PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 縱使大家要鬧我..我都想發表我既感受 [打印本頁]

作者: 小毛毛    時間: 2009-9-20 05:11:08 PM     標題: 縱使大家要鬧我..我都想發表我既感受

各位兔友好對唔住
我隻兔仔叫毛毛..
o係九月十九日既零辰..
毛毛死左..

毛毛:
希望你在天之靈會原諒我..我一直都以為你將個頭訓o係地下係好舒服..
我誤會左..累你無得生存..
雖然養左你一年4個月..但原來我一直一直都唔了解你..
其實我琴晚都已經想帶你睇e生..之後返原本個家..帶你去草原玩下..
對唔住呀..要怪就怪我點解唔早d發現你有問題..
仲以為你好開心好舒服..但到左今朝我知道你死左..我知道後悔已經太遲太遲..
我仲衰到唔敢去面對你既死..我自私..你走既時候我都唔可以開開心心咁送你走,,
又唔可以將你風光大葬..只可以將你生前最愛既野包住你圍住你一齊送走..
我既能力就到此為止..如果你係上左天堂或者係做左嫦娥既玉兔..
但願你轉世投胎做你想做既野..

附件: [毛毛剛回來的樣子] mo毛.jpg (2009-9-20 05:11:08 PM, 122.47 KB) / 下載次數 24
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMDd8MTg4OTVkZjF8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D

附件: [訓得幾舒服^^] 圖像888.jpg (2009-9-20 05:11:08 PM, 222.1 KB) / 下載次數 25
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMDh8NzM5ZWJiNGN8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D

附件: DSC00117.JPG (2009-9-20 05:11:08 PM, 128.2 KB) / 下載次數 30
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMDl8NTA1MzhjZjZ8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D

附件: [毛毛同佢既最好朋友] mimmo.jpg (2009-9-20 05:15:08 PM, 166.62 KB) / 下載次數 28
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMTB8NTAxZGFmOTl8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D
作者: m1k1    時間: 2009-9-20 05:15:28 PM

下?!死左?!
毛毛好慘呀/_\
點解張個頭訓系地到會死架?!
作者: 小毛毛    時間: 2009-9-20 05:18:05 PM

可能病喇..但佢食野飲水好正常..
只可以說是心病
作者: redbean    時間: 2009-9-20 05:37:37 PM

我都唔知講咩好
咁點解你有諗住帶佢睇醫生?
係咪佢有咩異常?

你節衰順便
可能係天堂佢會開心d
作者: 小毛毛    時間: 2009-9-20 05:52:22 PM

好離奇..最後去睇佢既一晚..
有三個人都覺得佢有野..就諗住第二朝帶佢睇e生..
可惜..已經上左天堂:054: 同埋初時以為佢係因為近排小食蘋果..
所以瘦左..但我男朋友一去到睇佢就覺得佢有病..隨後我見到佢有1-2個小時都係縮埋一舊..
好似無力咁..成個身I住隻公仔..我以為佢太舒服..因為有冷氣嘆同埋無人嘈佢..

都係因為我疏忽照顧:054:

有一次帶佢出去..佢竟然..i住個袋..

附件: [就係咁樣..好似好舒服] DSC00360.JPG (2009-9-20 05:52:22 PM, 117.57 KB) / 下載次數 11
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMTJ8NDgzYmVmNDF8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D

附件: DSC00361.JPG (2009-9-20 05:55:40 PM, 187.48 KB) / 下載次數 15
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTcyMTN8ODllZjI0NDV8MTcxNzgxMDM4NHwwfDA%3D
作者: redbean    時間: 2009-9-20 06:02:15 PM

#^56^# ........
作者: 光之天使))    時間: 2009-9-20 06:23:09 PM

折衷........
我諗....毛毛係彩虹橋會過得更好~
起碼,身體唔會唔舒服
作者: ovo_96    時間: 2009-9-20 06:27:24 PM

毛毛真係好可愛呀
毛毛一定都好唔捨得你嫁
你唔好咁難過啦
毛毛都唔想見倒你咁嫁嘛
係咪先?
作者: chrisyan    時間: 2009-9-20 06:48:09 PM

唔係因為少食蘋果會死
係食得多死, 我諗佢係腸停死架,

點解你今日12: 44 pm send msg俾我話已經同屋企人傾好數帶佢睇醫生同留低佢,
唔使我領養.
但係原來o係九月十九日既零辰已經死左..

