PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 迪迪胃有gas.... [打印本頁]

作者: rubee    時間: 2010-1-27 10:17:48 AM     標題: 迪迪胃有gas....

琴晚8點放工返到屋企,迪迪竟然只食了半兜草(平時一條都無得剩),打開籠不跑不跳不出來,摸個肚仔實的的(摸落仲好似仲有d氣泡咁),個樣呆呆滯滯,已經心知不妙!
即時同佢按摩肚仔,餵草粉,淨係食左幾啖就唔食,一食就發脾氣…
安全起見,都係睇醫生,由於太夜,大圍,九龍城都山左門,全部voice mail,最後只好去pet central…
醫生話迪迪睇醫生都睇得早,唉,好彩,但係摸個肚仔入面無屎屎形狀既野,明顯柯晒無食野,檢查過牙仔無問題,摸到個胃有d gas,最後留院一晚,佢話每4 hrs 會force feeding一次同食止痛。
到今朝,醫生「巡完房」打黎report,迪迪仲未肯食野,都係force feed緊,摸到肚仔有dd屎,但到而家仲未柯過…

btw,見你地話pet central唔係咁好,is it true? 因為暫時我都覺得ok,算係有交帶。醫生一開始就先問我佢情況,問性格(係惡定係friendly,哩樣好重要,因為避免左發生va跌我隻兔落地既危險),問清楚先開始拎迪迪出黎檢查,va都細心,抱得好實同小心,言談間都feel到醫生係有一定既兔仔知識既。琴日臨走前佢都比我自己餵左兩支草粉(0係屋企又唔肯食!)然後先由va去餵,我睇住佢餵左一陣,手勢都算可以,見到佢settle好晒個籠(鋪毛巾,比草)先拎迪迪入去,同埋都幾乾淨!

而家好擔心,好有陰霾=____=" 希望晏晝迪迪會肯食野啦!(不過唔知係唔係草既問題,食開apd唔肯食oxbow?一陣放工探佢好唔好買d草過去呢..?)
作者: emily_520825    時間: 2010-1-27 11:23:55 AM

我萬分建議你接佢走! Pet Central 只會做一0的test, 佢地永遠搵唔到病因! 佢地ok friendly 不過好唔expereince 醫兔兔
迪迪一日唔食野佢地一日都唔suggest 你接佢走, 講真0個到0的環境好差, 同0的狗一齊,0的狗好嘈會令到迪迪好驚.....環境唔好又驚, 迪迪一定唔會肯食野! 咁佢都唔駛指意suggest 你出院
我上次就係咁, public holiday 同小b去左Pet Central, 迫佢住左3日洗左$3,000 做左0的test 話無事, 不過佢唔食野要佢留院, 草粉我自己都會餵啦~又唔俾toliet 佢...佢已經肚屙架啦! 搞到成pet pet 都dirty 同臭晒! 佢住左三日Pet Central, 大圍一開我就接走佢! 我係大圍睇左兩次先好...做埋blood test 都唔駛$3,000 lor!!! #^62^#
快0的走啦! 如果book 唔到 Dr. tiger  大圍0個新doctor Nicole 都唔錯! 佢profile 係美國都專醫小動物
希望迪迪快0的好番#^56^#
作者: elvisli    時間: 2010-1-27 11:24:59 AM

問題在於...兔兔根本唔需要或唔應該留院

留院環境轉變會影響兔兔生理同心理

今次可能唔係好大件事..容易醫..

但有幾位兔友的兔兔都係係果到出過事...因呢間診所用左不最正確的手法醫兔兔
作者: emily_520825    時間: 2010-1-27 11:29:59 AM

快0的走 快0的走~
作者: rubee    時間: 2010-1-27 11:44:50 AM

如果我今日放工去接走迪迪, 佢未見佢情況好轉會唔會"唔比"我轉走?
我放工都6點3, 飛的接走迪迪, walk-in去betty 度得唔得呢?! 我見betty收7點..定係去大圍? 但係大圍我有陰影, 佢的va曾經高處跌我隻兔落地...跌親隻腳條筋仲要比錢打止痛針:077: ......
作者: emily_520825    時間: 2010-1-27 11:55:21 AM

