PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: (19/8 11:26am更新)Total都有D腸停...好擔心 [打印本頁]

作者: 光之天使))    時間: 2009-8-15 02:15:33 PM     標題: (19/8 11:26am更新)Total都有D腸停...好擔心

三天前total開始唔飲水樽d水,
要用針筒餵佢飲(不過都仲算肯飲既)
尋日開始食少左草,不過菜仲肯食~已經book左dr.gerry~
今朝起身發現佢食得仲少d...即刻去睇醫生喇

Dr.Gerry說total肚子有點實,
但是吃東西的時候沒有特別辛苦,問題應該不是由牙齒引起。
dr.gerry那可能是消化系統有點慢,那就是說腸胃有問題了。
替total打了一支針,開了草粉和一些幫助腸胃蠕動的藥。
3天後如果沒有好轉,便要覆診了。

草粉以前在total做絕育手術時就買過,不過牠食慾沒變,沒吃過就因為過期扔了。
dr.gerry知道我沒有餵過草粉,很體貼的做了一次示範。
起初total有點抗拒,因為被醫生捉住小咀,
但多吃兩口,就很乖地吃了。因為草粉是蘋果香蕉口味的,應該很喜歡吧。
然後醫生又餵total吃藥,也是強迫牠吃的。
不知道這次的藥是甚麼味道,不知道牠會不會喜歡吃呢~(今天晚上就知道了)

DR.GERRY又幫TOTAL磅重,1.6KG,他說保持得不錯。

一支針,一包草粉,一瓶藥,  結帳承惠$530。
比我預計還平宜。

希望total乖乖的...快點痊癒吧。

16/8 12:55am  
係R channel傾下計~
又去抱下total~
發現佢肚仔軟返d喇~~
不過重大既考驗仲未過,total仲未肯自己飲水~
同埋仲未食好多草~~希望聽朝起身,個草架吉晒la

17/8 2:51pm   最新消息
total前晚食返好多草,夜晚食晒一個草架,
但係今朝發現,佢又食少左草喇....
而且岩岩返到屋企,發現佢有少少軟便,pat pat污糟左,
唔知係咪因為我今朝餵完佢 草粉,藥...再餵佢飲左9ml水有關...太多?
岩岩返到黎,得我一個餵佢食草粉,
佢唔知係咪已經慣左點都要食...今次餵得輕鬆左(當然都係有反抗),
不過今次比我捉住個咀之後,乖乖地食
(之前好衰架,食少少又掙扎,攪到成下巴都係,有時仲唔食,由得你唧落咀之後流返出黎.....)
今次自己餵都好順利呀~

total呢幾日訓好少...3點幾又起身出去玩喇..平時呢個時間熟睡中,
依家暫時未觀察到佢再有軟便既情況,at least地上無發現~
今晚再更新丫

18/8 3:01pm

total食草都算正常既,菜亦都食得好開心...
餵藥方面,total好鍾意隻藥水,
另外呢兩日餵草粉,十分容易~
原來total係唔鍾意人地用毛巾包住佢,所以先不停掙扎,
其實如果就咁輕輕捉一捉佢,佢都會肯食~

因為食左草粉既關係,所以食草糧仲係差少少,
我打算今日草粉減半(每餐2支->1支)
等佢自己食返多d草~

不過!!!
total仲係唔肯自己飲水....
迫佢用水樽,佢不停咁頂開個樽,
用針筒既話迫迫下就會乖乖飲既...
用盆既話都係唔肯飲...

其實係咪可以加d果汁落水度等佢飲呢?
放一片菜仔落水得唔得呢?

19/8 11:01am  最新消息

尋日由中午開始減草粉既份量,
由2支 > 1支

total都係唔多訓覺~下午都係度行黎行去~
得閒就坐下攤下~不過無訓~
夜晚total依然好精神~
餵草粉依家已經變得十分順利,total甚至會追住想食第二支添~
其實都唔知佢係本身鍾意食丫,定係餵左幾日,已經食上隱呢?