作者: 小毛毛    時間: 2009-9-20 07:01:49 PM

對唔住..佢無食得多...
我今日見到佢個食物兜仲有野食未食架..
作者: firen_freeze))    時間: 2009-9-20 07:41:26 PM

有冇人可以話俾我聽到底係發生左咩事AR?

無聲無息咁走左?

講出黎可以俾我地兔友參考下嗎?
作者: 小毛毛    時間: 2009-9-20 08:18:33 PM

因屋企人唔比養之後比左我表姐..
我表姐都係第一次養呢d兔仔..
而且要返工無暇照顧..
我與朋友討論過..覺得佢係因為心病而死..
因為我多數都係8:00pm-12:00pm先可以去搵佢..
同埋養左一年有多有感情..突然要佢去第二個屋企可能唔慣..
前日9月17日我買左個新籠比佢..我唔知佢會唔會因為有新籠而死..
我都好想知其實毛毛係為咩而死..
話佢病..我上網睇佢又冇徵狀..
無柯軟屎但柯屎細粒左..飲水正常..
我表姐話佢餵佢食野時好緊張..唔知係唔係知道自己就死..
同埋佢梳頭時都冇力去梳..要整幾次隻手先梳到..
唔知關唔關事..同埋一放佢出黎(係我抱佢出黎)
佢就即時縮埋一二各爬低時個頭都爬埋開眼咁訓,,
就算開左冷氣..佢醫耳仔同個身都係暖既..
但好明顯係細隻左同瘦左..好似縮左水咁..回光反照..
作者: MC_2    時間: 2009-9-20 08:55:26 PM

好奇怪
你講既原因都唔似會導致佢死亡
你實在太唔留意佢啦...
佢d屎細粒左已經係有問題
你應該要再留意佢..之後睇e生....
不過佢已經走左,你都唔好咁難過啦!!
作者: firen_freeze))    時間: 2009-9-20 09:19:25 PM

唔....

E D 野真係醫生先知......不過樓主都唔好難過啦,....諗咁多都冇用....
作者: small_tra    時間: 2009-9-20 09:47:05 PM

換新竉都有機會死~!?唔係牙話~~第一次聽~~

我2隻兔兔成日換~咁咪死左幾十世~!?

換新環境又要死~?!我隻兔岩岩養係我屋企~之後住係我男朋友屋企~之後我男朋友搬屋~

加埋換左3次新環境~咁我隻兔~又死幾次~!?

y理黎架~!?

d屎細粒左~一定有病啦~!

仲有你做咩講大話呃chirsyan~!?佢好有心領養佢~

你冇需要講大話~!!!

作者: elvisli    時間: 2009-9-20 10:53:31 PM

大家都一早一早講左帶佢去睇.包括我..係你唔聽...

係你自己話佢冇事.話佢可以等多一個月.你冇聽

我唔會講說話安慰你

呢個結局係你應得.但唔係毛毛應得.只因有個病都仲帶佢去放兔既主人

可憐的毛毛.再沒有可愛歡樂的時光可以過
作者: elvisli    時間: 2009-9-20 11:04:56 PM

原帖由 小毛毛 於 2009-9-20 05:18 PM 發表
可能病喇..但佢食野飲水好正常..
只可以說是心病

心病?..我睇你咁講真係冷笑左一下
當所有人都留意到佢有病你竟然話佢太舒服.太嘆?

我真係好想知..你唔係帶佢睇醫生咁你帶佢出去做咩?

呢2日係酷熱天氣警告

我真係覺得好荒謬.真係好嬲

你幾多歲?你識唔識分輕重

作者: 波丸媽    時間: 2009-9-20 11:33:29 PM

鬧...我覺得已經冇用
佢既死,但求可以令你反省
當咁多人都話佢似有病既時候,唔該信下人,唔係你養佢就好了解佢
你最大既問題,唔只起後期,仲要係起前期!!!
點解你未得到屋企人百分百同意&贊成就養兔?
而養左之後,點解明知養唔到,而又唔搵人領養?
你放起呢度,我地大把人幫你搵新主人,而搵到後會比你知佢近況
你有男朋友了,都大個女了,相信你識諗了
希望你以後起自己冇能力既時候,唔好再養小動物,生命既脆弱,我諗你依家明白吧
就算養,都唔好再自把自為,兔命雖然唔似狗咁長,亦唔值幾多錢,但無論係咩生物,我地都應該盡量珍惜生命,愛護生命,更何況,你係佢"媽媽"........

