去睇眼科,佢開過隻抗敏眼藥水好得(萬寧有得買),滴咗幾日就唔癢,隻眼好快無事了.希望可以幫到樓主手啦,快d好返繼續可以養胖胖唔駛母子分離咁慘啦.:008:
作者: 小米    時間: 2009-8-16 02:37:11 AM     標題: 回復 46# 的帖子

豆豆現在所用的廁所都冇使用任何格網.. 淨用便盆裡面放 紙粒+ carefresh ultra
作者: chrisyan    時間: 2009-8-16 06:22:15 AM

原帖由 williamchw 於 2009-8-15 08:52 PM 發表
我都明白樓主嘅情況,因為我上兩年開始好似樓主咁眼睛過敏,又係癢到半夜訓得好都癢醒,個排真係好慘.當時無養寵物架,個醫生話敏感源係"空氣"!!:056: 佢話因為珠三角d懸浮粒子吹晒過嚟,而我住屯門更加吹正, ...

係邊隻藥水..可唔可以講個名我聽, 等我試下~~
作者: williamchw    時間: 2009-8-17 01:20:57 AM

隻眼藥水係叫"抑敏滴"英文"emadine 0.05%"藥廠"alcon",個盒係藍色,用法:每日三次,每次一滴.萬寧賣$9x,應該唔駛醫生紙,因個醫生都係叫我用完自己去買的.不過穩陣起見可能睇咗醫生會好D.:002:
加油呀.:038:

作者: chrisyan    時間: 2009-8-17 03:45:12 AM

原帖由 williamchw 於 2009-8-17 01:20 AM 發表
隻眼藥水係叫"抑敏滴"英文"emadine 0.05%"藥廠"alcon",個盒係藍色,用法:每日三次,每次一滴.萬寧賣$9x,應該唔駛醫生紙,因個醫生都係叫我用完自己去買的.不過穩陣起見可能睇咗醫生會好D.:002:
加油呀.:038:

我聽日去買!!!
thank you so much!!!
作者: chrisyan    時間: 2009-8-17 04:19:19 AM

我本來打去plan左星期一去睇個中醫,(mon-fri 應診)
問過我阿媽之後知道左一樣野,
因為我阿媽對手長期嚴重敏感, 日日要帶手套訓覺, 所以多年黎睇過唔少醫生,
呢個係其中一個, 我阿爸做裝修, 有排又係好似我咁對眼有敏感,(對木糠+塵),
所以我阿媽拉埋我阿爸去, 結果我阿媽對手都係好左一排就無效喇, 我阿爸更加係唔得,
所以我 阿媽話我曬鬼氣, 一家人2個人都醫唔好, 中醫係慢慢調理,話我咁嚴重點得...(我隻眼d肉腫曬出黎)

所以我決定唔去睇住喇, 試下藥水先,

另外男朋友阿媽日日咆吼我同佢, 話下個禮拜仲見到佢, 咁以後就唔使旨意見到佢咁話,
我所剩時間已經無多, 再搵個醫生都未必及時救到我,
依家以我所知, 得返試眼水呢條路, 我諗住滴2日先上去睇胖胖,
呢個禮拜都唔得就珍爸屋企見架喇..................

雖然我屋企人無心臟病, 糖尿等等遺傳病,
但係敏感就差唔多個個都有, 家姐對芒果敏感, 食左個嘴會腫,
阿媽對魚,蟹,蝦,牛肉敏感, 食左隻手會爛,
我細佬對冷氣會有鼻敏感,
我就一時時,
其實敏感呢個問題真係好麻煩.....
作者: choi_ching    時間: 2009-8-17 04:23:02 AM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-17 04:19 AM 發表
我本來打去plan左星期一去睇個中醫,(mon-fri 應診)
因為我阿媽對手長期嚴重敏感, 日日要帶手套訓覺, 所以多年黎睇過唔少醫生,
呢個係其中一個, 我阿爸做裝修, 有排又係好似我咁對眼有 ...

你真係好慘丫,,,珍爸負擔又會大左啦
不過你盡左力試過就得啦
作者: cordero    時間: 2009-8-17 07:52:19 AM

題外話, 我都有皮膚敏感,又係對空氣敏感果隻
我會飲薰衣草同洋甘菊茶,有少少舒緩作用
作者: otola    時間: 2009-8-17 01:25:37 PM     標題: 回復 40# 的帖子

我男朋友雖然係我嚴厲督促下日日準時餵+梳毛, 不過佢阿媽已經日日咆吼啦@@9 U. p2 L" ~6 U8 J# P9 R* b) z
我時間唔係好多咋...