昨晚試下唔用針筒迫total飲水(不過照有餵菜菜)
夜晚total好乖乖咁食草...
佢飲水呀!!!!佢自己飲水樽d水,今朝睇返都飲左50ml~
我好感動...:050:

打算今日都會餵埋d藥,餵多兩餐草粉,
如果佢都係無變正常飲食,我就唔駛返去覆診了~

好多謝大家關心total~~希望佢已經真係康復la
:053:
[attach]8220[/attach]

[attach]8121[/attach]

附件: 571.jpg (2009-8-15 02:15:33 PM, 126.39 KB) / 下載次數 71
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY2Nzl8NGY3OTYyNjJ8MTcxNzcxMjA5NXwwfDA%3D

附件: 5704.JPG (2009-8-19 11:27:01 AM, 113.65 KB) / 下載次數 71
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTY3Nzh8MjUxMDRkN2R8MTcxNzcxMjA5NXwwfDA%3D
作者: choi_ching    時間: 2009-8-15 02:22:47 PM

平過 Dr. Betty果度好多
不過我地多幾種藥冇草粉(本身已經有)
作者: hamster1013    時間: 2009-8-15 02:42:01 PM

希望total無事, 快d好返啦!
total你要乖乖食藥藥呀!
食咗先快d好架~
仲要快d食返多d草草,
同埋飲返水水呀!!
作者: 波丸媽    時間: 2009-8-15 03:14:08 PM

陰公豬囉,又要食藥藥
Dr.Gerry有冇講咩原因令佢腸郁得慢呀?
有冇提過total之前唔肯飲水呀??
total你乖乖地快d食藥,快d好返啦
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-15 03:39:49 PM

原帖由 丫芷^0^ 於 2009-8-15 03:14 PM 發表
陰公豬囉,又要食藥藥
Dr.Gerry有冇講咩原因令佢腸郁得慢呀?
有冇提過total之前唔肯飲水呀??
total你乖乖地快d食藥,快d好返啦

DR.GERRY又無講咩原因呀...
淨係話兔仔既消化系統幾複雜咁咋...
我都有講過我餵過佢D咩同唔飲水既情況~

我都希望佢叻叻~快D好返~

今日岩岩R記送左貨黎,
我買左包果樹草諗住得閒比佢食~
岩岩試左,佢都好鍾意好肯食~~希望佢乖乖LA~

不過TOTAL有樣野都唔知安慰定嬲好,
佢對菜菜就依然好興奮...
作者: BarbaraFok    時間: 2009-8-15 04:09:06 PM

希望total快d好返啦
食返多d草草飲多d水水
痀多d屎彈用尿尿等媽媽同你清啦
total要乖乖地食藥藥呀
好快就冇事架喇:051:
作者: Goody09    時間: 2009-8-15 04:21:10 PM

希望total 乖乖地食哂d藥..快d好翻
作者: cordero    時間: 2009-8-15 04:51:39 PM

total要快d健健康康~唔好又要媽咪擔心你
作者: wesky    時間: 2009-8-15 05:07:31 PM

Hope get well soon.
Add oil~~
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-8-15 06:13:40 PM

哎呀...
TOTAL你要快D好返呀!!!
乖乖地自己飲水呀!!!
作者: oscarlik    時間: 2009-8-15 11:07:01 PM

前幾日先睇完total食青蕉個movie...
好精神咁..

希望佢快點好返啦:011:
作者: wm20472    時間: 2009-8-16 12:31:03 AM

希望佢快點好返啦:054:
作者: seefun    時間: 2009-8-16 12:50:18 AM

希望Total快快好番.
會唔會水樽有問題呢,好似有異味呀,出水唔順.....
Total肯唔肯飲水兜的水.
兔兔飲唔夠水就唔想食乾草喇.
Total對鮮菜好雀躍都可能想吸收多d水喎.
作者: 小米    時間: 2009-8-16 12:50:59 AM

total b 要快 d 好返呀!!
加油
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-16 12:54:00 AM

原帖由 seefun 於 2009-8-16 12:50 AM 發表
希望Total快快好番.
會唔會水樽有問題呢,好似有異味呀,出水唔順.....
Total肯唔肯飲水兜的水.
兔兔飲唔夠水就唔想食乾草喇.
Total對鮮菜好雀躍都可能想吸收多d水喎.

唔會...
因為試過煲過d水~~
又試過換水樽...
都係唔得~
不過用針筒迫迫下就會肯飲...
真係仲未搵到原因>_<

作者: seefun    時間: 2009-8-16 01:03:42 AM

咁有冇試過用盆裝水?
新水樽的膠味都會令兔兔唔慣.
或者俾d Parsley番茜 Total食, Parsley 對體液調節都有d幫助的.
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-16 01:07:15 AM

原帖由 seefun 於 2009-8-16 01:03 AM 發表
咁有冇試過用盆裝水?
新水樽的膠味都會令兔兔唔慣.
或者俾d Parsley番茜 Total食, Parsley 對體液調節都有d幫助的.

