PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 點算,好驚Bieber死. [打印本頁]

作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:21:06 PM     標題: 點算,好驚Bieber死.

我琴日就同佢去左cut子甲..
之後間野d人就幫我cut啦,
佢抱bieber果陣話佢  肚脹
叫我抱佢羅隻手放係bieber個肚到等佢冇咁脹.
但係我又唔係好識抱,
咁我今朝起身番學果陣
Bieber又係個籠門果到i住,咁我開左小小 就[點]下佢個肚,
仲有脹既
..
其實間鋪頭果d人係話果隻MOMI草唔夠  (X[唯])
唔係好岩BB食,
但係我點知.
XPXT 果D人一開始就係咁樣汁俾我,
SO我琴日佢叫我BUY左一隻APD Timothy High Fiber Hay
TRY TRY
但係我唔知點算好,
我依經張我平時lunch既錢洗哂落去,我唔食唔緊要.但係總之我唔想佢[走]
if 我keep住俾果隻草同放佢出黎2-3個中咁會唔會好d?
定係放佢出黎多d
[attach]10024[/attach]

附件: hakama2.gif (2010-1-6 11:21:06 PM, 11.57 KB) / 下載次數 45
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1ODJ8NzA4NzkzOGF8MTcxODQ2ODU4MHwwfDA%3D
作者: elyse))    時間: 2010-1-6 11:38:37 PM

MOMI草無錯係夠粗,磨牙效果不錯...
不過營養真係一般,如果要食momi唔係唔得,不過最好溝其他牌子既草比佢食
如果唔係對身體長遠來說不是太好
你個隻仲係bb,可以食alfafa...唔一家要食apd....
(apd呢個牌子係比其他草貴一個double,不過營養比其他牌子高d)
可以食oxbow....or其他牌子

仲未問佢家下幾大牙

作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:43:31 PM

5個月囉,但係佢個肚仲脹
琴日我都2經好想係間野到喊
作者: elvisli    時間: 2010-1-6 11:47:18 PM

其實肚漲唔一定等如有問題..

今日兔兔有冇大小便.便便size如何

仲有.你住邊..如果真係未有能力帶佢睇醫生.睇下有冇資深兔友住你附近可以幫你睇睇

作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:49:10 PM

有呀,不過有d大有d細,
係硬既同埋深色.

我冇俾糧佢食,因為間野話果隻糧唔岩BB食
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:49:46 PM

葵涌/荃灣 2個HOME
作者: elyse))    時間: 2010-1-6 11:50:03 PM

係牙...唔好哭啦..:021:
佢除左食momi外..仲食d咩牙..飲食習慣係點牙
而佢食既momi係alfafa定係timothy牙
你平時一包食幾耐牙
作者: elvisli    時間: 2010-1-6 11:50:50 PM

咁兔兔係邊個home

你放張影糧同兔兔日用品既相上黎比我望望
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:53:43 PM

timothy ,
我岩岩買佢番黎果陣, XPXT 佢汁果隻36OZ俾我,,食左差唔多2個星期
我琴日BUY果包APD Timothy High Fiber Hay
佢2經食左50%有多 得番 3份一
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:55:36 PM

葵涌,

我2經冇用個籃..我張D平草放
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-6 11:56:27 PM

個糧冇相 個名係 Nutrition Expert Timothy Rabbit
作者: hh0    時間: 2010-1-6 11:57:33 PM

係啦, 最好影埋D便便外形同份量

作者: elvisli    時間: 2010-1-6 11:58:58 PM

左上角果兜咩黎
作者: elvisli    時間: 2010-1-6 11:59:53 PM

Nutrition Expert Timothy Rabbit唔知好唔好

但醫生都建議食apd或oxbow.

而家唔好轉住.等兔兔好番先再轉
作者: hh0    時間: 2010-1-6 11:59:58 PM

得5個月大應該食alfafa草同alfafa糧
個底打得好先會健康
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 12:02:03 AM

[attach]10025[/attach]
份量好難影-.-
ED係我依加放緊佢出黎既,, 我只係汁左小小影
[attach]10025[/attach]

附件: DSC06178.JPG (2010-1-7 12:02:03 AM, 127.13 KB) / 下載次數 17
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1ODN8NDVlNWFmZWR8MTcxODQ2ODU4MHwwfDA%3D
作者: elyse))    時間: 2010-1-7 12:02:09 AM

你如果係咁,不如試下轉oxbow既Alfalfa Hay
5個月仲算細,你比timothy佢食會營養不良,仲要你係momi tim...
而且oxbow呢個牌子都算平,營養都ok

你呢幾日keep住幫佢按摩肚仔,仲有留意佢d便便有無愈來愈細粒
有就立刻睇醫生
作者: elvisli    時間: 2010-1-7 12:05:07 AM

屎屎大小不一可能腸行得唔好..Alfalfa營養高.但而家肚仔唔舒服應食大量T草令兔兔腸胃郁番好D
作者: hh0    時間: 2010-1-7 12:06:03 AM

跟elyse既建議啦
暫時有食草有便便唔使太擔心
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 12:06:57 AM

[attach]10026[/attach]
係未E2隻?