樓主你住邊 ? 我住 tuen mun,
如果你男友不可以再照顧肥肥, 我可以照顧住先,
但只係暫養 ... 因為怕 david 吾鍾意有其他新成員,
& 我想將我的愛比晒佢 only ... :051:

我家兔兔叫 david (係兔協領養, 原本叫志蓮),
david 的性格有d 孤獨又怕人, 我到現在為止(養左 around 3 weeks),
都係抱過佢3次, only 見過佢中槍 1 次 (仲要係寵入面)
肥肥可以比人抱+梳毛,  
希望肥肥可以令 david 安心, 吾會對我有介心

if 有需要, 話我知, 我地係電話講   :038:
作者: kkyan01    時間: 2009-8-17 03:44:42 PM

原帖由 cordero 於 2009-8-17 07:52 AM 發表
題外話, 我都有皮膚敏感,又係對空氣敏感果隻
我會飲薰衣草同洋甘菊茶,有少少舒緩作用

原來有甘多主人有敏感ga,
包括小女子在內 皮膚+氣管附送多個濕疹 :058:
作者: williamchw    時間: 2009-8-18 04:48:04 AM     標題: 回復 56# 的帖子

原來你係領養咗志蓮,仲記唔記我,你接志蓮走個時我同傾兩句架.我都住屯門呀,第日可以約D兔仔一齊玩.

唔知樓主宜家有冇好D呢?
作者: chrisyan    時間: 2009-8-18 06:25:57 AM

原來咁多人住TM,我男朋友都係wor~~
RE: otola,佢叫胖胖呀~~^^
我琴日滴左第一日, 都唔知其實O唔okay~
因為胖胖搬左之後一排,d敏感徵狀其實都無曬~
真係要親身上去探胖胖先知~~
我聽日就會去探胖胖架喇~~
希望保佑下我一切回復以前啦~~
作者: cordero    時間: 2009-8-18 08:37:31 AM

我有幫你祈禱架~加油!!
作者: otola    時間: 2009-8-18 11:55:43 AM     標題: 回復 58# 的帖子

我記得你ar~~~
而家david 靚仔左 , :037:

可以約去邊度玩 
作者: 勞仔    時間: 2009-8-18 11:59:52 AM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-14 15:01 發表

我無試過呀...不過敏感我諗中藥未必幫我解決到...
好似我家姐對芒果敏感, 我阿媽對牛肉,蝦敏感呢d都無得斷尾架...

我都問過西醫,鼻敏感有得醫..不過....
避免接觸敏感原和藥物治療...
作者: eggegg    時間: 2009-8-18 12:27:32 PM

敏感真係好煩..好多時開頭冇事, 係一次開0左制之後就會有.

好似我之前對貓毛完全冇問題. 自從一次去朋友屋企焗0左一次, 起哂風lan 之後, 就以後見貓, 如果空氣一唔流通 / 佢唔乾淨就會即化.
作者: otola    時間: 2009-8-18 12:53:07 PM     標題: 回復 59# 的帖子

你男友住 tuen mun 邊度 ?
我係新屯中
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-8-18 01:28:27 PM

希望胖胖媽你滴完個種眼藥水會好返啦...
我都係住屯門嫁...有咩你都可以找我幫手既#^23^#
作者: chocolate301    時間: 2009-8-18 01:37:15 PM

我都係住屯門喎~哈哈!
作者: redbean    時間: 2009-8-18 09:27:58 PM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-17 04:19 AM 發表
呢個係其中一個, 我阿爸做裝修, 有排又係好似我咁對眼有 ...

原來你媽媽都已經試o個個中醫
聽你咁講, 我都有d擔心添
如果睇完之後都出返....
咁咪好灰-.-''
我希望唔好啦....

如果眼藥水ok就好啦
又方便....好過我保藥同介口...><

祝你快d好番

作者: cloudcloudgrace    時間: 2009-8-18 09:55:54 PM

見到你的 post 都有d心酸~~~我好明白愛兔的人要放棄自己兔兔的心情...真係好傷心!!! 想當初我領養黑白豬時都有心想選擇胖胖呀:014:
無論如何,希望你早日康復 and 胖胖可以有個好主人 (雖然我都有d心動...:020: )
作者: williamchw    時間: 2009-8-18 11:41:10 PM

樓主講開你媽媽對手的情況,我醒起有個皮膚科醫生幾好架.由於我嘅職業要經常用消毒皂液洗手,我有兩個同事就因咁而爛手,有個睇過聖德肋撤嘅皮膚科都唔得,反而睇呢個睇咗幾次就好返晒,同埋佢唔會"dum"症,幾好人架.:021:

原來屯門有咁多兔地住架.:038:
作者: smallsuishan    時間: 2009-8-18 11:44:42 PM

我呢邊都有個皮膚科唔錯
我阿爸睇香港腳 睇左好多年都唔好
一睇就好番
作者: chrisyan    時間: 2009-8-19 04:30:37 AM

有介紹就PM我啦~~好需要你地ge幫忙呀~~~

我男朋友住澤豐~~(應該係咁打掛)

聽日就係見胖胖大日子喇......
作者: kkyan01    時間: 2009-8-19 09:35:41 AM

原帖由 chrisyan 於 2009-8-19 04:30 AM 發表
有介紹就PM我啦~~好需要你地ge幫忙呀~~~

我男朋友住澤豐~~(應該係咁打掛)

聽日就係見胖胖大日子喇......