佢唔會唔俾......都無權唔俾...
不如你請一兩個鐘假......扮肚痛............#^32^#
作者: rubee    時間: 2010-1-27 12:00:17 PM

原帖由 emily_520825 於 2010-1-27 11:23 AM 發表
我萬分建議你接佢走! Pet Central 只會做一0的test, 佢地永遠搵唔到病因! 佢地ok friendly 不過好唔expereince 醫兔兔
迪迪一日唔食野佢地一日都唔suggest 你接佢走, 講真0個到0的環境好差, 同0的狗一齊,0的狗好嘈會 ...

你講得好岩,佢都有做test,但係都搵唔到有gas既原因。今朝我打去問,va都同我講佢一日未肯自己食野,都建議留院,不過的確果度有貓貓狗狗,壓力都大,弊喇,搞到而家好擔心!我見大圍九龍城都7pm收,而家打去問下先,thx ah!!!
作者: 光之天使))    時間: 2010-1-27 12:30:48 PM

快d帶佢走la....
我聽埋咁多關於pet centrel既野~
成日覺得佢係咩事都焗d人留院,不停比錢~
如果係餵草粉,你自己都識餵la~

睇完醫生再話我地知丫~~
希望兔兔快d有醫生睇
作者: elvisli    時間: 2010-1-27 12:42:53 PM

打去九龍城同VA講兔兔腸停..睇下比唔比你WALLIN
作者: wesky    時間: 2010-1-27 01:06:54 PM

反正錢都係要駛,當然揀個經驗豐富既醫生,唔係只會浪費金錢同拖延病情
作者: rubee    時間: 2010-1-27 01:55:24 PM

打左去九龍城問喇,dr betty同dr yan今日都放假:077:
大圍dr nicole唔0係度, dr tiger 要做手術唔睇症, 佢話有dr peter睇
不過都唔理喇 決定去大圍睇
岩岩叫pet centeal fax 病歷record比大圍, 當係second consultation
今晚要迅速接走迪迪迅速飛去大圍!!!!!!!!!!!!!!
作者: emily_520825    時間: 2010-1-27 02:36:31 PM

搵兔兔醫生有時真係好煩.....#^37^#
作者: rubee    時間: 2010-1-27 03:00:13 PM

係…真係好煩,1點幾打去pet central問,迪迪都係未肯自己食野同未柯,佢地好似淨係等佢自己recover咁,無乜點做野既#^56^#
大圍dr peter有冇人睇過呀?
不過都無得我揀,完全無醫生睇....#^73^# #^73^#
作者: elvisli    時間: 2010-1-27 03:08:38 PM

腸有事的話
wall in多數都會收症.而家最緊要係接走兔兔先
作者: otola    時間: 2010-1-27 03:10:48 PM

咁 pet central  有冇餵佢/迫佢 食草粉 & 水 ??
作者: elvisli    時間: 2010-1-27 03:17:31 PM

九龍城dr.ma都識睇兔的(又靚仔)

可以問問有冇期
作者: rubee    時間: 2010-1-27 03:34:11 PM

otola: 有呀, 佢有定時餵佢食草粉, 有水樽, 不過話佢無乜飲
mocha爸: thx! 岩岩打去九龍城問過, 佢話今日個醫生唔睇兔仔, 最快聽日=____=#^19^#
作者: wesky    時間: 2010-1-27 04:05:47 PM

睇大圍都好過睇p.c., 祝早曰康復
作者: 喵喵    時間: 2010-1-27 04:15:29 PM

唉YA
你去大圍睇/DR BETTY度 都唔好去 PET CENTRAL呀
佢係咪都叫你留醫 係咪都拖你架...
千其唔好制
岩岩上個月 妹妹媽隻妹妹 有個傷口一串, 無啦啦睇完PETCENTRAL變左3串
真係唔好制
希望兔兔早日康復啦 你接左佢走未架..??
作者: rubee    時間: 2010-1-27 04:28:31 PM

當然我first prioity係dr betty, 但係打左2次去問, 個receiptionist 都話今日無醫生睇兔仔, 就算我walkin去都無用..