作者: stephanielwk))    時間: 2009-9-21 12:10:30 AM

哎...我吾敢話你吾愛佢!
但身邊咁多人一早叫你帶毛毛睇醫生,而你亦知道佢有妥,點解仲要等?
你係佢主人,即使細心觀察亦吾等如你知道毛毛身體確實係點!
講埋d令人費解既理由...換新籠會死!換環境會死!
每次睇到呢類消息,再諗返我8隻兔兔...好心up!
作者: 小毛毛    時間: 2009-9-21 12:24:11 AM

你想點鬧就點鬧啦..
事實上我真係一個不知所謂既主人..
[只因有個病都仲帶佢去放兔既主人]
re:帶去佢剪指甲
作者: elyse))    時間: 2009-9-21 12:26:35 AM

算吧啦~~毛毛唔死都死左...可能佢離開係一種解脫呢

換環境會死?的確...可能是..因為兔兔經常轉換環境,會令佢壓力大...
有好多人都疏忽呢一點....因為壓力,好易令到佢抵抗力下降
或誘發佢身體內既細菌/暗病

不過因為轉籠而病死都係第一次聽
作者: elvisli    時間: 2009-9-21 12:28:53 AM

有空閒帶佢剪甲.點解唔用呢d時間一早去睇醫生?

錢會係一個問題吧?

有阻礙就代表你不應該養?

希望你真係會反省..

唔係只同人地講你知自己錯.自己有幾不知所謂

問自己

錯在那?
怎樣改?
改成點?
作者: elyse))    時間: 2009-9-21 12:35:52 AM

下!佢有病你仲帶佢去放兔,我真係好想罵你
佢如果仲無事就你要多謝主 啦....

唉~就算毛毛唔係我個囡,我都覺得心痛...
你...唉...節哀順變啦....不如你諗清楚自己點解要養毛毛
係因為一時衝動定係點
如果唔係養十次死十次

件事都過左去,你下次想養任何寵物時....
停一停,諗一諗.....自己同屋企人係米真係有能力照顧佢地十年以上

作者: cloudcloudgrace    時間: 2009-9-21 01:17:45 AM

我諗大家睇類似呢d post 睇唔少...但每次睇到都好心痛...唔會麻木!!!
希望飬動物之前都要考慮清楚自己既"實際情況"...要100%可以飬先飬!
假如遇到問題,唔好第一時間就放棄兔兔/其他動物...想一個可以兩全其美既方法吧!!
就算沒有兩全其美既方法(一定要放棄),都要好好為佢安排好一切,為佢盡最後既心力!!! 謝謝:054:
作者: Vinkivan    時間: 2009-9-21 01:54:56 AM

其實我真係好想知道你養毛毛呢年幾裡面其實有幾多時間係真正照顧佢?? 有冇一直都去增值自己嘅養兔經驗?? 你講啲咁荒謬嘅原因去話兔兔係咁死, 我真係以為你係養咗佢係一個月零四日, 而唔係一年零四個月。

鬧... 真係已經冇用, 但我覺得你從今以後都唔好養寵物, 因為你並唔係用心去照顧佢哋, 佢有病你都可以用咁多唔知咩藉口唔同佢睇醫生, 其實我真係好懷疑唔係你屋企人養養下唔俾你養, 而係跟本係你自己養養下冇心繼續養, 不過... 點都好啦~ 毛毛嘅死已經係事實, 係你害死佢亦都係一個鐵一般嘅事實, 你永遠都要背負呢個罪名。

希望毛毛喺彩虹橋可以過得開開心心, 重新投胎轉世, 得到幸福快樂~!!

作者: Cody))    時間: 2009-9-21 10:54:49 AM

毛毛真係好可憐, 有你依一個咁不知所謂既主人~~, 睇到我好心痛, 毛毛希望你去到彩虹橋會開開心心啦! (我諗總好過留係依個咁既主人既身邊) 我真係好嬲!  好激心! :069:

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2