附件: 草_萵掛.jpg (2010-1-7 12:06:57 AM, 12.82 KB) / 下載次數 10
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1ODR8NDlkODI1ZTZ8MTcxODQ2ODU4MHwwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2010-1-7 12:07:44 AM

買一箱會平d
作者: elyse))    時間: 2010-1-7 12:13:08 AM

呢隻先係,唔好買錯....
佢地隻隻都差不多樣,我剛剛養個陣無留意,成日買錯家

附件: 9991.JPG (2010-1-7 12:13:08 AM, 5.35 KB) / 下載次數 11
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1ODV8ZjNmODRiYjR8MTcxODQ2ODU4MHwwfDA%3D
作者: elyse))    時間: 2010-1-7 12:15:31 AM

左面個隻比較平LOR....可以用價廉物美黎形容

當然如果你手頭上比較鬆動
可以買右面個隻
佢係溫室草,營養高D.....不過都係睇返自己能否長遠負擔
如果唔係OXBOW都好靚GALA

作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 12:15:47 AM

:031: 唔該哂呀,
同你應該同一個網搵 :031:
if我聽日去buy果隻 之後我溝佢食緊果隻得唔得?
作者: hh0    時間: 2010-1-7 12:19:14 AM

當然溝得啦
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 12:23:35 AM

超級之唔該哂你地呀
CHU^3^
[attach]10028[/attach]

附件: egao.gif (2010-1-7 12:23:35 AM, 5.56 KB) / 下載次數 12
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg1ODZ8NDlhN2Y4ODd8MTcxODQ2ODU4MHwwfDA%3D
作者: elyse))    時間: 2010-1-7 12:28:55 AM

可以牙...無問題,如果你見佢食完ALFAFA後,可能D屎有少許軟...
可以溝多少少TIMOTHY比佢,因為ALFAFA營養高好多,佢有機會柯軟便
你可以將ALFAFA同TIMOTHY既份量一開始就8:2慢慢咁加減...
直至佢D屎粒粒柯到又圓又硬,姐係一粒正常的屎
作者: redbean    時間: 2010-1-7 12:29:12 AM

仲有你要俾bb糧呀
即係 Alfalfa based 既糧, 咁先夠營養
第一年冬天要小心d呀
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 12:35:02 AM

OK THX ALL
真係唔該.
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 01:12:20 AM

MOMI timothy做主食係無問題, fibre會夠
佢係bb, 你買多包alfafa 36 oz, 每日俾一渣佢食
有d兔仔食太多alfafa反而有軟便, 你每日多少少俾加重份量, 食到9 -10個月都可以停, 唔一定要足一歲
alfafa當補充營養已經可以
唔好完全唔餵T草, 第日大個左轉草佢可能唔肯食枝

肚脹...食飽都會肚脹架 = =
第一, check下便便, 大粒淺啡為佳
第二, 輕輕力按佢個肚, 係按入去, 感覺下個肚軟唔軟, 有無實實地
佢細個d, 你就因返個力, 輕輕力佢唔會受傷
係肋骨以下少少按落去係胃, 再落一d係腸
有好實gei話可能有d塞腸, 軟同普普通通咁可能只係佢食飽左

你擔心gei每日再幫佢按摩下肚仔, 久唔久按5分鐘, 係肚仔, 用手指頭打圈咁按
作者: happygirl2009    時間: 2010-1-7 01:28:17 AM

原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:12 AM 發表
MOMI timothy做主食係無問題, fibre會夠
佢係bb, 你買多包alfafa 36 oz, 每日俾一渣佢食
有d兔仔食太多alfafa反而有軟便, 你每日多少少俾加重份量, 食到9 -10個月都可以停, 唔一定要足一歲
alfafa當補充營養已經可 ...

想請教下如果d屎深啡色有冇問題?
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 01:45:57 AM

bieber個肚係實嫁
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 01:48:08 AM

原帖由 happygirl2009 於 2010-1-7 01:28 AM 發表

想請教下如果d屎深啡色有冇問題?

深啡係無問題的!! 同埋最緊要大粒!!
如果唔怕污糟, 仲可以"meet"開便便, 睇下入面多唔多草碎(代表夠營養), 有無毛痴住
有毛毛痴住就要勤d梳毛啦
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 01:51:21 AM

原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 01:45 AM 發表
bieber個肚係實嫁

種『實』要靠feel...如果你用力按入去, 係頂住的感覺, 係入面有野塞住
肚肚本身都會有肌肉, 但唔係好似頂到實個種感覺

如果真係塞住, 佢便便應該會好細粒
唔怕污糟, 可以meet開便便檢查
作者: happygirl2009    時間: 2010-1-7 01:52:35 AM

原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:48 AM 發表

深啡係無問題的!! 同埋最緊要大粒!!
如果唔怕污糟, 仲可以"meet"開便便, 睇下入面多唔多草碎(代表夠營養), 有無毛痴住
有毛毛痴住就要勤d梳毛啦

thx!!!!!!#^28^#
我之前見到有好多草碎呀~~~
不過毛之前就冇留意
聽日睇下先!!!!!!
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 01:53:48 AM

