PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 其實我想問...我隻兔兔..." [打印本頁]

作者: tai1101    時間: 2010-1-1 02:23:36 AM     標題: 其實我想問...我隻兔兔..."

佢柯d白色尿...係咪有問題....仲有..養左幾個月--佢都未叫過一次....一放出黎就好似好怕我....見到我好似見鬼咁-.-我又冇打過佢
作者: FATO_W    時間: 2010-1-1 03:01:34 AM

um...兔兔既尿係濃縮既..我唔知你既白係點
但有小小白都係ok既
兔兔只會係身體好唔舒服既情況下先會叫
叫係唔好既配象 一般黎講兔兔都唔會叫的 佢叫你先要擔心
我覺得兔兔係慢熱既動物 幾個月可能仲未同你好熟
建議你多d同佢培養下感情 細細聲同佢講下野摸下佢
遲下就會同你fd架喇!
作者: elvisli    時間: 2010-1-1 03:15:32 AM

樓主可能對兔兔既基本知識都比較貧乏...例如其實兔兔是沒有聲帶..

白色尿可能係鈣質過量..那就要講講平時你餵咩比兔兔食.例如牧草的牌子.種類.咩牌子既糧.有冇比其他零食..基本至飲多少水都直接影響兔兔的大小便

如果你覺得佢好怕你.會唔會曾經帶兔兔回家時就已經好心急抱寺兔兔..初時如果過份熱情可能更會嚇怕兔兔..

建議兔媽應學習兔兔更加基本知識
作者: 雪姬女    時間: 2010-1-1 09:07:49 PM

24小時比大量草同熟水~糧早晚各一餐(唔好比日本糧)~!
唔好比其他野佢食(例如:市面寵物店既無益有害的零食~!
半歲前暫時可以唔洗比蔬菜佢食住~!
初初返黎最好唔好搞兔兔~比佢起籠一個星期先好搞~就算搞最多洗佢個廁所~!
頭7日唔好打擾佢~因為佢仲係好驚個新環境~!
過左一個星期後放佢出黎比佢自己試探你家中周圍的環境~!
等佢有左個安全感之後先好抱佢同佢玩~!
梳毛果陣要輕力梳如果唔係佢更加驚你~!

呢d係我個人經驗黎的~希望笑納~!^^
作者: tai1101    時間: 2010-1-1 10:45:26 PM

佢食開momi草...同食oxbow..糧....我見好多人都係用ed....應該冇問題掛....:044:
作者: elvisli    時間: 2010-1-1 11:13:45 PM

咁有冇比零食..飲水量如何
作者: tai1101    時間: 2010-1-3 10:21:20 PM

冇比零食..不過飲水一時時--好似睇心情咁...有買菜比佢食
作者: elvisli    時間: 2010-1-4 12:28:15 AM

兔兔幾多歲?
作者: tai1101    時間: 2010-1-4 10:47:30 PM

9個月到......

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2