total唔食番茜....可能唔鍾意陣味...
我試下用盆先
作者: redbean    時間: 2009-8-16 01:19:35 AM

會唔會熱得濟?
兔兔熱都會食少飲少

靚靚Total 要加油呀...
快d好返
作者: chocolate301    時間: 2009-8-16 01:19:40 AM

total要食多d草飲多d水~~快d好返啊!!
作者: katatata    時間: 2009-8-16 01:42:31 AM

水樽有味~有冇試過洗水樽~因為本身水會就水漬~
就算人飲個d~都要定期洗~如果屋企無洗水樽既刷~
可以用牙刷~伸入水樽到刷下~或者~撕碎d紙巾~
塞入水樽再用筷子~慢慢令d紙巾抹個水樽~
再用水~慢慢令d紙巾流返出哩~

同埋我今日帶花仔睇醫生~佢都便秘無大便~
醫生叫我用新鮮木瓜~整成蓉~餵佢食~或用針筒迫佢食~
你試下打俾醫生問下~可唔可以俾佢食~
木瓜可以刺激腸胃的~今日花仔食左少少~都有用!!
作者: elyse))    時間: 2009-8-16 01:56:36 PM

會否是青椒,蕃茄仔,青瓜0既影響...
之前睇你post Rabbit Show 講個陣開始比佢食呢幾類瓜類野....
dr.betty個邊話瓜類一星期都只可以食dd,食太多會令佢慢慢地腸停...

仲有飲唔夠水對腸胃消化ge影響都好大ga~
兔兔如果脫水都會冇胃口, 亦都會會令佢腸道儒動慢d架~
如果搞唔掂個水樽, 不如就俾個水兜total喇~
等佢肯飲水,先再慢慢教佢用返水樽
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-17 03:05:39 PM

原帖由 elyse 於 2009-8-16 01:56 PM 發表
會否是青椒,蕃茄仔,青瓜0既影響...
之前睇你post Rabbit Show 講個陣開始比佢食呢幾類瓜類野....
dr.betty個邊話瓜類一星期都只可以食dd,食太多會令佢慢慢地腸停...

仲有飲唔夠水對腸胃消化ge影響都好大ga~
兔 ...

青瓜佢就只係食左一舊仔...
青椒就幾塊(每日一塊),
我唔知係咪呢樣野影響,不過我以後都會留意~(可能真係有關都唔定)

我夜晚有用針筒餵佢飲水既~
每晚大概..最少15ml la~其實一日應該要佢飲幾多呢?(佢有食菜架wor~份量同平時一樣添)

原帖由 katatata 於 2009-8-16 01:42 AM 發表
水樽有味~有冇試過洗水樽~因為本身水會就水漬~
就算人飲個d~都要定期洗~如果屋企無洗水樽既刷~
可以用牙刷~伸入水樽到刷下~或者~撕碎d紙巾~
塞入水樽再用筷子~慢慢令d紙巾抹個水樽~
再用水~慢慢令d紙巾流返出哩~ ...

已經試過~~洗又洗過,水又重新煲過,連樽都買個新既~佢就係唔飲~
不過依家算有進步,夜晚會去飲幾啖,不過都係少...

total唔係完全便秘既...佢有便便架~細粒d lor~佢都有食草...食少d lor...:029:
木瓜蓉我又唔敢呀...因為木瓜丸一日都唔可以食多過一粒...食得多我怕total腸胃頂唔順~
anyways~大家一齊努力~!!
你都更新下花仔b既情況我地知呀~~我都擔心花仔b~
作者: elyse))    時間: 2009-8-17 03:28:40 PM

原帖由 光之天使 於 2009-8-17 03:05 PM 發表

青瓜佢就只係食左一舊仔...
青椒就幾塊(每日一塊),
我唔知係咪呢樣野影響,不過我以後都會留意~(可能真係有關都唔定)

我夜晚有用針筒餵佢飲水既~
每晚大概..最少15ml la~其實一日應該要佢飲幾多呢?(佢有食菜 ...

我記得之前睇過既資料
係 每2磅兔要飲50-150ml既水...
以我ar b 為例,1.61kg----->3.542磅
咁姐係佢每日要飲大約90ml-270ml先叫正常
total而家有無好d:001: total快d好返

作者: 光之天使))    時間: 2009-8-17 04:36:09 PM

原帖由 elyse 於 2009-8-17 03:28 PM 發表

我記得之前睇過既資料
係 每2磅兔要飲50-150ml既水...
以我ar b 為例,1.61kg----->3.542磅
咁姐係佢每日要飲大約90ml-270ml先叫正常
total而家有無好d:001: total快d好返

計埋食菜既水份...
咁50ml夠唔夠呢...