原帖由 Cwk 於 2010-1-7 01:51 AM 發表

種『實』要靠feel...如果你用力按入去, 係頂住的感覺, 係入面有野塞住
肚肚本身都會有肌肉, 但唔係好似頂到實個種感覺

如果真係塞住, 佢便便應該會好細粒
唔怕污糟, 可以meet開便便檢查

佢d士= =
係一時大一時細
作者: elvisli    時間: 2010-1-7 02:01:36 AM

最緊要有屎同埋唔軟身...如果係咁暫時都不用太擔心.

按下肚仔.首先兔頭各自己,由中間肚腩仔由側邊向後用陰力推.

至於大屎+啡屎+多屎=健康+高纖的兔兔先會出現
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 02:03:46 AM

原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 01:53 AM 發表

佢d士= =
係一時大一時細

時大時細就係前面兔友所講, 腸胃開始有d唔健康囉
前面張相無其他物件對比好難睇到便便有幾大
健康的便便應該似珍珠奶茶的珍珠咁大, 或者再大d [抱歉用左食物做比喻 = =]
食多d T草, 加少少alfafa, 加久唔久按摩, 可以睇下有無改善
如果便便再又細又黑, 就要睇下醫生架啦
通常會開一支橙色藥水加益生粉幾包, 計埋診金, 大約$400-500 (以dr. betty診所為準)
大圍會貴dd

仲有一個因素會影響便便, 係兔兔唔開心扭計...即使腸胃其實無問題 ~.~
留意下有無野令佢唔開心...例如個籠setting改左,
有d兔好小氣會嬲
作者: happygirl2009    時間: 2010-1-7 02:12:19 AM

原帖由 Cwk 於 2010-1-7 02:03 AM 發表

時大時細就係前面兔友所講, 腸胃開始有d唔健康囉
前面張相無其他物件對比好難睇到便便有幾大
健康的便便應該似珍珠奶茶的珍珠咁大, 或者再大d [抱歉用左食物做比喻 = =]
食多d T草, 加少少alfafa, 加久唔久按 ...

森美d屎同早餐食果d美碌波波幾乎一樣=_=
想請教下如果按落去會慢慢扁(d屎唔係硬到掣唔扁,不過佢果種軟硬度係可以掣得扁而又唔係軟便果種)
咁算唔算係軟便既初期??
因為我驚唔知會唔會餵得太多菜佢食(一日3-5片唐生菜)

作者: Cwk    時間: 2010-1-7 02:29:37 AM

原帖由 happygirl2009 於 2010-1-7 02:12 AM 發表

森美d屎同早餐食果d美碌波波幾乎一樣=_=
想請教下如果按落去會慢慢扁(d屎唔係硬到掣唔扁,不過佢果種軟硬度係可以掣得扁而又唔係軟便果種)
咁算唔算係軟便既初期??
因為我驚唔知會唔會餵得太多菜佢食(一日3-5片 ...

唔會硬到按唔扁咁誇張啦 :073:
慢慢扁好正常 ~
軟便會有d濕濕地, 同埋帶橢圓形
便便係乾身就very good~

3-5片唔多啦, 左手面圖中怪獸一日最少食4兩菜, 通常會抹一抹d水先餵
食菜唔會導致軟便, 只係怕佢太飽食少左草, 食少左草先會有問題
日日同一種菜無咁好, 可以有幾種唔同款食下
作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 02:36:14 AM

其實 Bieber  d便便 係慢慢扁 同 軟便會有d濕濕地
同佢依加係咁食果隻草,,
moni果陣佢係唔係好食
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 03:15:05 AM

momi因為多枝, 兔兔多數懶唔肯食
試下食2nd cut, 多葉d
人手餵下葉引佢食

alfafa香過T草, 兔兔會好鍾意
但有軟便唔好餵咁多alfafa, 或者索性停左佢先
尤其是之前無食開, 本身腸胃差左, 轉 草/糧 更加易肚痾

如果好多軟便, 建議要盡快睇醫生
如果軟到兔兔自己踏到爛晒或者痴住, 已經係好嚴重
bb兔肚瀉係非常危險的事 :"(

作者: 瞳;)))    時間: 2010-1-7 04:46:19 AM

硬得黎我係可以同手禁,禁落去唔係好軟  我諗冇便便會好似石頭咁掛,
  CwK :: bie冇肚瀉嫁
作者: Cwk    時間: 2010-1-7 05:45:21 PM

原帖由 瞳;) 於 2010-1-7 04:46 AM 發表
硬得黎我係可以同手禁,禁落去唔係好軟  我諗冇便便會好似石頭咁掛,
  CwK :: bie冇肚瀉嫁

咁你留意多幾日啦, 如果軟便增加左, 安全d去睇下醫生啦
依家唔好餵糧住, 糧會令軟便更加嚴重

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2