大圍果邊覆左我, 因為我係睇second opinion (即係fax左pc果邊d clincial record比大圍), 但係個姑娘話收症淨係去到5點, 遲左就變emergency case, 診金$1200 up, 其實錢都唔係問題, 問題係大圍果邊suggest我留迪迪0係pc 因為佢地24 hrs, 大圍7pm後就山門, in case兔仔有咩事佢地都做唔到d乜..  

所以大圍果邊建議我留迪迪0係pc多一晚, 始終有人24 hrs 睇住, 聽朝先拎去大圍睇....

唉, 唔知可以點....我0係度諗緊好唔好接返屋企,自己睇住先.....都好過留0係pc....

作者: 喵喵    時間: 2010-1-27 04:31:06 PM

原帖由 rubee 於 2010-1-27 04:28 PM 發表
當然我first prioity係dr betty, 但係打左2次去問, 個receiptionist 都話今日無醫生睇兔仔, 就算我walkin去都無用..

大圍果邊覆左我, 因為我係睇second opinion (即係fax左pc果邊d clincial record比大圍), 但係個 ...

但係...我試過留隻兔仔係佢度就無左喇 唔好留係佢度
仲有無第2間係24小時 可以幫你睇住兔兔先架..??
作者: bonedog    時間: 2010-1-27 04:31:44 PM

其實下次可以考慮下紅磡個間...
我記得星期二定星期三兔係無醫生睇架..
迪迪依家程況點呀﹖
作者: rubee    時間: 2010-1-27 04:40:08 PM

................我6點會去睇迪迪, 或者會接走佢, 接走都係拎返自己屋企先, 但係又好驚自己睇唔掂.. 我都唔知邊度有第2間24hrs...

有冇人有類似experience呀.....
作者: bonedog    時間: 2010-1-27 04:45:08 PM

原帖由 rubee 於 2010-1-27 04:40 PM 發表
................我6點會去睇迪迪, 或者會接走佢, 接走都係拎返自己屋企先, 但係又好驚自己睇唔掂.. 我都唔知邊度有第2間24hrs...

有冇人有類似experience呀.....

先前係唔係話有 dr. peter?
唔知有無兔友知道得唔得..
但我覺得去大圍睇好似好過留係pc 到. 兔兔病緊仲係咁多狗吠下真係會好驚..
作者: rubee    時間: 2010-1-27 04:49:45 PM

大圍係有dr peter
但係佢地睇到7pm, 姑娘話就算有醫生睇完, 事後都最好有人睇住, 但佢地山左門無人睇對兔仔好危險.. 尤其隻兔仔0係critical moment...touchwood講句, 瓜都無人知.....嗚哇..
作者: kenixester    時間: 2010-1-27 05:21:28 PM

我上個星期三帶左我妹妹隻兔兔去睇dr.peter,
佢ok,我覺得好好,又有禮貌,又搞笑,
之後去診覆,完全冇問題~~:057:
作者: bonedog    時間: 2010-1-27 05:57:34 PM

其實有無諗過可以照去睇左先, 至少對症下藥知道咩事, 最多自己辛苦D 係屋企睇住佢..
可能對症下藥後情況未去到咁壞呢, TOUCH WOOD, 真係比較嚴重 既問埋佢地突發點處理同埋可以去邊有急症睇到..
作者: tracy))    時間: 2010-1-27 06:10:49 PM

你去睇咗先啦,最多帶佢返屋企自己睇住佢架姐,拖多日好似好危險咁......
作者: lingyan    時間: 2010-1-27 06:25:50 PM

如果大圍dr peter 有得睇既話可以帶佢去左先,
dr peter 我都有睇過,都ok ga。
可能見完 dr peter,個情況都唔係咁嚴重。
作者: 陳皮妹    時間: 2010-1-27 07:22:10 PM