佢依家起左身,一路跟住我,行黎行去~
草就仲未食(平時呢個鐘數都仲訓緊,未係時間食草)
今晚再留意下~
作者: kwaikwai    時間: 2009-8-18 12:10:34 AM

一上黎就見到total唔舒服啦∼∼>.<
而家好返d未呀??

total 要乖呀~~快d好返~
食多d草粉~乖乖食藥~~仲要柯大金~~
錫晒你~~ #^9_003^#
作者: katatata    時間: 2009-8-18 03:32:32 AM

我花仔b~係我迫佢食木瓜蓉之下...柯返便便~
雖然就未係正常既便便~但都柯到好多細細粒~
今日起身好精神咁~扭計要我餵佢食草~
(因為琴晚佢已經食哂所有草)~但仲未肯乖乖食藥~
我岩岩迫完佢食~等佢食埋草~再繼續餵佢食草粉同木瓜~
依家佢情況好係好轉左好多..可能佢膀胱炎好返少少~無咁痛...
只希望覆疹時~可以check到佢肚仔無異物啦...已經柯返出哩~
同埋希望佢依排食多d草仔...因為佢牙仔長左好多~我怕要剪牙~

-w- 我平時都係邊睇pps~邊抱花仔b~幫佢按摩肚仔~
等閒餵支木瓜~餵下草粉~餵下飲水~咁好似輕鬆d~"~

作者: sheepman    時間: 2009-8-18 02:50:58 PM

原帖由 katatata 於 2009-8-18 03:32 AM 發表
我花仔b~係我迫佢食木瓜蓉之下...柯返便便~
雖然就未係正常既便便~但都柯到好多細細粒~
今日起身好精神咁~扭計要我餵佢食草~
(因為琴晚佢已經食哂所有草)~但仲未肯乖乖食藥~
我岩岩迫完佢食~等佢食埋草~再繼續餵 ...

希望花仔b快d好返~_~加油!
作者: sheepman    時間: 2009-8-18 02:52:15 PM

total而家點呀~_~好返d未??
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-18 03:00:23 PM

UPDATE~~#^56^#
作者: wesky    時間: 2009-8-18 03:29:21 PM

肯食野就好啦, 快d 好返

其實係咪可以加d果汁落水度等佢飲呢?
放一片菜仔落水得唔得呢?

可以試, 但唔擺得耐, 會好易變壞架
作者: BB囡    時間: 2009-8-18 03:31:51 PM

你有冇試過用碗仔比佢飲呀
會唔會係病病冇心機先唔鐘意用水樽呀
作者: katatata    時間: 2009-8-18 03:43:30 PM

我上網睇可以俾2-3滴益力多/乳酪-口-
可以幫忙佢腸胃消化及增加食慾~...
但唔可以俾太多~因為太甜~ =口="  

依幾排我都成日上唔同既寵物網睇舊POST~-W-"
作者: elvisli    時間: 2009-8-18 03:53:33 PM

腸停就千奇唔好再比甜野

腸停其中一個原因就是因糖份過量令惡菌繁殖...
作者: katatata    時間: 2009-8-18 04:02:02 PM

:046:  係wo...你唔講~=口=我都忘了~
xD 佢係腸停~唔係軟便便~SORRY~"~"""
作者: kkyan01    時間: 2009-8-18 04:39:37 PM

腸停:046:  ~~~~ 要快d帶佢去睇醫生啦 ~
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-18 05:48:45 PM

原帖由 BB囡 於 2009-8-18 03:31 PM 發表
你有冇試過用碗仔比佢飲呀
會唔會係病病冇心機先唔鐘意用水樽呀

用左架喇~唔得~一定要用針筒餵
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-18 05:49:13 PM

原帖由 wesky 於 2009-8-18 03:29 PM 發表
肯食野就好啦, 快d 好返

可以試, 但唔擺得耐, 會好易變壞架

咁如果加少少菜汁落水呢?
會唔會好d呢?
作者: 光之天使))    時間: 2009-8-19 11:27:34 AM

update~~~肯飲水喇!!:050:
作者: money    時間: 2009-8-19 07:12:08 PM

total 快D 好返呀~~~
作者: wesky    時間: 2009-8-19 07:46:53 PM

繼續努力
作者: katatata    時間: 2009-8-19 07:53:13 PM

>v<恭喜康復了~但keep住餵下草粉~-口-" 因為有益~
如果佢肯自己食~用碗溝開完~用匙餵佢食就可以~
我依家花仔b都康復...好精神~食好多野~=口=""
但我都想餵多幾日藥~清哂所有病先~早午晚~
餵下草粉同木瓜~>"<因為要"谷"肥佢~

今日仲傻到...= =去左超市...買左2隻香蕉~
就係為左"me"d香蕉皮個d一條條~俾花仔b食...= =
我唔知個d叫咩...但含好多纖維~而且又唔甜~=口=""
我同兔爸~2個傻下傻下~食完香蕉~玩香蕉皮= =v

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2