我地等你最新消息 ~
作者: Jessie))    時間: 2009-8-19 11:07:29 AM

樓主你既然咁中意胖胖, 我覺得唔應該"斬腳趾避沙虫"既...
話哂你呢個係病, 有病要去睇醫生, 今次唔好彩對兔毛有敏感
下次對羊毛有敏感咪連冷衫都唔著得 0.0 你話係咪先?!
我個朋友(男仔)一出世塊面就對牛肉有敏感, 都係睇中醫搞掂
不過醫藥費好貴, 一星期$1000咁上下, 睇下個人經濟能力負唔負擔到
敏感係一種非常神奇既病....我由出世就對鮮奶敏感, 飲左會頭痛
但是大個左冇啦啦又好返=____=so你唔確定你呢一世都會對兔毛有敏感
我怕你到時好返即後悔俾左胖胖人地, 我suggest你睇定d睇下6個月後or1年後
會唔會好得返, 兔兔唔係第1次俾人掉來掉去, 其實佢係知道嫁, 佢知道d人唔要佢
咁會太hurt喇

PS: 我想問你媽媽睇過個d中醫出唔出名嫁?因為世間上都有好多冇料到既醫生0.0
我由細到大睇個個中醫都幾出名嫁, 係上水, 睇下幫唔幫到你?

作者: chrisyan    時間: 2009-8-19 12:55:11 PM

原帖由 Jessie 於 2009-8-19 11:07 AM 發表
樓主你既然咁中意胖胖, 我覺得唔應該"斬腳趾避沙虫"既...
話哂你呢個係病, 有病要去睇醫生, 今次唔好彩對兔毛有敏感
下次對羊毛有敏感咪連冷衫都唔著得 0.0 你話係咪先?!
我個朋友(男仔)一出世塊面就對牛肉有敏感 ...

其實敏感人士一定要避開敏感源, 我唔可能一邊醫, 一邊同胖胖一齊住,所以對付敏感無可避免係"斬腳趾避沙虫".
你都提到敏感係好神奇, 好或好唔返, 幾耐好返都無法預計,
如果寄望係一D無把握ge將來, 我寧願好好計劃一下後路,
你話等一年半載, 胖胖就要暫養人地到一年半載, 我相信胖胖唔會知道我會接佢, 只會覺得我拋棄左佢.我再接返佢, 佢又會覺得新主人拋棄佢,
依家已經唔係我後唔後悔ge問題, 我係要儘量減少胖胖要不斷適應新環境ge次數~
如果我真係對羊毛敏感, 我第一時間一定會唔著羊毛冷衫, 因為我唔會搵自己身體黎較飛~敏感唔係以毒攻毒~

有病當然要睇醫生, 不過一星期要$1000我唔可能俾到, 能力之外事情我唔會考慮~

我唔知道我阿媽睇ge中醫出唔出名, 因為我係未試過睇中醫ge,,,,唔太清楚.
如果有需要我PM你啦^^
作者: otola    時間: 2009-8-21 05:53:49 PM

話我地知你見完胖胖后的情況 ....
作者: chrisyan    時間: 2009-8-22 01:31:17 PM

我見完胖胖喇, 隻眼都痕呀, 不過好似好左少少,
不過連隻手都開始生粒粒, 好痕...
我都係照接左佢返屋企....
作者: KANGAI=]    時間: 2009-8-24 03:44:00 PM

咁你以家係自己養反定係幫佢搵主人呀?
如果係要搵主人...我可以幫你問下我的同學...
我同學都有養兔兔的...
佢都想養多隻...
作者: chrisyan    時間: 2009-8-24 06:31:12 PM

原帖由 KANGAI=] 於 2009-8-24 03:44 PM 發表
咁你以家係自己養反定係幫佢搵主人呀?
如果係要搵主人...我可以幫你問下我的同學...
我同學都有養兔兔的...
佢都想養多隻...

我自己養返先,
你同學養左兔幾耐?
作者: KANGAI=]    時間: 2009-8-25 07:40:30 AM     標題: 回復 78# 的帖子

我同學好似養左年幾...
作者: 喵喵    時間: 2009-10-11 12:13:08 AM

胖胖好得意呀 >3<

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2