PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: [轉貼] 活體兔慘遭"藝術家"不人道對待... [打印本頁]

作者: katy))    時間: 2009-12-21 01:56:59 PM     標題: [轉貼] 活體兔慘遭"藝術家"不人道對待...

請點連結看圖文:
http://rola-note.blogspot.com/

太可惡啦,竟然為自己的藝術而將活生生的兔兔BB和烏龜做展品!#^62^#

展覽箱內完全沒有食物、食水,仲有強力膠貼號碼0係身上…
最後有隻兔B支持唔住去左彩虹橋!!#^56^#

聞說這位藝術家在台灣幾有名…… 先不論出不出名,這樣殘害小動物實在不對! 唉!
作者: otola    時間: 2009-12-21 02:53:38 PM

連生命都吾會珍惜,  
做乜藝術家 ...?!
即使係小動物, 都應該有活著 和被專重的權利,
作者: lingyan    時間: 2009-12-21 02:53:38 PM

希望台灣有人領養吧。
作者: ronniecheung    時間: 2009-12-21 02:56:14 PM

呢個人真係變態, 咁鐘意玩呢d, 不如將自己放入個展覽箱度做展品, 咁就最藝術!:013:
作者: 雪姬女    時間: 2009-12-21 03:16:17 PM

3個字~正 人 渣 ~鬼望條友不得好死LO~!
作者: 喵喵    時間: 2009-12-21 03:37:20 PM

超賤格行為...
唉.....
作者: lung_1209    時間: 2009-12-21 05:29:05 PM

呢個人真係變態, 咁鐘意玩呢d, #^81^# ,
作者: sheepman    時間: 2009-12-21 05:54:11 PM

佢根本唔知生命既價值
佢唔識尊重生命
就一定唔會有人識尊重佢
更加唔會有人欣賞佢既作品囉
作者: happygirl2009    時間: 2009-12-21 07:27:10 PM

實在太過份了..人類!
作者: ping.tat    時間: 2009-12-21 07:36:40 PM

:053: 變態,唔識尊重生命
作者: FATO_W    時間: 2009-12-22 06:32:07 PM

太過份喇...
兔兔rip...
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2009-12-22 10:27:01 PM

如果做有關人既展品, 咁咪要放個"人"入去, 唔比佢食野同飲水? 等佢死左就換另一個人呢? 真係冇腦既人. 滿口掛住藝術, 但唔識尊重生命, 最唔配做藝術家!#^62^#
作者: chocolate301    時間: 2009-12-23 12:40:05 AM

真係超慘囉!!!
藝術家搵生命黎"教飛"都叫藝術嗎??#^62^#

PS: facebook都有人forword梗出去
作者: Vinkivan    時間: 2009-12-23 05:02:28 AM

藝術家嘅思想真係估佢唔倒, 連啲咁殘酷嘅嘢都做得出, 為咗件死嘅藝術品, 竟然去犧牲啲活嘅生命, 真係視生命如無物~
作者: katy))    時間: 2009-12-23 11:04:58 AM

http://tw.news.yahoo.com/article/url/d/a/091222/4/1xdqh.html

洪易:對動物保持尊重與愛護
中時 更新日期:"2009/12/22 02:30" 吳垠慧�台北報導

中國時報【吳垠慧�台北報導】

對於網友的強力抨擊,洪易澄清,「我不會把兔子弄死當成創作的一部分,兔子可能是因為生病或天氣太冷、抵抗力差」;「上周六載到台北時,看到兔子身上可能是沾到大便,髒髒的,知道兔子不能碰水,助理還去買乾洗粉來清理,對動物們是保持尊重與愛護的。」

會使用幼兔,洪易解釋說,主要是考量到展場空間不大,所以才買幼兔,「小時候養過兔子,寵物店老闆也教餵食空心菜、蕃薯葉、紅蘿蔔跟飼料,說兔子不能喝水。」網友指稱兔子身上沾滿溼黏的膠水,洪易表示,「數字是將水性膠水點在額頭處,事後將那小部份的毛剪除便可,沒有網路留言中所說的全身都是膠水。」

舉辦這次展覽的印象畫廊則表示,當初藝術家提議在展場擺動物,「因為不是很誇張而同意,沒料到會發生這樣的事情,我們也不樂見;開幕當天畫廊工作人員都很忙,在照料動物這部分確有疏失。」

睇到眼火爆呀!咩叫"展場空間不大,所以才買幼兔"……藉口!#^62^#

(紅色部份:很多人都誤以為"所謂的知識"…… 這位老闆呀… 其實兔子是要喝水的!累死兔呀你.... Orz)
作者: FATO_W    時間: 2009-12-23 03:49:22 PM

真係愈睇愈興...
我唔明d人諗咩 普通一朵花或者一條蟲都要飲水啦!
何況一隻咁大既兔仔?
佢唔飲水又點生存 任何生物都要水囉好無 .v.
咁既常識都唔識仲學人養兔 #^62^#

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2