PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我被豆釘咬﹗﹗﹗ [打印本頁]

作者: 小糖^^    時間: 2010-2-5 11:35:31 PM     標題: 我被豆釘咬﹗﹗﹗

作者: wesky    時間: 2010-2-5 11:41:03 PM

被兔咬, 好多人都試過, 即使我地唔會明白, 總會有佢既原因
如果因為咁而想打佢, 咁你要檢討一下了
作者: diobonnie    時間: 2010-2-5 11:44:47 PM

哈哈...

2母子/2母女...冇得計啦...:055:

如果...仲係好唔開心既...

咬返佢一啖啦...:060:

不過細細力就好啦...:026:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-5 11:46:20 PM

作者: 小糖^^    時間: 2010-2-5 11:48:24 PM

作者: diobonnie    時間: 2010-2-5 11:55:53 PM

呢d就係小朋友扮野既skill 啦..:008:

小朋友就最鍾意起呀媽d 朋友面前扮good girl...:049:

等人話"aiya..你個女真係得意架姐..佢好good girl 喎...":039:

不過如果得呀媽對住個女既時候..:060:

女女就會變身做monster... :052:

算啦...因為我個bambi 都係咁...:051:
作者: diobonnie    時間: 2010-2-5 11:57:19 PM

by the way...豆釘條兔繩好靚呀..
作者: tracy))    時間: 2010-2-6 12:10:42 AM

唔好嬲啦,佢緊有佢既原因既,只不過係我地唔知姐,我間唔中都俾棉花糖咬架......俾佢咬果下就真係好痛既,但佢都唔係有心架,可能係我地本身做咗d咩佢唔鐘意既野架姐。
嬲佢都無用,佢根本就唔知佢咬你你會心痛,最多下次佢出嚟玩果時你係咁反佢補返數lor...
有時又可能佢覺得咬你係同你玩既一種姐.....我見我家兔兔玩佢隻公仔果時成日都咬佢架...所以唔好嬲啦,佢一定唔係唔鐘意你先咬你既~~~~
作者: ssc314    時間: 2010-2-6 12:11:05 AM

唉...唔止你,
我個隻都成日咬我, 仲成日申手攻擊我
但次次我都變左做同佢玩
咪咁心淡......
可能佢岩岩想同你玩呢
作者: FATO_W    時間: 2010-2-6 12:11:32 AM

依D情況唔出奇
始終佢都係動物唔係人
當佢覺得唔鐘意 嬲既時候惟一表達既方法就係走開,DUM地同埋咬人
咬係最直接既 而且佢分分鐘唔知係咬緊你OR咬你係唔岩既
所以教先係重點 咬一下就算啦 咁耐以黎只咬你一下算唔錯
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-6 12:21:54 AM

作者: tracy))    時間: 2010-2-6 12:27:42 AM

咁兔兔不嬲都係專蝦主人架啦,可能佢真係諗住同你玩架姐....唔好咁灰啦...
作者: Jessie))    時間: 2010-2-6 12:41:04 AM

其實我兔兔唔止咬我, 佢會咬兔舅同兔婆,
總之佢有咩唔滿意/人地唔理佢 佢就會唔中意就咬人,
都唔關你係trainer 唔trainer既  可能佢覺得你有時會大聲話佢定點?
一定係有d唔中意先會出口, 唔洗咁激動住, 你係需要冷靜...
深呼吸...
作者: williamchw    時間: 2010-2-6 12:44:55 AM

我隻兔兔都成日無端端走嚟咬我一啖之後就速逃,淨係對我先係咁,佢唔會咬兔爸架,我當佢錫我,想同我玩就算.佢之前試過咬我隻手一啖,有兩個傷口,上門牙位甩皮,下門牙位有條深坑,個疤痕兩個月都未:050: 散,之後經過多次經驗及教導,先教到佢咬人細細力咋.:050: :050:
作者: smallsuishan    時間: 2010-2-6 01:39:35 AM