希望迪迪能平安渡過~~
作者: rubee    時間: 2010-1-27 10:22:42 PM

thanks everyone!!!  6點去探迪迪情況已經好返好多, 佢4點開始有便便, 但要VA用手餵先肯食草, 每2 HRS就餵一次草粉, 有飲水有尿尿, 醫生話放佢出黎佢都會周圍走, 周圍跳, 我見佢起碼肯郁肯走, 有時仲會攤直, 我摸佢頭仔時FEEL到佢好LUM, 嘿嘿, 仲舒服到磨牙仔!  唔知係唔係見到爸爸媽媽, 佢0係我地面前自己主動食草, SO HAPPY!!! 我今晚會睇住佢情況, 聽朝睇下點再WALKIN KLN CITY/ 大圍(我已經BOOK左10點半)

見到佢康復緊都安慰D, 加油丫呀仔!!!#^9_003^#
作者: 光之天使))    時間: 2010-1-27 10:37:39 PM

加油呀迪迪~~
如果係個肚有gas~幫佢按摩下肚仔~輕輕推拿一下~
應該會有效果的
作者: wesky    時間: 2010-1-27 10:46:06 PM

加油啊~~
快d 好返~
作者: sheena    時間: 2010-1-28 01:09:30 AM

希望迪迪可以快D好返啦!

我岩岩睇書睇到胃氣呢個case, 書話兔兔有胃氣係即刻要帶佢睇醫生同食藥架, 唔知pet central既醫生有冇俾藥佢? 同埋要keep住俾水佢飲同餵草

書話胃氣成因係兔兔腸開始停, 腸入面既食物發酵導致氣體產生
最普遍既原因係平時兔兔食既野纖維唔夠, 但太多蛋白質同碳水化合物
當然詳細既病因應該要由醫生check完話你知啦
作者: bonedog    時間: 2010-1-28 01:57:24 AM

有好轉就好啦..希望快d好番啦
作者: Vinkivan    時間: 2010-1-28 02:32:00 AM

兔兔胃好GAS真係可大可少, 聽日真係盡快帶佢睇第二個醫生啦~ 希望迪迪快啲好返~!!

迪迪, 迪迪媽~ 加油呀~!!
作者: bonedog    時間: 2010-1-28 03:26:47 PM

唔知依家迪迪情況點呢.. 希望有好消息啦~
作者: 喵喵    時間: 2010-1-28 03:33:32 PM

睇到你打既最新情況真係好喇 ^^
迪迪仔真係乖 叻叻~~ 要快D好返啊 唔好要迪迪媽擔心喇~~~
迪迪媽你聽日睇完E生就報告最新消息俾我地知丫 THANKS^^
作者: rubee    時間: 2010-1-29 02:36:23 AM

迪B已神速康復中!
屎屎量上升中, 今日已經不用食草粉, 自己食草了, 肚仔鬆返了, 餵口也回復了!
精神不錯, 已經會搞屎棍, 咬門咬紙同跑步!
同佢梳毛仲磨牙仔呢, SO RELAXING!

我今天無再去睇醫生, 因為見佢情況進步中, 還有少少腸胃蠕動藥要食,
不想再增添壓力比佢! 靜靜休養多多關心我相信是最好的藥物!
迪B嬲左一陣, 好快又變返嗲人既乖寶寶了^^

唔該晒咁多位! #^64^# #^9_003^#
作者: Vinkivan    時間: 2010-1-29 02:58:20 AM

迪迪好叻呀~ 你要再加油努力食多啲草, 疴多啲大大粒嘅屎屎呀~!!
作者: sheena    時間: 2010-1-29 03:55:23 AM

恭喜哂呀!!睇到你咁講我都好開心!!
迪迪真係乖呀!仲好可愛tim!!
作者: emily_520825    時間: 2010-1-29 10:32:59 AM

恭喜哂 =) 佢開心就會食多0的野架啦 #^39^#
作者: bonedog    時間: 2010-1-29 11:17:55 AM

迪迪真係叻~好開心聽到呢個好消息呢4~
迪迪要乖呀, 快d回覆番正常既食量同屎量#^74^#

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2