PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔外出散步建議?? [打印本頁]

作者: Aka    時間: 2009-12-30 02:07:12 AM     標題: 兔兔外出散步建議??

大家好, 對於照顧兔兔,
我絕對係新手一名(之前一直只養冷血的寶貝),
關於兔兔既經驗極少,正努力吸收中.

回正題, 想問問大家,
如家中沒有足夠空間俾兔兔24小時自由活動(兔兔同我同房既),
想經常同兔兔出街街玩下活動下筋骨,
地點應該點選擇? 有冇提議&經驗?
溫度&日照&時間大概係幾多??
玩既時間大概幾長??
幾多個月大既兔兔先出得街街??
另有咩要留意呢???

作者: 喵女))    時間: 2009-12-30 02:15:25 AM

係咪BB兔兔??係就唔好啦~~只會嚇死佢...抵抗力底仰可能生病~~
你仲要係唔熟啦...好危險咖><"
溫度係17---21呀~~
我會係走廊俾佢行下算...不過佢都係跑返我身邊唔會走好遠的啦~
公園多小朋友同好多蟲類><"

行10min佢唔行咖啦~~趕住返屋企咖~~佢細膽~~
同埋我屋企有地方俾佢行呢~~
好少帶佢出街~"睇e生之外"

作者: Aka    時間: 2009-12-30 02:19:56 AM     標題: 回復 2# 的帖子

唔唔, 我都明白,
摩摩都係岩岩2個月大,
所以佢都陣係係我房度走黎走去先,
不過到佢大d就唔夠喇
但係到佢6,7個月大既時候,
夏天到, 出街咪會熱死佢~??????
作者: 喵女))    時間: 2009-12-30 02:22:05 AM

係啦係啦~~夏天出街人都熱..何況兔兔??
夏天日日開冷氣#^49^#
秋天好似好d喔~~
作者: Aka    時間: 2009-12-30 02:27:11 AM

秋天好似真係ok啵,
佢秋天都有差唔多一歲,
地點呢?咩地方好d?
我之前同我其他蜥呀龜龜呀去開就係個大草地黎既
作者: Futagoza_Kaniza    時間: 2009-12-30 02:33:21 AM

你家兔兔放係廳玩得唔得?
夏天出去玩好易中暑嫁, 一中暑好易死..
同埋d外面好多細菌, 容易感染皮膚病.
其實人既衣物都容易沾上細菌. 回家後最好換左衫同清潔雙手先抱兔兔.
作者: Aka    時間: 2009-12-30 02:46:15 AM

回fu:
廳就唔得喇,
不過房就冇問題, 我間房大概3張雙人床大,
扣扣埋埋, 佢都有一張半床既area玩概,
不過平時大部分時間係籠,
我返學朝9晚8, 仲要係上水返調景嶺,
佢出黎既時間唔多
作者: bonedog    時間: 2009-12-30 03:41:44 AM

最好有4小時以上既時間俾兔出黎玩啦
兔其實唔太岩出街玩, 始終佢地唔係狗狗
其實你放佢出籠玩就好夠架啦

就算真係帶出街既都要睇實佢, 係唔係真係鐘意出去玩, 小心唔好食到野草(有農藥)
仲有狗有可能會傷害到兔, 而且要睇得好實好實, 因為太危險, 兔係驚起上黎真係點叫都無用亂咁走好易出意外

出街都好易會感染到病, 呢個都係風險之一, 始終兔兔無防疫針打, 金錢癬呢d 皮膚病都好易因為出街玩會感染到

評估後你認為係okay的話, 都1歲以上先好帶, 細兔抵抗力差
夏天(太熱會中暑), 落雨天同落雨後幾日都唔好帶兔出去

冬天秋天帶就好d

我自己番工時間都幾長, 我放工番到去就會放兔, 放假多數都盡量留係屋企放兔
等佢多d時間出黎玩

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2