首先 狗 貓 同兔係唔同
唔好將對狗 貓既期望放係兔兔身上

兔兔咬人 養兔既人都一定會試過
佢咬你唔等於佢唔鍾意你
可能個刻你做既野令佢唔喜歡
作者: 千千    時間: 2010-2-6 02:54:11 AM

算 la
佢地 有 自己  生活 方式
我地 未必 理解#^66^#
話 唔 定 佢 係 想 同 你 玩 呢

唔 好 心灰 la
#^80^#
作者: lingyan    時間: 2010-2-6 03:15:05 AM

算吧啦,無需介意,
無一隻兔唔係蝦主人,
但陌生人抱佢又乜事都無。

佢咬你一定有佢原因,只係可能你睇唔出姐。

我尋日幫miffy檢查耳仔時俾佢咬,大脾立即瘀左+二個牙印,
我都要忍痛keep住檢查,要俾佢知道就算咬我都係對付唔到我 ...
作者: 小米    時間: 2010-2-6 04:25:49 AM

會唔會你0個時隻手指有豆釘唔鍾意既味呀?
可能你自己唔覺, 但兔兔既嗅覺比人靈好多..
所以佢先咬你呢~
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-6 08:54:18 AM

作者: 勞仔    時間: 2010-2-6 10:31:54 AM

算吧啦,會唔會係佢當左你隻手指係草,所以想咬一啖...點知咬錯左:053:
佢係就係--->食我既、住我既、用我既<--
但呢d都無得計,佢又可以帶給你好歡樂丫:033:

送比你-->>:026:
愛 豆釘 是恆久忍耐、又有恩慈﹐愛是不嫉妒﹐愛是不自誇、不張狂﹐
不作害羞的事、
不求自己的益處﹐<--愛豆釘,沒太多事可以計較
不輕易發怒、<---就算比佢咬,也要忍耐喔
不計算豆釘的惡﹐<----重點
不喜歡不義、只喜歡真理﹐
凡事包容、
凡事相信、
凡事盼望、
凡事忍耐。

你對豆釘的愛是永不止息。:031:
作者: smallsuishan    時間: 2010-2-6 10:32:30 AM

每朝我/兔婆餵糧 幫佢執屎 佢都會咬我地
係因為佢覺得有人入侵佢既地方

兔同人係唔同
所以唔用用自己既角度去睇兔仔
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-6 11:56:46 AM

作者: 勞仔    時間: 2010-2-6 12:07:09 PM     標題: 回復 22# 的帖子

對喔,你一定要原諒佢一百個七次嘅七次丫:031:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-6 12:14:34 PM

作者: 光之天使))    時間: 2010-2-6 01:13:54 PM

其實兔兔們好少可無原無故咁咬人架~(特別係一d本身都乖既兔)
一定係有d咩令佢地唔順眼/唔舒服佢先會咬你~
特別係你講話佢係自己食食下草都走埋黎咬你添~(通常食草都好專心架嘛)

其實豆釘desex左未呀?
如果佢未絕育,可能係佢地盤意識比較強,
認為你坐係佢籠邊都係侵略緊佢地方掛~

如果佢desex左,可能係佢本身佔有慾高d~(desex都無幫助掛)

因為就算絕左育既兔兔都好la~
如果有人無原無故伸手入佢個籠,佢都會第一時間衝埋黎想咬~
分別係佢會唔會意識到係你,然後停唔停架je~
連我total都一樣~~如果我無端端伸手入去想整理個籠,佢都會衝埋黎架!(都幾驚)
所以如果要伸手入籠等等~最好都係先摸一摸佢~等佢知你係惡意先~

至於你話佢食食下草都走埋黎咬你~
可能真係你個身/手上有d佢唔鍾意既氣味掛~

anyways,
既然有呢個咬人既問題,(而且佢仲係出力咬,唔係輕輕咬想嚇你走果隻添)
你要慢慢開始教佢~~例如佢一咬左你就罵下佢~困下佢~
每次都係咁~
日子耐左,佢會知道佢咬人係唔岩~應該會減少既~
作者: 勞仔    時間: 2010-2-6 03:30:34 PM

豆釘咬你,証明左佢好健康:037:
佢係會識保護自己嫁:021:
作者: baby_fire    時間: 2010-2-6 08:03:05 PM

BUBU都係咁樣丫,可能呢個係親切既表現呢?
佢係唔熟唔食嘛:056:
BUBU一睇醫生就識得走埋我到求救,(當然我係唔會理佢架= =")
EVEN佢對我同對爸爸都唔一樣,佢對爸爸客氣D,
對我,佢總係直接踩上我個身到或者我係身上挖洞:043:
所以唔好心灰,可能佢想撩你玩呢=P
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-8 10:32:53 AM

作者: otola    時間: 2010-2-8 11:21:38 AM

我 david 呢幾日都特別 暴躁 , 我問過兔協姐姐,
係因為太 潮 濕 , 影響心情,

其實人都會咁, 我都係, 因為太 潮 濕, 好似周身吾自在 , 會好忟憎,

你原諒佢 la ,  你忍多幾日 , 希望吾好成日 咁潮濕
就好似女仔咁, 每月總有幾日好忟憎 , (對女仔黎講) 發皮四好少事之麻, 吾通我老公又吾要我咩 .... hahaha

可以的話, 開冷氣  / fan /  抽 濕機 ,

作者: 小糖^^    時間: 2010-2-8 11:27:02 AM

作者: otola    時間: 2010-2-8 11:43:03 AM

:057:    真係 .... hahaha ,  你咁錫兔兔,  我會你一定吾會 :037:

我 david 真係好 naught  ,
周圍放 cc &  v v ,  好似 short 左咁 :011:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-8 11:51:05 AM

作者: CCYT1225    時間: 2010-2-8 08:39:00 PM

我都有俾阿妹咬過...
我d fd同佢玩都冇事...
我呀媽好似都俾佢咬過....但係都係1次.....
我就俾佢咬左幾次
又痛喎....唉,身心都受傷...
作者: baby_fire    時間: 2010-2-9 01:23:52 AM

豆釘係女女?
係咪異性都相吸D架呢? 臭BU都係女仔,所以比較痴BU爸:022:
作者: makoi    時間: 2010-2-9 03:42:53 AM

我家隻兔兔,  唔知係咪因為發情, 脾氣變到好暴躁,  每次幫佢清潔籠佢就會好快咁咬我,
好明顯係攻擊個隻,  一咬就出血.  自己都好唔開心, 好心痛自己個小朋友會咁.:050:
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2010-2-9 04:09:53 AM

我以前都成日俾MIMI咬嫁..
兔囡會比較多呢D情況..因為兔囡既地盆意息比較高..
如果你伸隻手入去佢個籠到佢會覺得你對佢不懷好意就會出口!!
所以最好都係唔好輕易咁伸隻手入去喇..

不過依家MIMI絕肯後就冇呢個情況LU~:055:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-9 10:04:27 AM

作者: 勞仔    時間: 2010-2-9 10:16:14 AM

原帖由 小糖^^ 於 2010-2-9 10:04 發表

X2……異性相吸﹗豆釘係囡囡﹗

:057: 我家兔兔係男仔黎嫁,但佢鍾意同我玩多過同兔媽玩:053:
你被咬咁多日,傷口埋左未丫??:040:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-9 11:23:02 AM

作者: 勞仔    時間: 2010-2-9 03:47:42 PM

原帖由 小糖^^ 於 2010-2-9 11:23 發表

傷口埋左……但仲見到好深呀……果日都唔記得比你睇tim﹗^^

果日落大雨加上我病緊,出到黎都有氣無力:024:
係喎,個草架岩唔岩用丫?:031:
作者: 小糖^^    時間: 2010-2-9 03:50:57 PM

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2